Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Rózsák háborúja

A mi kis rozétesztünk - első rész

2010.07.29. 06:00 - palack

Töredelmes vallomással kell, hogy kezdjem ezt a posztot. Nem szeretem a rozét. Ha egy mód van rá, átugrom egy borsorban. Sőt, Dagadtos és Octopus sincsenek oda érte. A nagy hőségben én inkább fehér fröccsözöm, Dagadtos eretnek módon sört iszik, a polip meg a tengerbe menekül. Múlt hét csütörtökön azonban a kellemes nyáresti harminc fokban a közszolgálatiság jegyében mégis rozékat kóstoltunk félvakon. Tartva önnön tapasztalatlanságunktól és félretéve minden csúnya előítéletünket. Két részben, tizenhat tételről fogom leírni összegyúrt kóstolási jegyzeteinket.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rosé 2009
Pinot noir és merlot alkotják. Mélyebb lazacszínű narancsos árnyalattal. Friss és intenzív illatú naranccsal, grépfrúttal és piros bogyósokkal. Szájban teltebb a megszokottnál, de egyáltalán nem lusta. Gazdagon gyümölcsös, száraz, finom. Akár egy rendes fehér is lehetne. Szerettük. Bortársaság, 1650 Ft.

dagadtos: 6 pont
Octopus: 6 pont
palack: 6 pont

Bárdos és Fia Rosé 2009
Ez is merlot és pinot noir házasítása, színben is hasonló az előzőhöz. Klasszikus, hűvös rozéillatú eperfagyival és halvány tuttifruttival. Gazdag ízű, szerkezetben dagadtosnak jött be leginkább, a polippal mi kissé savhiányosnak és szénsavval kompenzálónak éreztük. Egyébként korrekt darab. Veritas, 1105 Ft.

dagadtos: 5 pont
Octopus: 4 pont
palack: 4 pont

Kvassay Kékfrankos Rosé 2009
Világos hagymahéj színű. Illatban egyáltalán nem a megszokott techno jegyeket hozza: felmerült itt kolbász, sárgaborsó főzelék fasírttal és a rend kedvéért egy kis málna is. Kóstolva már nem annyira különc: kedves, gyümölcsös, édeskés és kissé lágy. Érdekes figura. Radovin, 1090 Ft.

dagadtos: 5 pont
octopus: 4 pont
palack: 5 pont

Pincemester Szekszárdi Rosé 2009
Kékfrankos és pinot noir házasítása. A legvilágosabb színű a sorból. Illatában puncs, eper és dohos pinceszag. Mindezt szájban is remekül hozza, így mindenkinél abszolút utolsó, nem lett óriásverő. Spar, 630 Ft.

dagadtos: 2 pont
Octopus: 2 pont
palack: 2 pont

Nederburg twenty10 Dry Rose 2009
A foci vb hivatalos bora, kicsit megkésve ittuk. Málnapiros, silleres színű. Töményebb, borosabb, cabernet sauvignonos illat, gyümölcskosár, cseppnyi chilei égett gumival. Kóstolva is testes, krémes, kicsit édeskés, de arányos bor. Nem magyaros vonal. Veritas, 3085 Ft.

dagadtos: 5,5 pont
Octopus: 6 pont
palack: 5 pont

Dúzsi Kékfrankos Rosé 2009
Igazi hello kitty rózsaszín. Orrhoz közelítve valóságos illatkavalkád ugrik ki a pohárból: tuttifrutti, műeper, grépfrút, őszibarack, narancsos cukorka. Ízben is tuttifruttis, mellette határozottan savas és szénsavas, élénkségnek nincs híján. Nem éppen izgalmas, de korrekt rozé. Bortársaság, 1590 Ft.

dagadtos: 4,5 pont
Octopus: 4 pont
palack: 4 pont

Weingut Bründlmayer Langenloiser Rosé Zweigelt 2009
Világos, hagymahéj színű. Illatban nem éppen intenzív: picit epres és inkább fehérboros, barackos, ásványos. Érezhetően szénsavas, katonásan feszes szerkezetű. Ízében finom, fehérborosan gyümölcsös, leginkább őszibarackkal és meglepő sóssággal. Nem bonyolult, de nagyon tiszta, jól iható. Dagadtossal nagyon szerettük. Wein&Co, 9 euro.

