Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Nevem Senki

Villa Tolnay Névtelen 2007

2011.10.20. 09:00 - palack

A Villa Tolnay Borházra soha nem volt jellemző a fárasztóan túltengő marketing, nem lehet mondani, hogy a csapból is az ő boraik folynának. Pedig nem is járnánk olyan rosszul azzal. A kereskedőkkel valahogy nem lehet szerencséjük, követhetetlenül sokféle boruk van egyszerre a piacon, követhetetlenül sokféle helyen. Hozzánemértő véleményem szerint Szeremleyék dolgoznak még hasonlóan kaotikus értékesítési stratégia mentén. Ezt a bort még régebben a Kézműves Borok Házában vettem, náluk már nem szerepel a kínálatban, a Decanter Borszaküzlet listáján viszont ott van 3090 Ft-ért. A világhálón sem túl erős a Villa Tolnay jelenlét: honlapjuk nincs vagy nagyon jól rejtegetik, ami azért is különösen érdekes, mert a tulajdonos Philipp Oser nagyrészt informatikai vállalkozásából szerezte a birtokra valót. Bizony, nehéz így otthon punnyadva, pohárral a kézben információt szerezni a boraikról, konkrétan erről a 2007-es Névtelenről szinte semmit sem találtam.

Még 2006-ban a 2004-es évjárat kapcsán a Bortársaságnak azt nyilatkozta Philipp Oser, hogy:  a Névtelen különböző fajták és hordók küvéje lesz évről évre, melyet az adott évjárat legjobb hordós tételeiből állítok össze. Ezért névtelen, mivel csak a terroir, a karakter, és a minőség állandó benne évről évre. Ha jól emlékszem a 2004-es is, a 2006-os pedig biztosan cabernet sauvignon, kékfrankos és merlot házasítása, viszonylag hosszabb, 18 hónapos barrik hordós érleléssel.

Tiszta, de nem túl mély bíbor színű, az emberes kóstolóadag is átlátszó még a pohárban. Közepesnél intenzívebb, gyümölcsös, édes karakterű, kissé likőrös illattal mutatkozik be. Piros gyümölcsök jönnek leginkább befőtt formájában, enyhén cukros lében: cseresznye és szeder talán. Finom étcsokoládé és egy csepp lazábbra főzött kávé érkezik még aláfestésnek és szépen összesimul a többiekkel. Kedves, könnyen szerethető illat, nem lehengerlő, mégis van benne valami visszafogott báj. Szájban húsos, szinte harapható, intenzív gyümölcsössége tűnik fel először. Kapunk bőven az illatban ígért pirosakból, érett, de nem lekváros ízek foglalják le érzékeinket. Savai kerekek, tanninja érett, külön-külön egyik sem teng túl, együtt viszont sikerül megtartaniuk a közepesnél éppen vastagabb testet. Lecsengése intenzív, de nem túl hosszú, csupán az alkohol fűtése marad jó sokáig. Szép bor, de nincs meg benne az az extra izgalom, ami igazán emlékezetessé tehetné. 6 pont.

Címkék: balaton kóstolás vörös hatpontos badacsony 2007 villa tolnay

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr953316451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.10.20. 10:54:43

Nyilván ostoba a kérdés, de hányan isszák ezeket a borokat?
Azokkal a borokkal miért nem foglalkozik senki, amit az átlag fogyaszt? Nem a legaljára gondolok, hanem a 600-1500 forint közötti szegmensre.

európai 2011.10.20. 11:42:02

A Villa Tolnay fehérek nagyon meggyőzőek tudnak lenni. Kedveltem őket a múltban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.10.20. 11:42:17

@Árpa Jankó: Talán mert azok ritkán érdekesek? Mindek foglalkozna egy autós blog a Suzuki Swifttel minden nap? Vagy netalán egy sörös blog a Heinekennel?

Van itt best buy rovat nézd azt!

fugu 2011.10.20. 12:11:12

@európai: Én a jelenben. Igazán tisztességes a borsor, és jók az árak is.
Beszerezni valóban nem mindenkinek egyszerű...

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.10.20. 14:36:21

@akov: A hasonlat szép, mint egy borleírás, de kösz talán akartatod ellenére választ adtál a kérdésemre.

borpancsoló 2011.10.20. 14:50:08

@akov: Nem jó a példa, mivel itt nem mindig ugyanazon borral kellene foglalkozn Árpa Jankó szerint, hanem a kategóriával. És ebben az esetben különben az autós összehasonlítás sokatmondó, mivel ott a tesztek 80% a alsó-közép-, közép, és felső-középkategóriából kerül ki, mivel az emberek azoknak az autóknak a tesztjét is szívesen olvassák, amik bár nem egzotikumok, de elérhető az adott személy számára, így a jövendőbeli autó kiválasztásához olvasnak.

