Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Kuzinborok

2011.05.26. 07:15 - palack

A CousinVin egy fiatal családi borászat a soproni borvidékről. A szülők rakták le az alapokat, mára a három fiú viszi a vállalkozást és igen bátor (vagy vakmerő) módon a nem éppen könnyű 2010-es évjárat boraival lépnek ki először a piacra. Boraik a pincénél és Soproni Natura Vinotékában kaphatóak. A szortiment egyszintű és letisztult: egy fehér, egy rozé és egy vörösboruk van. A fajtaválaszték még ennyire sem teszi próbára a memóriát, hiszen zöldvelteliniből és kékfrankosból készülnek a borok. A csomagolás osztrákos, ott is palackozták a borokat: könnyű, burgundi típusúba csavarzárral, nem feltétlenül szép, viszont annál feltűnőbb címkével.

Mosolygós Soproni Zöldveltelini 2010

Nagyrészt a Sopron és Harka között található Greut dűlő terméséből készült. Tőkénként 2-2,5 kiló volt a terhelés, október elején szüretelték 18-as magyar mustfokkal. Bogyózás után préselték, majd irányított erjesztéssel hidegerjesztették fajélesztő használatával. November végéig saválló acéltartályban pihent, majd november utolsó hetében lett palackozva.

Nagyon világos, halvány, szinte vízszerűen átlátszó. Meglehetősen visszafogott, tiszta, sallangmentes illattal mutatkozik be. Kemény nektarin és banán, grépfrút no meg egy kis krétásság. Nem az a bor, amit szagolgatni kell, viszont nem is fogja bántani az orrot semmilyen formában. Kóstolva markáns, de rendezett, zamatos savai üdvözölnek, teste közepesnél egy cseppet vékonyabb. Íze harmonizál az illattal: frissítő, hűs gyümölcsösség, leheletnyi kesernyével fűszerezve. Lecsengése épp annyira hosszú, mint azt az előzmények ismeretében elvárjuk. Mosolygósnak éppen nem mondanám, frissnek, roppanósnak annál inkább. Nem akar többnek látszani önmagánál: egy könnyed, laza szerkezetű bor ebédhez vagy vacsorához, de akár evés előtt és után is jól esik belőle egy pohárral. Négy az kevés talán, eléri az öt pontot is. (1290 Ft)

Szívesen Soproni Kékfrankos Rosé 2010

Balf melletti és a Sopron közeli Tiefenweg területekről származó kékfrankosból készült, szintén 2-2,5 kilós terhelés mellett. Szeptember végén szüretelték átlagban 18-as magyar mustfokkal. Bogyózás után préselés, majd fajélesztős beoltás és irányított hidegerjesztés következett. November végéig saválló acéltartályban pihentették, majd palackozták.

Laza málnaszörp színű, némi valószínűtlenül fluoreszkáló fényes beütéssel. Illata közepesen intenzív, rozéhoz képest szinte már visszafogott. Málnás savanyúcukor és tejszínes cseresznyefagyi. Nem az egyentuttifrutti, de nem is a természet vadvirága. Kellemes. Kóstolva közepes testű és megint az élénk, de egyáltalán nem bántó, jóízű savait kell elsőre észrevenni, mert azért csak odatolakodnak. Friss és tartalmasan gyümölcsös a korty, szénsav nincs benne és nem is hiányzik belőle. Mindenesetre kipróbáltam fröccsnek is ebben a kora nyári kánikulában, úgy is megállta a helyét. Nem nyomná le a műfaj határait feszegetőket, de a körön belül maradva nagyon tisztességesen teljesít. Megvan az öt pont. (1390 Ft)

Örökség Soproni Kékfrankos 2010

Fertőbozi, Fertőparti valamint a Sopron környéki Edelbrunn kékfrankos ültetvényekről szüretelték. Ezeken a területeken kb. két kilós terheléssel dolgoznak. Október közepén szüretelték átlagban 20-as magyar mustfokkal. Bogyózás után kádban erjesztették fajélesztővel, naponta többszöri átkeveréssel 22-25 fokon erjedt ki 16 nap alatt. Préselés után tartályba fejtették, majd egy hét után fahordóba, ahol természetes almasavbontás zajlott le. Ezután március végéig érlelődött nagy fahordóban mielőtt palackozásra került.

Sötétbe hajló, egyenletes rubinszínű. Orrban intenzíven és nem mindennapi módon mutatkozik be. Flódnisan gazdag: meggyes, mákos, gesztenyés és almás jegyekkel. Valahogy azonban nem akar összeállni egységes illattá az egész, nem tud igazán vonzóvá válni: a gesztenye túlzottan nyomul. Kóstolva is benne van ez a gesztenyés illatra rímelő ízjegy, nem bír összesimulni a többiekkel. Talán a hordó bánt engem? Teste közepesen vastag, savai persze élénkek, nagyon nagy rössel indulnak, aztán megnyugodnak még időben. Egy cseppnyi tannin is segít a struktúra alakításában, egyetlen hibája, hogy egy kis keserűséget is hoz magával. Egyébként frissen gyümölcsös, jóivású bor, lecsengése lehetne valamivel hosszabb is. Valahol négy és öt pont között van. (1390 Ft)

Ha egy nehéz évjáratból, normális áron, ilyen korrekt borokat tudtak kihozni első publikus évükben, akkor alighanem érdemes lesz még odafigyelnünk a három testvér boraira.