dagadtos: 6 pont
Octopus: erős 4 pont
palack: 6 pont

Sauska Rosé 2009
Merlot, cabernet sauvignon, syrah és kékfrankos házasítása. Világos piros színű. Ha a Dúzsi illata kiugrott a pohárból, akkor ez valósággal szétrobbantja azt. Gabi fogkrém tisztán és szépen, ezen kár lenne vitázni. Kóstolva is azt kapjuk, amit az illat ígért: tökéletesen összerakott, hibátlan technobort. Értjük, miért szeretik, én meg ezért nem a rozét. Bortársaság, 1530 Ft.

dagadtos: 4 pont
Octopus: kelletlen 4 pont
palack: 4 pont

Ne menjenek ám sehova, legfeljebb bontsanak egy rozét, és hamarosan jövünk a második nyolcassal.

Címkék: dúzsi pannonhalmi apátsági pince rozé 2009 bárdos és fia pannonhalmi apátsági pincészet bründlmayer sauska kvassay nederburg pincemester

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr282183347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elzee 2010.07.29. 06:37:02

kíváncsi vagyok a másik nyolcra...

pupa pupánszky 2010.07.29. 08:57:17

legyen inkább gyöngyöző és Ebner. amúgy a Pratner nagyon korrekt még és szintén elérhető a BT - nél

Semeretyevó 2010.07.29. 10:30:31

Nekem ez a Sauska rosé a második kedvenc rosém, Mészáros Pál pinot noir roséja után. A Frittmann féle kékfrankos rosé is nagy kedvenc. Remélem lesz ezek közül valamelyik a következő körben.

muskotály küvé 2010.07.29. 10:59:07

A rozé régebben a kevésbé alkoholos, sokféle ételhez és sokféle embernek elmenő, árban visszafogott (akár 500 körüli/altti) ezért nyári vendéglátásokhoz jó alapot jelentő bort jelentette számomra. Sajnos manapság vagy technobor, ahogy írjátok, és/vagy tipikusan 13% vagy feletti alkohollal bíró, különösen büntetendő esetben ilyen töménységben is szénsavval dúsított (tehát kevésbé áll rá az ember keze, hogy szódával hígítsa). Mindenesetre ami nekem mostanában szembejött, abból a Bujdosó Rozé Secco (13,5% alkohol, tele szénsavval - de neki megbocsátok :), az egri Monarchia, valamint a Frittmann és a Font rozéja szokott tetszeni.

Valmont · http://horrornovellak.blog.hu/ 2010.07.29. 11:49:49

Én viszont rosépárti vagyok, főképp így, nyáron. Lehet nagyon izgalmas tételeket is találni. Van némi elitizmus/szobizmus abban, ahogy a rosét lenézik a szakértelemmel megvert szakértők. Igazából ugyanúgy megvan a helye, akár a rántotthúsnak az étlapon. Az is jellemző pl., ahogy a szakblogok agyonhallgatják ezt: hirosindex.hu/regio/soltvadkert/vilagelsoseget_kapott_a_soltvadkerti_font_pinceszet_rose_bora

Kerti Öröm 2010.07.29. 11:52:51

A Pincemester Szekszárdi rozé tényleg nem egy aranyérmes bor, de még mindig ez a legihatóbb a Pincemester sorozat rozéiból.

