Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Évjárathatás

Gere Kopar 2007

2010.11.10. 06:00 - dagadtos

Szinte napra pontosan két éve még olyasmit írtam szűzposztomban a Kopárról, hogy „egyeseknek a bor non plus ultrája, önnön jó ízlésük és státuszuk jelképe, másoknak a villányi agyagból életre keltett terroirgólem, ami elöl csak úgy iszkolnak, hogy aztán a távolból élcelődjenek testbéli (és ár-érték) aránytalanságán. Egyfelől sérthetetlen és imádott szentség, másfelől ledöntésre váró szobor, a bor szakrális jellegét megtagadó, branddé aljasult blaszfémia.”

Mára már, úgy érzem, a heves érzelmek pro és kontra lankadtak, innen is, onnan is kevesebben esnek túlzásokba. Hogy mindennek mi lehet az oka, nem tudom; talán a megroppantott árspirál következtében egyeseknek nem elég drága, másokat viszont nem irritál annyira, talán egyszerűen a minket körülvevő rengeteg jó bor és új információ már nem hagy teret efféle hisztériáknak, talán – és ilyesmit valóban tapasztalok – a folyamatosan bővülő tapasztalatok és tudás hatására a különböző táborok belátóbbá, elfogadóbbá váltak. Talán csak nehéz kimondani, hogy Kopar.

A 2007-es hűen követi a 2006-os reformokat, azaz csak 60% a barrique, dominál a merlot és a cabernet franc, bár a sauvignon visszahódított 8%-ot, így is csak a bor egytizedét adja. Kicsit úgy jártam vele, mint a Vylyan syrah-jával, a mostani palackból elpárologtak az állatok, melyeket kóstolókon, bemutatókon többször is erősen éreztem. Furmányos dolog az animalitás. Ez most kitöltés után sokkal inkább fás és édes: vaníliás, tejes, porcukros illatokkal nyit. Pörgetve jönnek a gyümölcsök, meglepő módon inkább piros bogyósok, eperlekvár és főleg málna, illatosan, Solusokat idézően – mintha a merlot épp nyerésre állna a cabernet-kkel szemben. Később csokoládé, konyakmeggy és egy halvány bőrös árnyalat, mely megmenti az unalomtól. A korty súlyos, koncentrált, éppen elegendő savval, közepesnél több, a végén kissé tapadó tanninnal, végig égető alkohollal és roppant gazdagsággal. Egyetértve a konkurenciával a 2007-es Kopar remek bor, de nem éri el a 2006-os szintjét, egy hajszállal mindenben elmarad attól: kicsit zavaróbb a fa, kicsit perzselőbb az alkohol, kicsit keményebb a tannin, kicsit unalmasabb az egész. Míg az idősebb testvért többen is Bordeaux-val rokonítottuk, 2007 felégette az eleganciát, maradt a tomboló mediterrán szenvedély. Eléri a 7 pontot. (7655 Ft, In Vino Veritas)

 

Címkék: gere attila villány kopár kopar

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr302437587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borispán 2010.11.10. 08:19:55

Nagyon jó jegyzet, trafa a közepébe. Kopar kifutotta magát 10 év alatt mint egy megfáradt ló. Látszik hogy Gerénél sincs már fókuszban, bejáratott pénzcsináló lett, ennyi. Előfordulhat hogy karcsira kapok egyet valami túlbuzgó rokontól, de ha időben kapom, tovább is adom.

Kabagyöngye 2010.11.10. 08:32:41

Amióta van a bornak Kopár Törköly Pálinka oldalága (ez már magában is gyönyörű), azóta várom a piacra a Kopár Rosét! Előjegyzésben, fadobozban. A 2010 pedig nagyon adja magát...

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.11.10. 09:38:09

Lehet puffogni, nekem van még otthon pár üveg 2006-os és 2007-es is.

Szerintem egy jó bor.

Egyébként Dagadtos kollégával mindenben egyetértek: ha 06 Bordeaux, akkor 07 szupertoszkán, túlzott mélységek nélkül.

Szakadás 2010.11.10. 10:39:31

Szerintem keveritek a Kopárt a Koparral ...

alföldimerlot 2010.11.10. 10:50:42

Szerintem nincs még egy villányi bor, ami ilyen magas színvonalon és ilyen következetesen teljesítene ilyen hosszú ideje. És ez valószínűleg azt jelenti, hogy nincs még egy magyar bor sem (az édeseket leszámítva). Az elmúlt néhány hónapban kóstoltam a 2003-ast, 2004-est, 2006-ost és 2007-est. A 2004-es erősen közepes, a 2007-es sajnos égetően alkoholos, eléggé tejes és csokoládés és viszonylag egyszerű, de a 2003-as és a 2006-os nemzetközi klasszis.

