Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Tokaj Nobilis naplója

Május

2010.05.14. 06:00 - Az Alkoholisták

Nekem a május a legkedvesebb hónap, nem csak a tavasz miatt, hanem a borok már majdnem készek, jól lehet őket kóstolni, a szőlőbe öröm kimenni: már nem árválkodnak a csupasz karok, a hajtások szinte szemmel láthatóan nőnek.

A kövérszőlőt és a félszáraz sárga muskotályt most készítem elő palackozásra, még a nyári melegek előtt mindenféleképpen szeretném őket palackban tudni!

Az első bor 2009-ből, ami már piacra is került, egy új bor: a Birtokbor. Már régóta foglalkoztat, milyen lehetett a száraz tokaji bor, az „ordinárium” több száz évvel ezelőtt? Az ültetvények nem voltak fajtatiszták, nehezen tudom elképzelni, hogy a fajtákat külön válogatták volna, tehát akkoriban biztosan birtokborok születtek. Ennek első próbájaként született a Birtokbor, ami 90 százalék furmint és 10 százalék hárslevelű. A két fajtát nem borként házasítottam, hanem már szüretkor a mustok lettek összefejtve, és együtt is erjedtek, 60% tartályban, 40 százalék hordóban. A furmint a Csirke-mál, a hárslevelű a Barakonyi dűlőnk termése. Tipikus 2009-es bor, a savak kedvesebbek, kerek bor, már-már édes érzetű, annak ellenére, hogy száraz.

A szőlőben most a pótlásokat ültetjük,  bár az ültetvények egészen jól beálltak, de mindig akad  tőke, ami a kapálás vagy szántás áldozata lesz, vagy valamilyen más ok miatt kipusztul. A majdnem 30.000 tőkéből most 3-400 hiány van, ami nagyon jó arány!

Ha ezek a tavaszi záporok elmúlnak (múlt csütörtökön már jég is esett!), kezdjük a törzstisztítást. A fiatal tőkék törzsén előtörő, felesleges hajtásokat törjük ki ilyenkor, később, ha már öregebbek lesznek a tőkék már nem lesz ennyi munkánk vele. Ha végig értünk a 6 ha-n, akkor már kezdhetjük is elölről, akkor a karokról szedjük majd a felesleges hajtásokat.

Talajmunkát még nem végeztünk, eddig vártunk vele, mert a tavaszi gyomok  nem okoznak nagy gondot, de most már a mezei aszat is megjelent, nem lehet tovább húzni. Ha ilyenkor sokáig ki tudunk várni, akkor szerencsés esetben egy talajmunkát megspórolhatunk, ami ekkora területen már nem kis összeg! Eddig még nem permeteztünk, de a párás meleg után biztos megjelennek majd a gombás betegségek.

Ebben a hónapban rengeteg borkóstolóm lesz borboltokban, fesztiválokon az ország több pontján. Mi fesztiválokra nem nagyon járunk, de az Etyeki Pincefesztivál és ősszel a szentendrei Skanzen kivétel, mert nagyon szeretem ezeket a helyszíneket. Itt nem lelakott faházikókban kell álldogálni, nem díszletek között kóstoltatunk, hanem pincében, egy másik termelő vendégeként, így nem süllyed a bor egy vásári termékké. Ez a sok kóstoló nagyon jó alkalom arra, hogy találkozzak azokkal, akik a boraimat fogyasztják, de nagyon sok időt elvesz az itthoni munkáktól, és már látom, hogy május végén teljesen el leszek maradva mindennel.

A Tokaj Reneszánsz tagjaként a London Wine Fair-en lesznek kóstolhatóak a boraink, illetve a Wines of Hungary standon, ahol egy „Furmint Bar” lesz, ami szerintem nagyon jó ötlet. Az itt kóstolható borokat (furmintokat és más magyar fajtákat, kb. huszonötöt), Isabelle Legeron MW válogatta, így került be magas pontszámmal a Barakonyi Hárs 2008 is!

A sok munka és rohanás között egy hétköznap este is emlékezetessé válhat, ha az embert olyan kellemes meglepetés éri, amit egy hirtelen elhatározásból  felbontott palack okoz: a 2002-es Furmintunkból még van, illetve volt, 5 palack és ebből egyet kinyitottunk! A bor teljesen élő, részletgazdag, lendületes. Illatban először virágpor, majd a jól ismert kakukkfüves-mentás jegyek. Szépen érett bor, de még távol van az öregedéstől. Gyorsan elfogyott...

[Bárdos Sarolta]

Címkék: tokaj május tokaj nobilis bárdos sarolta borásznapló

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr482001734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marvin__42 2010.05.14. 09:17:35

Jó volt olvasni! Jó ez a sorozat :-)

baruthane 2010.05.14. 09:30:09

Nagyon tetszik a napló sorozat! Ez is egy nagyon emberközeli írás! Hölgyem köszönjük írását és borait!
Tehát Londonba a furmint felfuttatása lesz a fő feladat! Hajrá! Hajrá!

Benikuty 2010.05.14. 10:11:49

Nagyon jó, vagy inkább szép. Lehet, ősszel kibuszozok a Skanzenbe?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.14. 10:55:42

Nem is értem, hogy a fesztiválokat miért a két legnagyobb munkacsúcsra, tavaszra (Etyek, Somló) és szüret idejére (vár) teszik.

2010.05.14. 11:42:55

@Benikuty: tőled jó messze lehet aztán a skanzen... ;)

ápdét 2010.05.14. 23:53:17

Élmény volt olvasni ezt az beszámolót! Remélem, személyesen is találkozhatok Önnel Etyeken, kedves Sarolta!
süti beállítások módosítása