A kérdésfelvetés szerintem arra irányul, hogy miért nem olyan borokkal foglalkozik a blog, amik a magyar átlagvásárlónak elérhetőek így potenciálisan kiválasztásra kerülnek, mivel szűkségét érzik sokan egy ilyen "mit válasszak vasárnapi ebédhez a Tescoból a 800-1500 forintért" mankónak.

A kérdés tehát jogos, csak ez a blog nem ezt a termékkört és nem ezt a vásárlóréteget szemelte ki, mivel (sejtésem szerint) nonprofit alapokkal indulva az írók azokat a borokat kóstolgatták és írtak róluk, amik amúgy is érdekelték Őket, ezért van (nem elítélhető módon) felülreprezentálva sokszor egy-egy 300 palackos mikroborászat a könnyebben elérhető borokkal szemben.

@Árpa Jankó: A kérdésedre szerintem a fenti utolsó bekezdésem egyben válasz is, ha elfogadod annak.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.10.20. 14:50:20

@Árpa Jankó: Ez egy jó kérdés, igyekszünk pótolni ezen a téren a lemaradásokat.

Szóval lesz hamarosan hasonló poszt is!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.10.20. 14:59:03

@borpancsoló >>: Kösz a megvilágítást. Persze, értem én. Ebben az esetben a Villa Tolnay azért nem mikroborászat, hiperben is kaphatók tételei (ld. Cora).

Az a kérdés, hogy ez a blog milyen célközönség számára publikál. Fel lehet vállalni természetesen ilyen társadalmi hasznosságú tevékenységet és akkor lesz 10-20 ezer klikkelés. Kérdés, hogy ettől az MA szerzői jól éreznék-e magukat hosszabb távon. :)

palack 2011.10.20. 15:22:37

Igen, ez érdekes és visszatérő kérdés. A lényeget nagyjából már leírtátok.

A legfontosabb: mivel az egészet kedvtelésből csináljuk, így mindenki arról ír, amit amúgy is kedve van megkóstolni. Ha Gödény úgy érzi lemaradása van, pótolja - nekem tiszta a lelkiismeretem.

Akov sörös hasonlata azért szerencsésebb az autósnál, mert azt megtehetem, hogy két közepes vagy érdektelen bor/sör helyett egy izgalmasnak ígérkezőt veszek, legfeljebb kevesebbet/ritkábban iszom. Autónál ez már nehezebben menne.

És igen, ott van a besztbáj lista (kommentekkel együtt az igazi), hiszen azért néha olcsón is lehet igazán jót találni. Jelenleg azonban nem érzem küldetésemnek, hogy végigkóstoljak többszáz 600-1500 Ft körüli bort, hogy találjak közte néhány gyöngyszemet, ami eléri a hat pontot. Az bizony sokkal drágább lenne, mint a jelenlegi kedvtelésem.

Ami az olvasót illeti, nem árt néha legyőzni a lustaságot/kényelmességet és neadjisten egy jó poszt hatására utánamenni egy izgalmas bornak, esetleg megkockáztatni érte több pénzt a szokásosnál. Ha még ezután nem is csalódik, akkor nem írtam hiába.

pupa pupánszky 2011.10.20. 15:33:32

Azt gondolom, hogy a Villa Tolnay abszolút nem niche kategória. A 600 és 1,500 közötti szegmens egyes tételei lehet hiperkorrektek, de talán tömegében mégsem arra valók, hogy egy borkritika / borminősítés tárgyai legyenek. Cinizmus nélkül: arra ott van a Tesco és a Metro katalógus. Mindent a helyén kell kezelni.

borpancsoló 2011.10.20. 19:48:12

jah; a mikroborászatot nem a Villa Tolnayra értettem, csak példának.

@palack: "többszáz 600-1500 Ft körüli bort, hogy találjak közte néhány gyöngyszemet" Hát ennél azért messze jobb az arány, de maximálisan megértem az "inkább egyszer drágábban, de biztos jót" logikát, bár nem tartom teljesen helytállónak az alaptézisét. :)

borpancsoló 2011.10.20. 20:12:31

Még valami (mint Columbo): A 600 és 1500 közötti merítésről azért nehéz nyilatkozni, mert mind a bortermelésben, mind pedig kereskedelmileg három minőségi és árkategóriát olvasztunk össze így könnyedén.