borispán 2010.11.10. 11:10:37

@alföldimerlot: Nem osztom. Négyből csak kettő jó? (Inkább egy, a 2003-asnak manapság nagy a minőségvariánsa)
Ennyit Bock meg a többi önjelölt villányi szupersztár is tud. A másik meg, hogy a Kopar megváltozott, felhígult, ma már nem követi azokat a minőségi korlátokat amit az első évjáratokban jelölt ki Gere. A Taklert ma sokkal jelentősebb vállalkozásnak tartom, érdekesebb borászat.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.10. 11:13:31

Szerintem legfeljebb arról lehet beszélni, hogy a Kopár befutott 2006-ra, befutást és kifutást is nehéz lenne ennyi idő alatt megállapítani. Aztán reméljük szépen folytatódik a sorozat...

@alföldimerlot: nekem sajnos a 2003-as a minap nem ért olyan magasságokba, mint a 2006-os, messze nem, de azért várom a következő palackot, ha lesz belőle...

@Szakadás: ...meg a szódával és a kólával!

@Kabagyöngye: Csak semmi fadoboz, mert dísztartályban lesz, te kis buta!

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.11.10. 11:35:52

@borispán: a 10-12 fürt/tőke hozamkorlátra gondolsz (1997), ami csak 2002-re ment le 8-10 majd, 7-8 fürtre?? Egyébként érdekes ez a Kopár/Kopar történet. Nagyon fölfújták az elején, aztán divat lett inni, utána divat lett szidni, ahogy csak lehetett, aztán 1-2 éve lecsitultak a kedélyek, és a Kopár lett az igazi győztes (függetlenül az ékezetektől). A hírverés (akár pozitív, akár negatív) végig neki dolgozott. Sőt a 2000-es, 2002-es, 2003-as azóta óriási sikersztori lett. Lehet vitatni az érdemeit, meg hogy rétegbor, meg hogy "nem olyan mint régen". Akárhogy is nézzük nincs még egy ilyen presztizsbor ma Mo-on (sajnos). És azt gondolom, az utolsó 5-6 évjáratból csak az fog rossz Kopárt inni, aki eleve úgy áll hozzá, hogy ez a bor csak rossz lehet.

cabernet's son 2010.11.10. 12:31:28

Nekem ennyire tetszett:
Gere Kopar 2007

Szeptemberben kóstoltam én
Gere Kopar borát,
Magas szintü éményeknek
Várományos sorát.

Szellözésre nem vol idönk,
félórára hagytuk,
karaffában levegözött,
poharunkba kaptuk.

Közepesen sötét rubint
színt mutat a pohárban,
könnyezöen glicerines,
jól mutat így magában.

Beszagolva elsöre
hordó üti orromat,
közvetítve vaníliát,
meg pirított magvakat.

Feketébe hajló
Ribizli a gyümölcse,
Kevés pirost is találni
Tovább kereskedve benne.

Szájban teste közepes,
Vagy egy kicsit nagyobb,
Elegendö savaival,
Tanninokkal ragyog.

Alkoholja tizenöt
Százalékos lenne,
Mégsem lóg ki semennyire
Akármennyi is van benne.

Ízében is visszaköszön,
a fekete ribizli,
egy kis málna füszerezi,
de jó ezt is inni.

Gyümölcsök csak domborodnak,
Kóstolva a szájban,
Ez egy élmény azt mondom én
benne a pohárban.

Nagyobb testet vártam volna,
komplexitást szintén,
nem állt viszont elég soká
házunk alsó szintjén.

Az üvegen azt állítják,
Elérheti csúcsát,
Nyolc évet még ha tárolod,
Attilának borát.

Nekem is az véleményem,
Érleld ezt a nedüt,
Mindaddig míg a pincédben
Eleget nem feküdt.

Korty végét még kísérheti,
Egy kevéske kesernye,
Azt hiszem hogy nem ez lesz
Ezen bornak elönye.

Struktúrában kifinomult,
rétegelt is lehetne,
szélessége is azt hiszem,
borizontra emelte.

Hordójában jól eltalált,
Közvetíti amit akar,
Pörköltmagvas aromákat
mit gyümölcsök halma takar.

Jó ivású bor ez biz’ a
Ajánlható mindenkinek,
Nem túil erös tanninjai,
barátságosak is lesznek.

