Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Szeged, a bor fővárosa

2011.05.10. 18:45 - alföldi merlot

Legalábbis a következő héten hadd áltassuk magunkat ezzel! A XVII. Szegedi Borfesztivál 13-án, pénteken indul és jövő vasárnap zárul. Az elmúlt években sajnos az eső, a hideg, a szél jó néhányszor megfelezte a tíznapos fesztivál kóstolásra, szórakozásra és a borászok esetében a borsos bérleti díj kigazdálkodására alkalmas napok számát. Idén úgy tűnik, hogy valamivel kedvezőbb a helyzet: késő tavaszias, kora nyárias időre számíthatunk ismétlődő záporokkal. Szeged főterén, idilli környezetben, évszázados platánok árnyékában, beléptető rendszer nélkül, bilétamentesen mulathatunk. Összesen 150 kiállító érkezik, a nagy részük természetesen borászat.

A fősodor egy jelentős szelete itt lesz: Tokajból a Royal Tokaji és a Gróf Degenfeld, Egerből a St. Andrea, Demeter Csaba és a Thummerer Pince, a Balatonról Légli Ottó és a Konyári Pince (és néhány nekem kedves kispince is: Istvándy, Pálffy és Szászi), az Alföldről Frittmannék, Szekszárdról  Vesztergombiék, Dúzsiék, Taklerék, Sebestyén Csaba és a Szeleshát, végül Villányból Malatinszky Csaba, a Vylyan, a Sauska Pince, Gere Tamás & Zsolt, Mayer Márton, Bock József, a Wunderlich Borászat, Günzer Zoltán, Polgár Zoltán és még sokan mások. Továbbra is fenntartom, hogy nem lenne rossz ötlet minden évben egy kiemelt borvidéket választani, és annak 4-5 vezető borászatát vendégként meghívni, talán Szeged áldozhatna ennyit a borkultúrának. [A képen a Széchenyi tér.]

Hogy van felénk is boros pezsgés azt a Borfesztivált követő hétvégén sorra kerülő ViFiBor bizonyítja. 28-án, szombaton délután tíz fiatal villányi borászat mutatja meg, hogy merre tart legnépszerűbb és legtöbbet kritizált borvidékünk. A résztvevők: Jekl Flóra, Bodor Bence, Hárságyi Balázs, Kvassay Levente, Lelovits Tamás, Maczkó Róbert, Maul Zsolt, Pécsi-Szabó Dénes (Janus), Riczu Tamás, Ruppert Ákos. A program helyszíne a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg Terme, mely a Szeged, Dóm tér 6 alatt található. A kóstoló részvételi díja elővételben 3.500 Ft/fő, a helyszínen 4000 Ft/fő, mely a belépő árát tartalmazza, kóstolópoharat biztosítanak a résztvevők számára. Jelentkezés és további információ: Kiss Attila (06-20-775-33-35, kiss.attila@gfhf.hu).

Címkék: villány borfesztivál szeged

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr392893492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2011.05.10. 20:25:42

Én egy pár éve voltam a Szegedi borfesztiválon (hideg volt, de esni nem esett). Többek közt éppen az emészthető mérete miatt tetszett.

Most a 150 kiállítót kicsit sokallom. Úgy látom, hogy a 70. 81. és 145. )pl.) ugyanaz. Ugyancsak ugyanazt pincét fedi a 8. és a 134. szám.

lackó 2011.05.10. 20:54:56

Nem magunknak, Nektek! :)

lackó 2011.05.10. 22:29:47

Egy kis hozzáfűznivaló a borfeszthez: elsőként itt lesz a Lantos Borászat Vadkertről, érdemes megkóstolni, bemutatják a zweigelt válogatásukat 2009-ből, szerintem nagy durranás lesz, de Gedeonéktól is kóstolható 2 újdonság, egy kései szüretelésű száraz Arany sárfehér és a Gedeon házasítás. Szerintem még érdemes megemlíteni Bősz Adriánt is, valamint Németh Gábort (talán Virágbor néven fut?). Villányból itt lesz még Lelovits, Maczkó és Brunyai is, őket is érdemes megnézni. Lesz még egy Segura Viudas nevű stand is, rájuk is kíváncsi vagyok...esetleg tud valaki valamit róluk?

Jenyei 2011.05.11. 10:48:36

A babonásak is jöhetnek, de csak szombattól :)

Brake 2011.05.11. 13:49:55

@lackó: Németh Gábor a Virághegyi Bor Kft. vezetője, Szekszárdról. Honlapja: www.viraghegyibor.hu/

lackó 2011.05.11. 13:57:08

@Brake: köszönöm a kiegészítést, összekavarodott a virág, a bor, meg a hegy...GáBORról nem is beszélve :)

Hagymási József 2011.05.11. 18:44:55

A Hagymási Pincészet is ott lesz Egerből, néhány újdonsággal.A legeslegújabb az Eger Csillaga.

TokajVillány 2011.05.12. 00:01:17

@lackó: Segura Viudas az egyik jónevű spanyol pezsgőkészítő pincészet. Csúcstermékük a Segura Viudas Reserva Heredad. 67% Macabeo, 33% Parellada szőlőből készült. A palack talpán egy ezüstszínű fémabroncs, és ebből az anyagból a palack közepén egy címerszerű embléma is leledzik. 5-6 éve kaptam egyet, innen az emlék, a részletező leírás. Emlékeim szerint 3-4 éve pedig a várbéli Borfesztiválon a fesztivál pezsgője is volt.
Ja, hogy a pezsgő milyen? Kiváló. Ha módja van rá, és szereti a jó száraz pezsgőt, bátran kóstolja meg.

lackó 2011.05.12. 10:05:49

@TokajVillány: köszönöm, kíváncsi vagyok!

olvasóink írták · http://mediaszerencsetlenseg.blog.hu/ 2011.05.12. 18:23:14

@pecz:
81. és 145. valóban ugyanaz, de a 70. nem, de ez a nevéből is kiderül. Egyébként egy család.

lackó 2011.05.12. 20:56:37

Azért ne feledkezzetek meg a ViFi-ről sem :)

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2011.05.15. 15:06:09

Szegedi révén mindig kimegyek haverokkal, ezúttal sem volt másként. :) Valami istentelen tömegek vannak, főleg este...

Kabócás 2011.05.15. 22:08:42

@Hagymási József: Tisztelettel kérdezem, hogy kapható-e, illtve hoztak-e néhány palackot a "jó öreg" ANIMUS-ból? Régi nagy kedvencünk volt. Ha lenne rá esély szívesen újrakóstolnánk :)

Hagymási József 2011.05.16. 10:14:11

@Kabócás: kedden jön kocsi Egerből,hozatok le.Kifutó tétel,így már két kartonnál többet nem tudunk szállítani.
Üdv.,HJ.