Ugyanezen sorozat Egri Kékfrankos rozéjának egészen perverz utóíze van (valószínűleg valami adalékanyag érződik ki belőle). Sőt, lefekvés előtt fogyasztva mindig vad, nagyon intenzív álmokat generál. Lehet, hogy az alkoholon kívül egyéb tudatmódosító szert is tartalmaz:)

charon24 2010.07.29. 11:56:08

ha már rozé, akkor cabler günzertől
ennyi
még fröccsnek is
;-)

palack 2010.07.29. 12:14:35

@Valmont: A borversenyekről már sokszor volt itt szó, agyonhallgatásról szó sincs. Viszont az általad belinkelt cím igencsak félrevezető a világelsőség emlegetésével. Nem szándékom kissebíteni Fonték érdemeit, de nem árt tisztában lenni néhány dologgal. Azon a versenyen, ahogy a többi hasonlón is, az indulók 30%-a kap érmet. Ebben az évben konkrétan 257 érmet osztottak ki ott: a magyarok közül Fontékon kívül Dúzsi Tamás három aranyat és két ezüstöt, a Gál Szőlőbirtok egy aranyat, a Varsányi Pincészet egy ezüstöt kapott. És ezek csak a magyar díjazottak, például 183 francia rozé kapott érmet.

dalton1 2010.07.29. 12:34:52

Én is szeretem a rozét. Jó lenne ha mindenki el tudná helyezni...nem kell világmegváltást várni tőle, nem erre lett kitalálva. Mint ahogy a sóban fűtt krumpli sem vetekedhet a pácolt bélszínnel, de attól még jó étel...:)

Ugyanakkor én elfogadom ha valaki nem szereti.

vörös és fehér 2010.07.29. 12:44:33

@dalton1: én spec fröccsben kifejezetten szeretem, javasoltam is a srácoknak, hogy majd a top rozékból tartsunk fröccs kóstolót, kisfröccs, hosszúlépés, nagyfröccs, viceházmester, de egyelőre nem akarnak rozét látni a poharukban. egyébként a nagy melegben egy palack sauska csúszott így le, nekem kifejezetten tetszett, igaz, magában sem éreztem annyira gabi fogkrémesnek, mint ők.

viszont mivel barátságos pontokat osztogattak, már-már kedvet kaptam magában is rozét inni, de elrettent ettől az 1500 forint körüli ár.

kl_ 2010.07.29. 12:49:49

ezt a chilei égett gumit komolyan gondoltátok?

egyébként meg frittmann!

dalton1 2010.07.29. 13:32:11

@vörös és fehér: Hát igen engem is elrettent sokszor...1500-2000Ft-ért rozét...:S

A Sauskával nekem is jó tapasztalataim voltak/vannak...

baruthane 2010.07.29. 14:29:23

Engem idén nem igazán bűvöltek el a Dúzsi rosék.
Amit én ajánlok Somodi Sándor Kékfrankos Roséja, Béla Zoltán Kékfrankos Roséja, akár a palackos, akár a bag-in-boxos kiszerelés, a Fonték Roséja szintén ez a kategória, illetve a Hagymásiék Kadarka valamint Lőrinc Gyuri Pinot roséja. Az első tételeket árértékbe a legjobbaknak tartom.

Octopus 2010.07.29. 14:46:05

@vörös és fehér: meglepően barátságos pontokat, valóban. Meg is lepődtem, hogy egy rozé akár 6 pontig is eljuthat, persze nem erős az a hatos, de azért mégis.

Rézfaszú Bagoly 2010.07.29. 14:51:52

Azért egy jól behűtött rozé negyon kellemes tud lenni, kisfröccs-szintet hozza. Talán nem véletlen, hogy divatja is van neki, különösen így nyáron. A felsoroltak egy részét ittam már, szerintem elég nehéz több pontos különbséget tenni két behűtött jó rozé között. Még amit olcsóbban adnak, Varsányi-féle 700-ért, Frittmann 1000 körül, azok is tudnak kellemes pillanatokat okozni. Frittmann-t különösen jónak tartom.

mossberg operator 2010.07.29. 15:44:01

A Duzsirol ezt irtam par hete:
"Dúzsi Kékfrankos Rosé 2008 - Nagy,illat ropogos, ude, Provance-ra emlekeztet stilusaban. Korrekt. Nem olcso." GBP-s arra ertettem.
londonercsecse-borkostolo.blogspot.com/2010/07/magyar-borkostolo-londonban-magyar.html

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.07.29. 15:46:38

@Octopus: hát, most aztán tényleg nem vádolhat senki benneteket azzal, hogy egy hordó rozéért szórtátok meg ezeket a csodálatos termékeket egy pár (ötössel-)hatossal :)

