Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Bussay Csörnyeföldi Rajnai Rizling 2008

2010.10.26. 11:00 - Az Alkoholisták

Bussay László a jó magyar bor egyik veteránja. Csörnyeföldi Szürkebarátja pedig bejáratott magyar klasszikus, amelyet én minden évben kötelességszerűen megvásárolok azzal bíztatva magamat, hogy egy „vertikálisra” gyűjtök (az eredmény: egy újabb porlepte doboz a pincémben, amely a soha el nem érkező „különleges alkalomra” vár). Bussay Szürkebarátja egyértelműen megnyerő és expresszív bor, amely a maga erőteljes borsos mineralitásával a nem túl távoli Badacsony és Somló világát idézi, ám azoknál valamivel gyümölcsösebb. Hasonló stílust képvisel a Tramini, és az igen kedvező árú Esküvé is. Érett, telt, és expresszív borok; inkább Monica Belluccira, mint Keira Knightley-ra, inkább Bruce Willis-re, mint Ethan Hawke-ra hajaznak. És ez egyáltalán nem baj, ahogyan ezt bármely filmrajongó megerősítheti.

Figyelembevéve a fenti leírást igazán kíváncsi voltam Bussay Rajnai Rizlingjére, ez a fajta ugyanis nem tűnik eszményi alanynak a beluccii arányok kidomborításához. Kellemes meglepetésben volt részem. Kétségtelenül nem az az áttetsző, kristályosan tiszta, gyümölcsös rizling, amelyet a Rajna vagy Mosel környékéről megszokhattunk, de szépen hozza a fajtára jellemző jegyeket borsos mineralitással, jó egyensúllyal, finomra hangolt tiszta terroir kifejeződéssel, és Bussay más borainak határozott maradékcukros jellegével ellentétben szárazon. Rizlinghez képest a koncentráció és a test meglehetősen nagynak tűnik - ez némileg a pfalzi stílust idézi, ami egyáltalán nem rossz dolog, ahogyan ezt bármely rizling-rajongó megerősítheti. Az egyetlen negatívum az aromák viszonylagos erőtlensége és a komplexitás hiánya: a fekete bors, a nedves kő és a zellerszár kombinációja rizlinghez mérten elég sovány, de legyünk türelemmel, hiszen még csak két éves. 

Minél hosszabban pihent a poharamban, annál felismerhetőbb lett, hogy ez egy magyar bor. A rizling-jelleg lassanként elhalványult, és a Somlóra, Badacsonyra és Zalára jellemző almás, körtés, borsos, zsíros, vulkanikus jegyek meghökkentő erővel jelentkeztek. Hogy a termőterület végül le fogja győzni a fajtajelleget, az a magasabb hőmérsékletű kóstolásnál is bebizonyosodott: a 15 celsius egy német vagy osztrák rizlingnek egyáltalán nem eszményi hőfok, de ezúttal az ízek és a mineralitás újabb rétegeit tárta föl. Ez még mindig Monica Bellucci, de mintha a szürkebarátbéli fellépése óta átrágta volna magát egy polcnyi Dosztojevszkij regényen. Ez pedig igencsak izgalmasan hangzik, ahogyan azt bármely irodalomkedvelő megerősítheti.

[Wojciech Bonkowski]

Címkék: bussay zala rajnai rizling 2008 bonkowski

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr82399528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.10.26. 11:34:25

Alapvetően egyet tudok érteni a leírással. Nekem sem ez a kedvenc Bussay borom (a 8-as Esküvé is, a Szürkekabát és persze az Olasz is jobban tetszett).

ambrusqkac 2010.10.26. 11:50:05

Zalai vulkanikus jegyek? Kicsi az ország, Lengyelből nézve még inkább, de a Zalai dombságot szerintem nem kéne egy kalap alá venni B-felvidékkel. Vagy tévedek?

borispán 2010.10.26. 12:14:25

Ez a Bonkowski legalább nem csúfította el a jó nőt, mint korábban műtannin Scarlettet. (Monika különben a golyózáporban a legjobb!)

www.youtube.com/watch?v=dHedYzPkVMc

Ez különben melyik rizling? Nem az van, hogy ebből két változat készült? Engem egyik sem izgat túlságosan, lehet hogy se nem rajnai, se nem rizling, vakkóstoláson nyomták a kezembe, nem ismertem fel semmit. Egynek jó, szódával elmegy. Vagy én vagyok szar vagy ez a bor.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.26. 12:25:59

Ez a 8-as rizling, aminél szerintem a 7-es 1 nagyságrenddel jobb.

