Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Best Buy - 2010. július

2010.07.07. 06:00 - Az Alkoholisták

Bármely rajongói fórum ösztönösen arra törekszik, hogy terjessze a mémet, azaz esetünkben, hogy a borozás iránti szenvedéllyel másokat is megfertőzzön. Ennek tagadhatatlanul fontos eleme a verbális násztánc, de a lényeg mégiscsak az anyag maga, amitől belázasodtunk. Ebben a rovatban olyan borokat ajánlunk, amelyek megérik az árukat, beszerzésük viszonylag könnyen megoldható, és fogyasztásuk legalább hőemelkedést eredményez. A számuk szerencsére töretlenül nő, és az általunk felsoroltakon kívül minden bizonnyal akadnak még bőven kellemes meglepetések, de ezek azok, amelyekért per pillanat tűzbe tennénk a kezünket. Örök hála minden borásznak, aki hajlandó/képes baráti áron minőséget nyújtani!

fehérek:

Tornai Pincészet Mineraux Balatoni Zenit 2009
Friss, reduktív boros illat a jellemző Gabi fogkrémes/Donald rágós vonulattal, meg persze szőlővel és grépfrúttal, tiszta és üde, ahogy kell. Szájba véve meglepően nem híg, közepes test kicsit magas alkohollal, szőlős ízében halvány édesség és egy kis kesernye is feltűnik, de alapvetően minden a helyén, jól elkészített, kellemes kis bor. Nem túl bonyolult, de komplexitást vagy kifinomultságot számon kérni túlzás lenne ezen a szinten. 4 pont és best buy. 600 Ft a pincénél. (Octopus)

Gál Lajos Olaszrizling Egerszólát 2007
Az előző évjáratot is szerettük. Illata közepesen intenzív virágos, barackos, linzeres, édes karakterű, némi krétával a háttérben. Szájban határozott savak, nem kevés gyümölcs és markáns, nagyon hosszan tartó kesernye jellemzik. Remek, férfias olaszrizling: van benne gyümölcs és finomság is, de van egy húzósabb, kicsit karcos arca is. Lehet hogy öregebb korára kinövi, de az sem katasztrófa, ha nem. Így is szívesen isszuk. Az 5 pont teteje, és most 1000 Ft-ért is hozzá lehet jutni. (palack)

Royal Tokaji Furmint 2007
Világosabb citromsárga. Fiatal, üde illat, virágos-citrusos, szinte hárslevelűsen illatos, zöldalma és egy kis körte, fa akad itt is, de beépülőben. Szájban is friss és tiszta, testes, olajos, kevésbé markáns savakkal, de lomhaság nélkül. Elég gazdag és nagyon egyben van, az alkohol lóg ki egy kicsit, az édességért is ő lehet a felelős. Szép bor, barátságos, könnyen befogadható stílusban, elképesztő ár/értékkel, ilyen már-már nincs is. Erős 6 pont egy belépő szintű bor áráért. (1050 Ft) (Octopus)

Pálffy Köveskáli Olaszrizling 2007
Tökéletesen érett szőlőből készült és az érettség ideális szakaszában lévő olaszrizling. Az illat lenyűgözően tiszta és fókuszált: akácvirág, mandula, méz, sárgabarack és fekete teafű. Kóstolva hibátlan egyensúlyt mutat, csiszolt, érett savak, telt ízek, krémes, bársonyos textúra és makulátlan tisztaság jellemzi. Nincs benne semmi erőltetettség, hordó nem zavarja, nyugalom és halk derű hatja át. Gyertyafény a neonrengetegben. A lecsengés hosszú és széles mézzel, mandulával és némi mineralitással. Újabb és újabb kortyra csábít. Szegény Hamvas Béla olajat eresztett volna, ha ilyen olaszrizlingeket ihat. Erős 6 pont (1290 Ft). (AM)

