Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Fesztiválszezon

2010.05.12. 06:00 - alföldi merlot

Az Alkoholista Naptár mindent tud, amit tudni érdemes, de talán nem árt külön figyelmeztetni, hogy sűrű tíz nap következik. Ezen a hétvégén lesz a színhelyek közötti poroszkálás miatt számomra mindig kissé kaotikusra sikerülő Etyeki Pincefesztivál, ahol gyakorlatilag minden fontos magyar pincészet és jónéhány határon túli is képviselteti magát. A névsor most is annyira erős és hosszú, hogy feltétlenül ajánlatos útitervet készíteni, és szigorúan ragaszkodni hozzá, különben a harmadik pincénél leragadunk, és a tanulmányi kirándulás súlyos másnapba torkolhat. Pénteken indul a Szegedi Borfesztivál, és egészen jövő hét végéig tart. Én és néhány lelkes borbarátom már az első este alámerülünk, és megpróbálunk egy könnyen kezelhető kalauzt készíteni azoknak, akik egyébként a próbaszerencse módszerével tájékozódnának. A kiállítók listája persze nem olyan csábító, mint Etyeken, de azért bőven lesz miből mazsolázni, és a helyszín verhetetlen: kompakt, könnyen megközelíthető, szép és belépőmentes.

Május 20-án, azaz jövő hét csütörtök délután háromtól hétig szekszárdi borokat lehet kóstolni Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Károlyi Palota). A részvételi díj 3000 forint, és minden szekszárdi nagynév, és jó néhány becsvágyó, feltörekvő is ott lesz. Május 21-én és 22-én, azaz pénteken és szombaton Somlói Tavaszi Fesztivál. A tavalyi remekül sikerült, idén pedig különjárat is lesz, ha minden igaz.

Címkék: híradó szekszárd somló borfesztivál szeged etyek alkoholista naptár

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr731994145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Birkesz 2010.05.12. 11:44:20

Szeged miért kevésbé csábító, mint Etyek? A külföldi pincék hiánya, vagy a harminccal több pince miatt?

Oenophile 2010.05.12. 12:35:04

"A kiállítók listája persze nem olyan csábító, mint Etyeken..."

Azért ez jó sznob megjegyzés volt.

alföldimerlot 2010.05.12. 13:33:31

@Birkesz: Külföldi pincék hiánya? Mire gondolsz?

alföldimerlot 2010.05.12. 13:35:08

@Oenophile: Nem, nem volt sznob. Tárgyszerű, ami a kiállítók névsorának ismeretén alapul. Egyébként szegedi vagyok, csakhogy egy újabb fölösleges körnek az elejét vegyük.

dagatt 2010.05.12. 19:27:52

Ismerősökkel mennénk mi is Etyekre, de az időjárás előrejelzés nem valami bíztató a hétvégére nézve. :(

Birkesz 2010.05.12. 20:15:11

@alföldimerlot: Ahogy láttam, Szegeden nem sok külföldi pincészet állított ki. A kérdésem pedig arra vonakozott, hogy emiatt mondtad-e, hogy Szeged kevésbé csábító.
Emellett még mindig nem látom a tárgyszerű okát a fenti kijelentésednek. Esetleg kicsit bővebb magyarázatot hallhatnánk?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.05.12. 21:03:41

@Birkesz: Például: Lehetne fokozni a felhozatalt Tokaj fronton(Demeter Z., Bott stb..), Sopron fronton(Ráspi, Weninger stb..) Eger fronton, bár lesz meghatározó pince itt is, de Gróf Buttler, Orsolya azért jól néz ki az etyeki listán. ésatöbbiésatöbbi..

Persze nem kell panaszkodnunk, várjuk mi ezt az eseményt így is.

alföldimerlot 2010.05.13. 05:10:35

@Birkesz: Kedves Birkesz, a kérdésedet továbbra sem tudom értelmezni, ugyanis Etyeken egyáltalán nincsenek külföldi pincék (határon túli magyarok akadnak: Bott Frigyes, Maurer Oszkár). Azt kell hinnem, hogy anélkül szóltál hozzá a poszthoz, hogy a két fesztivál kiállítóinak névsorát megnézted volna. De a lényeg az, hogy a Szegedi Borfesztiválon is bőven lesz miből válogatni, és én például rajnai borokat is fogok kóstolni, ajánlom neked is.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.05.13. 10:15:22

mikorra várható a szegedi felhozatalról egy kis körkép, mert szombaton kora délután már belevetnénk magunkat azon a kompakt helyen és szívesen vennék egy kis előrejelzést!?!?

