Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Az a gyanús, ami nem gyanús

Szentesi Velence Cuvée 2007

2010.06.17. 06:00 - palack

Foglaljuk össze, mit is tudunk, hogyan áll a mi kis osztályharcunk. Egyrészt vannak a lelketlen verseny- vagy fesztiválborok, amelyeket ravaszul úgy raknak össze a sunyi profitborászok, hogy első szippantásra kiugorjanak a pohárból, rávessék magukat a delikvensre, legyen az kiköpött mintáktól megfáradt, rutinosan fásult szakkóstoló vagy hangos csettegések kíséretében nagyképűen szürcsölgető, alkohomályos, taplónyelvű borsznob. Ezekből az álnok italokból az óvatlanok számára fél deci még szép és kívánatos, másfél deci környékén azonban csúnyán szétmázolódik az alapozó, kikandikál a farkasszőr a báránybőrből, pixeleire hullik a fotoshop.

A másik oldalon pedig vannak az őszinte kézművesborok, amelyek elsőre szinte szagtalanok, de semmiképp sem vonzóak legfeljebb sziklaszagúak, szájban savanyúak és sósak, egyáltalán nem finomak, hiszen nem is mi kóstoljuk őket, hanem ők mérnek meg minket. Értelemszerűen nem mindenki értheti meg őket, csak a kiválasztottak, a malolaktikusan érettek, akik elég alázatosak ahhoz, hogy tanulni akarjanak a boroktól, nem pusztán meginni őket. Feszült figyelemmel és rengeteg erőfeszítés árán azonban eljuttathatnak minket egy magasabb kóstolási szintre, bár ízleni még így sem fognak. Ez tehát az elmélet, már csak azt nem tudom, ezt a bort gyakorlatban hova tegyem.

Mert ugye olybá tűnik, mintha tipikusan kézműves cucc lenne: Szentesinél kézebb művest nem is nagyobb tudnék mondani. Például összesen 270 palack készült ebből a borból, így az egy palackra jutó google találatok aránya világviszonylatban is kiemelkedő. A házasítás gerincét cabernet franc és sauvignon adják egyenlő arányban, van aztán még benne a világhírű csókaszőlőből, kevésbé ismert merlot-ból, kékfrankosból, kadarkából és egy kis petit verdot-ból. Atyja kereskedésében már nem, pinceáron azonban még kapható.

Nem túl sötét, rubinvörös színű. Illata egyedi és intenzív, persze nem az a fajta, ami kiugrik a pohárból, inkább csak ott van nagyon, és nagyon határozottan. Vonzó, mégsem túl egyszerű, nem lehet könnyen ráunni, hiába tetszik már első szippantásra. Először is tömören gyümölcsös és izgalmasan fűszeres, ám egyikből sem az igazán megszokott jegyek bukkanak fel. Narancshéjas, mézeskalácsos, gyógynövényes élénk fűszeresség, cseresznyés, eperkrémes gyümölcsös hangulattal. Aztán mélyebben beleszagolva előbukkan valami sós-hűvösség is, talán nem is a hordóból. Összességében azért meleg karakterű, ám nagyon messze van a direkt dörgölőzéstől.

Szájban tömör, közepesnél nagyobb testű, magas szerkezetű, lendületes bor. Az illatban ígért kedvesség és sokszínűség abszolút ott van, sőt: lenyűgözően ízgazdag, sokrétű és finom. Édesen gyümölcsös, kesernyésen izgalmasan fűszeres, markánsan sós. Inkább sav- mint tanningerinces, bár utóbbiból is van benne egy kevés, csak épp a jobbfajtából, amit nehezebb észrevenni, mert se nem húz, se nem tapad. Savai is szépen csiszoltak és nagyon érdekesen viselkednek. A korty első felében alárendelik magukat a csapatjátéknak, tökéletes tartást és könnyedséget adnak a masszív, gyümölcsös-sós zamatú testnek. A második félidőben aztán szólózni próbálnak, villognának egy sort, azonban mindannyiunk örömére nem tudnak egyedül maradni, magukkal rántják az egész csapatot. Szépen fölhangosodik, vibrálni kezd a korty, mindenki örömjátékba kezd, mintha legalább négy góllal mennének. Lecsengése ezek után nem meglepő módon nagyon intenzív, nagyon hosszú és nagyon finom. Nem hiába éreztem már szórványos kóstolások alapján is, hogy egyik kedvenc magyar vörösborom lehet ő. 8 pont.

Pusztán az a kérdés marad, hogyan lehet egy kézműves remek már elsőre is kedves, és olyan finom, hogy akár egy este lecsúszhatott volna az egész üveggel? Lehet, hogy baj van az elméletekkel? Lehetséges az, hogy én kém vagyok?

