Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Pálffy Köveskáli Olaszrizling 2007

2010.06.08. 06:00 - alföldi merlot

Van, hogy borozáskor a szív leugatja az észt. És ez a rangsorvita hosszú időre emlékezetessé teszi a bort. Így születnek a személyes kedvencek. Nekem azonban vannak olyan kedvenceim is, amelyeknél a távolról sem hibátlan érzéki élményt a hozzáadott érték izzítja be. Legutóbb egy elátkozott évjárat brunellójával jártam így: úgy éreztem, hogy a kis testi hibákon túl, vagy velük együtt én valami szépet és szívhez szólót látok, amit csak kevesen vennének észre, és nekem is hosszú utat kellett megtennem, hogy felnyíljon a szemem. Felértem, hozzáértem, ráértem, megértem, fene tudja.

Abban, hogy a Pálffy Olaszrizling személyes kedvenc lett kevesebb az okoskodás, több a szív. Az élménynek mégis van egy faéknyi szerkezete: azt gondolom, hogy a legjobb 2007-es borokban olyan savak vannak, amelyeket néhány éve még nem értékeltem volna - elintéztem volna annyival, hogy puhák, erőtlenek; ma viszont azt mondom, hogy ideálisan érett savak, amelyek teszik a dolgukat anélkül, hogy fölhívnák magukra a figyelmet. Én 2007 kánikulától sújtott nyarán azt gondoltam, hogy ennek az évjáratnak lőttek, és előre nevettem, amikor elképzeltem, hogy miként próbálják majd a borászok a szerecsent fehérre mosdatni. Aztán fordult velem a világ, és ma azt gondolom, hogy a sokkal többre tartott 2006-os borokban máig maradt valami szögletesség, és a dinamizmusukra bőven elegendő válasz a jobb 2007-esek teljes érettségből adódó, magátólértetődő szépsége.    

Rögtön az elején tisztázzuk, hogy nem az erőltetett jópofasággal és szintaktikai igénytelenséggel megírt borkalauzok szerzője, az ex-híradós Pálffy István áll a pincészet mögött - ez egy másik Pálffy: Gyula és szerény.

A Pálffy Pincére István barátom hívta föl a figyelmemet, aki a Pincearon.hu bemutatóján találkozott a borokkal (Palack kolléga szintén tesztelte őket, de nem alélt el). Aztán az özönvíz sújtotta Szegedi Borfesztiválon alkalom adódott megkóstolni a pincészet borait, és a két olaszrizling levett a lábamról. A borász szerint a 2008-as az igazi, mivel az dinamikusabb, sokszínűbb. Szerintem is dinamikusabb, talán sokszínűbb is, de én a 2007-esbe szerettem bele. Tökéletesen érett szőlőből készült és az érettség ideális szakaszában lévő olaszrizling.

Az illat lenyűgözően tiszta és fókuszált. Tipikus, érett olaszrizling: akácvirág, mandula, méz, sárgabarack és fekete teafű. Kóstolva hibátlan egyensúlyt mutat, csiszolt, érett savak, telt ízek, krémes, bársonyos textúra és patyolattisztaság jellemzi. Nincs benne semmi erőltetettség, hordó nem zavarja, nyugalom és halk derű hatja át. Gyertyafény a neonrengetegben. A lecsengés hosszú és széles mézzel, mandulával és némi mineralitással. Újabb és újabb kortyra csábít. Szegény Hamvas Béla olajat eresztett volna, ha ilyen olaszrizlingeket ihat. Erős 6 pont és súlyos best buy. (Aki szereti az olaszrizlinget, és az akusztikus borokat, majd ízlés szerint hozzáad egy-két pontot). 

Lehet, hogy elhamarkodott következtetés, de repes a szívem, hogy egy alig ismert, kézműves kispince is ilyen klasszikus szépségű, hibátlanul kivitelezett borokat tud készíteni. Én ezernégyszáz forintot adtam érte, a korán ébredt csetnik borcsiszárnál nincs ezerkettő.

