Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hogy kerül a pápa poharába magyar bor?

2010.09.18. 10:35 - alföldi merlot

A hír figyelemreméltó, van benne pápa, van benne bor és van magyar vonatkozása. Írhattam volna azt is, hogy szép példa a népek és a vallások közötti összefogásra, de ezt döntse el mindenki magának. A lényeg röviden: az Egyesült Királyságba látogató XVI. Benedek pápának a vizit utolsó napján két olyan bort fognak fölszolgálni, amelyeket a népek közötti megbékélés és együttműködés jegyében különböző országok, sőt kontinensek boraiból házasítottak. Számunkra külön érdekesség, hogy a fehér házasításba magyar chardonnay és sauvignon blanc is került. A két borból, amelyek a One Wine One World nevet viselik, összesen 8400 palack készült, a vállalkozás szellemi atyja James Suckling, amerikai boríró, szakmai lektora Hugo d'Acosta, mexikói borász, pénzügyi támogatója pedig a Maimonides Alapítvány, amelyet Nasser David Khalili milliárdos ingatlanfejlesztő és híres műgyűjtő hozott létre.

És akkor jöjjenek a részletek. James Suckling közel három évtizeden át állt a Wine Spectator nevű, piacvezető amerikai bormagazin alkalmazásában. Ő volt az "Európai kirendeltség" vezetője, és ebben a minőségében évente sokezer olasz és bordeaux-i bor fölött mondott ítéletet, és élte a mesebeli playboyok életét. Tevékenységéhez számos félbotrány kötődik; miközben James a borokat pontozta, a felesége megbízatásokat teljesített a Riedelnek és Gajának, Suckling toszkán luxus lakhelyét hosszú időn át egy helyi borászatokban is érdekelt család biztosította (a divatmogul Ferragamók), Suckling egész pályája során kitartott a barrikolt, krémes, alkoholédes borok mellett, a Mondovino című filmben kicsúszott a száján, hogy nem mindig elfogulatlan a barátok borainak megítélésekor, és a Brunellopoliba torkolló borhamisítási üggyel kapcsolatban sokan emlegették, mint akinek az ízlése és pontszámai bűnbe csábították a borász-vállalkozókat. (A videón Suckling második szenvedélyének hódol, szivarozik.)



Idén júliusban aztán Suckling elköszönt a Wine Spectatortől, de a nagy titkolózás ellenére mindenki úgy véli, hogy valójában elküldték (viszont senki nem tudja, miért). Suckling azóta elképesztően aktív twitterező lett, és tudható volt, hogy valami nagy dobásra készül. Most már tudjuk, hogy ez a nagy dobás a www.jamessuckling.com honlap lesz, amelynek célja "az élet ízeinek megosztása", és amelyet "100 pontos izgalom" jellemez majd. Az örömhír bejelentése természetesen egybeesett a One Wine One World borok bemutatása köré szervezett médiaeseménnyel.

A One Wine One World ötlete úgy született, hogy Suckling eredetileg mexikói és kaliforniai borokat akart mixelni házi fogyasztásra, és ekkor bevillant, hogy mi lenne, ha ezt "politikai állásfoglalássá" fejlesztené, azaz a határokon átívelő, "globális" bort hozna létre. Ehhez a segítséget és az alapanyagot mexikói barátja Hugo d'Acosta adta, aki dolgozik a kaliforniai Wente borászatnak, és saját birtoka van Rousillonban, Franciaországban. A vörös változatba végül rousilloni grenache, mourvedre, cinsault, mexikói petite sirah, és kaliforniai cabernet franc került. A vörös után adta magát a fehér, ebbe szlovén ribolla gialla, olasz friulano és pinot grigio, illetve magyar chardonnay és sauvignon blanc került (vajon honnan akasztotta le a magyar chardonnayt és sauvignon blanc-t? boltban vette? vagy borásztól? miért éppen ezt?). Az ilyen típusú pancsolás gyakorlatilag az egész borászati hagyomány és kultúra arculcsapása, ezért ahhoz, hogy ez a két borgnóm vagy borvicc fölemelkedhessen a kinyilatkoztatott nemes ügy erkölcsi magasságába, át kellett esniük a haszonmentesítő eljáráson, azaz jótékonysági célra kellett őket felajánlani.

