Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Borászkérdőív 2010

Tokaj III

2010.12.21. 15:15 - alföldi merlot

Most már nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy az idei évjárat értékelése annyira szélsőséges, mint amennyire szélsőséges volt az időjárás. Az eddig beérkezett tokaji vélemények - Ungváry Krisztián megrendítő erejű gyomrosát leszámítva - óvatos derűlátást tükröznek. Az értékelést többen is ketté bontották, és a súlyos mennyiségi veszteség elismerése mellett olykor meghökkentően magasra értékelik a megmaradt termés minőségét. A mostani tokaji merítésben felbukkanó kilencpont lokális rekord.   

Disznókő

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
6
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Zéta és hárslevelű.
3. Melyik fajta szenvedett?
Sárgamuskotály.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 8
2007: 7
2008: 7,5
2009: 7
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Valamelyik furmint alapú öt/hat puttonyos aszúnk… még a pincében figyel…

Királyudvar (Anthony Hwang):

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
Nehéz azelőtt értékelni az évjáratot, hogy az erjedés végbement volna és a borok a palackba kerültek. A színlé és az erjedő must minősége alapján ez az évjárat a Királyudvarnál a minőség tekintetében jelenleg 9 pontosnak tűnik. A mennyiség szempontjából nálunk 2 pont. A szokásos mennyiségnek idén a 35-40 százalékát tudtuk leszüretelni.
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Nálunk a furmintnak.
3. Melyik fajta szenvedett?
A Királyudvarnál a hárslevelű.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
A minőség tekintetében:  
2006: 9
2007: 8
2008: 9+
2009: 9
A mennyiség tekintetében:
2006: 8
2007: 8
2008: 9
2009: 6
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Per pillanat a 2009-es Királyudvar Secet választanám.

Tokaj-Kikelet

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet? 
A kérdés nehéz, mivel a borok még nem születtek meg, csupán erjednek, és nem látjuk tisztán őket. Kicsit látatlanul 5 vagy 6 pontos lehet.
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Jól viselte az évjáratot a kövérszőlő, közepesen a hárslevelű.
3. Melyik fajta szenvedett?
A legjobban szerintem a furmint szenvedett, mert szereti a meleg száraz időt. Közepesen gyenge volt a zéta, hiába aszúsodott. Az előző kettőnél valamennyivel jobban bírta a kabar és a hárslevelű.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 10 száraz és aszú egyaránt
2007: 8 száraz és aszú egyaránt
2008: 7 száraz, 9 aszú
2009: 9 száraz 5.
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
2009 Hárslevelű Váti dűlő (nincs még forgalomban)

Címkék: tokaj disznókő királyudvar 2010 borászkérdőív tokaj kikelet

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr932530392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.12.21. 17:13:29

na ez egyre érdekesebb. Megvan talán az első 9-es is...Szentesi minuszkettője után az elég nagy ugrás. Biztos lesznek kellemes és kellemetlen meglepetések is 2010-ből.

benchmade 2010.12.21. 19:49:14

Miután már jégbor is készült idén (gondolom esernyő alatt) én már semmin sem csodálkozom:)
Az MA helyébe én definiálnám, hogy mit értenek évjárat alatt.
A meteorológiai körülményeket?
Vagy az elkészült borok minőségét?
A borászok többsége az utóbbira gondol.
Így jön ki az a furcsaság, hogy a szinte ideális 2006-hoz képest a siralmas 2010 jobb. Pedig arról van szó, hogy jó évjáratban is lehet kevésbé jó bort csinálni és szar évjáratban is lehet jót. De ez csak a lehetőségek jó vagy rossz kihasználását mutatja.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.22. 00:23:54

@demisec: @benchmade: Szerintem fog finomodni ez a kérdőív, hisz a borászok is egyre részletesebb válaszokat adnak.

Lassan majd összeállhat, hogy mik a fontos szempontok a borászoknak, mire kíváncsiak a fogyasztók, és hogy mit hajlandóak még kitölteni az emberek :)
És ez egy tök jó dolog. Persze most épp más fszvl verem a csalánt, gyorsan abba is hagyom.