Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Megszűnt a magyar Decanter

2011.07.07. 05:00 - alföldi merlot

Tegnap késő délután hívott föl Németh Ágnes, a magyar Decanter főszerkesztője, és vagy az ősi ellenségnek kijáró tisztelet, vagy a körültekintő előrelátás jegyében közölte velünk, hogy a brit anyalap megvonta a magyar szerkesztőségtől a Decanter név használatának jogát. A hivatalos indoklás a lap szelleméhez méltatlan reklámokra hivatkozik, Németh Ágnes szerint azonban a fő konfliktust az eredeti és a magyar kiadásban egyaránt szereplő borok eltérő értékelése váltotta ki (nehezményezték, hogy a nemzetközi sztárborokat pontszámban rendszeresen felülmúlják a magyar borok). A lap szerzői gárdája változatlan felállásban, változatlan háttérrel, tartalmilag erősebb regionális hangsúllyal Vince néven folytatja a munkát. A júliusi szám még Decanterként jelenik meg, augusztusban jön a Vince. 

Címkék: híradó decanter

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr423046150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fugu 2011.07.07. 07:43:38

Emelje föl a kezét, akit meglep a hír!
A sokat bírált reklámozási gyakorlaton kívül, más baj is volt a lappal: soha nem tudtam, hogy mikor jelenik meg, és, hogy hol kapok "véletlenül". Ezzel a problémával a Vince sem tud majd mit kezdeni, szerintem. Ha hiányozni fognak az "anyakiadvány" cikkei, akkor azok pótolhatatlanok lesznek, és akkor az új lapnak annyi, és akkor Németh Ágnesről még nem is beszéltünk...
Kéne egy jó boros folyóirat!
Marad a Borigo.

borosember 2011.07.07. 08:57:39

Jobb lett volna lecserélni a szinte teljes staff-ot...Hiteltelen, bulvár kategória. Fizetett teszt győztesekkel...Aki konkurencia, azt pedig lepontozzák, az eredményeket utólagosan kozmetikázzák...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.07. 09:44:28

Viszont én több okból is furcsálom az egészet:

1. A Decanter kóstolók általában megbízhatók voltak, persze pár furcsasággal. Mindig jól látszott a külföldi klasszisborok és a magyar borok közötti pontkülönbség, előbbiek javára. A hazai édes borokon kívül nagyon kevés tétel futott be a "Decanter kategóriába". Ezt szerintem statisztikailag lehet igazolni...

2. Reklámozás: mivel nem a reklámoknak élek, kevésbé figyelem, de nekem nem tűnt annyira komolynak ez a kritika. Dankó Pista reklámot pl. sohasem láttam. Jó-jó, nem a bordeaux-i Cru Classé-k reklámozzák magukat, mint az angol verzióban... na bumm.

3. Ha azt mondanák az angolok, hogy a magyar Decanter cikkei és azok szellemisége nem méltó az anyalaphoz, ezt el tudtam volna fogadni. Sokszor zavart a bulvárosság, a színészek ide-oda hurcolgatása, a szponzorkocsit, stb. De számos más cikket is lehetne említeni, szükségtelen. Egyszerűen szakmailag/tartalmilag az angol és a magyar verzió között nem is fényévnyi, hanem parszeknyi különbségek vannak. Mindig azt mondom, a magyar Decanter az a lap, amit 25 perc alatt el lehet olvasni... kérdés, hogy nem volna-e értelme változtani ezen. Kvázi új lap, új beltartalom. A hallomásaim szerint pl. a Borigó magazinból több fogy, mint a Decanterből. Érdemes lenne elgondolkodni ezen...

...és azt is őszintén remélem, hogy a jövő évi VinCE közönségén is sikerül majd valamit javítani. El kéne gondolkodni azon, hogy egy klasszisnak beállított borszakmai rendezvényt olyanoknak kell-e pozícionálni, akik az új műkörmöcskéiket és csizmácskáikat akarják bemutatni a nagyérdeműnek.

mojoking77 2011.07.07. 09:45:48

@borosember: Na. Csak nem egy boraszhoz van szerencsenk, akinek a szenzacios lorejet nem teszteletek le anno, vagy leteszteletek, es a megfelelo helyre rangsoroltak?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.07. 10:49:24

@akov: a belépő ára meghatározza a közönséget, nem?
Magam a Decanter étteremtesztjein mulattam jókat (kb. annyit ér a parkolási lehetőség, mint a konyha teljesítménye), a "szakmai" részeket el se olvastam...

117 2011.07.07. 10:54:54

@borosember: Hogyan működött a rendszer? Van erre bizonyítékod?

