A 2011-es évjárat számunkra kiemelt jelentőséggel bír, épp ezért külön öröm, hogy a természet tökéletes időjárást biztosított hozzá. A kékszőlők ideális szüreti időpontját nehéz volt előre meghatározni. A cukor felhalmozódásával nem volt probléma, de ki kellett várni a tannin megfelelő érettségét is, és figyelni kellett arra is, hogy a folyamatos és tartós meleg miatt ne égjenek el a savak - bár az Eged hegyen ez utóbbi nem okozott gondot. Folyamatosan jártuk a területek és kóstoltuk a szőlőt. Nálunk a szüret szeptember 12-én kezdődött a fehér fajtákkal (Chardonnay, Pinot Blanc, Viognier).
Nagy öröm számunkra, hogy a borászat történetében először saját pincében került/kerül feldolgozásra minden. A fehér fajtákat követte a GB rosé alapanyag, ami több fajtából tevődik össze (Merlot, Pinot Noir, Kékfrankos és Cabernet Sauvignon). A kékszőlő sort a Portugieserrel kezdtük, majd az Egedi Pinot Noirral folytattuk. Mindkét fajta tökéletes érettségi állapotban lett szüretelve. Az egedi Pinot Noir különösen kiemelkedő bornak ígérkezik. A Syrah, Merlot, Kékfrankos is elérték az optimális érettséget, ezeknek a szüretjét a hét elején fejeztük be. A napokban a Kadarka szüretelése történt meg. A Kadarkát 22 mustfokkal szüreteltük, mivel egy feszesebb struktúrájú, gazdag, de mégis elegáns, minerális Kadarka készítése a cél. Jövő hétre maradnak a Cabernet fajták a Franc és a Sauvignon. A kékszőlő feldolgozása továbbra is manufakturális úton történik. A bogyók feltárása után 10hl-es kádakba mobilizáljuk a cefrét, ebben az edényben erjed , a macerációt kézi csömöszöléssel végezzük.
Utolsó kommentek