Címkék: velencei hegység kóstolás vörös cuvée nyolcpontos 2007 szentesi

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr342084904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukko 2010.06.17. 07:35:17

Szerintem jelenleg ez Magyarország egyik legjobb vörösbora. Sok csúcsborhoz képest az ára is szerény, de alapjában véve nem horror összegű. Nem értem, hogy hogy lehet az, hogy nem kapkodták szét az első héten ezt a csekély 270 palacknyi mennyiséget.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.17. 09:07:17

@kukko: Hát,

lehet, hogy nem ízlett az alkohomályos borsznoboknak? Vagy csak nem akarnak tanulni? Esetleg drágállották az alávaló fogyasztó(jelölte)k?
:)

shiraz 2010.06.17. 11:53:17

nem tudom kinek jó állandó osztályharcot fenntartani.
vagy borblogger önparódia volt? :)

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2010.06.17. 12:02:27

Az írást elolvasva ellenőriztem a készleteinket, 6 _palackunk_ (bocs!) van még, nagy szeretettel! ;-)

tanninbaum 2010.06.17. 12:08:53

Szuper jó írás palack!Én kb. 1 éve kóstoltam és fiatal kora ellenére leestem a székről, annyira egyedi volt. Nagyon kilógott a szó jó értelmében a méjnsztrím boroktól, amit a szőlőfajták ismeretében nem is csodálok. Nagy potenciál rejlett benne, amit valószínűleg senki sem fog tudni tesztelni tekintettel a letöltött palackszámra.

Az öröm hevében beszereztem 2 palackkal, amit azóta is féltve őrzök.

pecz 2010.06.17. 15:35:32

Nincs itt semmi gyanús. A bor jó, én régen megittam az enyémet. Szentesi Jóska meg kifejezetten szerény ember, nem mond olyanokat, hogy a bor mér meg minket. (Ezt egyébként egy másik szimpatikus és nagyon tehetséges tokaji borász szokta volt mondani.)

pincekulcs · http://www.facebook.com/pincekulcs 2010.06.17. 17:39:44

2 palackunk még nekünk is van belőle, ha valaki lemaradt volna...

nick: 2010.06.17. 20:01:37

és csak megkóstolni nem lehet vmelyik boltban?
Krisztián, Péter?... ;-)

E1510 2010.06.18. 11:15:35

@nick:: hány kuponért gondoltad? :D

P

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2010.06.18. 13:52:07

@Parci: látlak, látlak! ;-)

@nick:: nálunk már sajnos nem, mert közben gazdára lelt az utolsó palack is :-)

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2010.06.18. 14:29:20

@nick:: BREAKING NEWS: felhívtam Pétert, hogy lehetne-e valamit tenni... Nos, felajánl egy palackkal ő is, egy másikkal pedig én a privát kétpalackos készletemből és Budakeszin meg lehet kóstolni, nulla kuponért :-) nagy szeretettel.

időpont: július 23., szerda, 19:00
helyszín: Pincekulcs, Budakeszi

Hmmm?

nick: 2010.06.18. 14:55:15

WOW!!!

hát, köszönöm szépen, mostmár asszem tényleg elmegyek megnézni :-)

szuperek vagytok!

...bár a privát készletet inkább nem kívánnám meg - csak szigorúan a kereskedelmi palackokból, és azért is inkább fizetősen

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2010.06.18. 16:24:17

@nick:: Fogalmunk sincs, hány ember jön, nincs értelme szétosztani. Lehet, hogy egy-egy korty jut csak mindenkinek, de az is lehet, hogy deciszámra, ezzel nem lehet tervezni.

Másrészt a kereskedelmi készleteink tényleg elfogytak -- a privát meg privát, azt csinálok vele, amit akarok... ;-)

Gyertek!

2010.06.20. 15:47:10

@Szomjas Gödény: mármint Krisztián és Péter? gondolod megkötöznek, a pince legsötétebb zugába vetnek, aztán megitatnak mindenkivel 6-6 üveg kerház 3 puttonyos 2001-es aszút? :-)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.20. 18:03:30

Az a gyanús, ami nem gyanús, Parci elvtárs! Érti, ugye? :)
Rosszabb esetben ürgebőrbe varrnak, és aztán majd a békaemberek...

palack 2010.06.22. 11:03:40

@Vucsics.Krisztián: Felvettem az alkesz naptárba a kiváló eseményt. Biztosra nem ígérem, de ha sikerül, akkor én is benézek, hátha lehet deciszámra inni belőle ;-)

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2010.06.23. 01:45:59

@palack: kiváló gondolat és kösz :-) várunk "nagy szeretettel"! De előre szólok, hogy ha Te leszel egyedül, akkor csak egy palackkal bontunk! ;-)

2010.06.23. 09:31:33

nekem sajnos nem jó a helyszín+időpont kombó, de jó kóstolást mindenkinek! :)

palack 2010.06.24. 13:27:03

@Vucsics.Krisztián: Én sajnos nem tudtam végül odaérni. Bontottatok?

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2010.06.24. 14:53:10

@palack: persze! :-) Tömeget vízágyúztatni ugyan nem kellett, az amúgy sem éppen hodály méretű Pincekulcsban pont kényelmesen elfértünk. Az "ünnepelten" kívül meglepetésborok is voltak, Péter két fehérrel készült, míg mi Antival a 2008-as Velencét (!) és Szentesi másik veres cuvée-jét, a Pázmándot vittük pluszban. Klassz kis este volt - köszönet a tippadó cikkedért!!

2010.06.24. 20:24:41

@Vucsics.Krisztián: wow! szentendrére nem terveztek terjeszkedni a közeljövőben? ;-]