Egyébként valóban sok volt a reklám és a promóció, de vélhetően az új lapban sem lesz kevesebb.

És az is igaz, hogy az értékelések és a pontszámok nem mindig találkoztak az ízlésemmel. De hát, ki vagyok én... Azt viszont felteszem, hogy nem derült égből csapott le a villám, hogy válság van, vagy nem-jó-ez-így-gyerekek vagy valami. A Decanter végleg kivonul vagy új stábot toboroz?

Nem tudom, hogy lesz-e egyáltalán VinCe? Gondolom, hogy a finanszírozásba az anyacég is beszállt...

Javaslom, hogy a borblogolók (mármint a szerkesztők) kapjanak egy rovatot. Mindenkinek hasznos lenne (pl. több, kisebb pincészet bemutatása, vertikális tesztek stb.), és lehet, hogy sikerülne jobban összerázni a magyar boros társadalmat. Persze nem tudom, hogy erre van-e mindkét oldalon fogadókészség...

boronyás 2011.07.07. 10:55:13

szerintem a Gusto a leghitelesebb magazin Magyarországon, amiben borról lehet olvasni, még akkor is, ha nem csak a bor a vezérprofiluk.

zoli 2011.07.07. 11:11:11

@boronyás: én épp most vettem Magyar Konyha című magazint, hasonló profil, van is átfedés a szerzők/szerkesztők közt, de tán méginkább felhasználóbarátnak tűnik, ezt a számot konkrétan ingyen kellene osztogatni a Balaton környéki turistának (több nyelven persze), többet is érne a komplett mostani agrármarketing tevékenységünknél...
Mondjuk fentebb vki említette a Dankó reklámot, na az pont akad:), ha viszont ilyesmiktől lesz 500ft az ára, akkor nem bánom.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.07.07. 12:00:02

@boronyás: egyet értek, a gustot preferalom én is, bár sajnos csak az első pár oldal Boros (megis izgalmas a többi része is).
Amúgy engem a hír meglepett, bár a magyar decantert néha én sem igazán értettem, milyen elveket is követ (borigonal hasonlóképp).
Valóban kene egy megbízható hazai bormagazin, de minimum a borbarat színvonalán...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.07. 12:02:18

@Hepci: a Duchemin szerintem OK volt benne, szerintem hozzáértő kritikával. Az értékelés részleteit lehet vitatni persze.

tunderninja 2011.07.07. 12:31:10

@akov: Ezt lájkolnám eme hozzászólást engedelmeddel))

kezesbárány 2011.07.07. 15:21:29

Ha néhány kritikus hozzászóló egy kicsit jobban odafigyelt volna a Magyar Decanter MAGAZINRA akkor magától is rájött volna, hogy ez az újság nem kifejezetten borászoknak, és fanatikus borkedvelőknek szól, hanem a bort kedvelő és azt megfizetni is tudó felső középosztálynak, akik érdeklődnek a jó ételek, italok, autók és utazások iránt.

Jenyei 2011.07.07. 15:38:03

"The world's best wine magazin - Decanter bormagazin"

Mit néztünk félre?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.07. 16:10:41

@kezesbárány: jaja, ezt értjük. Azt viszont nem, hogy milyen relációban van ez az angol Decanter kiemelkedő szakmaiságával. Akkor meg tényleg, minek kellett Decanternek hívni az újságot? Hogy könnyebben el lehessen adni?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.07. 16:15:08

Itt kicsit több info van:

borravalo.hu/2011/07/07/viszlat-decanter-hello-vince/

(ezek szerint ez tervezett (is) volt részben, azaz nem lepődtek meg)

Remélem az új újság szakmaibb lesz. Mivel a közép-kelet európai térséget "leszarják" angliában, nincs ott piacunk, stb. ebből lehetne jót csinálni, bepörgetni rá a termelőket, stb. Ehhez persze minimum többnyelvűség kell, stb.

hegyaljai 2011.07.07. 19:09:39

A fő probléma, hogy kicsi a reklámtorta. A magyar Decanter ugyanabban az örvényben fuldokolt, mint a Borbarát, a Borigó, a Bor és Piac, a Bor és Kép, és folytathatnánk. Az itt is említett gasztronómiai, étkezési, és élelmiszer lapok elbírnak időnként egy értékes, komoly munkával előkészített cikket, legyen az borbírálat, külföldi borvidék bemutatása, vagy bármi más. A borban egyszerűen nincs ennyi reklámpénz.
A potenciális előfizetői kör is megosztott. Vannak a bor fanatikusok, a "terroir"-osok, a kezdő fogyasztók, a sznobok. Ráadásul még ezek a csoportok is megoszlanak a "guruk", a "borszakírók" követői csoportjaira. Nem is beszélve arról, hogy borvidékekben hívőkké vált a közönség egy része, és ők csak villányit, egrit, vagy tokajit isznak, és amit a többiről írnak, az nem igazán érdekli őket.
Először elesett a Borbarát, utána a Bor és Kép, most a Dekanter. Sajnos én úgy látom, hogy a maradók nem nyerik meg sem az előfizetőiket, sem a hirdetőiket.
Ez a piacgazdaság!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.08. 00:50:40