Ez egy erös 7 pontos bor,
énnekem a mai napon,
még ha kicsit túlárazott,
vörösboros piacokon.

e_easy 2010.11.10. 13:47:25

@cabernet's son: megalike.
minimum egy koparra mar jo vagy gerenel

e_easy 2010.11.10. 13:48:44

@cabernet's son: ja, es fel van adva a lecke az MA stabnak :)

arany_ember 2010.11.10. 15:31:18

Sziasztok alkoholisták!
Van nekem egy ilyenem 2004-ből nagy ajándék volt díszdobozban...
Tartsam vagy igyuk meg?

dagadtos 2010.11.10. 16:19:44

@Kabagyöngye: Értem a problémádat, de a korrektség kedvéért muszáj megjegyezni, hogy ennyi erővel említhetted volna a Merengőt, a Cervaest vagy a Pávát is. Sőt azt is, hogy ha valahova, hát éppen az olasz mintákat követő Gere-szortimentbe illeszthető legkönnyebben egy efféle törköly. Ha megnézed, a nagy példakép Ornellaiának is van grappája, ahogy számos más nagy toszkán bornak (pl. Redigaffi), sőt jó néhány Barolónak is.

dagadtos 2010.11.10. 16:20:30

@arany_ember: szerintem nincs sok értelme sokáig tartogatni.

borfogyasztó 2010.11.10. 16:38:30

Sziasztok.

Régóta olvasom a hozzászólásokat és most kérdésem hogy jól tudom-e? A 2007-es évben ( sőt 2006-ban is) már csak a Kopar nevet használhatja egy büntetés miatt.

Kalmár 2010.11.10. 16:42:59

@arany_ember: 4-5 évtől nem tartanám tovább. A legjobb körülmények közt is lefelé hajlik már az életgörbe 6-7 évesen.
Idd meg mert tönkre megy.
Egyébként furcsa, hogy márkává vált a Kopár.
Így abban az évben is elkérhetnek érte 8000 forintot amikor közepesre sikerül.
Jó példa az idei év.
Én biztosan nagyívben kerülöm a 2010-es borokat. A Kopár gondolom most is 8 rugó lesz.
Persze a 2007-es nem rossz.

orient 2010.11.10. 16:55:23

Nekem valahogy csalódást okoznak a Gere borok. Ez kapott egy hetest. Szerintem ennyiért(8000-9000) már vannak olcsóbban is jobb borok más pincészetnél. De lehet ez csak ízlés dolga...Nekem általában nem jönnek be.

orient 2010.11.10. 16:57:38

@orient: Ja és ennyiért pedig jobbat kapni, de ez is lehet csak ízlés dolga...

Silent Bob 2010.11.10. 17:00:50

Előre sorry, de az utolsó bekezdéssel nagyot tarolnál a modorosblogon. :D

iLane 2010.11.10. 17:19:53

A Kopár-dűlő egy érdekes történet. A kárpótlások után hárman szereztek ott tulajdonjogot. A területet nemzetközi terroir szakértő vizsgálta és kiemelkedőnek itélte. Egyetlen probléma, hogy elég kicsi. Gere és Mayer mellett a harmadik tulajdonos egy idős bácsi, aki zöldborsót termel ott, és nem adja el a földjét senkinek. Valahol itt kezdődött a sztori az ékezettel, amikor Gere több Kopárt szeretett volna eladni, mint amennyi volt. Az ékezet nélküli tehát már nem a Kopár dűlőből származik, ez csak egy brand. Javaslom azonban aki igazi Kopárt akar inni keresse a Mayer féle verziót ami igen kiváló (és talán megérne egy összehasonlító kóstolót itt az alkoholista hasábjain...)

iLane 2010.11.10. 17:23:41

Ja, most látom, hogy már volt ilyen és meg is verte a Gerét pedig 99-ben még mindkettő Kopár volt...
alkoholista.blog.hu/2006/05/05/kopar_es_nagyszamar

A.. Közbiztonság Szilárd 2010.11.10. 17:26:10

@ISándor:
Inkább fűzfapoéta (legalábbis erősen biceg a vers)... Na mindegy.
Azért ezt a nemzetközi klasszist én bármelyik magyar bornál erősen idézőjelbe tenném... határainkon belül esetleg az, kívül... hát, nem igazán.

És a Gere-borok sajnso egy ideje már inkább a nevükből, mint a minőségükből élnek, mert hát a borsznobok tudják, hogy Gere, az jó, vegyünk azt.

borfogyasztó 2010.11.10. 18:34:05

Bocs kicsit eltérve a
kopar-tól, az egyik hiperbe kb 2 hónapja megjelent 2 új Bock cuvée ( valami fekete és fehér színű címkével ). Valaki kóstolta már?

Sayid Jarrah 2010.11.10. 18:42:11

Tisztelt AM!
Tudomásom szerint volt szerencséd végigkóstolni a szűretlen Cabernet Franc vertikális sort (2002,2003,2004,2005,2006,2007,2008)
Szerintem van még egy villányi bor, ami ilyen magas színvonalon és ilyen következetesen teljesítene ilyen hosszú ideje.Nem így gondolod?
A 2005-ös Kopárról nem írtál!

dagadtos 2010.11.10. 19:20:52

@Silent Bob: Ahogyan a legtöbb borleírás. Hidd el nekem, legalább annyira megvan a véleményem a modoros blogról, amennyire neki/nekik meglenne rólam.