Itt került a képbe a Maimonides Alapítvány. Az alapítvány célja a zsidó, a keresztény és a muzulmán hit közötti "szívélyes kapcsolat" erősítése. Az alapítvány alapítóját, Nasser David Khalilit Suckling egy borgyűjtő ismerősén keresztül ismerte meg néhány évvel ezelőtt. Nasser David Khalili vagyona az ingatlanfejlesztésből származik, emberbaráti tevékenységének elismeréseként két pápa is lovaggá ütötte, és a muzulmán és japán műkincsek egyik legjelentősebb gyűjtőjeként tartják számon. A pápa asztalára végül is Khalili juttatta el a borokat. A One Wine One World címkéje azon a festményen alapul, amelyet Khalili rendelt meg Ben Johnson, brit festőművésztől a közelgő londoni olimpia jegyében. A festmény a vallási sokszínűséget ünnepli.

A szabadúszóvá vált Suckling imidzsépítése és újrapozicionálása nem amatőrök műve. Új honlapjának beindítása előtt szólókarrierjének menedzselését az IMG-re bízta. A www.jamessuckling.com nagyrészt videóanyagokra fog épülni, mert ahogyan azt a mellékelt videóban mondja: az írott szó egyre kevésbé fontos, főleg a fiatalok körében, és ő új és modern módon akarja kommunikálni a bort.



Az "új és modern kommunikáció" megteremtésében James Orr, a neves hollywoodi rendező segíti Sucklingot, akivel az elmúlt egy hónapban pánikszerű fürgeséggel utazták be a félvilágot, hogy a honlapot a három hét múlva esedékes induláshoz kellő mennyiségű videó-interjúval tudják feltölteni. (Ezen a héten egyébként egy másik szólókarrier is beindult a Suckling-családban: a Decca most dobta piacra James 12 éves lányának, Isabelnek az 'Isabel the Choirgirl' című lemezét, ami reményeik szerint versenyben lesz majd a karácsonyi eladások első helyéért.)

Bár minden porcikám tiltakozik az ilyen önológiai bohóckodás ellen, remélem, hogy a borok jól sikerültek - sem Jancis Robinson, sem Adam Lechmere nem árulta el, hogy mi a véleménye a minőségükről -, hiszen a pápai delegáció gondterhes látogatáson és megterhelő napon lesz túl.

[A poszt írásához az alapanyagot Jancis Robinson és a Decanter cikkei adták.]

Címkék: pápa james suckling

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr182304906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.18. 11:56:36

Szerintem ezzel az ötlettel csak az útját egyengeteik a többféle országból érkező alapborok házasításának. "A pápa is ezt issza" - marketing üzenet sok palackot elad. Én ezt nagyon gáznak tartom.

OutsideRB 2010.09.18. 12:12:40

Első osztályú madarfaker

Szittyakürt 2010.09.18. 12:18:11

Na, ennek a J. Suckling nevű kedves fiatalembernek sem sikerült feltalálnia a meleg vizet. Sokkal előbbre jár nála a magyar Weinhaus Kft. a piacvezető Koccintós, illetve Mulatós márkanevű boraival. Azokon már elég rég a következő olvasható: "Az Európai Unió különböző országaiból származó, különböző szőlőfajtákból készült bor" Ebből következik, hogy:
1. Mr. Suckling híján van a saját ötleteknek.
2. A Pápával a Koccintós angol másolatát itatják az elvetemült protestánsok. Látszik, hogy nincs bennük semmi tisztelet.. ügyes.