@akov: a pontozásra gondoltam, mert egy pontozásba konkludáló szöveges valamit nem lehet elvonatkoztatni magától a pontozástól. Annak a rendszere pedig hardcore infantilizmus.
Hogy lehet parkolni, milyen szép a budi, etc. - ez mind kb. a lényegi tényezőkkel azonos súllyal.

Memento21 2011.07.08. 05:55:43

@akov: lehetett sejteni szerintem az idei húzásaik egy részéből. folyamatosan építették picit a dolgot lefelé, alig észrevehetően a VINCE után. gondolok itt a kihelyzett értékesítésr etc etc. apránként. Sok sikert nekik.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.07.08. 10:19:43

@hegyaljai: Hát, ha tényleg úgy van, ahogy írod, akkor ez nem a piacgazdaság bűne, hanem az idióta fogyasztóké. Esetleg úgy lehetne segíteni ezen, hogy pl. Tokaj elkezdi reklámozni Somlót, Eger Sopront stb., körbe-körbe. :)

kifli 2011.07.08. 17:44:16

borbarátot kéne feléleszteni

borosember 2011.07.08. 21:02:55

@mojoking77: Nem vagyok borász, csupán teljesen független borszerető, aki szereti a korrekt elbírálást.

borosember 2011.07.08. 21:04:26

@117: Igen van, de nem szeretném egyik felet (bíráló&borkészítő) sem nevesíteni nyilvánosan.

hegyaljai 2011.07.08. 21:16:58

@mistinguett: A piacgazdaságról nem állítottam, hogy hibás!
A fogyasztónak mindig igaza van!
Ez a marketing első szabálya. Nem konzumidiótáknak kell tartani egy jelentős részüket, hanem folyamatosan informálni, nevelni, befolyásolni. Erre a célra lennének ezek az újságok. :)

kifli 2011.07.09. 19:08:28

egyébként egy szahar volt

nick: 2011.07.12. 01:11:33

én szerettem a magyar Decantert - akkor is, ha nem olyan volt, mint az angol

(arról most inkább nem mesélnék, mit gondolok egyes angol szagemberekről... :-P)

ha lesz VinCE, és ha az is legalább olyan jó lesz, mint a Decanter volt, azt is venni fogom

...ahogy a Borigót is, és ahogy a Bor és ezmegazokat már jóideje nem

Duchemin nekem tetszett, még ha nem is mindig egyezett az ízlésünk

a bortesztek is tetszettek, még ha leggyakrabban nem is egyezett az ízlésünk

a reklámautók meg nem zavartak, mert a boros újságot a borok miatt veszem :-P

pecz 2011.07.17. 15:54:10

Én most az áprilisi angol Decantert tudtam előkapni és kiváncsian átforgattam a reklámokat nézve. Sem autó, sem bank reklámot nem találtam benne. Engem ezek zavartak a magyar Decanterben. Az angolban van elég sok boros reklám (féloldalas Royal Tokaji is), meg van egy egész oldalas valami ujságelőfizető reklám, meg van egy picike valami lovas reklám.
Amúgy én nem vettem észre, hoyg a magyar Decanterben összeeresztették volna a magyar borokat a külföldi nagyágyúkkal.
Pontosan azt hiányoltam belőle, ami az angol lapban benne van, hogy egy-egy kóstoloban sok jó bort vonultat fel és nem a sok száz Euros árkategóriában.
Számomra a magyar Decanter első száma volt hasznos, amikor is abban MW-okat kértek fel, hogy ajánljanak olyan borokat, amik szerintük sokkal többet érnek, mint az áruk.
Ja, az angol számban nem visznek pincelátogatásra olyan celebeket, akiket nem érdekel a bor (semmilyeneket sem). Ezenkívül a pontosság nem volt a Decanter erőssége, ami most is megnyilvánul abban, hogy a Decanter-en elhelyezett kis linket (VinCe)is sikerült elszúrniuk.
Mindezek ellenére én el szoktam olvasni a magyar Decantert, végülis a magyar piacon nemsok másminden maradt...
süti beállítások módosítása