Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Sznobvacsora

2010.09.10. 06:00 - palack

Azzal kezdődött, hogy hamarabb hazajöttem a családdal Balatonról egyrészt a vénasszonyok tele miatt, másrészt, mert még életemben nem fizettem pénzt ilyen botrányosan pocsék szállásértViszont így maradt költőpénz, vagy legalábbis maradt volna, ha nem döntök úgy, hogy kipróbálom végre a Culinaris angus marháját. Ebben benne volt a Kistücsök friss csütörtöki élménye is, ugyanis rég ettem olyan jót, mint azt a borjúgerincet meg a többit ott. Kedvem támadt kockásfülű nyúl módjára otthon eljátszani a szakácsot, így szombat délelőtt megvettem a steaket, amivel már régóta szemeztem, csak eddig nem volt lelkem (édesanyám remélem nem olvassa ezt) tizenkétezer forintot kiadni négy szelet nyers, fagyasztott húsért. Most meg azt hazudhattam magamnak, hogy ez még a nyaralási értelmetlen pénzszórás része. Ha már lúd, legyen hozzá rókagomba, meg füstölt tarjával ízesített gesztenye köretnek, és persze egy komoly vörösbor, valami rizikómentes betonbiztosan befutó favorit. Nem sok ilyenem van, így szinte rögtön rá gondoltam.

A Sauska Cuvée 7 Villány 2006 lett a kiválasztott: 59% cabernet sauvignon és 41% merlot 97% francia és 3% amerikai tölgyben = 98%, hogy nem fogok csalódni. Szép sötét bíbor színű, nem tűnik nagyon feketének, mégis nagyon nem átlátszó. Illata nem éppen intenzív, persze azért nem is visszafogott, ellenben nagyon stabil. Nem túl feltejezett kapucsínó, szilva és erdei gyümölcsök jönnek a pohárból rendületlen. Kóstolva arányos testű bor, remek savakkal, finom, a végén kissé szőrösödő tanninokkal és cseppet kikandikáló alkohollal. Illat és íz összhangban van, az előbb említett billenések távol állnak a borulástól: érezni, hogy igényes alapanyagból, odafigyelve készítették. Akárcsak én a steakemet. A jó alapanyag fél siker, az odafigyelés és tiszta technológia még egy negyed: a többin még lehet dolgozni. Van időnk: nekem a marhákkal, nekik a borokkal – most ez 7 pont mindkettőre.

A marha ábrát innen, a címke képét a pincészet honlapjáról vettem.

Címkék: 2006 kóstolás vörös merlot villány hétpontos cabernet sauvignon sauska

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr972276245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.10. 09:43:17

"= 98%, hogy nem fogok csalódni"

szép,
széééép....

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.10. 10:02:26

Bocs, de milyen ötlettől vezérelve készítesz steak-t fagyasztott húsból??? Ki az az "okos", aki az Angus-t lefagyasztja???? Te jó isten... írjatok inkább a borokról! :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.10. 10:36:54

@akov: Nem figyeltél. Leírta, hogy "kockásfülű nyúl" módjára csinálta, akármit is jelentsen az :)

lackó 2010.09.10. 10:59:23

@akov: a kockásfülű nyúl és Dömdödöm is fagyasztott bélszínből csinálja a steaket. De amúgy tényleg...miért fagyasztják le???

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.09.10. 12:20:25

Csatlakozom a berzenkedőkhöz fagyasztás-ügyben.
Mostanában kóstoltam ugyanennek a bornak a siklósi változatát. Nagyon jó, de szerintem még fiatal, el kellene tenni pár évre. (Engem kicsit zavart az - asszem valami 15-ös - alkohol is, de biztos csak azért, mert azon most szokás rugózni.) Komoly anyag.

2010.09.10. 12:45:46

@mistinguett: épp akartam kérdezni, hogy a 2006-os siklóst kóstolta-e valaki, mert van egy palackkal (és tavaly még igen fiatalnak tűnt). akkor pihen még fél évet minimum, hála neked! :)

fiatalborivo 2010.09.10. 14:18:48

Hát ha már marhasült akkor előbb veszek én is tecsós ír marhát mint akármilyen fagyasztottat. Plána 3 ezrért per szelet. Még akkor is ha kilós szeletek voltak. Ellenben a sznob sauska 7es irigylésreméltó élmény lehetett. Én születésnapomra tervezek kibontani 2 hasonló súlyú 2006os villányit és szekszárdit, és én füstölt csülkös tarkababos marhagulyást tervezek főzni mellé. (mondjuk én 30 személyre)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.09.10. 14:36:59

@Parci: Hoppá, most elbizonytalanodtam... lehet, hogy 07-es volt. Ennyit a segítségemről. :)

2010.09.10. 14:53:17

@mistinguett: ha esetleg ki tudod deríteni, azt megköszönném. :) egyébként a 2007-es siklósiból is van egy :D (ez a két sauskám van csak, becsszó), azt nem is bontanám most, de a 2006-ost lassan terveztem, ezért a nagy izgalom. merci! :)

palack 2010.09.10. 15:01:19

Nem ezt szántam fő témának, de ne legyetek már ilyen sznobok fagyasztásilag. A nem fagyasztott angushoz képest alighanem rosszabb lehetett (nem tudhatom biztosan, ez volt életem első angus élménye), de nálam így is verte bármelyik nálunk frissen kapható más marhából metszett steaknek valót.

