Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A cserek szorításában

2011.04.04. 06:00 - Octopus

Nebbiolóból készülnek a világ legjobb vörösborai, egy részük legalábbis, ezt mindenki tudja, aki már beleszaladt néhány remekbeszabott példányba. A történet másik oldala, hogy a belőle szűrt bor, legyen az Barolo vagy Barbaresco, ritkán olcsó, és azért nem mindig jó, csak mindig jó cseres. Piemont dédelgetett kincse egyike a legtanninosabb fajtáknak, melynek megszelídítése nem a legkönnyebb feladat, és ez nem is sikerül minden esetben a termelőknek. Talán a szőlő nagyméretű magja az ok, talán más, akárhogy is, nem nehéz kifogni igen kemény tételeket, és árértékileg sem garantált, hogy jól járunk. Nekünk most összejött, amit nem szerettünk volna, válogatott piemonti sorunk igen gyengén muzsikált, az elvárásokhoz képest legalábbis feltétlenül. Ritkán látni olyat, hogy egy kóstoló végén csekély érdeklődés mutatkozzon a maradékok iránt, de most valahogy senki nem próbált a közelükbe férkőzni. Ami azt illeti, tanninosabb bort én sem kívánok meg egy ideig.

Lo Zoccolaio, Barbera d’Alba Suculé 2007

Sötét rubin színű, fiatalos, hűvös illatú bor. Áfonya, fekete cseresznye, kakaópor, egy kis animalitás - nem különösebben bonyolult, de nagyon szép. A fajtára jellemzően magasabb szerkezetű, közepes testét élénkebb savak kísérik, és nem jelentős mennyiségű, de kissé érdes cserek. Ízében savanykás áfonya, viszont nem túl bőkezű az aromákkal, hiányzik egy kis mélység, és a kelleténél  hamarabb tűnik el a szájból. Az illata többet nyújt.  Eléri az 5 pontot. (10,90 EUR superiore.de)

Bruno Giacosa, Dolcetto d'Alba Falletto 2009

Tükrösen csillogó mély bíbor. Melegebb karakterű, koncentráltabb illat sok-sok érett meggyel, ánizsos fűszerességgel és egy kevés mazsolával, fejlődőben van. Belekortyolva azonnal megjelenik a tannin, ami reszelős, és túlzottan domináns, a test szinte üresnek hat mellette, egyértelmű csalódás az illat után. Erős négyes (13,90 EUR superiore.de)

Vietti, Langhe Nebbiolo Perbacco 2007

Elismert termelő, egyike a lenézett Barbera szőlőfajta hírnevét visszaállítani próbáló úttörőknek (a szenzációs La Crenából kiindulva nem eredménytelenül próbálkoznak). Megérkeztünk nebbolio-földre. Világos szín narancsos árnyalattal, pinot noirosan finomkodó, izgalmas illat, noha nem túl intenzív. Virágos, cseresznyés, epres, szilvás, egy kis étcsokoládéval és animalitással kiegészülve. Nem igazán mély, de elbűvölő. Remekül indul a korty, gyönyörű savakkal megtámogatott test, közepestől alig nagyobb, húsos, tömör, mégis szellősen laza. Száraz, ízében fanyar piros bogyósokat kapunk, nem különösebben nagy intenzitással, aztán beköszön a szárító tannin, és lelohasztja a lelkesedést. 5 és 6 pont határán. (14,50 EUR superiore.de)

Roagna, Barbaresco Montefico 2004

Gránátvörös, nem különösebben sötét szín, ahogy várható. Intenzív illatában animalitás, fekete cseresznye, eper, rózsa és avar megkapó elegye. Halványan már a barolo-védjegynek számító kátrány is felsejlik. Szájban első benyomásként remek savai tűnnek föl, húsos, de nem nehézkes teste, majd piszkosul begorombul és nekiáll lebontani a nyálkahártyát. Ráspoly finomságú, durva tanninjai a legrosszabb fajtából valók, ínytől garatig szárítják ki a szájat, nyolc órán túl gyógyuló sérüléseket hagyva maguk után. Ez az a típus, ami soha, soha nem fog lekerekedni. A társaságban többek találták fogyaszthatatlannak, nehéz értékelni, a legnagyobb jóindulattal és értékeire való tekintettel is max 6 pont. De inkább kevesebb. Nemhogy a második pohár nem esik jól belőle, de már az első korty sem; míg a mostanában sokat szapult, magas alkoholú, sűrű vöröseket ihatatlansággal vádolni inkább esztétikai kifogásnak tűnik, itt ez valós, fizikai probléma: fáj lenyelni. Antonio Galloni: 95 pont. (60,19 EUR www.atomwine.dk)

