Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

St. Andrea Magyalos Kadarka 2009

2011.10.18. 12:00 - alföldi merlot

A St. Andrea "csakegyszóval" Pinot Noirnál kiderült, hogy a név erős túlzás, mivel unorthodox módon 8 százaléknyi kékfrankost kevertek a pinot-ba (hogy mire föl, nem tudom, de legalább nem titkolták). Az új Magyalos Kadarkánál is megkörnyékezett a gyanú, hogy nem tiszta kadarkát kóstolok, igaz, ebben a sejtésben nagy szerepet játszott, hogy a '07-es és a '09-es Orsolya társaságában kóstoltam (utóbbiról holnap). A honlap ezúttal hallgat - Magyalosban még 2008-nál tartanak -, az én sanda tippem kékfrankos, esetleg syrah.

A hírekből úgy tűnik, hogy ez az utolsó önállóan palackozott St. Andrea kadarka. A korábbi évjáratokat rendkívül halvány szín, gyakran opálosság jellemezte, és sokak szerint voltak kisebb-nagyobb defektjeik. Nekem általában tetszettek, nem betegnek, hanem szokatlannak, tanulmányozásra méltónak találtam őket (a 2006-ost és a 2007-est is a legjobb kadarkák közé soroltam, egyúttal visszatérésnek a feltételezett tiszta forráshoz).

Közel négyezer forintos ár, súlyos palack, letisztult címke. Az Orsolyák mellett sötétnek hat, a korábbi évek narancsos árnyalata eltűnt, de azért így is jóval halványabb, mint a nagyátlag. Az illat nem kellemes, és főleg nem gyümölcsvezérelt, viszont pontosan előrejelzi a korty kesernyéjét: kalmopyrines, istállós, kakaóporos. Ha mindezt sikerül kipörgetni a pohárból (vagy gondolatban zárójelbe tenni), akkor némi meggy, ribizli és kapor is előtűnik (a korábbi évek szamócás-citromfüves-csipkebogyós bájait hiába kerestem). Kóstolva alig közepes test, és - az Orsolyákhoz vagy a korábbi Magyalosokhoz képest - váratlan keménység fogad. A savak és a tannin sem teljesen érett, és ezek valahogy kiékelik a kortyot. Ízben baracktea, cseresznyemagos kesernye, és tagadhatatlan zöldes húzás. A korty második felében bevillan egy kis köménymag, amit én kékfrankoshoz szoktam társítani. A lecsengésben szokatlanul markáns, szemcsés tannin, kakaópor, kesernye és szotyolás hordó.

Utólag elolvasva látom, hogy csak a negatívumokat emeltem ki, pedig messze nem egy reménytelen bor. De egyrészt a Magyalos-történet miatta nem végződik happy enddel, másrészt az Orsolya Görbesoros alaposan rápirított. 5 pont

Címkék: kadarka hatpontos ötpontos eger st andrea 2009 magyalos

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr33311215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.10.18. 14:40:44

Egymásra csúszott a két poszt, de sebaj. :)

Két hónapja bontottam fel egy 2008-as Magyalost. Tökéletes volt a dugó, a bor nem volt dugós, viszont teljesen összeomlott, oxidált volt. Sajnos nem tudtuk elfogyasztani.

A 2009-est a várban és máshol is kóstoltam, amit szotyolás hordónak érzel az utóízben, azt én rothadásos íznek éreztem, ami hosszan kitartott az utóízben. Ezért nálam is max. 5p.

kifli 2011.10.18. 17:49:37

@akov: rothadásos íz = 5 pont = tehetség???

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.10.18. 19:28:18

@kifli: jaja, jogos a kérdés. Ezt leszámítva szépen van elkészítve, jól használták a hordót, tisztán defináltak az aromák.

osi84 2011.10.21. 11:42:56

A St. Andrea egyik borásza elmondása szerint a 2008-as pinot noirnál kicsit megkéstek a szürettel és a kékfrankost "savpótlás" céljából kellett beletenni. Nekem szimpatikus a savpótlás ezen módja, az meg abszolút, hogy ezt nyíltan fel is vállalják.