Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Disznókő Tokaji 6 Puttonyos Aszú Kapi 2005

2010.11.17. 06:00 - Az Alkoholisták

A Disznókőnél nincs népszerűbb tokaji borászat a világon. Tudom, tudom, vitatható állítás, és nyilván sokaknak eszébe jut Szepsy István, a Királyudvar, vagy más nagyszerű tokaji birtok. Megértem a szempontjaikat, de ha mident mérlegre teszünk – a borok minőségét, a stílus következetességét, a megbízhatóságot (jobb és rosszabb évjáratban egyaránt), a termelés volumenét és az árat, akkor azt kell mondanom, hogy nincs még egy borászat, amely többet tett volna Tokaj népszerűsítéséért, mint ez az AXA-tulajdonú veterán.

A közelmúltban jártam a birtokon, és a Mészáros László birtokigazgató és Kovács Zoltán borász által tartott, kiválóan fölépített bemutató csak megerősített a fenti hitemben. A belépő szintű Tokaji Késői szüret régen tetszett annyira, mint az aktuális 2009-es - annak, aki most ismerkedik Tokajjal tökéletes kedvcsináló: kirobbanóan gyümölcsös, szép egyensúlyt mutat, az ára pedig alig éri el egy nagyüzemi, szupermarketekben árult sauternes-ét. A száraz borok terén is van minek örülni, az izgalmas 2008-as Hárslevelű és az ígéretes, hordós erjesztésű 2009-es Lajos Furmint egyaránt tetszett. (A Disznókőnek szüksége is van az ilyen sikerekre, hiszen a terroir-alapú, nagy száraz fehér talán az egyetlen kategória, ahol az egyébként példátlanul erős szortiment megbicsaklik.)

Végigkóstolhattam egy ötputtonyos aszú vertikálist is (1993–2003), de igazából két hatputtonyos aszú volt az, ami mindent vitt - a zamatok szimfóniája még most is visszacseng bennem. A 2000-es 6 puttonyos elképesztő intenzitása és fokozhatatlan komplexitása talán nem is akkora meglepetés, mivel mindig is e csodálatos évjárat legjobbjai közé tartozott. Ám a Tokaji Aszú 6 Puttonyos Kapi 2005 valóban meglepett. Sajnos nagyon ritkán találkozom a Disznókőnek ezekkel a dűlőválogatott boraival, hiszen eleve kevés készül belőlük: eddig csak az 1999-es Kapi és a 2002-es Hetedik került piacra. A 2005-ös Kapival teljes lett a trió, és könnyen lehet, hogy ez a Disznókő történetének legnagyobb bora.

Hogy miért? Mélység. Komplexitás. Egyensúly. A Disznókőnél láthatóan nem rekordokra törnek, ne számítsunk tehát nehézbombázóra 300 gramm fölötti cukorral á la Demeter Zoltán. Ehelyett, miként azt egy francia tulajdonban lévő borászattól joggal várhatjuk, túlzásmentes, struktúrált, többrétegű, „intellektuális” bor a stíluseszmény. A 2005-ös Kapiban az a meglepő, hogy kevésbé hat édesnek, mint a „sima” 2005-ös hatputtonyos. A puttonyszámhoz képest a 165 grammos cukortartalom meglepően visszafogott, miközben a sav 10,7 gramm, ez pedig az egyik legmagasabb érték a Disznókő hosszú történetében (magasabb, mint az 1993-as; csak az 1999-es múlja fölül a maga 12,8 grammjával). Következésképpen ez a 100 százalékban furmintból készült aszú ilyen fiatalon is egyedülállóan kiegyensúlyozott; a gyümölcs édességét citrusos lendület és sós mineralitás ellensúlyozza. A gyümölcs kristálytisztasága a Disznókőnél megszokottnak mondható, ami ezt a bort egyedülállóan emlékezetessé teszi, az az édes és a friss-pikáns elemek közötti feszültség és játék.

Két kérdés motoszkál még bennem. Az első, hogy ez a különleges karakter vajon a Kapi egyedi adottságainak köszönhető-e, vagy annak az extra odaadásnak és plusz figyelemnek, amivel ez a bor készült. A másik, hogy az 5682 palackból mennyit engedhetek meg magamnak, amikor ez a borremek néhány hónapon belül piacra kerül.

A pontszámom: 8-9, ami stabil kilences lesz néhány éven belül.