alföldimerlot 2010.05.13. 11:10:20

@Bastille: Szombat délig adtam magamnak/magunknak határidőt.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.05.13. 11:16:37

@alföldimerlot: :) remek! akkor minden klappol! előre is köszönöm..

baruthane 2010.05.14. 09:05:36

Sajnos a szegedi borfesztivál, inkább az alkoholizmusról szól, mint a borokról, évek óta. Nagyon sok borászatot hiába hívnak, nem hajlandók eljönni! Iszonyatos bérleti árak falatnyi bódékért! Ha lenn is van egy borászat, a borász elvétve jelenik meg!

baruthane 2010.05.14. 09:12:09

Mielőtt le szednétek a keresztvizet én is szegedi vagyok! A legtöbbször elhangzó kérdés a fesztiválon: "Van-e édes vörösbora?". Ha kint lenne a Weinhaus vagy a Fiáker egymaguk több árbevételt produkálnának, mint a többi 100 egynéhány pincészet együttvéve. Ezért nem szeretem a szegedi borfesztet, én inkább az egri bikavérfesztiválhoz hasonlókat szeretek!

baruthane 2010.05.14. 09:21:53

Természetesen vannak gyöngyszemek, persze én is kimegyek! Hétvégén maximum 7 óráig, hétköznap max. 8-ig. Mert gyakran fizikai fájdalmat okoz nekem, hogy mások, milyen módon isznak!

Birkesz 2010.05.14. 12:59:05

@alföldimerlot: Tudod, hogy mire gondoltam, felesleges kötekedni. A jelenlegi határokon túli pincészetek a mi számunkra külföldiek, bármennyire nem tetszik is neked.
Bloggazdaként pedig tudnod kellene normális hangnemben válaszolni egy normálisan feltett kérdésre. Ilyen arrogáns választ akkor sem ereszthetnél el, ha történetesen lesznoboztalak volna.
De csak hogy összhangba kerüljél a világgal: Sznob vagy. Pont.

alföldimerlot 2010.05.14. 14:12:25

@Birkesz: Nem tudom, hogy hol léptem volna át a normális hangnem határát. És ezután sem szeretném átlépni. Ha van kifejthető véleményed borokról, borászokról, vagy akár borfesztiválokról, akkor írjad le, szívesen olvassuk, esetleg vitatkozunk vele. Hogy én milyen vagyok, az ennél sokkal kevésbé érdekes.

2010.05.14. 14:27:33

@Birkesz: nekem laikusként vonzóbb az etyeki lista. mondhatni, hogy a mainstream mindkét helyen ott van, de ha döntenem kell, györgykovács, szászi, légli géza, ráspi, bussay, szentesi sokkal vonzóbb, mint a kunvin kft, szabó és fia, riffel, babits, vagy edegger. a te értelmezésed szerint pedig "'kölföldinek" ott lesz balla géza, tehát az ezzel való izmozást sem értem. de azért ne kérj tőle románul.

Birkesz 2010.05.14. 14:50:04

@alföldimerlot: Nem tartom magam nagy borkultúra / borászpince ismerőnek, éppen csak kicsit hozzáértőbb laikusnak (pl. nem kérek a villányiaktól édes vöröset) Éppen ezért tettem fel a kérdést, hogy miért vonzó kevésbé a szegedi borfeszt, mint az etyeki, mert a felsorolt pincék jó része nekem nem mond semmit.
Erre egy korrekt válasz pl. Szorgalmas felsorolása.
@Szorgalmas: nem én izmoztam a külföldi / határon túli magyar pincészet megkülönböztetéssel.

Birkesz 2010.05.14. 14:54:52

@Birkesz: Na de most már jó ivászatot mindenkinek. Netelérés kikapcsolva a hétvégére :)

2010.05.14. 15:16:18

( @Birkesz: de, ebben a topikban csak te izmoztál. )

Jenyei 2010.05.14. 16:34:58

Bizonyára minden fesztiválon vannak édes vörösborra szomjazók. De sok éve minden évben kint vagyok, és határozott véleményem, hogy egyre kevesebben vannak ilyenek.
Másrészt, az ilyenekkel is igyekszünk, általában sikerrel szót érteni. Olyan 80-85%-ban egy jó gyümölcsös Portugieser, vagy Merlot kóstolása után hajlandók száraz vöröset is inni, és talán onnantól kezdve nem kérnek majd vöröset.
Szóval némi alázattal lehet javítani a statisztikán...