Benikuty 2010.09.10. 15:09:13

@palack: aha. Rossz helyen vásároltál. Javaslom a Tóth Sándornál(Pásztor Hús) kapható szürkemarha bélszínt. Garantáltan seggre fogsz ülni, amikor megkóstolod.
Persze nem olyan trendi, mint a culináris, de számít ez?:)

pupa pupánszky 2010.09.10. 15:14:47

@Benikuty: azért írta, hogy sznobvacsora

fiatalborivo 2010.09.10. 15:51:05

@mistinguett: az csak a műértőknek lesz a 2 üveg, a többiek akik csak simán szeretik a jó bort, azoknak akad a pincelukban így szüret előtt is még 10 hektó, szüret után meg ki tudja...

Benikuty 2010.09.10. 18:18:38

@pupa pupánszky: úgy jártam, mint kecskeszar az üstdobbal:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.10. 18:20:58

@Benikuty: A szürkemarha nem igen alkalmas sütésre, max. a hátszín/bélszín. A hazai fajták közül a magyar tarka adja a legjobb minőségű sütnivalót (abból is fiatalabb állat és az üsző a legjobb). Persze nemzetközi mércével ez is csak közepes+. :)

Ebből is az 2-3 hetes érlelésűeket érdemes választani, ami Mo-n nincsen, max 2 helyen: Bp, Csarnok, Roberto-éknál (központi folyosón végig, majd a végén jobbra), valamint a Cora árul "Hagyomány és ..." címen ilyesmit.

A fagyasztással éppen az a baj, hogy a lassú hűlés miatt keletkező jégkristályok szétcseszik a hús szerkezetét, továbbá sokkal több vizet fog kiereszteni a hús sütéskor.

Ha grill vagy sütés, akkor a fagyasztást legalábbis meg kell próbálni elkerülni.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.09.10. 22:37:21

@Parci: ha nekem lenne, én mindkét bort pihentetném még minimum 1-2 évig(: A 2007-es Siklós/7 jobb lett a villánynál és a 6-os siklósnál (az inkább szokványos dél-pannon "nagyvörös" volt, mint kiugró élmény), az itt szereplő 2006-os Villány/7 viszont tényleg egy igazi nagyágyú.
Egyszerű a megoldás: fiatalborivó úgyis 2 nagy vöröset keres a születésnapjára...ha épp arra jársz, összekóstolod mindkét cuvée7-est, s látni fogod, mennyi van még a boraidban:DD

2010.09.11. 08:47:56

@demisec: köszi. :) annó sóskáéknál kóstoltuk a két 2006-ost, a villányi egyértelműen inkább kész volt, kerekebb volt, de többeknek a siklósi ragadta meg a fantáziáját. köztük az asszonyét is, így lett hát siklósi vételezve. mindenesetre akkor pihennek még egy kicsit.. :)

meru 2010.09.12. 13:35:43

@Benikuty: Mások szürkemarha bélszíne rossz? De azért trendinek trendi?
Úgy hangzik, mint a poszt.

muskotály küvé 2010.09.14. 16:08:44

@akov: igazából sem a Gáljózsiéké (legalábbis amit egyszer én vettem náluk), sem a Coráé nem 2-3 hétig érlelt...
Legbiztosabb venni egy rostélyost, olajjal vékonyan bekenni, celofánba csavarva a hűtő leghidegebb részére berakni 2 hétre. Vagy kimenni a Naschmarktra, ha épp Bécsben van az ember, ott aztán van hegyi legelőn felnevelt Angus rogyásig, 12 ezernél azért olcsóbban.
Hozzáteszem, szürkemarha hát- vagy bélszínhez még nem volt szerencsém.

spajder 2010.09.18. 09:36:17

Végülis az örömteli, ha az ember kibont egy palack jó bort és eszik egy nagyszerűt, amit maga készített el. Egy elégedett ember a mai világban ritkaság. Neki jó volt, innentől már hülyeség mást mondani :)

Bár személyes véleményem: Sauska 7 jó bor, de nekem túl kiszámított, precíz és nem annak a jó értelmében. 7.000-ért lehet nagyságrendekkel jobbakat kapni.
A Culinaris meg kb itt nálunk tudja magát kulináris lelőhelyként eladni, mert az árukészlet az osztrák Metrot takarja és nem csak képletesen, hanem a valóságban is.