Kiß B. 2010.09.18. 13:53:15

Remek példája, hogy jó marketinggel minden szart el lehet adni. Majd én iszok ma a pápa helyett is igazi jó magyar borokat! :)

thehandsomest (törölt) 2010.09.18. 14:55:04

@Szittyakürt:
Ajánlom még a "Muzsikus" fantázianevű csemegebor megkóstolását. Igazi görög jellegű tájbor, akárcsak a kosszintosz.

zoli 2010.09.18. 15:10:35

Elég plágiumgyanús ötlet: Vino della Pace -> www.cormons.com/

alföldimerlot 2010.09.18. 15:46:56

@zoli: Nem kell messzire menni: Pfneiszl Távoli Világ www.pfneiszl-vineyards.com/#/klasszikus-borok/t%C3%A1voli-vil%C3%A1g (Bár ők elég messzire mentek :)

európai 2010.09.18. 16:19:05

Éppen ma reggel olvastam bele a Decanter és Wine Spectator magazinokba az újságosnál (Sydney) de a WS ezelőtt sem volt számomra meghatározó bormagazin, így Suckling távozása sem izgat. Én személy szerint éppen a terroir jellegű borokat szeretem így ez a világbor sem hoz lázba.
A magyar kompónens éppenséggel származhat a Hilltops-Neszmély-től is.

Pista Bácsi 2010.09.18. 16:29:26

Ha a dolog lényegét nézzük, akkor ugye kétféle bor van: JÓ bor és ROSSZ bor.

Nem tudom, hogy itt miért biztos mindenki 100 %-ig abban, hogy az említett bor rossz bor...

gitáros 2010.09.18. 16:32:58

"Az ilyen típusú pancsolás gyakorlatilag az egész borászati hagyomány és kultúra arculcsapása"

Konkrétan miért is? Vagy csak sznobok vagyunk a végtelenségig?

Pista Bácsi 2010.09.18. 16:35:39

Egyébként azt a poszt olyan tipikusan magyaros...

Hogy jelent meg ez a hír a magyar borsajtóban: egy szélhámos kókler összepancsolt egy csomó bort és ezzel lezüllesztette a magyar bor világhírét.

Hogy jelenne meg ez a poszt egy osztrák honlapon: beválogattak több osztrák bort is abba küvébe, amit maga a Szentatya fogyasztott el.

európai 2010.09.18. 16:40:33

@Pista Bácsi: Valóban rendkivül érdekes a magyar(országi) hozzáállás általánosságban a bor világához, az elmúlt 3 hónapban ezt közelről tapasztaltam.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.09.18. 17:33:32

@Szittyakürt: Mánemazé, de a Weinhausnak semmi köze a két említett folyadékhoz, a koccintóst a Kiss és társa kft csinálja, a mulatóst pedig a Bognárvin. Csak hogy pontosan tudjuk már a köpködés céltárgyát.

alföldimerlot 2010.09.18. 17:37:56

@Pista Bácsi: Meg fog jelenni olyan is, biztos lehetsz benne. Én utánaolvastam ennek az esetnek, és valamelyest ismerem Suckling olaszországi tevékenységét. Így aztán nekem ebből ez jött ki alsó hangon.

alföldimerlot 2010.09.18. 17:39:37

@gitáros: Elnézést, hogy udvariatlan vagyok, de a rövidség kedvéért maradjunk a végtelen sznobságnál.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.18. 18:43:21

Ez nekünk már kárt nem okoz, inkább örüljünk, hogy az egész borsajtót bejárja a hír és ott szerepel, hogy "magyar SB és Ch". Talán aki olvassa és legközelebb a polcon meglát vmi ilyesmit, akkor megveszi.

A palival meg nem kell foglalkozni, már rég elvesztette a gerincét.

kukko 2010.09.18. 19:34:18

"a népek közötti megbékélés és együttműködés jegyében különböző országok, sőt kontinensek boraiból házasítottak."

