Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Csütörtöki top 10

2010.09.10. 19:10 - dagadtos

Bormámor helyett bordepresszió. Őszi Dionüsziánkon haláltáncot jár az eső, vidáman tiporja a szórakozást, a bevételt és az érettséget; élteti a rothadást. Csak remélni lehet, hogy a hétvégére visszatér a kiváló tegnapi idő és hangulat – nem is tudom, láttam-e már csütörtökön ennyi embert borfesztiválon. Ahogyan azt sem, mikor kóstoltam utoljára egy délután alatt ilyen sok kiváló bort. Bízván a napsütés sorsfordító erejében összedobtam egy hevenyészett toplistát a saját kóstolásaimból, hátha hasznát veszi valaki. Természetesen ez nem a fesztivál 10 legjobb bora, 50-60 kóstolt bor után ilyesmit kijelenteni is nevetséges volna, de 10 olyan bor, amivel szerintem nehéz bakot lőni. Hogy a sorrend szintén egyszeri és esetleges, remélem, mondanom sem kell.

10. Günzer Tamás Pinot Noir Válogatás 2008
Villányi pinot-hoz képest szinte meglepően fajtajelleges, hűvös karakterű bor eperrel, málnával, vadhússal az illatban. Talán pörkölési aromából és alkoholból lehetne kevesebb, de így is nagyon jó. (8 jegy/dl; 137-es stand)
9. Janus Borház Cabernet Franc 2008
Tomboló fekete bogyós gyümölcsök kevés franc-os paprikával fűszerezve. A korty gazdag, meleg, és fiatalsága ellenére sincs benne semmi bántó.  (3 jegy/dl; 39-es stand)
8. Fritz Cabernet Sauvignon 2007
Egyike a kevés beérett hazai cabernet sauvignonnak. Délies, nagy és sűrű bor, de nem lusta vagy túlérett. (10 jegy/dl; 36-os stand)
7. Balassa Nyulászó Furmint 2008
Koncentrált stílusú tokaji furmint kiváló szerkezettel. Férfias, szigorú tétel, mégis kellően ízgazdag. (6-8 jegy(?)/dl; 15-ös stand)*
6. Szeleshát Szőlőbirtok Nomád 2007
Meghökkentő, szinte chilei illat, fekete ribizlivel, kókusszal, kakukkfűvel és kevés fűszerpaprikával. Kóstolva gazdag, a savak gyönyörűek, egyedül az alkohol túlbuzgó kissé. (6-8 jegy(?)/dl; 185-ös stand)
5. Marques de Murrieta Rioja Reserva 2004
Még nagyon erős az amerikai hordó, árad a kókusz, de kevés forgatással előjönnek a gyümölcsök, szájban aztán durva élek nélkül, édes-gyümölcsös aromákkal hengerel, de nem közönséges. Inkább közönségkedvenc. (12 jegy/dl; 214-es stand)
4. 2HA Szőlőbirtok és Pincészet „Tabunello” 2008
Előbb tippelném pinot-nak, mint sangiovesének, de nagyon izgalmas bor. Füstös, avaros, piros gyümölcsös aromák, jó savak, halovány tanninok. A hordó még kicsit itt is domináns. (6-7 jegy(?)/dl; 110-es stand)
3. Kikelet Pince Váti furmint 2009
Telibe veri a fehérbor-ideálom: légies, de tömör és tartalmas, elejétől végéig izgalmasan vibrál, csak úgy cikáznak az ízek a szájban. (3 jegy/kóstolás; 205-ös stand)
2. Feudi di San Gregorio Taurasi 2005
100% Aglianico Dél-Olaszországból, a fajta egyik specialistájától. Feszes szerkezetű, erőteljes bor, melyet az édes fűszeres aromák (fahéj, karamell) mégis szerethetővé tesznek. Egyszerre mediterrán és hűvös – óriási bor! (14 jegy/dl; 214-es stand)
1. Ráspi Electus 2007
Erről a 2007-es zweigelt válogatásról megemlékeztem ezelőtt is, most sem szerettem kevésbé. A gyümölcsök mostanra már visszavettek kicsit, maradtak a kávés és ásványos jegyek, a lenyűgöző frissesség és hosszúság.  (20 jegy/dl; 204-es stand)

* Sajnos nem emlékszem mindenhol a pontos árra.