Patricius Tokaji Furmint 2008
Nagyon tipikus, tiszta és tetszetős illat: körtebefőtt, őszibarack, fehér virágok, fém és konzervkukorica. A korty finoman elegáns, nem túl intenzív, de zamatos, rétegzett és harmonikus. Kellően gazdag és nagyvonalú. A korty második felében érdesebb sav jelentkezik némi kesernyével, de ez inkább színesíti a képet, mint rontja az összhatást. A lecsengés krémes és széles, propolisszal, körtével és mézzel. Tisztán hagyja a szájat, és az egész bort finom elegancia hatja át. 6 pont és best buy (1630 Ft). (Az első napon sokkal közönségesebb és szögletesebb formát mutatott, mint másnap. Ez nálam a fiatalság jele, de természetesen tévedhetek.) (AM)

Szeremley Rizling 2008
Amióta a Szemelt Rizlinget kikiáltottam fehér origónak, minden évben félve kóstolom az új évjáratot, de eddig nem hozott szégyent a fejemre. Nem éppen egy sznobmágnes: tengersok van belőle, minden második étteremben, sőt benzinkútnál kapható, és könnyen érthető. Köztudottan rajnai rizling és olaszrizling házasítása; ebben az évjáratban mintha a rajnai vinné a prímet. Drámai koncentrációra, vagy bazaltattakra ne számítsunk, de ettől még jó bor. Gyümölcsös, ásványos, friss és elegáns, felfedezésre csábító zúgokkal. Az illat közepesen intenzív, üde és izgalmas: gyöngyvirág, őszibarack, széna, petrol és citromfű. Kóstolva közepes test, kissé ficánkoló, de nem érdes savak, dicséretes arányok. A korty szépen kitölti a szájat. Az aktív savaknak köszönhetően gördül és sodor magával. Ízében őszibarack, mandula, halvány petrolos-ásványos beütéssel. A lecsengés szaftos, gyümölcsös, az olaszrizlingeknél gyakori virágporos árnyalattal. Jó tudni, hogy van egy bor, amely szinte bármely étteremben megmentheti a jó hangulatot. Eléri a 6 pontot. (1720 Ft) (AM)

Bussay Esküvé 2008
Az illat áradóan gyümölcsös, virágos, a háttérben citromfű és borsmenta. Míg a korábbi Esküvéket egyfajta metsző tisztaság, és alig tompább savak határozták meg, ebben nagyobb test és egy kis maradékcukor öltözteti föl a gerincet. Ízben selyemcukros, virágos. A lecsengést a savak hosszan kifuttatják, és újra felidéződnek az illat jegyei. Hazai viszonylatban kimondottan precíz, elegáns bor; a 2003-as óta a legjobb Esküvé. Erős 6 pont. (1850 Ft) (AM)

Káli Kövek Rizling 2008
Szép szalmasárga, közepesen intenzív illatú. Szalma, grépfrút, sőt lime, de nem fanyar. Egy kevés réti virágot és persze köveket is felfedezek benne. Kóstolva letisztult, visszafogott stílusú, közepes testű bor, markáns de szépen csiszolt, finom savakkal. Ahogy nyílik egyre több gyümölcs mutatja magát szépen keretezve finom sóssággal és elegáns kesernyével. Tiszta, lendületes bor, kiváló arányokkal. Eléri a 6 pontot. Best buy. (1950 Ft) (palack)

Bodrog Borműhely Hárslevelű, Dereszla dűlő, 2008
Illata nem intenzív, viszont nagyon vonzó, fiatal még, behízelgő, virágos és gyümölcsös, nem is akárhogy, fehér húsú őszibarack, maracuja és más trópusik alkotnak ritka szép kombinációt. Szájban remek sav, kicsit több a hárs-átlagnál, ez nem válik kárára. Üdítően tiszta és könnyed, nyoma sincs túlérettségnek, teljesen száraz érzetre, az illat szépséges gyümölcsei komoly mennyiségben köszönnek vissza itt is. Utóíze is remek. Levett a lábamról, nálam elérte a 7 pontot is. Szellőztessék, érdemes. (2130 Ft) (Octopus)

