Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Szüret 2011

Gere Attila Pincészete (Gere Andrea)

2011.10.15. 09:00 - Az Alkoholisták

A tél hideg volt és viszonylag hosszú. Havazás is volt többször, de kevesebb mint 2010-ben. Februárban volt néhány nap, amikor teljesen tavaszias idő volt 14-15 fokkal és napsütéssel. Március elején is havazott kb. 5 cm friss hó esett március 2-án. A talaj elegendő nedvességet tudott elraktározni ebben az időszakban.

Áprilistól gyönyörű napsütéses időnk volt, egészen júliusig, amikor hűvösebb idő és több csapadék volt a jellemző. Ekkor sem tartósan esett, hanem inkább egyszerre nagyobb mennyiségben, felhőszakadás formájában. Augusztus elejétől-közepétől már ismét szép nyárias idő volt nagyon magas hőmérséklettel. Ez az idő kitartott egészen a szüret végéig, október első feléig. Végig szinte igazi nyári idő volt 25-28 fokos hőmérséklettel, csapadék nélkül.

A szőlő egész évben nagyon szépen fejlődött, gyönyörű vitalitást mutattak az ültetvények, talán eddigi legszebb formájukat hozták. Az áldásos időjárás mellett betudható ez talán már a bioművelésnek is, amit 2010-től kezdve alkalmazunk, igen jó eredménnyel.

A jó idő miatt már augusztus közepén elkezdődött a szüret a Rosé és a Rosé Frici gyöngyözőborunk alapanyagával. Minden fajta korábban érett az átlagosnál. A Kopár dűlőn a Solus Merlot alapanyagának egy részét például már szeptember első napjaiban leszedtük. Nagyon figyeltünk arra, hogy a szép mustfokok mellett a savakat is megőrizzük. Október 11-ével pincészetünk befejezte a szüretet a Csillagvölgy dűlőben lévő cabernet sauvignon ültetvénnyel.

A szőlő minősége kiváló, tehát nagy várakozással nézünk a 2011-es borok elé.
Eddig minden jel arra utal, hogy érdemes lesz majd az évjáratból bespájzolni.

Címkék: gere attila villány szüret 2011

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr643302049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

my name is mud 2011.10.24. 16:02:56

van 3 üveg kb 10 éves (eddig bor trezorban, ideális körülmények között tárolt) vörösborom. ki tudná megmondani, hogy meg kell-e inni őket vagy inkább tartani?

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.10.24. 16:54:48

@my name is mud: aki megkóstolja az egyik palackot(:
(azt is lehet tudni, hogy milyen borokról van szó? Úgy könnyebb válaszolni.)

my name is mud 2011.10.25. 09:50:16

hogyne:
Szende Gábor, Villányi Cabernet Franc, 2000
Bock József, Villányi Portugieser, Special Reserve, 2003
az utolsó pedig mégiscsak fehér:
Bock, Villányi Chardonnay Barrique, 2006

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.10.26. 14:31:22

Nem ismerem a fenti borokat. Pár év még lehet bennük, de én a helyedben mostanában kibontanám őket. Az évjáratok mindenesetre jók. Portugieserből én még nem ittam annyira special reserve-et, ami 2-3 évnél tovább bírta volna. A másik kettőben inkább el tudok képzelni tartalékokat, bár láttunk már nem egy 2000-es, 2003-as vöröset is váratlanul széthullani. Hazai boroknál ezt így - évtizedes tapasztalatok nélkül - mindig nagyon nehéz megállapítani (kivétel az aszú).