@Rézfaszú Bagoly: abszolút igazad van, a rozé egy "jó áron (felettébb) alkalmasat" jeligére működő műfaj, asszem,
...bár egyszer már nagyon beülnék egy sztár-rozé kóstolóra (de biztos megsajnálnám előtte a pénztárcám, szóval mégsem :))

palack 2010.07.29. 15:50:06

@londonercsecse: Sikerült 2010 nyarán egy 2008-as Dúzsi-rozét mutatniuk? Hmm.

vörös és fehér 2010.07.29. 15:50:41

@londonercsecse: 2008-as rozét minek iszik valaki 2010-ben?!

mossberg operator 2010.07.29. 16:40:42

palack, voros es feher:
Igen, ezt kaptuk, visszakerestem a kostollapot, meg a jegyzeteimet is, 2008-as volt. Hm...
Egy masik roze, a napokban kostoltam:
londonercsecse-borkostolo.blogspot.com/2010/07/esprit-de-buganay-rose-2009-cotes-de.html

pupa pupánszky 2010.07.29. 17:26:46

@Kerti Öröm: remélem, ezek után nem fogyasztod rendszeresen

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.07.29. 17:45:22

@Valmont: Tanuld meg, hogy egy öntudatos borsznob magasról tesz a borversenyekre, mert ő jobban tuggya....
:)))

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.07.29. 19:54:07

@vörös és fehér:
Vannak jó 2008-as rozék is 2010-ben.
Például Lőrincz Gyurié, de ahhoz egy masszívabb alapanyag kell. De a szupemarketek gyakran árulják a könnyed vonalat több évesen amihez tényleg perverzió kell, hogy az ember megigya...

@palack: A Font kékfrankos rozi( bármilyen értéket tulajdonítunk az érmeknek) viszont árértében abszolút best buy a borfaluban 790 forintért.
Egy jó hosszúlépésben jó üdítő...

Sárfehér 2010.07.30. 12:10:55

Rozékat mostanában nem nagyon iszom, inkább Vesztergombi József sillerét és Heimannék Fuchsliját, ha már rózsaszínűt. Lisiczáék rozéja volt a kivétel, nagyon jó.

Muslica 2010.07.30. 15:08:30

Én a legutóbb egy Légli Rosét ittam. Jó volt. Erős 5 pontra taksáltam.

Benikuty 2010.07.30. 18:10:04

Hosszú, forró nyár vár még reánk. Holnap veszek Béla Zoltánnál Imrehegyen rozét spriccernek. 10,5% alkoholja, vaskos sava, ára, mindent visz. Harminc liter talán kitart őszig.

nick: 2010.07.31. 00:55:11

már legalább 2 éve nem találunk igazán jó hazai rozét :-(
az utolsó emlékezetes Malatinszky 2005-öse volt

pedig gyakran próbálkozunk, de tavaly óta teljesen hiába :-(

kááár...

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.07.31. 08:13:43

@nick:: Hát igen, nehéz az igényes fogyasztó élete.
:))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.01. 10:12:45

Talán megfontolandó lenne önmagukban értelmezni a rozék pontszámait, mert ha az abszolút minőség/élvezeti érték szerint pontozzuk, egy legeslegjobb rozé nyilván nem lehet több 6-7 pontnál, ez pedig eléggé beszűkíti az értékelés lehetőségét a csúcsminőség és az ihatatlan között.

borpancsoló 2010.08.03. 11:34:57

A múlkorában tartottunk egy nagy rozétesztet amikoris végigkóstoltuk a most futó trendi tételeket, minden tételt vinotékából vásárolva. (három vinotéka teljes rozépalettáját)

Lesújtó volt az eredmény.

frankia 2011.04.22. 21:10:53

Most hogy így nézegetem a régi posztokat a friss élmények tekintetében... A 2010-es Sauska Rosé nagyon profin elkészített bor, 5 napja nyitottam először, a végét most ittam meg. Tökéletes lesz forró nyári estékre, technobor, szó se róla, de nehéz abbahagyni, és maradéktalanul betölti azt a célt, amire valószínűleg szánták...