Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Nyolc napig nyitva

2011.05.30. 06:00 - Octopus

Rájár a rúd az XL-es vörösekre mostanság, úton-útfélen megkapják, hogy túlérettek és túl alkoholosak. Eme tulajdonságok fogyaszthatóságra gyakorolt kedvezőtlen hatása mellett gyakorta elhangzik az a nem kevésbé súlyos vád is, hogy ezek a hömpölygősre hangszerelt borok nem képesek érni a palackban, nincs jövőjük; sőt, némi idő elteltével akár már a pohárban elkezdenek oxidálni. Ez irányú tapasztalataim szűkösek a témában, elhatároztam hát, hogy nekiállok kísérletezni egy kicsit. Az évtizedes palackérlelést kivitelezni elég időigényesnek tűnt, így inkább a bor változását előrevetítő lassú kóstolás mellett döntöttem: ha napokkal a nyitás után sem indul hanyatlásnak az anyag, akkor jó eséllyel évekig érhet a pincében, és a poharunkban sem fog szétesni félóra alatt. Egyetlen bor szerepléséből persze nem lehet általános érvényű következtetéseket levonni, de egy cáfolat avagy megerősítés kezdetnek azért megteszi.

Az elképzelés tehát a következő volt: magas oktánszámú bor, 10-12 Celsiuson történő tárolás (hűtő), a kóstolóadag és a napi ellenőrzés alapján nagyjából nyolc naposra kalkulált teszt. A pesszimista forgatókönyv szerint ez egynaposra csökken, és menteni a menthetőt alapon egy mámoros estével zárul, míg az optimista változatban elismerő hümmögés a vége. A választott tesztbor a blockbusterek hazájából, a Barossa völgyből érkezett, egy dűlős shiraz 15,5-ös alkohollal és izmos árcédulával. A kontextus végett további két, kevésbé drága és eltérő stílusú bort is bevettem a játékba: a Somlói Apátsági Pince 2009-es juhfarkját, és a Gróf Buttler 2007-es kékfrankosát. A somlói játszi könnyedséggel dacolt az idővel, talán kicsit tompult, ahogy teltek a napok, de nem változott igazán - ez igen szép teljesítmény! Azonban a Buttler, bár nyitás után gyönyörű volt, már egy napra rá drámai módon megzuhant, és határozottan elkezdett oxidálni. Ettől kezdve lelassult a változása, és az oxidáció ellenére napokig megőrizte iható mivoltát, de ez semmit sem javít a helyzetén: komoly problémákkal küszködik ez a bor. Végül következzen a shiraz: Greenock Creek Apricot Block 2007 (kb 50 euro).

1. nap, nyitás után: még éppen átlátszó rubin, narancsos villanásokkal. Intenzív, koncentrált, meleg karakterű illat, igencsak érett sötét gyümölcsökkel (szilva, fekete meggy). Étcsokoládé, dió, naspolya, a háttérben bőr és eukaliptusz. Ahogy nyílik, egyre inkább fűszeressé válik, kakukkfű, talán egy csipetnyi kókusz is felbukkan. Megkóstolva feltűnően sós - nem olyan extrém módon, mint a nagy testvér, de azért határozottan. Döbbenetesen sűrű, ugyanakkor bársonyosan sima, lágyabb savakkal, és az újvilági vörösekre jellemző módon nem különösebben tanninos. Bőrös, sós szilvás, vörös áfonyás íz, nagyon hosszú utóíz. A végén kissé szárazabbra vált, a savakat és a csereket is inkább ekkor érezni, az alkohol viszont gyakorlatilag teljesen észrevétlen marad, 15,5% ide vagy oda. Egyedi, érdekes bor, 7 és 8 pont határán.

2. nap: mutat némi változást, de nem jelentős a különbség. Valahogy összerendezettebb, nehezebben szálazható. Bőrös, fűszeres, enyhén túlérett, de nem gejl. Szeder, nagyi fekete szilvalekvárja, fekete olíva, dió, egy kis kapuccsínó. Szájban selymesen sima, haraphatóan húsos, kicsit megfontoltabb. A vége szárazabb, hosszú, az alkohol még csak nem is melegít. Eléri a nyolc pontot.

3. nap: gyakorlatilag semmi változás.

4. nap: dettó, minimális differencia. Bőr, fűszerek, aszalt meggy, némi medvecukor. Sós, sűrű, semmi nem lóg ki. Nyolcas. Négy nap alatt egyetlen gyökérnap sem csúszott be? Nagy, vastag bor, de ízlik, cseppet sem fáraszt. Keveslem a kóstoló mennyiséget, inkább kihagyok egy napot.

6. nap: hozza az eddigi formáját. Talán egy kis hecsedlilekvár és fahéj is feltűnik most benne.

8. nap: ez ugyan nem oxidál, valójában nem is nagyon változik: bőrös, aszalt szilvás, fűszeres, sós és kerek. Gond nélkül kibírta a nyolc napot. 8 pont és elismerő hümmögés.

Címkék: shiraz nyolcpontos syrah barossa greenock creek

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr92942263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fugu 2011.05.30. 07:34:36

Nagyon érdekes írás! Még sok ilyet! Szerintem sokat elárul egy borról, hogy miként viselkedik a nyitás utáni napokon. Sok csalódás ért már e tekintetben. Vákumdugó alatt is, és gáz alatt is ment már tönkre bontott borom.

európai 2011.05.30. 08:27:10

Nagyon örülök, hogy az ausztrál jól szerepelt. Az állóképességet én minden jó borban értékelem.

