Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Top of the pops

Degenfeld Tokaji Muscat Lunel 2009

2011.01.10. 06:00 - Műtannin

A muscat lunelt egy helyi borász egyszer Tokaj rozéjának nevezte: az a friss, lendületes, olcsó tömegbor, amivel lehet szőnyegbombázni a piacot, előkészítendő a komolyabb tokajiak offenzíváját. Hogy ebben az illatos, friss, alacsony alkoholtartalmú szintipop stílusban milyen potenciál lehet, azt elég jól mutatja az osztrák zöldveltelíni világkarrierje.

A Tokaj-rozé koncepció legtökéletesebb megvalósítója a Degenfeld: minden évben kiszámíthatóan magas minőség, azonos iskolázás, közönségsiker. Ha ma azt hallja valahol az ember, hogy tokaji muskotály, akkor rávágja: Degenfeld. (Érdekes ez a fajtafixáció, a Degenfeld többi olcsó bora, akár a félédes hárslevelű vagy a furmint sem tudott a muskotály nyomába érni.)

Az ára már kétezer fölé kúszott (a Bortársaságnál még egy kicsit alatta), de még így is jó vásár bőven. Nem tartom nyilván, de simán lehet, hogy ez az a bor, amit leggyakrabban veszek sima otthoni iszogatásra. Ott van mindenütt, minden hiperben és borboltban, igazán könnyű beszerezni.

Tehát itt fölösleges lenne Wagnerbe bújtatott Goethét, a gesamtkunstwerk mélységes Grand Canyonába szédült katarzist keresni, ez popzene.

Ne untassuk egymást virágokkal, citrusokkal, egyebekkel. Amiben a kilences Degenfeld-muscat más mint a korábbiak: intenzívebb édesség, nagyobb test, glicerinesség, lecsengésben csersavérzet! (A felkiáltójel nem csak azt jelzi, hogy ebben a stílusban ez kissé szokatlan, bár esetünkben egyáltalán nem diszharmonikus ízelem, hanem amiatt is került ide, mert a pincészet honlapja nem teljesen nyilvánvaló okból kiemeli saját borjellemzésében, hogy ez a muskotály "cserektől mentes", és ez véleményünk, sőt érzésünk szerint egyáltalán nem igaz.) A legföltűnőbb különbség: a korábbi évjáratoknál jóval magasabb alkohol: 11,5-ről 12,5-re ment föl, nagyon határozottan érezni.

A posztszovjet borblogolás Jehudi Menuhinja, Albert gazda a 2008-ast tartja a csúcsnak, szerintem pedig eddig ez a legjobban sikerült Degenfeld-muskotály. 6 pont. Best buy.

Címkék: tokaj degenfeld 2009 muscat lunel

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr222568853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janigod 2011.01.10. 09:23:45

Én úgy vagyok ezzel a borral, hogy elsőre mindig jobban tetszik mint 2.,3. stb. alkalommal. Szerintem elég erősen veszít a minőségéből és az idő nagyon nem kedvez neki. Amikor friss, nálam meg van a 6 pont, de később már csak 5 fele jár.

A 2009-es pl. áprilisban szuper volt, nyárra, őszre már szürke. Az intenzitása csorbult, a kedvessége eltűnt, mintha csak egy olyan sima alapbor lenne. Mintha a virágos-szőlőcukros könnyedség mérséklődésével elveszítené az arcát, én legalábbis jellegtelenebbnek éreztem és kevésbé tetszetősnek.

dalton1 2011.01.10. 11:54:08

Jó, jó...de a Patrícius féle sárgamuskotály még olcsóbban erősen veri...mondjuk az száraz, ha jól emlékszem...de '08-as is, '09-es is nagyon jó!

janigod 2011.01.10. 12:20:40

@dalton1: Azt még nem kóstoltam, de a Royal-tokaji sárgamuskotálya pl. félszáraz és jó vétel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.10. 13:28:34

Megjegyzem, Hudácskóék (Bodrogkisfalud) is igen tisztes minőségű - száraz - muskotályt készítenek.

Bár ezzel a megállapítással valószínűleg nem leszek itt népszerű - ki tudja, miért. Tavaly is Hudácskóék kapcsán keveredtem vitába Vörös és fehér úrral az Indexen, majd kisvártatva eltűnt a Maligán Borétterem itt a "barátok" listájából...

vörös és fehér 2011.01.10. 13:31:23

@Hepci: mivel másodjára jön ez elő: istenbizony nincs semmi kapcsolat a két esemény között.

muskotály küvé 2011.01.10. 13:42:58

ez a posztszovjetkedés valami olyan utalás, amit én nem értek, vagy csak egyszerű otrombaság, mint mikor lerománozzák az erdélyi jómunkásembereket?

muskotály küvé 2011.01.10. 13:53:50

Egyébként a sárgamuskotály, mint Tokaj rozéja, szerintem kicsit sántító hasonlat - de cáfoljanak meg tokaji borászok:
- maga a fajta elég munkás, pl. érzékeny a betegségekre, már csak ezért sem alkalmas tömegbornak
- ha valami könnyű, illatos, tiszta borra alkalmas tokaji fajtát kérdeznének, a Hárslevelűre hamarabb tippelnnék.