Konyári Loliense 2008 fehér
Finom, könnyed, vidám bor. 60 százalék sauvignon blanc, 20 olaszrizling, 20 chardonnay. Az illat nem tolakodó, mégis magával ragad: gazdagon gyümölcsös (sárgadinnye, papaya, egres), virágos-mézes és fűszernövényes (menta, citromfű). Én teljesen belehabarodtam. Kóstolva ugyanaz a tisztaság és finom élénkség jellemzi, mint illatban. A tölgy kényszerzubbonya nélkül szabadon érvényesülhetnek a friss gyümölcsök és a jó bor életkedve. A korty krémes, kényeztető, a végén a gyümölcsök mellett mandulás kesernye jelenik meg. Melegebben kissé leül, savhiányosnak hat. A lecsengés vibráló, izgalmas, a kerek savak csipetnyi maradékcukorral játszanak. Szuperfinom fehérhúsú őszibarackkal búcsúzik. Lágy érintésű, intelligens bor baráti áron. 6 pont (2345 Ft) (AM)

Somlói Apátsági Pince Juhfark 2008
Beszakad alatta az asztal, helyesebben lyukat robbant az asztalba. Obafemi Martins szőlőből faragva. Vibráló, lüktető illat, aszalt sárgabarack, füge, tengeri szél és kőszag feszül egymásnak. Határozott botritiszes, késői szüretes jelleg. Kóstolva olajos, krémes, súlyos. A konzisztencia egy 5 puttonyos aszút idéz, egyetlen korty is átállítja az összes váltót, ha belekezdtünk, aznapra már más bort ne tervezzünk. Valahol félúton van a méz és a bor között, magas savakkal, de a matéria bőven felöltözteti a savakat (mit felöltözteti! nyakig bebugyolálja). A lecsengéssel szinte új történet kezdődik - minerális, petrolos, kissé cseres és végeláthatatlan. Inkább borkülönlegesség, beavatási szertartás, mint hagyományos értelemben vett bor, szomjoltó. Nehéz pontozni, ki-ki ízlése szerint bárhol elhelyezheti a 6 és a 10 pont között, én 7-8-ra teszem. (2890 Ft) (AM)

Hollóvár Somlai Furmint 2008
Majd kiugrik a pohárból: férfivizelde, kéksajt, lóhere virága, mandula, bazalt, érett szőlő, gomba. Az illat gyorsan változik és nagyot, és minden egyes új öntésnél előadja a full montyt. Kóstolva páratlan élénkség és elegancia jellemzi. A korty a száj minden szegletét kitölti. A pazar gyümölcsösség alatt ásványos áramlat dolgozik. Sós, édes, savanyú és fanyar megmagyarázhatatlan harmóniában. És mindvégig olyan lendülettel sodor magával, hogy nincs idő gondolkodni rajta. Mire sikerülne az egyik benyomást megragadni, már két megállóval arrébb járunk. A lecsengés nem is lecsengés, hanem grand finale. Nem lekonyul, elvékonyodik, elhal, mint a borok többségénél, hanem a korty második felétől egy alkohol-fröccs szárnyán tovább repül, és percekkel később is újabb és újabb érzetekkel bombáz. Számomra a legnagyobb magyar száraz fehér. 9 pont. (3495 Ft) (AM)

félszáraz és félédes fehérek:

Tokaj Nobilis Furmint, Csirke-mál dűlő 2008
Áttetsző, nagyon világos citromsárga szín. Gyönyörű illat, nem intenzív, de tetszetős, nagyon fiatal, kristálytiszta és üde. Zöldalma, körte, fehér húsú őszibarack, sörös fanyarság, mandula, szőlőcukor, mindezek nagyon kimérten, ez olyan franciásan elegánssá teszi. A maradékcukor érezhető az ízben, de a legkevésbé sem zavaró, sőt, a korty egyszerűen lehengerlő, mintha csak BOB Barakonyi leírása öltene testet itt is, egyszerűen nem lehet belekötni. Könnyed és tartalmas, bájos és elegáns. 7 pont és szintén best buy. (1950 Ft) (Octopus)