Címkék: borfesztivál ráspi kikelet günzer tamás balassabor aglianico szeleshát janus borház fritz drop shop marques de murrieta feudi di san gregorio

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr982286915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ted Striker 2010.09.10. 20:08:33

8, 10, 25 jegy egy deciért?

dagadtos 2010.09.10. 20:30:57

@Ted Striker: Szia, sajnos az itt leírt borok jó része nem olcsó mulatság. Ha mégis kíváncsi valaki rájuk, de nem szeretne ennyit költeni, a legtöbb kiállító szívesen tölt kóstolóadagot, és azzal számol. Nyilván én sem egy deciket kértem.

2010.09.10. 21:17:52

apróság: az electus 20 jegy, erre tisztán emlékszem. :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.11. 01:57:58

@Parci: @dagadtos: Igen, ez tény.

@Ted Striker: De 1-1 bort azért megéri kipróbálni, bár tényleg nem muszáj 1 egész decire pályázni, azt gondolom.
Néha tényleg egész közel kerülni a szédítő magasságokhoz. Talán megéri, ha valaki kíváncsi az élményre.

A Ráspi Electusból kóstolómennyiséget (<0,5 deci) kértem, kaptam, fizettem, szívtam a fogam így is, de nem bántam meg... Szóval kicsit fura érzés.

2010.09.11. 08:45:26

@Szomjas Gödény: nem fura érzés szerintem. persze, drága, de ami igazán drága, az egy teljes palack. mindenkinél más a tűréshatár, de én már fele annyiért sem veszek meg csak úgy randomra egy palackot. itt most meg tudtam kóstolni, tudom pontosan, hogy miből maradok ki. másképp fogalmazva: nekem MEGVOLT. :)

erre szerintem abszolút alkalmas a borfesztivál. az ember eltapsol jó sok pénzt, tény. viszont megkóstolsz 10 olyan bort, amire amúgy sajnálnád a lét. nekem "megéri".

Nóniás 2010.09.11. 10:47:37

Már régebb óta kerülöm a várat. Nemcsak azért mert pofátlanul drága, de egy csomó felesleges rendezvény ráépült és a lökdösődésben egy szót sem lehet váltani a borászokkal.

borosember 2010.09.11. 11:16:07

Siralmas ez az idő! Mind a fesztiválon,mind a szőlőben. Halkan súgnék a szervezőknek, hogy jobb lenne átgondolni az egész lebonyolítást, mert többen lázadoznak a nyílt lehúzás miatt. Full veszteséges a kiállítóknak évről-évre, és mostanra odáig jutottak, hogy már a presztízs miatt sem éri meg ott lenni. Minek belépő? Ha bent is fizetsz a borokért, ráadásul a jegyek sem a borászhoz jutnak vissza 100%-ig,hanem megy a sáp a szervezőknek. Miért nem lehetne egy komolyabb beugróért cserébe ingyen kóstolni, amennyit kívánsz és bírsz? Vagy beugró nélkül csak a standoknál fizetni? Így elég egyoldalú ez a rendezvény, sokkal igazségosabb az együtt sírunk-együtt nevetünk felállás. De hát az üzleti érdekek...
De a borokról is essen szó:
Lenkey Géza standján érdemes megkóstolni az új tételeket! 2003-as 6put Aszú, Hárs&Furmint 7 dűlőből, Úrágya új évjárat.
Válibor Kéknyelű és egy még hordóminta Pinot Noir is nagy élmény.
Új Ohmerops a Mészároséknál is ismét méltó az előző évjáratokhoz.
Sike Tamás Chardonnay, zseniális!
És a Halászó Fiú étterem teraszán is lehet meglepetésre kóstolni egy komoly 35-ös sort.pl.: Pálffy Cab.Sauv.,Tamás Olasz,Orsolya Zweigelt,Janus Cab.Franc,Kiss Gabi borok,Nobilis Kövérszőlő,stb...Ezek bejöttek nekem többek közt.