Címkék: olaszrizling hatpontos 2007 palffy koveskali

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr52064652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djyangce 2010.06.08. 06:43:24

Nekem Pálffy Gyula borai alapvetően tetszenek. Nem feltétlenül értek egyet Palack kollégával, hogy a CS itt-ott ennyire kilógna az egyensúlyból.

Legutóbb Borjour Klasszikon lehetett vele találkozni, ahol a Szürkebarátok is meggyőzőnek bizonyultak.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.06.08. 09:21:17

Tiffán Zsolti a király, hányszor berúgatta a Fideszeseket!

fiatalborivo 2010.06.08. 09:43:23

Ez tényleg hatalmas best-buy lehet.

e_easy 2010.06.08. 09:48:57

eddig csak a 8ashoz volt szerencsem futtaban, akkor tetszett - a heten sort keritek erre is.
Nagyon jo post egyebkent.

2010.06.08. 10:01:06

AM, tudom, hogy a lényeget kérdezem: elárulod, h melyik brunello volt az? :)

alföldimerlot 2010.06.08. 10:25:17

@Parci: Canalicchio di Sopra BdM Riserva 2003.

shiraz 2010.06.08. 12:20:43

mitől kézműves pince egy kézműves pince?

marvin__42 2010.06.08. 12:22:28

"akusztikus borok" - már csak ezért is érdemes volt elolvasni :-)
Lehet, hogy én is kipróbálom majd, a leírás mindenesetre csábító...

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.06.08. 12:47:18

@djyangce: nekem is nagyon bejött a CS, 8-as Olasz sem rossz (7-es már csak nagyon halvány emlék), de nekem a friss Tramini tetszett a legjobban. Pálffy borok tényleg rendben vannak.

fiatalborivo 2010.06.08. 13:24:01

@shiraz: biztosan erre neked is van egy definíciód meg mindenkinek és sok fokozat létezik szerintem, én egyszerűsítve azt gondolom hogy amíg a gazda csinálja max 1-2 segítővel a szőlő munkáit, amíg rálát minden egyes folyamatra és mindenben Ő egyedül dönt, addig lehet kézműves pincéről beszélni. Persze lehetnek technológiahasználati korlátok is de ebben én nem korlátoznám a definíciót, max annyiban hogy szőlőből készüljön a bor minimális csak az eltarthatóságot szolgáló adalékanyagok hozzáadásával a bor jellegének meg nem változtatásával.

lackó 2010.06.08. 14:45:16

@shiraz: korongoznak? :D

Amúgy a kérdés jogos, de ha minden igaz, Te magad is tudod, hogy a az a 2000-es Bikavér miért volt kézműves bor? :)

lackó 2010.06.08. 14:48:25

@demisec: Pálffyék traminije szerintem a fajta egyik legszebb példája, tavaly a szegedi borfeszt egyik legjobb felfedezése volt számomra.

shiraz 2010.06.08. 16:47:39

@lackó:
hacsakúgynem :)
én már nem tudom követni ki kézműves meg miért. kezd marketing maszlagba átmenni a kifejezés. ezért lenne jó definiálni. de ez nem az én dolgom hanem a bortermelőké, akik magukat kézművesnek vallják...
milyen 2000-es bikavérre gondolsz?

lackó 2010.06.08. 17:07:54

@shiraz: Tóth I. Bikavérekkel kapcsolatban, múltkorában említetted, hogy az összeállításban komoly szereped volt. Ha jól tudom, akkor ő is, mint kézműves borászat fut...de igazad van amúgy, kezdi elveszteni a jelentőségét és igazából definiálva sincs a dolog.

zoli 2010.06.08. 17:21:21

@shiraz: "ezért lenne jó definiálni. de ez nem az én dolgom hanem a bortermelőké, akik magukat kézművesnek vallják..." - direkt megnéztem a honlapjukat, ott nem találkoztam a kézműves jelzővel, itt aposztrofálták őket annak, nem hiszem, hogy ezügyben magyarázkodniuk kellene.
Viszont nagy tisztelettel megkérnélek, legyél olyan konstruktív és mégiscsak definiáld nekünk a fogalmat, mert így azt a benyomást keltheti a hozzászólásod, hogy az említett pince nem esik bele a kategóriába. Hátha tisztább képet kapunk róla.