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2008
Kitöltéskor elsőre sós, ásványos illat fogad, de mellé finom virágosság, leheletnyi menta társul. Diszkrét, elegáns és összetett. Szép, birses-körtés aroma utal a fajtára, picinyke mogyoró a hordós érlelésre. Hűvös, kimért, pompás. Szájban egyszerűen perfekt. A savak, az alkohol, a gyümölcsös és hordós aromák valami elképesztő harmóniában simulnak össze, a korty nem döccen, nem akadozik, az íve az elejétől a végéig tökéletesen rajzolt. A sav pont annyi, ami még frissít, a cukorral ráadásul tökéletes párost alkot. A díszítő aromák (mogyoró, virágok) végig a gyümölcs körül táncolnak, tökéletes folytatását képezik az illatnak. A lecsengés hosszú, gyümölcsös, csodaszép. Hibátlan, elegáns, elképesztően jó bor. 8 pont (2800 Ft) (Bob)

Bussay Tramini 2008
Szépen definiált, intenzív, egyedi illat rózsavízzel, fehérborssal és őszibarackkal. Kóstolva tökéletes egyensúlyt mutat: a korty gömbölyű, sima felszínű, miközben csupa élet. Ilyen érett, kristálytiszta, finom savszerkezettel talán még egyetlen magyar borban sem találkoztam. A korty fűszeres, olajos, krémes és viszonylag testes, de a szorgalmasan aládolgozó savak zokszó nélkül viszik előre. A lecsengés mandulás-marcipános ízekkel kezdődik és rózsaszirommal végződik - percekkel később. Elegáns, friss, tiszta és finom, két korty után föl sem tűnik, hogy félédes (pedig nem rajongok a félműfajokért). 8 pont (2980 Ft) (AM)

édes fehér:

Royal Tokaji Áts Cuvée 2007
Évek óta az egyik legmegbízhatóbb brand az édes borok között, nemcsak képtelenség mellélőni vele, de árban és térben is a legelérhetőbbek egyike. A friss évjárat kedves és egységes illattal fogad: virágok, mézes körte, citrusok, főleg talán grépfrút, már amennyire szálazni lehet. Az üde illat után a korty meglepően súlyos, kifejezetten koncentrált, komoly bor benyomását kelti, botritisz érzete nélkül. A 134 grammos maradékcukor ellenére is lendületes, a savak fiatalos elánnal vezetik végig a kortyot, de kifejezetten csiszoltak, nem bántanak egyáltalán. Igazi közönségkedvenc. Erős 6 pont. (2750 Ft) (dagadtos)

rózsaszínek, pirosak:

Gál Lajos Siller 2008
Régóta hallom, egy ideje mondom is: a siller a legjobb gasztrobor. Lehet aperitívként kínálni, elbírja azt is, ha fehér jön utána. Halászlé után sem tudnék hirtelen más borfajtát elképzelni, és a könnyű, kicsit fűszeresebb elő- és főételeket is remekül ki tudja egészíteni. Pláne ez a siller, ami amolyan mindent bele bor: van benne menoir, kékfrankos, kadarka. Nagyon szép, karakteres illat jön a pohárból: fűszerek, cseresznye, virágok. A korty pedig elegáns, sok gyümölccsel, jó tartalommal, és ami ennél is lényegesebb: nagyon jól csúszik. Masszív öt pont. (1100 forint; Borfalu) (V&F)

vörösek:

Heimann Kékfrankos 2007
Nagytestvére, a Baranya-völgyi előbb került piacra, és bár én elvileg a pikánsabb/szikárabb stílus híve vagyok, örömmel tapasztaltam, hogy ismerősi körömben jolly joker lett. A dűlőtlen 2007-es pont ugyanilyen elbűvölő, ráadásul olcsóbb. Bombázó illat - vénöcsákizmussal: erdei gyümölcsös fagylaltkehely -, és ez egy olyan olcsó kékfrankos, ahol van test és gyümölcs a savakat felöltöztetni.  Finom, selymes, könnyed és mégis tartalmas. Egy kis alkoholos hév a végén befigyel, és a lecsengés nem éppen eposzi hosszúságú, de könyörgöm, ez egy másfél rugós bor. Alapfelszerelés lehetne a minőségi bormarketinghez. 6 pont. (1590 Ft) (AM)

