Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Red

Kadarkák nyugdíjból

2010.11.18. 06:00 - palack

Legutóbbi kadarka-posztom többeket is megihletett, például kedves ismerősöm Németh Gábor főállású borgyűjtő is megkeresett régóta dédelgetett ötletével, miszerint nézzük meg, hol tartanak életpályájukon múlt századból elmentett kadarkái. A terv valóra vált, kadarkás borászok társaságában kóstoltunk vakon, eljött ifj Gál Tibor, Szentesi József és Orsolyáék, azaz Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán. Sejtettük azért, hogy a régi borok mellé kerül majd újabb is, a sor vége felé pedig már nem volt kétségünk, hogy a nyuggerkommandó ebben a történetben nem veri le a szolgálatban lévőket. Hajtás után a borokról röviden, ahogy jöttek egymás után.

A Polgár Kadarka Siller (1995) céklás, málnás illatú, savvezérelt, meglehetősen egysíkú bor volt, nálam a négy pontos szintet hozta, ami egy tizenötéves sillertől azért nem rossz teljesítmény. AVesztergombi Kadarka (1998) kicsit szúrósan indult, aztán édeskés, virágos jegyeket mutatott orrban. A korty sima, fűszeres és markánsan kesernyés, talán egy gyenge ötöst is elcsíphet. Az 1997-es Vesztergombi Kadarka sajnos nyitási balesetet szenvedett: alighanem jobban jártunk volna egy-két parafamorzsával, mint a zöldalmás mosogatószerrel, ami a szűrés közben alighanem belekerült. A Vesztergombi Kadarka (1999) mély, már-már ragadós, feketelekváros illatú bor, kóstolva is sűrű, még tannin is volt benne rendesen, nálam megugrotta az öt pontot.

A Takler Kadarka (1999) tetszett leginkább a múltszázadi darabok közül: krémes, céklás, ibolyás illatával, széles, savvezérelt, de egyáltalán nem vékony testével stabil öt pontos szintet hozott. Visszalépés volt utána a gesztenyepürés, gyógyfüves illatú Dúzsi Kadarka (1999), ami szájban egyszerre volt édes és savanyú, de leginkább diszharmónikus, gyenge négy pontot írtam mellé. A Vesztergombi Kadarka (2000) reszelt almás, káposztás illata nem szép öregkort mutatott, a korty szerkezetben még tartotta magát, ám semmi érdekesség nem maradt benne, ami négy pont fölé repítené. A Vesztergombi Kadarka (2003) nekem rettenetesen fás volt mind illatban mind ízben. A hordó és a hordótannin nem hagyott sok esélyt másnak, így itt is maradt a gyenge négyes szint.

Aztán itt a kilencedik bornál kaptuk fel először reménykedve a fejünket: végre egy igazi, színes kadarka. Ez a Sümegi Kadarka (2003) volt, ami kissé visszafogottabb, gesztenyés illattal mutatkozott be, játékos, szép savai, finom fűszeressége pedig mindannyiunknak tetszett. Nálam azon az estén hat pontot is megért. A Gál Tibor Kadarka (2008) gazdag, gyógynövényes, hecsedlis, meggymárkás illattal mutatkozott be. A korty is ennek megfelelően ízgazdag, kadarkásan vastag, kedves, talán cseppet túlzottan is, mégsem nehezül el. Ezért megkapta tőlem a hét pontot is. Az Egri Kutató Kőlyuktető néven cimkézett 2007-es kadarkája még intenzívebb, kedves, málnás, krémes illatával mindenkinél behízelegte magát. A korty is színes, gazdag és tömör, ugyanakkor könnyed és finom. Hét pont. A Bolyki Kadarka (2007) málnás, virágos, nyomulós illattal nyitott. A korty is szép fűszeres, és sokat változott szellőzéssel, de egy kis zavaró káposztás jegy végig megmaradt, így nálam hat pontnál többre nem vitte.