lackó 2010.06.08. 17:37:21

@zoli: nem védendő K.A-t, de én inkább azt éreztem, hogy egy másik front nyílik. Jó párszor vetődött már fel vitás pontként a terroir fölösleges elpuffogtatása, most talán érdemes lenne tisztázni, ki mit is ért kézműves alatt.

shiraz 2010.06.08. 17:42:15

@zoli:
nem a konkrét pince kapcsán jutott ez eszembe tehát nem is kell senkinek magyarázkodnia.
ne haragudj de nem érzem feladatomnak publikusan definiálni a kézműves fogalmát.
lenne akinek ez feladata volna. hadd ne végezzem el más munkáját.
remélem megérted.
tisztelettel,
KA

zoli 2010.06.08. 20:15:26

@shiraz: kár, azzal talán előrébb lennénk. Azt azért elárulod ki(k)re gondolsz? csak hogy értsük mit akarsz mondani.

@lackó: nyilván, telítődik egy piaci szegmens, majd a fogyasztó eldönti melyiknek van hosszútávon létjogosultsága...

kukko 2010.06.08. 21:31:41

Az az igazság, hogy néha én is használom a kézműves kifejezést pincékre, de hogyha meg kellene fogalmazno, hogy mégis mit jelent az, akkor gondban lennék. Sok összetevője lehet: méret, technológia, vadélesztők, bio(dinamikusság), stb.
A végére csak egy dolgot tudok megállapítani: a Pálffy pincészet borai ízlettek, korrekt az árazásuk hogy kézműves-e, azt nem tudom, de mindegy is!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.08. 22:17:02

A kézműves pince kicsi területtel rendelkező pince, mondjuk 10 hektár alatt. A családtagok dolgoznak, meg egy-két alkalmazott. Vagy nem?
Mi van, ha nagy a család?
Mi van, ha egy pince kicsi, de vacak bort készít, családi művelésben? Lehet kézműves az, ahol az eredmény vacak?
Mi van, ha egy 5 hektáros kézműves pince betelepít újabb 10 hektárt, és már maguk nem bírják megművelni? Onnan nem kézművesek? Hol a határ?
Kinek lenne a feladata definiálni Shiraz szerint?
Demeter Zoltán kézműves borász? És Szepsy István?

fiatalborivo 2010.06.08. 22:27:03

Nekem nem lett volna dolgom definiáljni, de mégis megtettem. És más még senki. Pedig vannak itt okosabbak Nálam. Hadd lássunk pár véleményt. Nem olyan vérremenő dolog ez hogy aztán ezzel szorítsák az illetőt sarokba késöbb ha mégsincs igaza. Kinek mi a saját véleménye? Ha itt nem beszélünk Róla akkor hol fognak?

fiatalborivo 2010.06.08. 22:28:10

@fiatalborivo: Bocs, van más alkalmas közösség is de mégis talán ez a legolvasottabb és egyben komoly is.

borpancsoló 2010.06.09. 07:43:02

Káli-medence Rulez!

kézműves a kerámia, nem a bor:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.09. 07:51:34

Továbbra sem értem, hogy mi a probléma a kézműves bortermeléssel.

Az a baj, hogy valaki kézművesnek tartja a borát és közben nem az? Na és? Hány olyan pincészet van aki meg jónak tartja a borát és közben nem az. Furcsa módon mégis az előbbi gyakrabban téma mint az utóbbi.

Vagy az a baj, hogy a kézművesség alatt sokan sokféle dolgot értenek? Na és? A töltött-káposzta alatt is sokan sokféle dolgot értenek mégsem olvasok túl gyakran olyan irányú követelést, hogy márpedig valaki definiálja a hiteles töltöttképosztaságot.

A bor bizalmi termék és jelentősége annak van annak, hogy a termelő mennyire hiteles, függetlenül attól, hogy organikusnak, biodinamikusnak, kézművesnek, hagyományművelőnek vagy éppen igaz hazafinak tartja magát.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.09. 07:57:01

Miért van egyáltalán jelentősége a kérdésnek?