St. Andrea A Kutyafáját 2007 2.0
A cifra név valójában egy remek alapbikavért takar. Rendhagyó módon ez már a második inkarnációja a 2007-es vörös Kutyafájátnak. Az első pinot-domináns volt, ez kékfrankos. (Meg nem erősített hírek szerint az egyik legjobb magyar kékfrankos, a Tóbérc adja a gerincet.) A legjobb Eger-propaganda. Tetszetős, okosan megkomponált, abszolút üzembiztos bor. Viszonylag sötét színű, intenzív illatú, meleg karakterű. Illatában szilva, cigánymeggy, málna, dohány és vanília. Kóstolva arányos kerek savakkal, közepes testtel. A korty második fele gazdagon gyümölcsös. Sehol nem horpad be. A savak szépen kifuttatják a lecsengést. Némi alkoholos hévvel, gyümölcsökkel és dohánnyal búcsúzik. Úgy finom, hogy egy pillanatra sem közönséges. Kötelező tananyag. 6 pont (1770 Ft) (AM)

Ráspi Kopár Cuvée 2007
A kétezer forint alatt kapható Kopár zweigelt-cabernet-kékfrankos házasítás (a Kopár név nem egyszerűen fricska, hanem annak a dűlőnek neve, ahonnan a szőlő származik), és alaposan föladja a leckét a konkurenciának. Az illat intenzív, talányos és sokszínű: Bagarol cipőpaszta, tengervíz, dióolaj, őszibarack és borókabogyó. Egy idő után valami különleges minőségű, gyümölcsös aromájú szemes kávé-illatnál állapodik meg. Én váltig hiszem, hogy Horváth József speckó pörkölésű hordót használ, de lehet, hogy a terroir a felelős. Kóstolva telt, tömör és élénk. A kortynak van súlya bőven, de a kerek és szaftos savak könnyedén mozgatják. Ízben sós, őszibarakos, és tisztán kivehető egy - a honi syrah-kra emlékeztető - vérnarancsos áramlat. Érett, puha tannin ad keretet a kortynak. A lecsengés széles, komplex és hosszú. Varratmentes. Az üres pohárból is árad az illat. Eléri a 7 pontot, és kapitális best buy (1800-1900 Ft). Aki még soha nem kóstolt Ráspi-bort, vagy meggyőzték arról, hogy minden Ráspi-bor hibás, az most keveset kockáztatva gyomlálhatja az előítéleteit.

Weninger "Sopron" 2007
Egy kézműves bor analóg jegyeit és egyéni aromáit kapjuk hibátlan technológiai kivitelezéssel. 70 százalék merlot, 30 százalék syrah, de a syrah szinte mindent visz. Finom, izgalmas és komplex bor. Az illat alapvetően meggyes-cseresznyés, borsos fűszerezéssel, amit rózsaborsos és sós tengeri szellőre emlékeztető jegyek dobnak föl. Sem a puncsos-konyakmeggyes közhely, sem az egyre gyakoribb nyálkahártya-gyilkos alkohol nem fertőzte meg. Kóstolva harmonikus, tiszta, kerek és mindenekelőtt jó ivású. A hosszú lecsengés tisztán hagyja a szájat. A szomszéd Marika néni megtérítését a művelt alkoholizmus ügyének ne ezzel a borral kezdjük, de ha van egy kis affinitásunk a „terroirborokhoz”, akkor kihagyhatatlan. Erős 6 pont. (1970 Ft) (AM)

