Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Bott Frigyes Olaszrizling 2010

2011.07.04. 11:30 - alföldi merlot

A Bortársaság kínálatát ellepték a 2010-es borok. Nem tudom, hogy a szolidaritás vezérli-e őket – osztoztunk a sikerekben, tartsunk össze a nehéz időkben is –, vagy őszintén hisznek ezekben a borokban, esetleg a kereskedelem automatizmusa, belső logikája alakította ki ezt a helyzetet. Nagyjából egy tucatnyi 2010-es bor kóstolása után az az általános benyomásom, hogy sokkal jobbak annál, mint amire számítottam. De azért a két élrozét leszámítva második palackra nem lennék vevő. A 2010-es Muzslai Olaszrizling sem az a bor, amivel a Bott-rajongókat szaporítják. Pedig az évjárathoz képest egy meisterwerk. Az évjáratfüggetlenített patikamérleg viszont fölborul az árától.

Minél többedszerre kóstoltam, annál közelebb jutottam ahhoz, hogy megbocsássam azt, amit nem lenne szabad. De az egymásratalálás küszöbén billegve sem tagadhattam le, hogy az első benyomások nem hazudtak, hiába tűntek elő finomabb részletek, újabb árnyalatok, ennek a bornak van két súlyos nyavalyája: a fa és a savanyúság.

Áttetsző, szalmasárga szín. Az igencsak halovány illatot a pörkölt mogyoró határozza meg. Az elszánt szaglászót a pörkölésen túl kis ásványosság, kis egreses-zelleres zöldesség, kis virág, kis sajtszag várja. Kóstolva mutatkozik meg igazi természete: a majdnemség. Van benne egy citrusos savanya, ami sajnos a lecsengést is uralja, de egyébként megvan benne minden, amitől egy olaszrizling szép lehet. Legalábbis nyomokban. Bújkál benne némi nagyvonalúság, némi tartalom, a textúra selymes, csiszolatlan élek, kósza mellékízek nem zavarnak. Ugyanakkor a savak nem játszanak, egyetlen hangot tartanak ki, azt ellenben bántóan hangosan. Az enyhén kesere faízen túl a korty második felétől fölerősödik (értsd: érzékelhetővé válik) egy kis őszibarackos gyümölcsösség és zelleres fanyarság. Fölsejlik valami a jó olaszrizlingek mézes gazdagságából és mandulás slusszpoénjából, de ez kevés a boldogsághoz, inkább csak a hiányérzetet fokozza. Enyhe cserességgel zár. 4 pont

Nincs kétségem afelől, hogy sok munka van ebben a borban, és kétségtelenül Bott Frigyes rátermettségét, tudását, hozzáállását dicséri, hogy egyáltalán létrejöhetett, de 3000 forintot kérni érte olyan, mintha valaki egy heroikus küzdelemben elveszített mérkőzésről utólag azt állítaná, hogy megnyerte. Rossz szájízt hagy.

Címkék: szlovákia négypontos olaszrizling felvidék bott frigyes 2010

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr863037080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.07.04. 16:36:15

érdekes kérdés valóban. tudunk olyan termelőről, aki csökkentette a 2010-es borai árát?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.04. 17:07:30

@Parci: számos termelő van, aki nem palackozott 2010-ből. A Felvidéken is...

2011.07.04. 17:14:45

@Hepci: így van, illetve szinte mindenhol lényegesen kevesebb bor készült, mint egyébként. persze van, ahol minőségi rekordok dőltek (mennyiségi ott sem, természetesen). a kérdés, hogy azok közül, akik mégis palackoztak (és nem hozzák a borok a megszokott minőséget), van-e olyan, aki árat csökkentett.

117 2011.07.05. 16:42:26

Én sem láttam, hogy csökkent volna: a 10-es Napbor ugyanannyi, mint a 08-as, pedig a tartalma nem ugyanolyan. Megértem én a menő termelőt, hogy kevesebb is lett, meg talán nem is olyan jó (tisztelet a kivételnek), mint az előző években. De akkor vagy ne tegyék a polcra ugyanazzal a címkével a tételt, vagy adják mondjuk 15-30%-kal olcsóbban. Utóbbi esetben nem is járnának rosszul: pik-pakk el lehetne adni az egészet (nincs készletezés, hamarabb pénzhez jut, ha duplán kevesebb is), a pincéből meg kerül még elő valamicske. Így meg sanszos, hogy jónéhány termelő nyakán fog ragadni egy-egy le-nem-árazott tétel. De: egyébként is válság van vagy mi: hagyjuk a fenébe a 4 pontos háromezreseket!

egri Fehér 2011.07.06. 09:58:39

@117: az igény valahol jogos, csak kérdés, hogy mondjuk egy 10%-os árcsökkentés után ugyanaz a fogyasztó hogyan reagálna a következő évjárat árának 11%-os növekedésére... Én attól tartok, hogy rosszul :/

117 2011.07.06. 16:24:59

@egri Fehér: Én a magam részéről fogyasztóként inkább a jelen helyzetet viselem rosszabbul. Egyébként meg így is mindennek felfelé megy az ára, magától is.
De majd elválik: ha el tudják adni, akkor nekik volt igazuk, ha meg rajtuk marad, akkor nekem. Sőt, mihelyt kifutott a 2010-es évjárat, megpróbálnak a kereskedők is és a borászok is árat emelni, pont a jobb 2011-es évjárat okán. :-)Na, ez meg pláne nem fog tetszeni.