Roagna, Barbaresco Pajé 2004

Érőfélben lévő illat, benne eper, cseresznye, érett szilva, ánizs, medvecukor, finom bőrösség. Szép és természetesnek hat. A korty finoman extrahált, erőlködésmentes, inkább csak közepesen testes, savai neki is szépek. Szájban talán kicsit érettebbnek tűnik csipkebogyós, vörösáfonyás ízével, a cserek pedig határozottan moderáltabbak, mint a Montefico esetében. Minőségre is jobbak, és kevesebben is vannak, lényegesen barátságosabbá téve a bort. A mélység és összetettség viszont hiányzik belőle, 7 pont. (44,10 EUR www.atomwine.dk)

Roagna, Barolo La Rocca e la Pira 2004

Színre egy picit mélyebb, mint a két Barbaresco, orrban koncentráltabb, ugyanakkor kevésbé fejlett. Meggy, fekete cseresznye, vadhús és medvecukor alkotják az illatot, most még nem igazán komplex, de magában hordozza a későbbi nagyság lehetőségét. Közepestől testesebb, finoman sós, savai lendületesek, íze avaros-piros bogyós. Mértékletesen extrahált, távol a nehézkességtől, tanninja határozott, érdes, de még nem bántó. Lassan már kerekedő benyomást kelt, jó lenne látni, hova tart. Kissé rövid az utóíz, és lehetne gazdagabb. 7 pont. (44,10 EUR www.atomwine.dk)

Pio Cesare, Barolo Ornato 2005

A modernebb stílusról már a sötétebb gránát szín is árulkodik. Mély, szilvás, fekete bogyós aromatika, dohányos jegyekkel, nem túlzó fával kiegészülve, ami egy kis füstösséget és kókuszt csempész a képbe. Szájban sűrű, testes, de élénk savainak hála lendületes, ízében fűszerek, sötét gyümölcsök és füstös whisky aromája. A tannin itt is durva, szárító, és bár nem elviselhetetlen, de így a 7 pontot épp csak eléri. (kb. 56 EUR)

Guasti Clemente, Barolo Riserva 1999

Egy érett Barolo. Portóit idéző illat, kicsit likőrös, gyógynövényes, medvecukorral és kandírozott narancsos étcsokoládéval. Lekerekedett, lazuló-vizesedő szerkezet, jól iható, enyhén mazsolás ízzel, még mindig jó savakkal. A tannin nem markáns, csak a korty végén kerül elő, akkor azért kicsit odatapad, de nem bánt igazán. Eléri a 6 pontot. (kb. 33 EUR)

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos hétpontos vietti barolo barbaresco piemont nebbiolo tannin barbera dolcetto bruno giacosa roagna gyilkos tannin pio cesare

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr562797618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.04. 06:19:31

Remek kóstoló volt! :)

Megnyugvással vettem tudomásul, hogy még a tanninokat nálam sokkal jobban kedvelő/toleráló bortárs is megsínylette ezeket a csereket. :)

Kiegészítésként íme az én jegyzeteim: borrajongo.blog.hu/2011/04/04/brutalis_barolok

Bizonyos borok esetén rendkívüli nehézségeket okozott az értékelés. Nehéz volt eldönteni, hogy legyen az általános gazdagság, komplexitás szintje végett 7, vagy éppen durva, balanszt érintő hiányosság végett 1 :)

zoli 2011.04.04. 06:30:59

Nem különösebben érdekel a pontozás, ez esetben viszont tényleg nehéz megtalálni a közös nevezőt a leírások és az adott pontszámok közt. A pontozás inkább vmi megfelelési kényszer, mesterséges objektivitás, nem pedig a saját szájíz, illetve preferenciák megnyilvánulása?
Pontosítva a témakört: az alkoholista pontrendszere mennyi részben sematikus (szín, tisztaság, illat, fajtajelleg, stb.) és mennyiben szubjektív (összbenymás), már ha létezik vmilyen közös konszenzus erre vonatkozólag?
Másik, érintőlegesen idetartozó dolog, sztem nem gond, ha vmi sokak által - köztük olyanok is, akiknek adunk a szavára - nem tetszik, én pl. biztosan alulművelt és előítéletes vagyok, de élből nem érdekelnek a portói, sherry vagy éppen madeira borok...így legalább több marad az angolszász MW öregasszonyoknak, hogy még bunkó is legyek:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.04. 08:05:10

Lehetséges, hogy ezt a Montefico-t vagy 2-3 év múlva kellett volna csak kibontani, vagy valami komoly marhasülttel lett volna érdemes tornáztatni a tanninjait.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.04.04. 08:16:04

@zoli: pedig a portói jó. már ha jó :)

európai 2011.04.04. 08:31:25

Nekem, a napokban kóstolt, Podere Ruggeri Corsini Langhe Nebbiolo 2007 (AUD $30)határozottan ízlett, annak ellenére hogy lecsengésében a tanninok úgy megragadták a nyelvemet mint egy satu. Szerintem ha rákészül az ember, úgy a kemény olaszokat könnyebb fogyasztani.

zoli 2011.04.04. 08:43:45

@AG 2.0: elhiszem, bár amiket én kóstoltam, azok szörnyűek voltak. Rendes borivó ilyet nem talál ki, hogy párlatot önt a mustba/borba...