borispán 2010.10.26. 12:32:35

@akov: Ja, úgy volt, de már elkezdett fássá válni. Mondjuk koncentráltabb, jobb anyag mint a mostani.

ambrusqkac 2010.10.26. 12:40:01

@wojciechbonkowski: ah, i see...
first comment in english so far!(?)
MA is getting international:)

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2010.10.26. 13:07:16

teljesen szórakoztatóan ír a csávó, és nekem laikusnak, informatívan is.

dalton1 2010.10.26. 13:22:56

borispán kommentjéből kiragadva az egyetlen értelmeset engem is érdekelne hogy ez most melyik változat.
Volt ugyanis egy ami kevesebb időt volt hordóban mint Bussay-tól megszoktuk, (kereskedői "nyomásra" www.bortarsasag.hu/hu/wine/bussay-rajnai-rizling-2008-csornyefold ). Hát ez nem jött be. Azóta nem kóstoltam...

Örülnék ha valaki tudná hogy ez vajon még az-e...

e_easy 2010.10.26. 14:07:37

@dalton1: bizony nem jott be, emlekeim szerint volt valami 2 palackos akszio is korulotte, meg hogy majd koveti az origi, de azt nem lattam azota sem. A demisec altal emlitettek messze jobban tetsztek, a szurke es az olasz nagy kedvenc

dalton1 2010.10.26. 14:39:36

@BZoltan: szerintem a '07-es rajnai is száraz (volt)...az olasz a félszáraz...

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.10.26. 14:41:06

@dalton1: se! (amennyire én tudom, analitikailag mindkettő száraz) :D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.26. 15:13:31

@dalton1: it was right...
Btw, nálam még egyetlen Bussay bor se hozta azt az élményt, mint itt sokaknak, igaz, mindig valami zavaros helyen (étterem, borfesztivál) próbálkoztam velük. Mi az a Bussay termék, ami biztosan le fog nyűgözni otthon? Vennék egy palackkal.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.10.26. 15:21:50

Kedves Hepci,
Szerintem a 2007-es Olaszrizling volt az egyik legjobb bora eddig. Talán méh kapható, bár nem olcsó. (Pár hete a Szürkebarát sem volt rossz, de pár éve szebb volt).

dalton1 2010.10.26. 15:28:35

@demisec: én viszont nem értem...

A 2007-es Bussay olaszban 10gr maradékcukor van. Nem tudom mennyi a sava, de mikor forgalomba került volt róla szó a MA-n, hogy ez a címke tanulsága ellenére a fsz kategória...

Mi az igazság?

dalton1 2010.10.26. 15:36:07

@Hepci: egyetértek, a 2007-es olasz a csúcs...még kapható is pl. a BT-nál.

De jó még nagyon a '08-as tramini (félédes)...vagy a '08as Esküvé is...

Benikuty 2010.10.26. 15:37:55

szia@Hepci: én a 2007- Esküvét javasolnám. Ugye-ugye, az ördög a részletekben lakozik, így válaszd a borozáshoz a létező legjobb társaságot, vagyis a csendes magányt. Ha közben pedig figyelmesen tanulmányozod a köldöködet, egész biztos, hogy új dimenziók tárulnak ki előtted.
:)

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.10.26. 15:45:11

@dalton1: valóban, de én úgy tudom, hogy elég nagy az áthallás 10 grammnál a száraz-fsz kategóriában, s ilyenkor a savtartalom alapján dől el igazából, hogy félszáraz lesz-e (pl. Concubina) vagy száraz felirat kerül-e a címkére...utóbbi történt gondolom a Bussay Olasz esetében is. Ennyi.

dalton1 2010.10.26. 15:49:41

@demisec: ezzel tisztában vagyok, láttam a címkét párszor...:)

"A borokat a cukortartalom függvényében az alábbi kategóriákba sorolják a bortörvény szerint.

Száraz: <4 g/l - A bor cukortartalma kevesebb mint 4 g/l vagy legfeljebb 2 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9 g/l lehet.
Félszáraz:4-12 g/l - A bor cukortatalma 4-12 g/l között van vagy legfeljebb 4 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett titrálható savtartalom kétszeresét, de legfeljebb 18 g/l.
Félédes: 12-45 g/l
Édes: >45 g/l"

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.10.26. 15:59:17

Hú, látom, készültél :D
Ha ez az álláspont ma is naprakész, akkor passzolom a kérdést. De akkor magyarázd meg, miért kerülhetett 'száraz'-felirat a címkére...bizonyára nem hasraütés-szerűen. (azért ne offoljuk szét egy másik bussay borral szegény lengyel bácsi posztját!)

dalton1 2010.10.26. 16:02:24

@demisec: Hát ez jó kérdés...nem tudom.