[Wojciech Bonkowski]

Címkék: 2005 disznókő nyolcpontos kilencpontos aszú 6 tokaji puttonyos bonkowski kapi

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr222454030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.17. 07:41:21

Nohát-nohát! Mostantól pontszámot is kapni fogunk? Egyébként igazán szép leírás!

Cukker 2010.11.17. 08:03:04

A DŰLŐ Borkereskedésben Gödöllőn már van pár palack...

hu-hu.facebook.com/pages/Dulo-Borkereskedes/122379841149691

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.11.17. 11:38:38

Sajnálom, hogy az 1993-as aszúról nem esik szó! Anyag a Kapi 2005 premierjéről:
http://www.facebook.com/pages/Az-ihatobb-Magyarorszagert/328480501538?ref=sgm#!/album.php?aid=299090&id=328480501538

Pepe135 2010.11.17. 16:43:08

Összefoglalva:
kissé savankás...

Cirfandlia 2010.11.17. 16:51:27

Nagy problémám a birtok -tényleg jó- boraival, hogy nagyon nehezen érhetőek el a kereskedelemben, pedig többen is bábáskodnak ezen a birtokon. Vidékiként amúgy is mostoha a sorsunk; szinte semelyik hiperben nincs még az alapfurmint sem; de szétnézve a Zwack webáruházban is igen hiányos a kínálat, a Présházról nem is beszélve. Dűlős borok, ritkaságok sehol, de ami még furcsább a birtok honlapján sincs semmi ezekről, nagyon gyenge az információ. Külön érdekes a Forgalmazóink/Magyaro. és a "Disznókő Magyarországon" linkek...
El akarnak egyáltalán adni bort?

elzee 2010.11.17. 18:32:08

@Cirfandlia:

az utóbbi egy évben történt némi változás a Disznókőnél kereskedelmi fronton. Türelem, hamarosan eljutnak Hozzád is... ;)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.17. 19:15:05

@Pepe135: esszóval bővebben, ha lehetne, Pepe135bátyám...

Matt Albie 2010.11.17. 19:25:29

Az aszú valóban tökéletes volt. Sajnos a késői szüretet még nem sikerült kóstolni, de ha tényleg olyan, mint ahogy a szerző írja (vad, fruttis), akkor itt az idő...

Cukker 2010.11.17. 21:20:35

Disznókő árlista a forgalmazott tételekről! ;)

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/notes/dulo-borkereskedes/disznoko-arlista/175335819144271

borispán 2010.11.18. 13:03:03

Ja, Disznókő, szerintem a legjobb Tokaji cucc, széles e világon. A Kapiról nem árt tudni hogy azt az irányt képviseli ami felvezeti a tokajit a világranglista tetejére. Francia csókák nem véletlenül szotörn irányát tekintik mérvadónak. Elegancia, csendes erők, és végtelen ízharmónia. WB rátapintott a lényegre, a kapiban nincs mit inni most, de 10-20 év múlva legenda lesz, alulpontozta, mert amúgy tíz pont. Egyetlen szívfájdalom a buta és rövid parafadugó, hogy a pi**ába lehet ezt érlelni így? Üvegdugózni kellett volna, na de mindegy, majd a következőt. Borkandúr, a tanácsadó biztosan egyetért.

Dr Kelso 2010.11.18. 19:47:40

Szerintem a disznoko ha nem is a legjobb borászat hegyaljan, de mindenképp a legigényesebb "nagyipari" termelő, és jobb, mint sok kézműves borászat.
De erről érdemes lenne másokat is akar nagy nyilvánosság elott megkérdezni, akar valamilyen kérdezz - felelek előadás keretében is

bortárs 2010.11.19. 14:12:31

Kis megjegyzés: A "Hetedik" kicsit más mint a Kapi-k. Az egy - szerintem igen jól sikerült - kísérlet. Zétából készült az aszú és nem Furmintból, mint a Kapi esetében. Tudtommal nem is dűlőválogatás. Mondjuk eléggé egybefüggő a Disznókő területe. A 2005-ös Kapi valóban lenyűgöző. Nagyon feszes, kiváló egyensúllyal és rendkívül hosszú utóízzel.

elzee 2010.11.22. 16:49:25

Bár nem Kapi, de Disznókő:

borgia.hu/programajanlo.php?rend_id=Mg==#7

remek programnak ígérkezik... :)
süti beállítások módosítása