Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Szüret 2011

Losonci Bálint

2011.10.14. 06:00 - Az Alkoholisták

Egy kései tétel (furmint-olaszrizling-Müller Thurgau) kivételével minden szőlő már kádakban, tartályokban vagy hordókban van a birtokon. A tavalyihoz képest több fajtát szinte napra pontosan egy hónappal előbb szüreteltünk. A legelsőként beérkezett tételek (pinot noirok és chardonnay) már kierjedtek, tisztulnak. Bár féltem tőle, hogy a savak az óriási hőségben túlzottan leépülnek, a chardonnay például kifejezetten szikár, magas savú, feszes szerkezetű bornak ígérkezik. Idén szinte minden eddiginél fontosabb volt a megfelelő szüreti időpont megtalálása, bár néha nehéz feladványok is voltak, a nagyrédei pinot noirban például 236 g/l cukortartalom mellett 9,5 ezreléknyi savat és 3,2-es pH-t mért a labor a szüret előtt néhány nappal.

Ilyen színintenzitást kékfrankosban még nem tapasztaltam, és a legtöbb fajtánál gazdagnak tűnik az aromakészlet is, a legtöbb vörösbornál pedig úgy érzem, a tőkén lebomlott teljesen az almasav. Megérzés alapján a legnagyobb meglepetést a hárslevelűtől és a cabernet sauvignontól várom, de egy kiegyenlített magas minőség általánosan körvonalazódik. Négy fehér fajtánál is (chardonnay, zöldveltelini, olaszrizling, hárslevelű) részben tartályban részben hordóban erjedtek és érlelődnek a borok, kíváncsian várom a tanulságokat.

Válogatni szüret előtt alig kellett, ennyire egységesen egészséges fürtöket még sosem láttam.

Címkék: mátra losonci bálint szüret 2011

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr713301928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárfehér 2011.10.14. 11:34:16

A kadarka hogyan áll?

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2011.10.14. 12:03:38

@Sárfehér: Most indul az erjedése, majd' egy hétig hidegen ázott, 110 l cefre van belőle. Nagyon sokáig elégedetlen voltam vele, de az utolsó 10 napban rágkapcsolt az érésre és bíztató volt szüretkor. És lett 40 liter rajnai is az átoltott tőkéken, annak tegnap indult az erjedése.