Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Tisztuló kép

Hollóvár vertikális: furmintok és hárslevelűk

2011.03.17. 06:00 - palack

Takács Lajost és a Hollóvár Pincét a törzsolvasóknak biztosan nem kell bemutatnom, az újabbak pedig innen kezdhetik meg a felzárkózást. Éppen három hete a Terroir Club szervezésében Takács Lajos kalauzolása mellett lehetett megkóstolni a pince 2009-es borait, furmintból és hárslevelűből pedig teljes vertikális visszatekintést is kaptunk. Nagyon érdekes és tanulságos este volt: úgy érzem, bennem kezd összeállni valamiféle kép.

A 2009-es évjárat négy borával kezdtünk. Az olaszrizling most még különcebb arcát mutatta, mint Csopakon. Pincés, gombás, nem éppen hízelgő illattal köszönt be. Szájban nem túl vastag, de tömör és van mélysége, az alkohol kicsit csíp benne. Aromáiban nem hízelgő, inkább érdekes, szokatlan. A sauvignon blanc izgalmas, körtés, sajtos, salátás picit füves illata már inkább vonzó volt. Nyúlánk, izmos testű, gyümölcsösebb az olasznál, de van benne egy határozott vegetális vonal is. A juhfark orrban ismét köves, gombás. Kóstolva feltűnőek markáns savai, akik (azért fontos megemlíteni, hogy) nem lógnak ki. Ez a fajta volt a legerőteljesebb ízű az eddigi háromból, rusztikus bor. A furmint illatában az évjáratban úgy tűnik kötelező gombás fülledtség mellett, mögött jóval több gyümölcsöt is lehet találni. Kóstolva az eddigi boroknál cseresebb, érdesebb érzetű, alkoholja is melegít rendesen. Ugyanakkor izgalmas, mély, hosszú.

A 2009-es után még négy furmintot néztünk meg évenként lépkedve visszafelé. A sok vitát kavart megosztó 2008-as nekem most jobban tetszett, mint eddig bármikor. Illata izgalmas, a korábban gyakran tapasztalt büdösség (férfivizelde) alig volt jelen. Helyette sárgabarackdzsem, citrom, kéksajt és sziklás hűvösség. Kóstolva finom, rétegzett, lebilincselő, elegáns és szinte hibátlan szerkezetű. Mégis van benne valami zabolátlan őserő, az egész bor a rendezetlen rend példája lehetne. Mondanom sem kell, hogy hihetetlenül hosszú. A 2007-es egészen más karakter, már az illata is túlérettségre utal: likőrös körte, mazsolával. Szájban is határozottan jelen vannak a töppedtségre utaló jegyek, ezáltal kevésbé egyedi és intellektuális típus, mint előtte bemutatkozott két öccse, inkább egy zúzós, nagytestű furmint, karakán savakkal. A 2006-os tetszett a legkevésbé. Illata mézes, palackérett, birsalmasajtos, intenzív, a korty krémes érzetű, ugyanakkor nagyon, száraz, szikár, gyümölcsei már távozóban vannak. Öregedő bor benyomását keltette bennem. Hanem a 2005-ös ezután: már az illata is sokkal frissebb volt és jóval többet ígért. Gyümölcsösség és ásványosság okos elegye, ízében pedig izgalmasan sós és gyümölcsös. Remek struktúrával bír, hosszú és minden szinten rétegzett.

A hárslevelűk következtek, hatan öt évjáratból. A 2009-es illatában az évjáratban szokásos gombán a szokásosnál több gyümölcs jutott át, sajttal és sziklával keverve. Alma és emmentáli. Szájban remek struktúra, az alkohol kicsit soknak tűnt, a 2009-esek közül így is ő volt a kedvencem. A 2009-es novemberi szüret türelmet és megértést igénylő, különc, egyedi figura. Illatában punnyadt és friss alma vegyül gombával és tejföllel. Szájban is nagyon szokatlan: ejedt, néha szúrós, édes almás zamatok uralják, szerkezete kissé szögletes. A 2008-as szintén egyedi figura, ám sokkal kevésbé feltűnő, inkább a maga intelligens módján válik ki a tömegből. Illata savanykásan gyümölcsös, sziklás, enyhén kéksajtos, sokrétű és titokzatosan vonzó. Kóstolva is szépen rétegzett, felér az illat magas elvárásaihoz. A 2007-est már a színe is elárulja, illatából pedig aszús, töppedt, likőrös, mazsolás jegyek áradnak. Nagytestű, forró, krémes, de zúzós bor, akárcsak az azonos évjátratú furmint. Cserébe persze itt is kevesebb réteget kapunk. Ennek a stílusnak is megvannak a rajongói, azonban Takács Lajos egyelőre nem ezt az irányt szeretné folytani, ahogy azt a nyolcas és kilences borok is mutatták. A 2006-os hárslevelű ugyanazt az öregedő benyomást keltette bennem, mint a furmint, szinte szóról szóra ugyanazt is jegyzeteltem le róla. Végül itt is a 2005-ös hozta a happy endet. Még mindig csodálatos bor, meleg sziklás, gyümölcsös, virágos okosszép illatával, hihetetlen rétegeivel, finomságával, dinamikus egyensúlyával. Nemcsak a maradékcukor érdeme, hogy ő leginkább könnyen érthető, mégis nagy bor ebben a sorban.