Talán az a baj, hogy valaki azt mondja magáról, hogy ő kézműves és közben nem az? Na és? Sokan pedig azt tartják magukról, hogy jó bort csinálnak miközben vacak lőrét palackoznak.

Vagy tán az a baj, hogy sokan sokféle dolgot értenek kézművesség alat? Töltött káposzta alatt is sokféle ételt értenek, mégsem hallottam még soha, hogy bárki a hiteles töltött-káposzta definícióját kérte volna bárkitől.

A bor (immáron közhely szerűen) bizalmi termék. A termelő hitelessége a fontos függetlenül attól, hogy minek tartja magát.

felvetés 2010.06.09. 09:20:21

Én nem a terület nagyságához kötném a meghatározást, hanem a művelés-feldolgozás technológiájához. Éppen a fentebb felhozott problémák kiküszöbölésére. Lehet "kézműves terméket" előállítani nagyobb volumenben is. Persze a borok minőségének leírására nem alkalmas önmagában a jelző.
Egyébként úgy látom, hogy a legtöbben a borászok közül is a terület nagyságához kapcsolják a kézművességet, ami rendben is lehet, csak hatalmas információtartalma nincsen. Így nekem is inkább marketingszagú a dolog.

felvetés 2010.06.09. 09:35:45

Hatalamas érzés, amikor küldéskor eltűnik a kommented! :( Nos akkor újra:
Én a kézművesség fogalmát nem a terület nagyságához kötném, hanem a művelés-feldolgozás technológiájához. Egy termék lehet attól még kézműves, hogy nagyobb mennyiségben készül. Az más kérdés, hogy ebbe a definiálásba nem fér bele a minőség kifejezése, bár szerintem nem is feladata. Egy bor attól még lehet rossz, hogy kézműves, biodinamikus stb...
Egyébként nekem is elég marketingszagú a kifejezés, általában a kisebb borászatok használják, elvétve a nagyobbak is a kisebb palackszámú tételek kihangsúlyozására, kifejezve, hogy valami egyedi, nagy minőségű borról van szó. Így a méret és a minőség keveredik a fogalomban, pedig a kettő nem feltétlen fordítottan arányos.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.09. 09:37:40

Miért van egyáltalán jelentősége a kérdésnek?

Talán az a baj, hogy valaki azt mondja magáról, hogy ő kézműves és közben nem
az? Na és? Sokan pedig azt tartják magukról, hogy jó bort csinálnak miközben
vacak lőrét palackoznak.

Vagy tán az a baj, hogy sokan sokféle dolgot értenek kézművesség alat? Töltött
káposzta alatt is sokféle ételt értenek, mégsem hallottam még soha, hogy bárki
a hiteles töltött-káposzta definícióját kérte volna bárkitől.

A bor (immáron közhely szerűen) bizalmi termék. A termelő hitelessége a fontos
függetlenül attól, hogy minek tartja magát.

felvetés 2010.06.09. 09:38:41

Harmadjára próbálom leírni gondolataimat, reméle, hogy ezekután az első kettő nem jelenik meg. :)
Én a kézművesség fogalmát nem a terület nagyságához kötném, hanem a művelés-feldolgozás technológiájához. Egy termék lehet attól még kézműves, hogy nagyobb mennyiségben készül. Az más kérdés, hogy ebbe a definiálásba nem fér bele a minőség kifejezése, bár szerintem nem is feladata. Egy bor attól még lehet rossz, hogy kézműves, biodinamikus stb...
Egyébként nekem is elég marketingszagú a kifejezés, általában a kisebb borászatok használják, elvétve a nagyobbak is a kisebb palackszámú tételek kihangsúlyozására, kifejezve, hogy valami egyedi, nagy minőségű borról van szó. Így a méret és a minőség keveredik a fogalomban, ami bajos, mert a kettő nem feltétlen fordítottan arányos.