Heimann Cabernet Franc 2007
Ezzel a borral sokak álma teljesül: kirobbanóan gyümölcsös, tartalmas, ésszel barrikolt bor nemes fajtából, érett tanninnal. Az illat mély, vonzóan gyümölcsös a spektrum feketebogyós oldaláról. A hordóból medvecukor és némi tejesség szűrődik be. Kóstolva feltűnően jól strukturált, testes, szinte harapni lehet - ebben az árkategóriában szokatlanul fajsúlyos anyag. Ízében pikáns fűszeresség, negró és szeder. Életerős, egészséges, érett savak. Ha nagyon tűhegyre vesszük, még van benne valami fiatalos szertelenség, de ezt csak a nyammogó borsznob veszi észre, és egy kétéves cabernet esetében aligha róható föl hibának. A korty végén az alkohol némileg befűt. A hosszú és rétegzett lecsengésben nagyon érett meggy és szeder. Erős 6 pont. (2190 Ft) (AM)

St. Andrea Pinot Noir 2007
2007 a maga tartós forróságával nem tűnt eszményi pinot-s évnek, ez a bor mégis gyönyörű. Az illat intenzív, friss és izgalmas. Ha bedobjuk a spektroszkópba, hecsedlit, naspolyát, rózsát, epret, ribizlit és avart lehet kipörgetni belőle. Kóstolva üde, elegáns, húsos és finom. A felszín sima, a savak érettek, a szerkezet arányos. A kortyban a pirosbogyós gyümölcsöket finom csokoládé keretezi. Nagyon jó inni. A hosszú lecsengésben ribizli, mézeskalács és jelzésnyi gyógyszeres kesernye. Vérprofi munka. Kifogástalanul érett gyümölcsből készült, egészséges és barátságos pinot. Még sok ilyet! 7 pont (2490 Ft) (AM)

Címkék: best buy

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr922132444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felvetés 2010.07.07. 07:19:36

Az én javaslataim: Bolyki Királyleányka 2009, Bolyki Indián Nyár 2007, Demeter Hanga 2009, Orsolya 2008, Borpalota Rajnai Rizling 2008, Majoros Deák Furmint 2007, Balla Géza Rosé 2009.

felvetés 2010.07.07. 07:23:15

@felvetés: Nameg Szászi Olaszrizling 2008 és Kabócás 2007.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.07. 09:20:27

Kösz. A Royal Tokaji 2007 egy félszáraz bor, azaz nem az alkohol felelős az édességért. :)

mossberg operator 2010.07.07. 09:58:18

A Szeremley Pinot Noir (voros) regebben benne volt a listaban. Most kimaradt. Miert? Mar nem eleg jo:) Komolyan erdekelne, miert maradt ki. Koszi.

alföldimerlot 2010.07.07. 10:08:53

@felvetés: A Bolyki Indiánnyár nekem igencsak szerény bornak tűnt, igaz, hogy rossz pillanatban jött szembe (közvetlenül a dél-rhone-i nyaralásunk után). A Szásziakról egyelőre nincs megfelelő kóstolási jegyzet, de rajta vagyok az ügyön.

töppedt 2010.07.07. 10:10:38

@akov: Te kivel beszélgetsz?

alföldimerlot 2010.07.07. 10:12:07

@londonercsecse: Egyszerűen csak régen kóstoltuk, de reméljük, hogy már küszöbön az újabb évjárat, és akkor újra beleütjük az orrunkat.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.07.07. 10:22:13

a 2008-as Fehér Loliense már szerintem kifutó tétel. Nálam már a 2009-es fut, és hát a vélemények megoszlanak atekintetben, hogy van-e olyan, mint a 8-as.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.07.07. 10:24:07

a 2008-as Fehér Loliense már szerintem kifutó tétel. Nálam már a 2009-es fut, és hát a vélemények megoszlanak atekintetben, hogy van-e olyan, mint a 8-as.

felvetés 2010.07.07. 10:48:41

@alföldimerlot: Elsőre nekem nagyon tetszett, másodszorra nem annyira. Szóval nálam 1:1, de amikor bejött, akkor nagyon, ezért is vettem be a sorba.

marvin__42 2010.07.07. 10:49:23

@felvetés: Egész pontosan Szászi Szent György-hegyi Olaszrizling. (Biztos a szigligeti is jó, de azért gondolom nem véletlenül olcsóbb.)
Vörösben amúgyu én még a Borműhely Rokka kékfrankost és Rokka Shiraz-t tenném hozzá. 1500 körül mindkettő, és nagyon jók.

