Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Az olajzabálók tovább élnek

Lázár János szíves figyelmébe

2011.06.29. 09:15 - alföldi merlot

Hat-hét évvel ezelőtt, amikor először jártunk a Tenute Silvio Nardinál Montalcinóban, a kalauzolásunkra kirendelt ragazzo megkóstoltatta velünk a birtok olívaolaját, és teljesen ledöbbent, amikor megtudta, hogy mi, magyarok bizony egyáltalán nem fogyasztunk olívaolajat. Náluk, mondta, nincs olyan étkezés, a reggelit is beleértve, amikor ne kerülne az asztalra olívaolaj. Azóta nagyot fordult velem a világ, és a toszkán nyaralások relatív közelében a zsíros kenyér helyett is olívásat eszem. Jelenlegi perspektívámból az olívaolaj a gasztronómia cementje, habarcsa, malterja (nem tagadva a vaj és a jó minőségű, házi zsír jelentőségét), de egy friss hír szerint az életünket is meghosszabbítja.

A mediterrán diéta, a francia paradoxon annyiszor fölemlegetett kulináris és egészségügyi közhely, hogy csak halk linkeléssel utalok rá, de a hír megértése szempontjából mégiscsak kihagyhatatlan hivatkozási pont. Szóval annak, aki még kattintana: a 90-es évek elején hozták nyilvánosságra annak a kutatásnak az eredményét, amelyből kiderült, hogy a franciák között a koszorúér betegségek előfordulása jóval alacsonyabb, mint Amerikában, noha a franciák jóval több zsíros ételt fogyasztanak. A jelenség magyarázatára számtalan teória született a vörösborban található rezveratroltól és procianidtól kezdve a lassú és örömteli étkezés szertartásán át egészen a természetes telített zsírsavak lebomlási mechanizmusáig.

A Yale Egyetem kutatói szerint azonban lehet, hogy a titok nyitja az olívaolajban található. A kutatók az olívaolaj egyik polifenoljának, az oleuropeinnek a simaizomsejtekre gyakorolt hatását vizsgálták. A simaizomsejtek alkotják az erek izomzatát, ezek összehúzódása illetve tágulása szabályozza a vérnyomást. A rossz koleszterin lerakódása idővel rombolni kezdi a simaizomsejteket, és az önjavítási folyamat a helyszínre érkező fehérvérsejtekkel ütközve félresiklik: az újratermelődő simaizomsejtek a koleszterinhez hasonlóan káros kéregként súlyosbítják a bajt. Úgy tűnik, hogy az oleuropein képes meggátolni ennek a másodlagos folyamatnak az elszabadulását. A kísérletek során nagydózisú oleuropein bevitelével 92 százalékkal sikerült csökkenteni a simaizomsejtek újratermelődését. A kísérleteket azonban nem emberi sejteken végezték, és az oleuropein dózisok messze meghaladták a szokásos olívaolaj fejadagban található mennyiséget.

Az indokolt óvatosság ellenére elgondolkodtató egy másik felmérés eredménye. 7500 francia felnőttet vizsgáltak meg az olívaolajfogyasztás és az agyvérzés kockázatának korrelációja szempontjából. Az olívaolajfogyasztásban élenjáró felső harmad esetében a kockázat 73 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult, mint a legkevesebb olívaolajat fogyasztó alsó harmadnál.  

Címkék: híradó szemleszerű olívaolaj

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr13023612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.29. 11:07:00

A vaj-, olaj- és margarinlobbi állandó harcban áll, csatolmányaik (kutatók) bevonásával. Az olajlobbin belül is vannak frakciók, naná.
A legaranyosabb az, amikor egyes magazinokban a legmagasabb minőségű olívaolajokban történő sütögetésre biztatnak...

hegyaljai 2011.06.29. 11:31:29

Gondolom mivel a szőlő-bor ágazat valamennyi problémáját megoldottnak látta, ezért alföldi merlot a saját nagyságának emlékművén dolgozik.
Drakulálok!

töppedt 2011.06.29. 12:22:11

@hegyaljai: Ha jól értem, azt gondolod, hogy amíg a szőlő-bor ágazat valamennyi problémája nincs megoldva addig másról ne is beszéljünk ?:)

benchmade 2011.06.29. 12:44:37

@hegyaljai: Drakulálok? Alföldi, nem erdélyi:)