A Szentesi Kadarka (2007) már illatában is sűrűbb, komolyabb vörösboros jegyeket mutatott, mint a mezőny többi tagja és mint amit a fajtától megszokhattunk. Rengeteg gyümölcs, izgalmas fűszerek, szép test: igazi vörösbor és közben kadarka is tud maradni. Összesítésben nyert is, nálam csak azért lett harmadik, mert szellőzéssel, visszakóstolásra cseppet butult, főleg illatában lett egyszerűbb, színtelenebb. A hét pontot így is megkapta tőlem. A St.Andrea Magyalos Kadarka (2007) krémes, gyógynövényes, piros gyümölcsös illatával, könnyedebb szerkezetű, ám tartalmas kortyával, nagyon finom ízével és még mindig kissé markáns savaival nálam végül az este nyertese lett szintén hét ponttal. Éppenhogy sikerült megelőznie az Orsolya Görbesoros Kadarkát (2007) ami nagyon hasonlított rá és önmagára, ami most ebben a kontextusban hét pontra is elég volt.

Összesítésben:
1. Szentesi 2007
2. Gál Tibor 2008
3. St. Andrea Magyalos 2007
4. Orsolya Görbesoros 2007
5. Bolyki 2007

Nálam:
1. St. Andrea Magyalos 2007
2. Orsolya Görbesoros 2007
3. Szentesi 2007
4. Kőlyuktető 2007
5. Gál Tibor 2008

Szóval, az öreg kadarkák még tartották magukat, de közel sem értek a fiatalabbak nyomába. Elvesztették színeiket, bájukat. Hogy a mai nyertesek milyenek lesznek tíz év múlva, talán majd érdekes lesz megnézni. A kóstoló vége felé azonban már arról beszélgettünk, a kadarka talán nem arra való, hogy hosszú időre elrakjuk, inkább érdemes meginni - főleg a jobbakat - néhány éven belül.

Címkék: szekszárd kadarka dúzsi st. andrea eger orsolya takler vesztergombi gál tibor polgár sümegi bolyki szentesi kőlyuktető

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr332453913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pupa pupánszky 2010.11.18. 08:56:15

a 2006 - os Gróf Buttlert is jó lett volna belevenni

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.18. 10:32:29

Rá tudom tenni valahogy mocskos kis mancsaim a Szentesi Kadarkára? A Kézműves Borok Háza nem árulja, más tippem meg nincs hirtelen hol lehetne...

Van esetleg valakinek tippje??

borispán 2010.11.18. 11:25:16

Úgy tűnik NG főállásban nem megfelelő borokat gyűjt, mit ér ezzel a sok kadarka vénemberrel? A mosogatószeres balhé meg külön szám! Nem volt egy tapasztalt dekantáló a környéken?
A legjobb ebben a sorban a szentandrea és szvsz. Hova lett a kadarka bűje és bája?
A red meg kur**jó románc, csaj odafordul bruszviliszhez: Rámlőttek, elvesztettem az állásom, elraboltak és ráadásul nincs hajad! Vagyvalami ilyesmi. Ez az utolsó bántotta a csajszit a legjobban! Klasszikus lesz.

fugu 2010.11.18. 14:20:47

@Szomjas Gödény: Van. Holnap a TC-n. elmondom... (Ha felismerlek.)

fugu 2010.11.18. 14:27:29

Javítsatok ki, de tényleg nem értem, hogy mit vártatok a múlt századi kadarkáktól. Én igazán kedvelem a fajtát, de szerintem nem a hosszú eltarthatóságáról híres. Persze biztosan vannak kivételek, de én mégis fiatalon szeretem.
Azt gondolom, a Szt. Andrea, és az Orsolya közötti hasonlóság a terroirból fakad, és abszolút egyedi, kiérezhetően hasonló jegyeket mutat. (Emlékeim szerint. Sajna együtt még nem sikerült kóstolni.)

dalton1 2010.11.18. 15:24:19

@borispán: igen ez a mosogatószeres dolog nálam is furcsa arckifejezést váltott ki...