2010.09.11. 11:16:47

@Nóniás: hétköznap munkaidőben, vagy szar időben (mint tegnap és ma) abszolút élhető, kényelmes, és szerencsétlen borászok is örülnek a betévedő érdeklődőknek. tény, hogy minden más időszakban elviselhetetlen. :)

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.09.11. 12:03:21

a hetes tabunello volt a kedvenc pinot-m tavaly (szmájl), örülök, hogy a nyolcas is hasonló típus ezek szerint. kénytelen leszek utánajárni (még egy szmájl)

2010.09.11. 13:14:11

@AG 2.0: én meg elfeledkeztem róla, és nem kóstoltam! :( kerül engem ez a bor valamiért. :(((

RolyPoly 2010.09.11. 14:22:01

Épp most háborogtam a FB-on, hogy miért kerül 2300 Ft-ba a belépő, miért nem lehet ezt leinni? Miért kell hazavinnem a poharat, ha nem akarom?(NEM AKAROM!). Elvégre ez egy promóció a bortermelőknek: hadd jöjjenek az emberek, akár ingyen (úgy, hogy leihatják a belépőt) és azok is ismerkedhessenek meg az újdonságokkal, akik eddig nem tették volna. Nem egy kedves gesztus a belépő, főleg úgy, hogy marha drágák a borok (lsd:fent, electus 20 jegy!) és a kaja is. Persze lehet ilyen úri-murit csinálni, de a piac így nem fog bővülni, márpedig annak ugye bővülnie kell. Na, így nem fog...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.11. 15:57:19

@RolyPoly: ez azért van, kérlek, hogy fizess és szopjál. Mint minden tömegrendezvényen, ahol nem tudják meghúzni a határokat ott, ahol még lehet biztosítani a dolgok minőségi működését.
A borok meg azért qrva drágák, mert a borászok is szopnak.
Kik nem szopnak? Na, kitaláltam. A rendezők. :)

2010.09.11. 16:08:35

@RolyPoly: a poharat én is rühellem, hiába javítottak rajta egy picit tavaly, nyomába sem ér a városligetben (opcionálisan) adott riedelnek (ami egy szuper pohár, sokszor az ünnepi boromat is abból iszom). apróságok ezek, de máris jobban benyelném a belépő árát...

...az igazság persze az, hogy a várba kimenők elhanyagolható százalékának szempont ez, így viszont a riedelhez képest simán 3-500 ft-os árkülönbözetet is zsebrevághatnak a nemes szervezők. ezt megszorozva az eladott belépők számával, nos, értem a logikájukat. :(

kzolika 2010.09.11. 17:56:20

@RolyPoly: "Nem egy kedves gesztus a belépő, főleg úgy, hogy marha drágák a borok (lsd:fent, electus 20 jegy!) és a kaja is."

Az Electus Ráspi saját honlapján is 14,900/palack. Ergo nincs rátéve semmi extra haszon amiatt, mert ez a Borfesztivál.
A kaja más téma. Én szoktam a zsebemben vinni néhány szem pogácsát, semleges ízű sajtot feldarabolva, amit két stand között elmajszolok, utána meg öblítek ásványvízzel. De nagyon jó például a pizzatésztából készült kis rudacskákká sodorva kisütött falatok is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.12. 01:47:48

@Parci: az a bibi, hogy ott a horrorisztikus helypénz a borászoknak, aztán lehúzzák őket a zsetonok beváltásakor, aztán fizetünk nem olcsó belépőt, aztán még kötelező tökéletesen felesleges poharat is venni, amin szintén urasan keresnek. Már lassan a fél tálalószekrényünk ilyen poharakkal van tele...
Ez az egész biznisz ott fent a Várban már kezd picikét sok lenni, legalábbis nekem. Igaz, nem vagyok szervező, akkor biztos nem sokallanám. :)

kifli 2010.09.12. 01:52:55

bojkottálom. egyelőre...

2010.09.12. 08:28:05

@Hepci: én sem kedvelem, és igyekszem máshova menni inkább (skanzen szüreti sokadalom, somlói tavasz fesztivál pl.).