A jövedéki törvényben ez van. Úgy láttam rendszeresen frissítik az oldalt...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.26. 20:59:26

@demisec: pontosan úgy van, ahogy az olvtárs írja. Az eset nekem arra tanulság, hogy a törvény az még azoknak is törvény akiket szeretünk.

borpancsoló 2010.10.27. 07:44:53

A félszáraz-száraz borok halmazánál van egy olyan analitikai metszet, aminél a beleeső borokról a borász az ízérzék alapján döntheti el a forgalombahozatali eljárás során, hogy melyik kategóriába akarja besoroltatni a bort, mivel az analitikai tulajdonságok alapján mind a száraz, mind a félszáraz kategóriába beleférhet.

Természetesen ez lehetőséget ad némi marketingszemléletet belecsempészni a kategorizálásba és emiatt néha vannak furcsának tűnő címkefeliratok, de mivel pusztán laboreredmények alapján nem lehet leírni egy bor ízvilágát (ízhatását), így egy olyan szűk tartományban, mint a száraz-félszáraz borok, engedélyezik ezt.

Ez szerintem egy jó dolog...

kukko 2010.10.27. 08:06:03

@borpancsoló >>: Nekem úgy tűnik, hogy a inkább a marketing győz, és aki csak tudja, megpróbálja elkerülni, hogy a borára rá kelljen írni, hogy félszáraz. Persze biztosan van, aki ízérzet alapján dönt, de nem hinném, hogy ez lenne az általános.

borpancsoló 2010.10.27. 08:34:10

@borispán: Amúgy a képen nem Sophie Marceau van?

@kukko: Hát az biztos, hogy egy mostohagyerek ez a kategória, pedig nem lenne hülyeség az édespiros országában szárazhoz közeli, de könnyen fogyasztható, kevésbé savas borok piacát és marketingjét megnyomni és azzal a jó útra téríteni a szegény tömegeket.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.27. 09:07:27

@borpancsoló >> Én úgy tudom, hogy a 10g/l maradékcukor az félszáraz mind a régi mind az új szabályozás szerint. Vagyis az a tartomány amiről te írsz az a 4-9g/l.

borispán 2010.10.27. 11:14:03

@borpancsoló >>: A francokat. A házibulit fiatalkoromban 15-ször láttam.

borispán 2010.10.27. 11:15:56

@borpancsoló >>: Keira Knightley lesz az, abból a vacak kalózsorozatból.

loading 2010.10.27. 13:03:08

@borispán: Nem: ő biza Sophie Marceau a képen.

dalton1 2010.10.27. 13:50:17

Nekem tűnik csak egyértelműnek hogy az Monica Bellucci? Egyébként a cikkben is őhozzá hasonlítja a bort a szerző...

Ja az alsó kép....

loading 2010.10.27. 14:09:06

@dalton1: Igaz, google képek nagytestvér alapján Monica Belucci. De a házi közvéleménykutatás alapján mindenkinek először Sophie Marceau jut eszébe a képről (az első). (a kép www.deadlantern.com -on érhető el)

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.10.27. 21:58:33

liptai klódia! vagy hulé éva!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.27. 23:05:40

@ambrusqkac: Néznéd vissza Kostolómestert :)

@drumlin: Szerintem is nagyszerű írás, én is élveztem! Örömteli meglepetés a múltkori juhtúrós-hagymás-szalonnás hasonlat után, amivel nem tudtam mit kezdeni.

@BZoltan: Van összefüggés, akov igazából a félédeseket szereti :)

BZoltan · 2010.10.26. 14:16:19
@akov: cserébe az nem is száraz

@dalton1: Az, hogy valójában egyik sem száraz. Mindkettő nedves, kipróbáltam.

dalton1: Mi az igazság?

esoember 2010.10.27. 23:43:39

Tecccik ez a "milyen nő van a képen" mizéria. Valóban lehetne Sophie, meg Keira is, de aki csak egy Monica Belucci filmet látott is életében, azonnal megmondhatja a gyönyörű ajkairól hogy Ő az.

Mr Chablis 2010.10.28. 21:00:11

Miért a fejét nézitek? Perverzek-e vagytok?

Cserszegi Óvszeres 2010.10.29. 13:36:03

Szerintem a somlói karakter az teljesen más, meg a badacsonyi is. A vulkanikus az meg hogy jön ide?

Derékhegy · http://www.derekhegy.hu 2010.11.01. 08:06:34

@ambrusqkac: Pedig éppen vannak vulkanikus elemek Zalában, csak nem egészen ott lent délen.