Címkék: kóstolás vörös fehér négypontos ötpontos kékfrankos sopron rozé zöldveltelini cousinvin

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr122933142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kezesbárány 2011.05.26. 09:09:34

Országosan nem ismert de egész jó borokat készítő pincék bemutatását kezdtétek el? (mert ha igen akkor lenne egy két javaslatom)

palack 2011.05.26. 09:18:01

@kezesbárány: a javaslatokat mindig szívesen fogadjuk. Persze aztán a beszerezhetőség egy másik kérdés.

lackó 2011.05.26. 09:55:06

@palack: Vécsei, Hetényi, Lantos, Centurio, Aegidius :). Segítsek? :D

kezesbárány 2011.05.26. 11:52:34

@palack: Ezt a három bort is beszereztétek valahogy:)
Csak, hogy a hozzám legközelebbi borvidékről mondjak néhány nevet Agro-vitál Kft.(Hadobás pince)Markaz
Ákos pince Gyöngyös
Centurió borház Gyöngyöstarján
Csernyik pince Gyöngyöstarján
Kovács László Gyöngyöstarján
Maróti Attila Abasár
A www.matraiborvidek.hu oldalon egész sok info megtalálható róluk.

palack 2011.05.26. 12:02:34

@lackó: megbeszéljük :-)

@kezesbárány: ebben az esetben túl könnyű dolgom volt, házhoz hozták :-) Köszönöm a tippeket, majd utánuk nézek.
Egyébként a Centurióról már írtam a Tőkések barátjaként:
alkoholista.blog.hu/2010/11/26/tokesek_es_barataik

ambrusqkac 2011.05.26. 12:58:06

Ez valami reklám? :)

lacam · http://copyblog.blog.hu/2012/02/07/valentin_napi_sms_mester 2011.05.26. 22:25:29

Egy (x) talán tényleg hiányzik...

Ettől függetlenül a pontozás korrektnek tűnik

palack 2011.05.26. 22:52:28

Bocs, de épp Malibun voltam a reklámpénzből.

Na, de komolyan emberek, miért vagytok ilyen frusztráltak?! Miért is lenne ez reklám?

@kifli: az a baj, hogy nem a kedvenc borkereskedésed árulja?

@ambrusqkac: @lacam: ezek szerint 3 pontnál többet nem lehet adni egy borra csak reklámban?

lacam · http://copyblog.blog.hu/2012/02/07/valentin_napi_sms_mester 2011.05.26. 23:01:10

@palack: írtam, hogy 'talán', meg hogy 'korrektnek tűnik'

és amúgy is (biztos) megérdemlik:)

Jenyei 2011.05.26. 23:20:38

@lacam: hát nekem az hiányzik, hogy magyarázd már meg, minek kell ilyen sunyi megjegyzéseket tenni. Van bizonyítékod, hogy fizettek azért, hogy valamit jót írjon? Ha komoly ember vagy, akkor vezesd elő.

lacam · http://copyblog.blog.hu/2012/02/07/valentin_napi_sms_mester 2011.05.27. 09:05:59

@Jenyei: nyugi már, ez egy blog
ahol a hülye kommentelők (mint én is:) mindenféléket írogatnak és írogathatnak

így megy ez

palack 2011.05.27. 09:59:21

Azért jobban szeretjük a nem hülye kommentelőket, akik okosakat irogatnak és hozzátesznek valamit a témához. :)

kifli 2011.05.27. 10:47:17

@palack: érzékenynek tűnsz.

melyik is az én kedvenc borkereskedésem?

palack 2011.05.27. 10:58:34

@kifli: inkább csak fárasztó az a "jóindulat" ami egyes kommentekből árad. De persze ezt el kell viselnünk, csak néha jólesik visszaszólni.

lacam · http://copyblog.blog.hu/2012/02/07/valentin_napi_sms_mester 2011.05.27. 11:25:25

@palack: ok

ha már 'örökség' az a soproni kékfrankos, minek akkor a fajélesztő

vagy ha egy 'ilyen szerintünk ma egy modern kékfrankos' szeretne leni, akkor meg a név nem passzol

amúgy a szortiment egyszerűsége magával ragadó:))

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.30. 15:59:06

Az Örökség cimkéje nagyon el lett találva.

e.bence · http://borozunk.hu 2011.09.05. 17:09:15

Augusztus 31-én lehetőségünk volt megkóstolni a 3 bort a Budai Borszalon kóstolóján:
borozunk.hu/events/borozunkhu-borkostolo-a-budai-borszalonban