@A.. Közbiztonság Szilárd: Azért őszintén kíváncsi lennék, vajon melyikünk iszik több komoly külföldi bort.

@Sayid Jarrah: arra tippelek, ennek az lehet az oka, hogy nincsen 2005-ös Kopár!

fugu 2010.11.10. 19:50:43

Sajnos divat lett egyesek számára fitymálni a Kopar-t. Az Ő dolguk.
Azt gondolom, klasszis bor, mértékadó borbarátaimmal egyetértve, ehhez nem fér kétség.
Én inkább abban látom a jövőt illetően a problémát, hogy feltorlódnak az évjáratok. A hatos még ott figyel a polcokon, de már itt a hetes. Gondolom, folytathatnánk a sort. Ennek számunkra egy előnye bizonyára lesz: nem menetelnek majd az árak nagy lendülettel. Ez jó.
Azt is gondolom, hogy idén nem készül Kopar. Nem nagy bátorság ilyet jósolni...

2010.11.10. 21:29:51

@iLane: Mayer Kopár van minden évjáratból, Geréből csak akkor, ha sikerült ákciósan venni. én mindkettőt nagyon kedvelem, többnyire, bevallom. Legutóbb egy 2000-es Mayer Kopárt bontottunk, stabil 7 pont, nyoma sem volt fáradtságnak.

cabernet's son 2010.11.10. 22:30:07

@borispán: @ISándor: @drbarta: @e_easy: Köszi!
@shiraz: nekem ma még nem :-)
@kukko: Netalán egy druszát köszönthetek benned? Igen, az vagyok.
@A.. Közbiztonság Szilárd: valami ilyen kritikára számítottam. Nem kell, hogy mindenkinek tetsszen. Amatör vagyok, mindenféle képzettség nélkül mechanikus gépész aggyal, ez életem második verse (az elsö is borvers). Nagy részét egy ebédszünetben hoztam össze + késöbb finomítások. Úgy látszik, nem lett elég finom. ;-)
Egyébként ez a bor nekem némiképp egy csalódás volt. Nagyobb a füstje, mint a lángja. Én minimum 8 pontot vártam volna, nem éreztem azt az áttörést, amire számítottam. A túlárazottságról nem is beszélve. Mindent összevetve azért egy jó borról beszélünk, el tudnám képzelni, hogy rendeszersen egy üveg Gere Kopár fenekére kelljen néznem.

iLane 2010.11.10. 22:47:51

@Parci: az jo hir, mert nekem csak 2005-tol van meg a sorozat es nagy vertikalisra keszulok 10 ev mulva. :)

alföldimerlot 2010.11.11. 06:09:10

@iLane: Jön a Mayer, legkésőbb a jövő héten.

alföldimerlot 2010.11.11. 06:16:15

@Sayid Jarrah: Az első Kopár, amit kóstoltam, az az 1997-es volt. Szerintem a Malatinszky CF Szűretlen első évjárata a 2002-es, és az nekem határozottan nem tetszett (4-5 éve kóstoltam utoljára). A 2002-es Kopár viszont kiemelkedő, szerintem a legjobb az összes közül. 2005-ben nem készült Gere Kopár. Eegyébként a Malatinszky CF-ok nagy tisztelője vagyok, ahogy az a posztjaimból kiolvasható.

borispán 2010.11.11. 07:30:53

@alföldimerlot: Ha már itt tartunk, megmagyarázná nekem valaki Malatinszky Csabát? Egyik percben ki**szott nagy, külföldi tapasztalattal bíró mágus a tag, a másik percben meg, megy kólával a négyezer forintos szar. Hihetetlenül furán borászkodik.

Kénporos 2010.11.12. 09:50:44

@iLane:
Az általad leírtak alapján a Molnár Lajosnak sincs Kopárban ültetvénye?

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2010.11.21. 12:48:28

Csak halkan jelzem, hogy az egyik Pécsi boltban a Mayer Kopár 2006osa 3900 Ft-ra van akciózva. Az akció okát nem tudom. 5-6 palackkal láttam még.

alföldimerlot 2011.04.06. 05:14:54

Plasztik Józsi és udvartartása a Kopar-előjegyzésről elmélkednek: plastik.hu/2011/04/04/bortarsasag-gere-kopar-2008-elojegyzes/

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.04.06. 10:00:18

@alföldimerlot: 2000ben volt már szűretlen CF, a kakasoscímkés...