Retek Jolán (törölt) 2010.07.07. 11:31:41

Micsoda hülye nevek...Borsznobok vagytok -e? Hát persze, hogy azok.
Varga bor az igazi egyenesen a Balatonról!
Igyatok egyszerű és nagyszerű megfizethető balatoni bort!
Éljen a Varga Bor! Hajrá fiatalok!

Pepe135 2010.07.07. 11:40:36

Ha már Zeniit, akkor a Feindl Péter félét ajánlanám!
Igazi minőségi és csajozós bor egyben. 10+

loláb 2010.07.07. 12:42:47

Mathias Cirfandli, 1700-ért 5-6 pont között billeg.

Istvándy Kéknyelű 1500-ért, a 2006-os volt az igazán nagy durranás, az utóbbi években kicsit romlott (valszeg ez inkább az időjárás hibája lehet, mint a borászé), de még így remek. Remélem a 2009-es jobb, hamarosan tesztelem.

A kéknyelűvel szemben az olaszrizlingjük javult, szintén nevezném. Hasonló áron masszív 6 pont.

Bussayéknak príma a szürkebarátjuk is, 2200 körül van a bortársaságnál.

Vörösökből "bestbuy-t" nem tudnék mondani, ami jó vöröst mostanában ittam, az nem az az árkategória, amire azt mondanám, hogy kihagyhatatlan vétel.

Ly  2010.07.07. 13:32:50

"Ebben a rovatban olyan borokat ajánlunk, amelyek megérik az árukat, beszerzésük viszonylag könnyen megoldható, és fogyasztásuk legalább hőemelkedést eredményez."

"Tornai Pincészet Mineraux Balatoni Zenit 2009"

"600 Ft a pincénél."

Vásárosnaményből naponta háromszor is ki lehet ugrani a somlói pincébe. :-)

Ismertem már jó néhány Tornai bort, de erről a Zenitről még nem hallottam korábban, szóval valószínűleg nem sok helyen kapható. Ezért született ez a hozzászólás.

Ly  2010.07.07. 13:41:57

Egyébként meg aránytalanul gyenge az "édes fehér" és a "rózsaszínek, pirosak" kategória, mondhatnám méltatlan a blog megszokott színvonalához. :-)

Adalék a "rózsaszínek, pirosak" kategóriához:

Varsányi Pincészet Egri Kékfrankos Rozé 2009 (444-666 Ft között, CBA, Spar, ...)
Korrekt (szerintem itt kb. 4 pontos) rozé, ennyi pénzért kövér best buy.

Ikon Rosé 2009 (1190 Ft, BT)
Szintén kb. 4-5 pontos rozé, jó árban.

alföldimerlot 2010.07.07. 14:41:24

@Ly : A kritika jogos, remélem, hogy záros határidőn belül tudunk a helyzeten javítani.

zoli 2010.07.07. 16:14:09

@Ly : való igaz, hátha lesz tényleg nyár és rozézna a nép. Előbbit én is támogatom, évek óta szeretem, az ideiben viszont hangyányit sok a cukor. Utóbbiról remélem, hogy ez nem azonos a Bortársaságos Másfeles Ikon merlot rozéval, mert az nagyon rossz, inkább hasonlít egy buggyant sillerre...

Ly  2010.07.07. 16:23:31

@zoli: nem a Bortársaságos Másfeles Ikon merlot rozé-ra gondoltam, azt nem ismerem; a 75cl-es verziót ajánlottam.