A fogyasztó 2010.09.12. 14:05:44

Túlléptem a drágaság kérdéskörén és igyekeztem jól érezni magam. Sok mindent megkóstoltam, de végül az oroszlános udvarban táboroztunk le a haverokkal. Óriási meglepetésekbe nem futottam bele, inkább a középszer volt a meghatározó 90%-ban, ezért is maradtunk végül a kézműves borok házánál, ahol nem lehetett okunk panaszra. A végén már csak Orsolya borokat ittunk. Szerintem szenzációs mindegyik, de a KBH által felvonultatott szortimentet tekinte nem lehetett okunk panaszra a többi tétellel kapcsolatban sem. Az eső esett, de kit érdekelt, ha ilyen kiváló borokat ihatott az ember ??? :-)

dez01 2010.09.12. 18:18:11

Most értem haza, ebéd után mentem ki.

A kajáról: Finom juhtórós kapros pogi 2 db 3 jegyért, ez korrekt ár szerintem.

Helyben sült egész (kb. fél kilós) olivás ciabatta 6 jegyért. A mennyiség kedvelőinek.

Borok: Gönzer Ördögárok Merlot és a Pinot Noir Válogatás. Mindkettő tetszett.

Valamelyik szekszárdi pincészettől Esti Csók Kékfrankos - nagyon ott volt.

A feleségem kedvéért a Gere Kopár.

Utána a blogon több helyen is dicsért Ráspi Electus. Nekem kicsit parfümos íze volt, de a nejemnek nagyon bejött.

Kovács Nimród Vinery csúcsbor (az a hárombetűs) - bár kiírva nincs, de a pult alatt tartanak rá egy külön táblát 16 jegy 1 deci. Talán ez volt a leginkább összetett.

Volt még 1-2 fehérbor, de azok most a vörösök mellett kicsit háttérbe húzódtak.

Hát ennyi volt idén, jövőre többször megyek ki (idén 2-szer sikerült).

Sárfehér 2010.09.13. 09:42:47

Csak az esős péntek este értem rá, úgyhogy egy fehér kör, és egy-két kadarka fért bele, aztán már zártak is. Most csak egy-két szivem csücskét akarom megemlíteni. Bősz Adrián 08-as kadarka és fehér kadarka, nagyon finomak, a rajnaija pedig csodálatos. Balla Géza kadarkái pedig évről évre jobbak. A kadarka sillere olyan, mint a legtöbb szekszárdinak a kadarkája. Hoztak egy csodálatos kadarka válogatást is, és a mostani (ajaj, nem jegyeztem meg az évet, szégyen rám), kadarka aszú és sokkal finomabb, mint a 03-as volt. Viszont idén sem hoztak mustos fehért, pedig nagyon megkóstoltam volna..

Végre találkoztam Maurer Oszkár boraival is, nagyon tetszettek (csak a fehérekig jutottam), ugyanakkor sajnálattal láttam, hogy nem hozott mézes fehért és kadarkát. Sőt, azt mondták, hogy le akar állni a mézes fehérrel. Ha lehet egy szavazatom, akkor inkább ne... :)

Kénporos 2010.09.13. 10:02:36

Mi köze ennek a borfesztiválhoz?
Tripla lehúzás az egész. Belépő, borásznál csak a kóstolójeggyel fizethetsz, amiből le kell adnia %- ot. Talán még helypénzt is fizet? Biztosan így kell a borfogyasztást népszerűsíteni???

pupa pupánszky 2010.09.13. 13:53:46

Pénteken este 9 körül elállt az eső és alig volt fenn valaki. különös hangulat lepte be a várat. ezek fogytak: szőke mátyás paskomi chardonnay 2008, szentesi jóska nadapi rizling 2008, maurer oszkár csücsülős (ez csalódás volt, van benne mézes fehér), malatinszky eleven 2009 (ez utóbbinak én adtam a nevét egy pályázaton), luka enikő szívhez közel kékfrankos - cabsav, takler shyraz 2007, szeleshát nomád merlot 2007, telmo rodriguez m2 tempranillo 2006, günzer ördögárok kadarka 2006, ráspi kopár 2007

Sárfehér 2010.09.13. 15:08:10

@pupa pupánszky: Sőt, szerémi zöld és mézes fehér házasítása. :) Nekem ízlett.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.09.13. 15:27:22

@dagadtos: a 10. és a 6. kóstoltam, sztem semmi különleges és nekem mindkettő nagyon fás.

