Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Chateau Dereszla Tokaji Hárslevelű Zsadány 2004

2011.08.26. 06:00 - Az Alkoholisták

A Dereszla nem tartozik a kedvenceim közé Tokajban, de ellenérzéseim sincsenek velük szemben. Néhány édes boruk, pl. a 2000-es és 2005-ös 6 puttonyos aszú kiváló, és szerintem dicséretet érdemelnek azért, hogy tisztességes száraz szamorodnit készítenek, és hogy a legolcsóbb boruk, a Tokaji Dry egy finom mindennapok bora, sok gyümölccsel és határozott borvidéki karakterrel. A Tokaji Dry-ban furmintot és hárslevelűt házasítanak – ezt a receptet szerintem más tokaji borászatoknak is érdemes volna kipróbálniuk a fajtatiszta furminthoz való ragaszkodás helyett.

A 2004-es Zsadány a piacrakerülésekor, 2006-ban nekem tetszett. Úgy gondoltam, hogy jó próbálkozás egy kissé komolyabb, strukturáltabb hárslevelűt készíteni. Érdemes volt várni vele? Őszintén szólva, nem. Ez a palack igencsak szigorú és mosolytalan arcot mutatott – aromatikáját a fásság után maradó fűszeresség (curry-por) határozta meg, gyümölcs vagy frissesség alig maradt benne. Értékelendő viszont, hogy túlérettségnek nyoma sincs és az alkohol moderált (13.5%).

Több napon át kóstoltam, hol étellel, hol önmagában, de nem éreztem elmozdulást. Nem ihatatlanul öreg, csak egyszerűen a kor nem tette izgalmasabbá, komplexebbé. Szerintem a tokaji termelők előtt két út áll a száraz borokat illetően, az egyik, hogy könnyű, savvezérelt, kevésbé aromatikus, élénk, korán fogyasztandó borokat készítsenek, a másik, hogy később szüretelt, fában érlelt, magas alkoholú, testes, komplex és gyümölcsös borokat. A 2004-es Hárs egyik utat sem választja. Kevéssé gyümölcsös, de hiányzik belőle a lendület és a frissesség is. Két szék közül a földre. 3 pont.

[Wojciech Bonkowski]

Címkék: 2004 tokaj hárompontos hárslevelű tokaji zsadány château dereszla bonkowski

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr513181056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.08.26. 09:35:34

Jaj. Mar megint milyen következtetések.... Különösen ez a "szerintem két út áll a tokaji termelők elott" kezdetű (termohelyiseg szoba se kerul...) meg amit a hazasitasokrol mond. Kicsit szerintem kapufára ment...

lackó 2011.08.26. 11:22:08

Szerintem meg Kövidinkát, kishordóban.