Ha már siller, akkor mindenképp ajánlott a Wunderlich féle verzió. Csakhogy újabban 2000 Ft felett lehet csak belefutni. Nemrég egy akció keretében 1500 Ft körül volt vásárolható, de hogy hol arra nem emlékszem. Mindenesetre én betankoltam. A 2004-es óta folyamatosan nagy rajongója vagyok, szerintem a legjobb Siller az országban, szóval 2000 alatt best buy. :-)

Ted Striker 2010.07.07. 19:46:58

Indokolatlanul hiányzik az alkoholista naptárból egy igazi bestbuy esemény

Jön az első Magyar Kannásborfesztivál

hircsarda.hu/7-elet/9119-jon-az-elso-magyar-kannasborfesztival/

:-)))

Kadarnet 2010.07.07. 20:53:38

Rozékhoz:
Szekszárdi Rozé (Aldi) Danubiana-s, 349.- volt a hétvégén akcióban...

lackó 2010.07.07. 21:22:36

A Danubia Aldis Irsaija is tökéletes hozza azt, aminek szánják, 500 körüli áron.

Vizvári Pál 2010.07.07. 23:41:01

A Konyári fehéret egyszer kóstoltam, nem voltam elragadtatva tőle, de ha szerintetek tényleg olyan jó, én akkor se sorolnám ide. Ha 6 pont és 1.050, vagy 1.290 Ft "best buy", akkor úgyszintén 6 pont és 2.345 Ft szerintem vacak vétel...

felvetés 2010.07.08. 08:34:05

Friss élmény: a Vincze Béla 2007-es Merlot-ja mindenképp idetartozik.

loading 2010.07.08. 09:24:33

Villányi Merlot 2008 (Csányi Pince): mélység nélkül, nem szálazandó. De kellemesen csúszik. Nem geijl, kevés sav, tannin. 680 Ft az Aldiban.

Palchy 2010.07.08. 09:36:41

Ha rozé, akkor Bolyki Jani Kékfrankos Rosé 2009. Kár lenne kifelejteni, mivel 1300 Ft/ palack, és a Decanter teszten a második legjobb lett a több, mint 30 tételből.
Ha siller akkor Demeter 1/2 8 2008, ez is baráti tétel, 1390 Ft palackja a pincénél.

Octopus 2010.07.08. 15:31:23

@Ly : jogos észrevétel. Felhívtam a pincészetet, egyelőre még csak náluk kapni, de egy hónap múlva már a boltokban lesz a Mineraux

európai 2010.08.19. 19:09:12

Jobb későn mint soha. Alföldi merlot elképesztő kóstolójegyzete vitt fel Takács Lajoshoz a hegyre hétfőn:

"Hollóvár Somlai Furmint 2008
Majd kiugrik a pohárból: férfivizelde, kéksajt, lóhere virága, mandula, bazalt, érett szőlő, gomba. Az illat gyorsan változik és nagyot, és minden egyes új öntésnél előadja a full montyt. Kóstolva páratlan élénkség és elegancia jellemzi. A korty a száj minden szegletét kitölti. A pazar gyümölcsösség alatt ásványos áramlat dolgozik. Sós, édes, savanyú és fanyar megmagyarázhatatlan harmóniában. És mindvégig olyan lendülettel sodor magával, hogy nincs idő gondolkodni rajta. Mire sikerülne az egyik benyomást megragadni, már két megállóval arrébb járunk. A lecsengés nem is lecsengés, hanem grand finale. Nem lekonyul, elvékonyodik, elhal, mint a borok többségénél, hanem a korty második felétől egy alkohol-fröccs szárnyán tovább repül, és percekkel később is újabb és újabb érzetekkel bombáz.

Számomra a legnagyobb magyar száraz fehér. 9 pont. (3495 Ft) (AM)"

Hát ez telibe talált. A három legjobb somlói között van amit valaha ittam.
Az én egyszerű jegyzetem:

Hollóvár Furmint 2008- Végtelenül komplex és izgalmas, csodálatos felépitéssel. Az egyik legjobb somlai amit valaha kóstoltam.
Lajos „az 50 eurós borom”-nak nevezte. 9 pont.

Ez van. Óriási bor.

Joejszaka 2010.09.20. 14:50:02

Demeter Hanga 2009. Nagyon finom, 1300 körül van palackja.
süti beállítások módosítása