A Degenfeldé az egyetlen könnyű Sárgamuskotály, amit ismerek (ez persze nem jelent semmit), számomra külön iskola, általános Sárgamuskotály-tapasztalatra alkalmatlannak tűnik. (Nem tömegbor és nem is olcsó :) )

janigod 2011.01.10. 15:56:56

Ültessük be Tokajt Otellóval, és kész a tömegbor :-)
Azért ha egy minimális minőséget feltételezünk, akkor annak ára is van. Az átlag magyar ember lehet, hogy szívesen vásárolna olcsó, de megbízható minőségű borokat, viszont a legtöbb embernek kell egy 6-7(-8)pontos élmény, hogy kedvet kapjon hozzá, és hajlandó legyen kicsit többet kiadni egy borért. Én úgy mondom, hogy kedvcsinálónak kellenek olyan borok, amik a "hétköznapok harcosai" :-)
Ha nem látják meg a kontrasztot, akkor sosem fognak elindulni felfelé a lépcsőn. Mellesleg 500Ft-os borok után olyan 1500-ig nincs is semmi, ami erre okot adna.

borkősav 2011.01.10. 16:59:42

Át kellene kóstolni az évjáratokat, mert nem hiszem hogy ez lenne a legjobb ML a degenfeldek kínálatából.

muskotály küvé 2011.01.10. 17:21:44

@janigod: érdemes néha két lábbal a Földön járni...
Az "olcsó" nálam objektív kategória; 2000 Ft-os bor nem olcsó, "legfeljebb" jó vétel; szőnyegbombázásra már alkalmatlan, akár egy utcasarkon beforduló Tomahawk.

kukko 2011.01.10. 17:48:19

@muskotály küvé: Bár nem vagyok tokaji borász, de tapasztalatom szerint a Sárgamuskotály a legillatosabb tokaji szőlő, a Hárslevelünél biztosan intenzívebb illattal.
A Tokajikum Sárgamuskotálya hasonló iskola szerint készül.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.10. 18:39:36

@vörös és fehér: ezzel a részével (levétel innen) csak most jöttem elő(ször). Egyébként elhiszem és nem is haragszom rád (sőt, nem is ismerlek), anno kibeszéltük a termelőt s borait illető részét.
Arra azért kíváncsi lennék, ki és miért érezte halaszthatatlan szükségét az innen eltüntetésnek, pont akkor. Szentesi se tudta megmondani.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.10. 18:43:17

@muskotály küvé: szerintem nem érted, én se. Talán keress valami viszontjelzőt Te is a szerzőre (nem adnék tanácsot, mert elég neveletlen vagyok). :)

muskotály küvé 2011.01.10. 18:46:31

@Hepci: gondolkoztam, ki lehetett a szovjet (preszovjet?) borblogolás Menuhinnya, de nem jöttem rá

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.01.10. 19:48:43

@janigod:

éppen az 1500 alatti kategóriában van a tavalyi best buy a Szászi Olaszrizling, de nagyszerű volt a hasonló árú Pálffy Olaszrizling is. bár mindkettő alacsony palackszámmal és vajon csak az olaszrizlingből lehet ilyen olcsót és nagyon jót készíteni????

janigod 2011.01.10. 19:56:50

@muskotály küvé: Pl. a Bort.-nál Sima/karonár:
Degenfeld Muscat Lunel 2009: 1850/1690Ft
Royal Tokaji Sárgamuskotály 2009: 1950/1780Ft
Nem olcsó, normális. Ez egy köztes bor szerintem. Abban igazad van, hogy nem elég olcsó, viszont nem is elég jó(???) ahhoz a minikatarzishoz. Azért a legtöbb embernek ízlik. Ahhoz pont jó, hogy tartsa az emberben a lelket, hogyha szűk a zseb, akkor se kell csalódnia.

janigod 2011.01.11. 12:31:55

@szenvedély S.: Tényleg el is felejtettem, pedig amikor volt itt a blogon a szavazás én is a Szászi olaszrizlingre szavaztam :-)
Szerintem egy jó fajta, a és megérik az árukat: a Bussay-é pl. fantasztikus!

muskotály küvé 2011.01.11. 13:39:07

@janigod: semmi gondom ezzel a borral (sőt, szeretem), de sem nem olcsó, sem nem tömegbor.
Olcsó és tömegbor a kerházas alsópolcos; szintén olcsó az Izsákon 300 Ft/literért (engedélye hiányában nem írom le, melyik kommentelőtárs által; annyit elárulok, van kutyája) vett rozé, ami egyébként jó is, tömeg is volt (5 l :) ). Ezeken kívül olcsó lehet még minden bor, aminek max három számjegyű az ára.
Az, hogy minőségéhez képest, azaz bestbuyilag ez a bor olcsó-e, az más kérdés.

kredences 2011.01.11. 17:35:00

Egy igazi sárgamuskotály best buy kéremalásan:
Pécselyi Sárgamuskotály Söptei pince 2008. Balatonfüred-Csopak szigorúan 1500 alatt.

kegyetlenkirály 2011.01.12. 12:48:45

A degenfeld "típusú" sárgamuskotályok valóban hozzájárulhatnak a szekértoláshoz, de sztem ez abban az esetben valósulhatna meg (legalább itt magyarországon ),ha az évjáratbeli különbségek minimalizálhatóak lennének és a fent említett mínőség mellett max. 1500.- ért bárhol elérhető lehetne a fogyasztó számára.

Most újra elolvasva kívánok magamnak szép álmokat.