Remélem ez a fehérbor egy nagy lépés lesz Magyarország, Szlovénia és Olaszország megbékélésében, akik annyi ideje egymás főellenségei vagyunk egymásnak :D

csabi_sk · http://burdavin.signalsoft.sk 2010.09.18. 22:34:25

Na nem mindegy, hogy ezt a pápa issza Rómából vagy egy roma Pápáról...

alföldimerlot 2010.09.19. 08:21:50

@európai: Írjad meg, hogy milyen szerinted a magyarországi hozzáállás, és mi szívesen megjelentetjük.

alföldimerlot 2010.09.19. 08:25:49

Suckling legfrissebb twitje: "Bottle of One Wine One World was delicious last night. Tomorrow pope will try some! So curious on what his holiness thinks about 1W1W."

európai 2010.09.19. 10:21:05

@alföldimerlot: Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget de úgy érzem, a legjobb lesz ha nem élek vele. Nem kívánok senkit sem megbántani, vagy vitákba keveredni. A Terroir Klub kóstolón említettem néhányat nézőpontjaim közül a résztvevőknek és a Green Door eseményen is előkerült néhány téma a résztvevő borászokkal és vendégekkel de sajnos nem igazán sikerült szinkronba kerülnöm. Ezt a problémát Szomjas Gödénynek is részleteztem a Soul kávézóban és egy olyan egyszerű dolog, mint a biodinamika értelmezése sem jött át Rambo-val, pedig igyekeztem. A legjobb lesz, ha egyelőre tartózkodom.

fiatalborivo 2010.09.19. 12:29:36

Én is a Hilltopra gondolok ha már egyszer Anglia. Meg van is nekik elég sok chardonnay és savignon blanc, meg az őbalatoni területeikről nem is biztos hogy olyan rossz fehérek jönnek le. Mindenesetre az elvet én jónak tartom, a bort meg meg kell kóstolni hogy véleményt mondjunk róla. Én úgy vagyok vele hogy ha a Bikavért mi adjuk a világnak ami több bor keveréke és mi ettől vagyunk híresek többek között világszerte akkor miért szóljuk le azt aki egyfajta bikavért és egri leányt összeállít csak azért mert több ország boraiból teszi. Az egyes eljárások és fajták még ki is egészíthetik egymást. Szart szerintem úgyse raktak bele.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.19. 14:01:49

@fiatalborivo: A kérdés az az, hogy hogyan készült el az adott bor.

Derített, szűrt, palackozott, vagyis kész bort nem szokás házasítani.

hegyaljai 2010.09.19. 18:54:02

@BZoltan: A technológiai problémák abból adódnak, hogy az egyenként stabil borok összeházasítva insatabillá válhatnak, persze, ha másnap megisszák ez nem gond.

európai 2010.09.19. 21:03:32

@hegyaljai: Nos, ez rendkivül érdekes! A folyamatról tudna valaki irni részletesen? Nagyon érdekelne engem hogy a stabil borok házasitása hogyan és miért válhat instabillá?
A Grange klinika ajánlata hogy ha valakinek van egy, mondjuk 30 éves Grange palackja, azt ellenőrzik, bormintát vesznek majd feltöltik a palackból hiányzó bort a legfrisebb évjáratból. Ezzel a gyakorlattal kapcsolatban még nem hallottam instabilitásról, itteni (ausztrál) berkekben de érdekelne hogy ez milyen okokból fordulhat elő?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.19. 21:13:47

@európai: Szerintem teljesen magától értetődő, hogy több stabil rendszert ha összeöntesz akkor abból nem biztos, hogy ugyanolyan stabil rendszert kapsz mint az eredeti rendszerek.
Ha van két zenemű amik külön-külön harmonikusak akkor ha együtt kezded el játszani őket akkor több mint valószínű, hogy zavaros zaj lesz az eredmény. De ha két ételt amelyek külön külön jó ízűek összeöntesz akkor is csak moslékot kapsz.

európai 2010.09.19. 21:59:05

@BZoltan: A moslék dolgot nem értem. Van borászat ahol külön Merlot és Cabernet készül és ezek házasitásást, egy Cabernet-Merlot küvét is forgalmaznak, a borok pedig külön-külön és együtt is jók.

európai 2010.09.19. 22:09:02

A zenei összehasonlitást sem értem teljesen, hiszen a Metallica is fellépett a filharmónikusokkal és az eredmény kiváló lett, pedig az két külön világ.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.20. 06:15:15

@európai: Igen, csakhogy ezeket a házasításokat szőlő, must vagy kezeletlen nyers borként rakják össze, nem pedig a palackozógépben öntik össze.