Gergely Lajos 2011.05.30. 09:50:42

Szeretem a gondolatot. Több éve ilyen módon kóstolgatok itthon. Bizony nagyon sok sztárbor már a 3. napon kivetkőzik magából, fád lesz, egynénány pedig kinyílik. Számomra a különleges bornak az időtállóságot bontott palackban tudnia kell. Én vákumdogót használok. Szerintem a kézműves kategória egyik ismérvének kell, hogy legyen ez a tulajdonság.

117 2011.05.30. 13:22:12

Az iránt érdeklődöm, hogy hol és hogyan tároltad a 8 nap alatt?

Remek és számos megfigyelésem van ennek az ellenkezőjéről... :-( (igaz, hogy többnyire nem is volt meg az elvárásom ez irányban...)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.30. 13:36:34

@117: Úgy látom egy normál hűtőben tárolta:

"Az elképzelés tehát a következő volt: magas oktánszámú bor, 10-12 Celsiuson történő tárolás (hűtő), a kóstolóadag és a napi ellenőrzés alapján nagyjából nyolc naposra kalkulált teszt. "

117 2011.05.30. 14:03:11

@Szomjas Gödény: Igen, köszönöm, erre gondoltam, csak számomra nem volt mégsem egyértelmű...

Holland Lovas 2011.05.30. 14:26:29

@Szomjas Gödény: mondjuk az inkább borhűtő, nem? Legalábbis az én konyhai hűtőm olyan 6-7 fokra hűt.

Egyébként a vákuumdugó hasznosságára kíváncsi lennék. Észrevehető a különbség vagy csak jobb érzés úgy eltenni a bontott palackot?

fugu 2011.05.30. 14:45:09

@Holland Lovas: Én használtam vákumdugót is, meg gázt is. A BOR A LÉNYEG, nem a technika! Takács Lajos parafadugóval bedugja a borát, és az asztalon hagyja. Utána napokig kóstolgatja. Na, az a bor!

Octopus 2011.05.30. 15:18:43

@Holland Lovas: egy közönséges hűtőben volt a bor, amelyet a legenyhébb fokozatra állítottam - így 10 és 12 Celsius között ingadozott benne a hőmérséklet

fiatalborivo 2011.05.30. 19:38:07

Vákumdugóról annyit hogy egy kóstolón ahol csak ketten toppantunk be egy balaton borászhoz, mondta hogy van nyitva 2 napja egy habzóbora amit pinotból készített, nézzük meg azt előbb majd ha elfogy akkor bontunk is egy másikat mert kevés van a palackban. Hát habzóboroknál extra fontos a frissesség és a bontott és az akkor kipukkanó között semmi különbség nem volt. Ott nagyon jól szerepelt.

Bortó 2011.05.30. 20:38:12

Habzobort nem tul bolcs vakummal lezarni. Valszeg sima dugo volt.

Bortó 2011.05.30. 20:39:24

@Octopus: Erest ezek szerint nem ereztel, csak nem romlott?

janigod 2011.05.30. 21:57:42

@Bortó: Ha kisebb a nyomás akkor talán gyorsabban felbomlik a szénsav, így lehet valami abban, amit mondasz.

@Octopus: Érdekes cikk :)

hegyaljai 2011.05.31. 00:25:32

@fiatalborivo: Gondolom a vákum hatására a szénsav felszabadul és eltávozik. Ugyanígy a bor illatanyagainak egy része is. Akkor meg inkább gáz túlnyomás alatt lenne érdemes tartani.

hegyaljai 2011.05.31. 00:38:43

@fugu: A bor egy önszabályozó rendszer. Ha belső egyensúlyát, frissességét csak nagy adagú kénessavval, töltéskor adott kis szénsavval lehet megőrizni, akkor valami hiányzik ehhez a belső egyensúlyhoz. Például a seprőn tartás során a reduktonok hatása. Az újdonászok ezt battonage-nak mondják, magyarul egyszerűen "a seprő a bor anyja" Ha nem érett be a termés, és az almasavbomlás későn következik be, hogy legyen a bor stabil? Ha alkoholosan érett ugyan, de a túlterhelés miatt magas a pH-ja, akkor nem lesz magától mikrobiológiailag stabil. Sok-sok hatás és kérdőjel. A nagy bor - az itt kézművesnek nevezett bor - esetében tényleg összejön a Takács Lajos féle jelenség. Visszadugni a saját nem penészes dugójával, és szobahőmérsékleten is több napon át fogyasztható marad. Persze, ha nem issza meg a maradékot az ember már a következő napon, hiszen a bor alapvetően az ivásra való, és nem ilyen tudományosnak nehezen mondható kísérletekre. :)

Sárfehér 2011.05.31. 07:58:17

Múlt vasárnap bontottunk egy SAP 2008-as juhfarkot. Talán kedden ittam meg a végét. Az üveget nem mostam ki, a dugót sem tettem vissza. Azóta is szagolgatom ezt a rendhagyó szárazpróbát, még mindig bámulatos.

2011.05.31. 09:48:50

@Sárfehér: az a bor az egyik legjobb maratonista, ámde annyira jó, hogy úgy sem marad belőle. :)

Octopus 2011.05.31. 10:29:49

@Bortó: minimális volt az érés. Úgy sejtem, hosszú életű lesz

fugu 2011.05.31. 16:23:49

@hegyaljai: Igaz, de az élet gyakran produkál olyan estéket, hogy nem fogy el az itóka. Ezen kívül a gasztróban is fontos kérdés lehet a bontott palackok eltarthatósága.

hegyaljai 2011.05.31. 22:48:13

@fugu: Csak a gasztronómiára ne hivatkoztál volna! Mennyi az árrésük? Belefér, hogy a bontott palackból másnap főzőbor lesz?

fugu 2011.06.01. 07:19:53

@hegyaljai: Félreértettél! Én, mint vendég aggódom, hogy szétesett bort kapok.Van rá esély, ezért ritkán rendelek.