Octopus 2011.04.04. 10:45:39

@zoli: teljes konszenzus talán nincs a pontozást illetően; a magam részéről alapvetően sematikus (BLICC alapokkal), noha nyilvánvalóan 100%-os objektivitás nem létezik. Valamiféle objektív minőség viszont igen, véleményem szerint a pontnak ezt célszerű tükröznie, a leírásban pedig ki lehet fejteni, hogy egyénileg tetszett-e vagy sem.

Olyan borokról inkább nem írnék, amelyek nem érdekelnek, az talán nem teljesen fair (kevés ilyen van mondjuk :). Piemontot imádom, egyébként a portóit, sherryt is.

borelite 2011.04.04. 10:49:02

Számomra sajnos nem derül ki, hogy mi volt a borsor összeállításának szempontja. Piemonte elég sokrétű ahhoz, különös tekintettel az ún. hagyománykövetőkre és újítókra, hogy kóstolandó borait ne valamilyen kritériumrendszer alapján válogassuk ki.Ha mégis volt ilyen és az a minél tanninosabb borokra fókuszált, akkor sikerült annak megfelelni.
Egyébként Antonio Galloni a Roagna Barolo la Rocca e la Pira 2004-est is értéklete: 94 pontra.("Roagna’s 2004 Barolo La Rocca e la Pira is awesome. A sensual, layered Barolo, the wine emerges from the glass with gorgeous inner perfume, power and depth in its dark fruit. The aromatics seem to be developing faster than the fruit and structural components. My impression is that this won’t be a terribly long-lived wine, but it should drink well to age twenty or so. Anticipated maturity: 2014-2024.")

Octopus 2011.04.04. 10:53:32

@BZoltan: inkább 5-10 év múlva, de nem is a tannin miatt, az akkor is bántani fog. Csakis nehéz étel mellé javasolt, de nem lepődnék meg, ha még a marhasült mellé kortyolva is tépne. A hummuszon átütött :)

cabernet's son 2011.04.04. 12:37:55

Nebbiolot többet is ittam, Barolót még eddig csak egyet, de csalódtam. Nekem túl egyszerü volt, nem volt benne semmi komplexitás, semmi igazán vonzó. Mégha a csereket személy szerint igen szeretem is. Az itt leírtak se csábítanak tovább ebbe az irányba, de azért próbálkozom, bízom benne, hogy a szorgalmas keresgélés meghozza a várt eredményt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.04. 12:41:59

@Octopus: Én általában szkeptikus szoktam lenni minden egy adott bor jövőjét illető jóslatokkal kapcsolatban.

Ezzel együtt a Roagna pont azon kevés termelők egyike akik több mint száz éve bizonyítanak évjáratról évjáratra.

Ha egy _ilyen_ termelő azt írja a boráról, hogy fél évszázados potenciál van benne akkor annak szerintem már lehet hitelt adni. Egy ilyen eltarthatósági potenciállal bíró bornak pedig szerintem 8-10 éves korában simulnak össze igazán a tanninjai.

Akárhogy is, ezt a bort ti nagyon fiatalon ittátok (mármint a bor volt nagyon fiatal).

cabernet's son 2011.04.04. 13:44:56

Kösz, ennyire kiterjed az én müveltségi szintem is. :-) Bizonyosan rosszul fogalmaztam. Mármint arra gondoltam, hogy olyan Nebbiolo, amit nem Barolonak vagy Barbaresconak hívnak, csak egyszerü mezítlábas, amikor az üvegen is az áll, hogy Nebbiolo. Így már érthetö? Ezeknek volt általában valami nem kívánatos mellékíze, mint kátrány vagy benzol. A Baroloban ezt nem éreztem.

Metál Marci 2011.04.04. 21:01:45

Szerintem is túl fiatalon ittátok azokat a borokat; tapasztalatom szerint a komolyabb piemontiakat mostanság 2001-től visszafele érdemes kóstolni.

Az is igaz, hogy egy sima Barberának meg Nebbiolo Langhenek illene 4 éves korában ihatónak lennie. Bár a Zoccolaiotól a 2006-os Baccanerat kóstoltam nemrég, az is túl fiatalnak / tanninosnak / eccerűnek tűnt.

Legközelebb nézzétek meg a Bricco Manzoni 2001-et (kb 23-25EUR), az nagy élmény volt.
süti beállítások módosítása