többiek: a Vár egyre kevésbé jó, mert:
- még mindíg sok helyen kinéznek, ha nem 1 vagy fél decit fogyasztasz.
- már csak szerdán és csütörtökön NAPKÖZBEN érdemes kimenni )ÉS IGEN, HA KELL, SZABADSÁGOT IS VESZEK KI), mert csütörtök/péntek este és hétvégén annyian vannak.
- a szervezők pofátlansága évek óta közismert (VAJON ERRŐL MIKOR ÍR VKI EGY JÓ ELEMZŐS, IRONIKUS POSZTOT???). de az, hogy kimész, megveszed a heti belépőt és ezért mindegyik alkalommal kapsz poharat, röhej.
- évek óta nem tudják megoldani a rendes minőségi kajákat! nincs semmi könnyű, ami nem tiszta magyar vagy sült sertéses/zsíros. még ez sem lenne probléma, ha legalább minőségi hurkák/kolbászok lennének és nem agyonégetve. MIÉRT NEM LEHET jófajta kenyereket és péksüteményeket, zöldséges könnyű salátákat, magyar lekváros cuccokat, juhtúrós és másféle pogácsákat árulni. s ha már mindenféleképpen sertés, akkor miért nem lehet sonkát, csabai kolbászt JÓ MINŐSÉGBEN kapni.

A tavaszi gourmet fesztivál ugyanitt minden szempontból igényesebb, jobban szervezetteb volt, bár lehet, kevesebb volt a borász - nem sokáig.

shiraz 2010.09.13. 16:07:26

@szenvedély S.:
én pont az ételek terén láttam javulást,lásd A csirke osztrigája nevű műintézményt. végre. mondjuk a zsírkutya sorra nem is mentem el.

2010.09.13. 16:31:02

@pupa pupánszky: a reklámszakma pozitív hozadékai. :D gratula a nyertes névhez (eleven).

töppedt 2010.09.13. 16:39:17

Én viszont ennyi iszonyúan jóseggű csajt, mint szombat késő este az eddigi várfesztekel összehasonlítva, nem láttam. Ennek megfelelően jól éreztem magam. Hogy a borokról is..
Legjobban az alábbiak tetszettek
Kikelet Pince Váti furmint 2009
Janus Borház Cabernet Franc 2008
Ráspi Electus 2007
St. Andrea Magyalos Kadarka 2008
De legjobban Luka Enikő varázsolt el, most a boraival Luka Enikő Szívhez közel 2008 és egy pult alóli Merlot 2009-el.
A feszt költségei szerintem is magasak és nem a borokra gondolok

töppedt 2010.09.13. 16:47:50

Az ételekről meg csak annyit: a lapcsánka olyan rettenetesen teleszivta magát olajjal, hogy nem lehett megenni. (8jegy) Ha ezt egy külföldi egyszer megkóstolja egész biztosan egy életre búcsut int a magyar gastronomiának

Sárfehér 2010.09.13. 19:15:09

@töppedt: Különbenis, zsírban kell sütni, az olaj büdös.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.14. 01:07:20

Csak a gasztro részhez szólnék, mivel vasárnapra délután rövidnadrágos idő lett, így minden ellenérzésem dacára felbuszoztam (és megismertem Dagadtost, Palack társaságában).
Szóval szerintem a ránézésre is rettenetes lapcsánkát kivéve a gasztroszekció a szokásosnál vállalhatóbb volt. Itt nem csak (és elsősorban) a gurmé választékra (Csirke osztrigája) gondolok, hanem arra is, hogy az Oroszlános Udvarban ténykedő lacikonyhás csapat cuccai ránézésre is gusztusosabbak voltak a sztenderd magyar "fesztiválminőségnél". Aztán volt az átlagot meghaladó kenyérlángos is (Szittya Pitáék), bár bánatomra a nagy tömeg miatt kissé kevesebbet sütötték a holmit az ideálisnál.
A kaják árairól kevesebb jót lehet elmondani...
Végül csatlakoznék Töppedthez, az elején kb. másfél órát csak sétálgattam, de ivás nélkül is jól éreztem magam a látványtól...

pupa pupánszky 2010.09.14. 11:20:10

@Sárfehér: sőt még bakator is, de ennek ellenére nem jött be...

pupa pupánszky 2010.09.14. 11:21:47

@Hepci: "Oroszlános Udvarban ténykedő lacikonyhás csapat" - a véres és májas hurkába péntek este nem lehetett belekötni...