Szerinted ha stúdiótechnikával elválasztod egymástól annak a bizonyos Metallica-filharmonikus koncertnek a zene anyagát akkor két egész és jól hangzó darabot fogsz kapni? Dehogy. Ugyanis nem kész produkciókat szólaltattak meg együtt, hanem együtt csináltak egy közös produkciót.

A borkészítésnek van egy olyan technológiai fázisa ami után nem szokás házasítani. Szerintem ennek az az oka amit hegyaljai írt.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.20. 09:08:28

@európai: annak ellenére, hogy a biodinamikát eltérőképpen értelmezzük, tökre örülök annak, hogy megismerkedtünk, és a stílusod nagyon bejön nekem.

fiatalborivo 2010.09.20. 09:36:24

Hmmm, én pont ezt mondtam tegnap még mielőtt olvastam az írásaitokat@BZoltan: @hegyaljai: , egy itteni kollégának aki szeret kutyulni, kísérletezni, hogy amit készített bort a szüreti fesztiválra, amiket 5-6 pincétől kért az alkalomra és aztán vegyítette őket hogy mindenki egyforma bort kapjon ajándékba(fellépők, traktorosok, lovaskocsisok, táncosok, segítők), na ezt a most egyébként nem rossz bort(bár szerintem külön külön némelyik jobb volt) érdemes hamar meginni mert egy idő után ki tudja mi történik a különböző minőségű, már kész borok egymásra hatása során.??? Szóval abban egyetértek hogy a kész borokat óvatosan, megfontoltan szabad vegyíteni,pláne ha különböző a termelő, de ha van elég információ a borok elkészítéséről biztosan meg lehet találni a harmóniát. Egy igazi bikavér összeállításánál is szinte kész borokat vegyítenek sokféle képen és kóstolnak össze. Azok a borok is külön értek, kaptak ként, kaptak derítést és aztán az arra érdemesek kerülnek kiválasztásra és házasításra a megfelelő arányban. Tehát a kész bort mint olyat érdemes definiálni, hogy ne legyen félreértés abból hogy mit illik és mit nem illik már küvésíteni???

borpancsoló 2010.09.20. 13:54:21

Nem érzem a házasítást a szakma megcsúfolásának. Házasítani az tud jól, aki a szakmába penge. A házasítás célja és módja az, ami nevetségessé teszi ezt a marhaságot.

Amúgy a szabály úgy szól;
"Két állóképes bor házasítása nem feltétlenül eredményez állóképes bort".

Ennek oka, hogy nem túlderítésre törekszünk, hanem fehérjestabilitásra, nem mesterséges borkősavcsökkentésre, hanem természetes borkőkivállásra. Stb.

Trendibben: Mivel a bor stabilitását, eltarthatóságát a savak, az alkohol és a cukortartalom nagyban befolyásolja, ezért az állóképes bor egy finomhangolt rendszer. Házasításkor az addigi savszint, savösszetétel, élőflóra felbomlik és egy új bor lesz az eredmény, melyben az egyes elemek nem alkotnak egyensúlyt.

európai 2010.09.20. 14:31:50

@borpancsoló >>: "Mivel a bor stabilitását, eltarthatóságát a savak, az alkohol és a cukortartalom nagyban befolyásolja, ezért az állóképes bor egy finomhangolt rendszer. Házasításkor az addigi savszint, savösszetétel, élőflóra felbomlik és egy új bor lesz az eredmény, melyben az egyes elemek nem alkotnak egyensúlyt."

Nagyon penge szöveg! Köszi!
süti beállítások módosítása