felvetés 2010.06.09. 09:44:19

Harmadjára próbálom leírni gondolataimat, remélem hogy ezek után az első kettő nem jelenik meg. :)
Én a kézművesség fogalmát nem a terület nagyságához kötném, hanem a művelés-feldolgozás technológiájához. Egy termék lehet attól még kézműves, hogy nagyobb mennyiségben készül. Az más kérdés, hogy ebbe a definiálásba nem fér bele a minőség kifejezése, bár szerintem nem is feladata. Egy bor attól még lehet rossz, hogy kézműves, biodinamikus stb...
Egyébként nekem is elég marketingszagú a kifejezés, általában a kisebb borászatok használják, elvétve a nagyobbak is a kisebb palackszámú tételek kihangsúlyozására, kifejezve, hogy valami egyedi, nagy minőségű borról van szó. Így a méret és a minőség keveredik a fogalomban, ami bajos, mert a kettő nem feltétlen fordítottan arányos.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.06.09. 10:43:44

@Hepci: @fiatalborivo: Talán nincs is szükség definícióra, van akinek a boraiban lehet érezni, van akiében nem, hogy az egy limitált palackszámú, 2-4 kezes munka gyümölcse. Ha belépünk egy kézműves pincébe, rögtön tudjuk, hogy az kézműves: Pálffy Gyula pincéjébe pl. 6 ember alig fér be (ők is félig az előtérbe, félig belül). Én az éves palackszámot venném mérvadónak (mondjuk 15000 palack), de a 10 ha is jó megközelítés. Van, aki többet vállal, van aki kevesebbet. Turcsek Orsolya azt mondta, hogy náluk 9 ha a felső határ, amit még győznek ketten, pedig ők aztán tényleg nem mobiltelefonnal borászkodnak. Az, hogy mennyi alkalmazott van, az már nehezebb ügy...nem várható el senkitől, hogy a növényvédelmet, zöldmunkákat egyedül végezze el, 8-10 ha-on, egész tenyészidőszakban (persze ilyenre is bizonyára van dicséretes példa). Van aki még a címkézést, palackozást is (másod)maga végzi (nyilván ez a legkevésbé mérvadó, mégis sokat elárul valakinek az elhivatottságáról, hogy éjszakákon át címkéket ragaszt egész napos izzadás után is). Szepsy legtöbb bora szerintem nem a kézműves kategória. 70 ha egyszerűen túl sok, de úgy tudom, pl az aszúhoz még ő maga szemlél meg minden tőkét, minden fürtöt, dűlőnként stb. A 70 ha-ról szüretelt birtokfurmintot azért nem nevezném kézművesnek. Mégis érdekes, hogy képes megjeleníteni saját személyiségét minden borban, de gondolom, sokan dolgoznak mögötte, bizonyára csupa tehetséges szakértő. Demeter Zoltán sztem megint más kategória a határmezsgyén (róla ismét shiraz tudna mesélni, de nem kell erőltetni semmilyen választ sztem). A határok épp eléggé elmosódottak. "Vannak kézművesek, meg vannak kézművesebbek."(:

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.09. 12:36:23

Ez a blog.hu tiszta kabaré...
Pedig erről a témáról is lehetne hasonlóan jóízűen (khmmm?) és jelentős terjedelemben vitázni, mint a biodinamikáról. :)

shiraz 2010.06.10. 16:27:40

@zoli:
arra gondoltam, aki kézművesnek hívja magát. na ő tudja leginkább mit ért alatta.
üdv

e_easy 2010.06.10. 20:27:15

@alföldimerlot: egy csendes "hell yeah" a kialakult vita farvizen.
Kostolgatom, hozzatenni nem tudok, ugy van ahogy irtad..."Újabb és újabb kortyra csábít"

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.10. 20:49:02

@shiraz: én ismerek olyat is, akinek nincs saját szőlője, egyetlen tőke se.
Vajon ő mit érthet rajta?
Hmmm...

alföldimerlot 2010.06.11. 06:57:31

@e_easy: Nagyon örülök, hogy tetszett.

Sárfehér 2010.06.11. 18:46:13

Pálffy Gyulával kapcsolatban én is a traminiért rajongok, de ami az igazi kuriózum nála, az a kései száray olasz, amit sajnos, nem csinál minden évben - 2003-as biztos volt, van is még egy palack, talán 2007-ben is készített. Megint el kéne nézni hozzájuk Kálba...