Nekem egyértelműen az évjáratok mentén rendeződtek a sorok. Kétezeröt és kétezernyolc a kedvenceim. Kiváló struktúra, izgalmas zamatok, egyediség és időtállóság. Kétezerhat mintha kifulladóban, öregedőben lenne, kétezerhét pedig más világot képvisel, mint a többiek. A struktúra 2009-ben is nagyon erős, ám ott nekem már túl kevés a diszítőelem, az izgalom és a finomság. Az este bora nálam a 2008-as furmint és a 2005-ös hárs volt megosztva, ők nagyjából nyolcpontos szintet hoztak, utánuk a 2005-ös furmint, majd a 2008-as hárslevelű következett valahol hét pont környékén. A 2009-es évjáratból nálam a hárslevelű tűnik befutónak, ezzel a véleményemmel közel sem maradtam egyedül. Ahogy alighanem azzal sem, hogy Somlót már el sem tudom képzelni Takács Lajos nélkül.

A képeket innen vettem.

Címkék: 2006 2005 olaszrizling somló furmint sauvignon blanc hárslevelű hollóvár 2007 2008 2009 takács lajos juhfark

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr362745734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.17. 06:20:04

Köszi az írást! Remek kóstoló lehetett! A leírások és értékelések nagy részével teljesen egyetértek.(már azokat a borokat tekintve, melyeket kóstoltam:)

Parci 2011.03.17. 07:34:51

jó kis este lehetett. az utolsó mondattal pedig abszolút egyetértek. :)

fugu 2011.03.17. 07:35:21

Az én kedvencem a 2008-as hárslevelű volt.
A 2007-es tételek a sötét arany színükkel is nagyon kilógtak a sorból.
Kellemes meglepetés volt, hogy a 2005-ösök milyen kimagaslóan szerepeltek.
Valóban remek, tanulságos kóstoló volt! Takács Lajos boraira szüksége van a honnak! Hiányoltam a Furmint Február-ról!

felvetés 2011.03.17. 08:39:22

Na, örülök, mert nekem 2008-as furmint és hárs, valamint 2005-ös hárs is van otthon. :)

Parci 2011.03.17. 12:57:12

2007-esekből beszerzek majd egyet-egyet, ha tudok, én nem félek a zúzós vonaltól, sőt. :)

kukko 2011.03.17. 17:22:14

off: valaki tud valamit a somlói tavaszi fesztiválról? Mert hallottam olyant,hogy idén nem lesz, de a neten már dátum is van: május 14-15.

Tomaho 2011.03.17. 20:25:59

"Somlót már el sem tudom képzelni Takács Lajos nélkül" Valóban nehéz lenne.

Kabócás 2011.03.17. 20:45:22

egyre jobban idegesít, hogy nincs már 05-ös hársam...valamilyen úton-módon be kéne szerezni 1et sürgősen :)

janigod 2011.03.17. 20:49:04

Jó kóstoló volt, remek szervezéssel!
Nálam a '05-ös Hárs volt az egyértelmű befutó és a '07-eseket is izgalmasnak találtam(főleg a furmintot), ugyanis Somlóról még nem ittam ilyen stílusú borokat.

Azt sajnálom, hogy Demeter Zoltán kóstolójára már nem volt hely... (Míg Takács Lajoséra 30, Zoliéra már csak 20 helyet biztosított a TC)

Parci 2011.03.17. 22:09:19

@janigod: jaja, én is lemaradtam a demeter zoli kóstolóról. ejnye, grrr... :)

palack 2011.03.18. 11:07:03

@kukko: Megkérdeztem Baráth Sándort. Azt válaszolta, nem lesz idén fesztivál a helyszín és környezetének – a borászati beruházások építéséből adódó – rendezetlensége miatt.

Jövőre viszont tervezik, hogy lesz újra.

Parci 2011.03.18. 12:34:05

@palack: éljen a kreinbacher!