Shyr Kahn 2011.06.29. 13:08:14

Mi a borkóstolókon rendszerint olívaolajos kenyeret szoktunk majszolni. Nem véletlen. Hasonló kulináris élményt nyújt, mint a bor és egyik sincs befolyással a másikra (nem romlik le az élvezeti érték). Ennek megfelelően volt egy-két alkalom, amikor a borkóstoló mellett, olívaolaj kóstolót is szerveztünk. Nagyon érdekes összehasonlítani a különböző minőségi olívaolajokat. Elég változatosak lehetnek ízre. Persze van kedvenc is, de mivel relatíve elég drága, ezért ritkán jutok hozzá.

hegyaljai 2011.06.29. 13:14:44

@töppedt: Ez egy szabad ország! Bármiről beszélhetsz, de a blog címe óvatosan - nem kizárólagosan - a borra utal, ezért bátorkodtam kritizálni.
Természetesen lehet az oliva olajokról is a bor eredetvédelem, és minőség ellenőrzés szempontjából tanulságokat levonó módon beszélni, de itt nem eerről volt szó.
Ezért kritizáltam a téma felvetését.

dalton1 2011.06.29. 14:14:02

"A Földközi-tenger népei akkor emelkedtek ki a barbárságból amikor megtanulták a szőlőt és az olajfát termeszteni." Thuküdidész

Úgy gondolom ez a két dolog meglehetősen összefügg.

Roan 2011.06.29. 15:05:29

@Hepci: Az egymással való harc csak kétpólusú, ugyanis a margarin is olajból készül, ráadásul a két iparág megnemtámadási viszonyban áll egymással (Magyarországon). Így inkább csak vaj kontra mrgarin/olaj PR a jellemző.

Egyébként támogatom ha egy blog nem csak egy szigorú értelemben vett témával foglalkozik, a kulináris élvezetek nehezen behatárolhatók (lásd: Franciaországban borkóstolás étel- vagy sajtpárosítással).

Lacka929 2011.06.29. 15:12:40

Én havi két liter olíva olajat fogyasztok (első hideg sajtolásból származó extra szűzet), és szarok rá, hogy milyen lobbik hogyan harcolnak vagy nem. A bort meg nem szeretem.

Szelid sunmalac 2011.06.29. 15:24:06

@Λατζκα: Ho! Gyik vagy! En napi harom es fel liter frissen szuretelt es hidegen sajtolt elso osztalyu vegyesszinu olivaolajat iszom magaba!
A bort meg meg jobban nem szeretem, mint te!

Rwindx 2011.06.29. 15:48:40

Egy-egy régió vagy ország étkezési kultúrája alapvetően a helyben megtermelhető alapanyagokra épít, és nem az állandó importra.

Commandante Jayasuriya 2011.06.29. 15:58:14

A hozzászólásokat olvasva a gyanúm támadt, hogy többen nem tudták értelmezni miről is szól a poszt.

töppedt 2011.06.29. 18:01:37

@BZoltan: szerintem Parci non sancerre-t akart írni, amúgy nil nocere :))

villányifehér 2011.06.29. 18:09:16

A francia paradoxon nem csak ezen múlik.
Ezek az emberek 60-70 féle húst esznek, emellett nem stresszelik magukat messze annyira mint pl. a magyarok.
Tehát stresszmentesen, sokféle egészséges fehérje( tengeri,folyami hal, apró és nagyvadak)könnyű vörösök fogyasztása miatt élnek tovább esetleg még magasabb vérzsírral is mint mi.
Alapvetően ott megmaradt a vidéki élet lassúsága annak minden előnyével együtt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.06.29. 18:20:21

@töppedt: Mindkettő helyes, de semmiképpen nem sancere vagy sancerre :)

stoppos76 2011.06.29. 18:21:11

Node mennyi olivaolajat kellene ennem?

lackó 2011.06.29. 18:39:06

@stoppos76: az emésztési problémák már napi fél deci ricinustól megoldódnak :D

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.06.29. 18:52:17

A francia paradoxon felvetése, mint arra mások is utaltak, teljesen értelmetlen, mert a zsírbevitelt nyilván nem lehet elszigetelten vizsgálni. Rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozás oszt annyi.

2011.06.29. 18:53:00

@BZoltan: idézőjel is volt körülötte, bár tény, hogy a (sic!) lemaradt... ...