(Ha velem ilyen történik legalább nem írom le...)

Jenyei 2010.11.18. 15:28:08

Egy szakértő megvilágosítana: az eltarthatóságot nem legelsősorban a tisztaság , a kezelés határozza meg? Milyen "összetevői" (nem tudok jobb szót) vannak egy-egy fajtnak, amelyek jobban, vagy kevésbé teszik alkalmassá a hosszabb érlelésre?

dagadtos 2010.11.18. 15:41:13

@borispán: "Úgy tűnik NG főállásban nem megfelelő borokat gyűjt" - ezen azért istenesen nevetett néhány ember, mikor olvasta, hidd el nekem.

2010.11.18. 16:45:05

@fugu: nekem is, nekem is! :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.18. 17:32:12

@dagadtos: Nem biztos, ez még az én ignore-ommal is szánalmas volt.

Mondjuk tényleg nem lehet lélekemelő egy gyűjtőnek, amikor az a tanulság, hogy egyelőre ne várjunk ilyen sokat a kadarka-műfajtól. De gondolom tudta mindenki, hogy ez vastagon benne van a pakliban. Az meg, hogy nem igazán tarthatók el azok a cuccok, szintén értékes info - csak valakinek be kell, hogy vállalja.

Amiket palack írt, azok alapján néha a négy pont is túlzónak hangzik, de ő volt ott, ő tudja érzett és mit emelt ki.

@fugu: Ok, köszi! Kedves tőled!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.18. 17:34:55

@dalton1: gondoltam, hogy valaki felveti :)
Én inkább úgy látom, hogy ő elmondta, hogy mibe lehet még belelépni, amire néha nem is gondolna az ember. Még ha hülyén néz is ki a dolog.

lackó 2010.11.18. 17:51:35

@fugu: ez nekem is eszembe jutott...mármint, hogy csodákat gondolom senki nem várt. Egy borászon kívül -igen, Balla Géza- nem igen hiszem, hogy más készítene hosszú életű kadarkát, de ezt nem is tartom problémának, ez a fajta, -vagy legalábbis néhány klónjától eltekintve- nem erről szól.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.19. 00:51:21

@lackó: Hát persze, de mondjuk akkor a burgundi pinot sem...
Szóval ez még egy nehéz téma :)

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.11.19. 07:29:59

Azért én kóstoltam egyszer két markáns kivételt. Kb 2005-ben kóstoltunk egy barátom jóvoltából 97-es Dúzsi kadarkát, lenyűgöző volt, teljesen bomlatlanul szép, le is nyomta az akkor kóstolt egri sort.
A Buttler 06-ost meg Szentesi kadarkáit nagyon szívesen megnézném 10 év múlva, ezekben bíznék hogy már hosszabb táv-futók.

Szomjas Gödény,

szerintem is, abszolút nem csak a robosztusabb tanninú vörösek tarthatók el.

lackó 2010.11.19. 07:54:36

@Szomjas Gödény: eltűnt egy kommentem, amelyben azt fejtettem ki, hogy persze, ez csak az én véleményem, nem akarok és nem is tudok örök érvényű kijelentést tenni a témában, éljenek a kivételek :).

@pinotnoir_777: egyértelmű, azt a '97-es Dúzsi kadarkát és is a körül kóstoltam és tényleg nagyon szép volt, de azóta megint eltelt 5 év :)...a kadarkával kapcsolatban persze megint felmerül az a kérdés, amiről múltkor beszéltél, miszerint a mátrai borvidéket beskatulyázták egy bizonyos borstílusra a nagyüzemek miatt (ahogy szerintem ez így van Neszmélyen is). Megfelelő klónnal, megfelelő technológiával biztos, hogy érdemes próbálkozni .