G.Z. 2011.06.29. 20:19:48

Francia paradoxon, de szerintem északon közel se fogyasztanak annyi olivaolajat, mint délen, az alpesi részekről nem is beszélve, mégse hullanak jobban. Bort viszont mind iszik...

Az olivás kísérlet linkjét is szívesen láttam volna, sejtes kísérletet extapolálni emberekre kicsit meredek. A simaizmozást meg inkább ki kellett volna hagyni, így se füle se farka az egésznek. Egy link jobb lett volna oda is, akit érdekel, utánaolvas, ennyiből viszont senki nem lesz okosabb.

Coolhead 2011.06.29. 20:25:11

Fincsi kis olaj ide vele az autómba!

szőkítettnő 2011.06.29. 20:53:53

egyáltalán nem a chipsadó védelmében mondom... de azért elég demagóg az olívaolajjal védeni az olajakat úgy általában :D óriási különbség van a hidegen sajtolt olívaolaj és a hidrogénezett, kitudjamitátélt napraforgóolaj között!!!

tcom 2011.06.29. 21:57:10

De hogy kerül ide is a Lézer Jani?
Lehurrogta az olivaolajat és demostrált a szent magyar mangalica zsírért?
Vagy a "jó partis" Boldizsárkának keres olivaolaj farm tulajdonos menyecskét?
Vagy kijelentette, hogy aki nem tud megvenni naponta egy liter extraszűz minőségi üveggel az nem is vitte sokra?
Vagy a munnkanélküli segélyt el nem fogadókat eltiltotta az olivaolaj fogyasztástól? Vagy lézeres olivaolaj minőség mérőt vetetett az adófizetők pénzén?
Nem értem.

tcom 2011.06.29. 22:00:17

@tcom:

Tudom már. Vásárhelyi önkormányzatnak van a legnagyobb kifizetetlen olivaolaj számla tartozása egy főre vetítve.

117 2011.06.30. 11:56:12

Az olívaolajok fajta- és minőség tekintetében igen változatosak, és kvázi fűszerként járulhatnak hozzá az ételek ízéhez és minőségéhez. Magam is gyakran tunkolok olivaolajos kenyeret akár vendéglőben is. És örülök, hogy lehet kapni sok fajtát etc...

Azt azonban ne mondja már senki, hogy a franciák több zsírosat esznek, mint az amerikaiak. És ha mégis: meg kell nézni egy átlag-amerikait meg egy átlag-franciát. Szerintem legalább 20 kilo különbség van közöttük. Volt szerencsém kis new yorki élelmiszerüzletben járni, a klasszikus 3-5 literes tej- és narancslé kiszerelések között. Nem volt guszta...

És aztán esznek a mediterránumban is bőséges vajat meg tejszínt (erre épül a klasszikus francia konyha). Csak éppen jó minőséget fogyasztanak, abból is keveset.

Nem mindegy, hogy 15ml olivaolajat eszel bagettel, vagy 25 dkg sertészsírt műkenyérrel! Naná, hogy az oliva egészségesebb... Meg persze mindeki csak a zsírt nézi: az amerikaiak nag betűkkel írják rá a cukros üdítőre, hogy nem tartalmaz zsírt (még jó...). Na, ha abból a zsírtalanból megiszol fél litert minden nap, ahelyett, hogy vizet innál, van esélyed, hogy előbb dobd be a törölközőt...

fugu 2011.06.30. 19:03:08

A cikknek itt a helye, még akkor is, ha fogyasztásától nem válunk alkoholistává. Nálunk fura lehet a párosítás, de Toszkánában párban áll a borral, illetve, ahogy Palack is utalt rá, a borászatok gyakran préselnek olivát.
Én találtam olyan termelőt is, aki csak olivával foglalkozik, és volt szerencsém vásárolni is belőle. Direkt nekem töltötte le a fém kannába, és cimkézte fel. Megmutatta az "Üzemet" is, nagy élmény volt.10 euróba került, ami nem hypermarket ár, de az olaj sem az a minőség. Amúgy a termelői olajak boltban gyakran jobban közelítik a 20 eurót, mint a 10-et.

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2011.07.01. 07:18:00

Nincs is jobb annal, amikor olivaolajba belecsepegtetsz szirupos balazsamecetet, es friss kenyerrel martogatva megeszed! Feher, rose, es vorosbor is megy hozza. Az 5 eves fiam ejjel-nappal ezt enne, de fo a valtozatossag...!!