@pupa pupánszky: @palack: Amiről Ti írhattok, az inkább a 6-800 forintos polci árkategóriára igaz, de ezek és az 1200-1500 Forint közötti borok között sokkal nagyobb a minőségbeli különbség, mint az 1200-1500-as és a 3500-as borok között.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.10.20. 20:21:34

@borpancsoló >>: igen az utolsó bekezdés választ adott a kérdésemre...

palack 2011.10.20. 22:40:02

@borpancsoló >>: Teljesen egyetértek. Minél följebb megyünk árban, annál inkább árnyalatnyiak lesznek a különbségek, és persze nem is feltétlenül a drágább javára.

De nem is szerencsés ezt a kérdést pusztán az ár alapján megközelíteni. Én inkább azt mondom, hogy borban én az egyedit, izgalmasat, különlegeset keresem az egyensúly mellett, nem mellékesen azért is, hogy tudjak írni róla (megihlessen :-)), legyen valami mondanivalóm azon kívül, hogy korrekt, jól iható tétel, megéri az árát. És ezt azért 1500 Ft alatt igen nehéz megtalálni.

Ezen belül pedig éppen azt kóstolom, ami érdekel, amilyen borra éppen vágyom és ez bizonyos határokon belül független az ártól.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.21. 11:03:49

@palack: egyedit, izgalmasat és különlegeset írni is nehéz 1500 Ft alatt... igaz, felette se könnyű... :)

Octopus 2011.10.21. 15:02:33

@borpancsoló >>: "...az inkább a 6-800 forintos polci árkategóriára igaz, de ezek és az 1200-1500 Forint közötti borok között sokkal nagyobb a minőségbeli különbség, mint az 1200-1500-as és a 3500-as borok között"

Ez nekem elég meredek kijelentés. Ki menne 1500 forint felé, ha így lenne?

spajder 2011.10.21. 21:54:16

Hú, de elkanyarodtunk a témától :D

A Villa Tolnay egyik személyes kedvencem. Minden borukat - ami vélhetően a hordónak köszönhető - jellemez egy egyedi íz, mely független fajtától, legyen az fehér vagy vörös.

Vannak tartalmasabb, összetettebb boraik, de rengeteg egyszerű, mindennapi boruk van.

Tudomásom szerint a Bortársaságtól például pár tízezres elszámolási vita miatt repült. P.O., aki valószínűleg egyszerre zseni és egyszerre egy pitiáner senki. A Balaton egyik meghatározó pincészete lehettek volna, de mostanában nagyon eltűntek. Friss tételeket én például már évek óta nem találok. 2006,2007-es tételekbe futok bele és sajnos ez sok palack esetén már azt jelenti, hogy az adott tétel már túl van a zenitén.

Kár ezért a pincészetért.

Ami pedig a polémiát illeti: palack véleményével tudok azonosulni. Bár jogos Árpa Jankó felvetése, de aki ért egy kicsit a borokhoz és egy kicsit matekozik (dugó, palack, szőlő, cimke, stb), az tudja, hogy bizonyos árkategóriában nincsenek csodák. Ráadásul a bor annyira szubjektív, hogy ha ne adj isten tényleg lenne pár 6 pontos tuskó gazdaságos, akkor az a vevőnek is valóban tetszene?
Részemről Jankónak annyit tudnék javasolni, hogy olcsó kategóriában Bujdosó, Frittman, Feind boraival próbálkozzon, ott nagy csalódás nem érheti, persze ha tisztában van a kategória korlátaival.
De a magasabb árat olykor más is indokolja. Személy szerint például szeretem a kéknyelűt, mivel ez ritkán szüretelhető és amúgy is kismennyiségű fajta, így el kell fogadni a magasabb árat, aki ezt nem fogadja el az egyszerűen nem fog inni.
A másik az, ha veszi az ember a fáradtságot és tényleg utána megy a boroknak/borászoknak - ahogy fentebb már említették - akkor nagyon érdekes és értékes embereket ismerhet meg, akiknek én az árban és a "márkahűségben" próbálom meghálálni az elhivatottságot és a zsenialitást. Persze ez már egy tudatosabb fogyasztót feltételez, de inkább nyissak fel hetente egy üveg traminit Györgykovács Imrétől, sem mint naponta egy 600-800 forintos "ezerjót" az Alföldről.

borpancsoló 2011.10.22. 11:03:47

@Octopus: Valamit félreértesz, mint ahogyan Palack is írja: "Minél följebb megyünk árban, annál inkább árnyalatnyiak lesznek a különbségek", vagyis egy természetes tendenciáról van szó, ami minnél távolabb esik az ideáltól, annál nagyobb léptékben változik. Vagyis szerintem nem lineális a borok általános minőségjavulása hanem logaritmikus, aminek valóban létezik negatív tartománya (azaz tech.hibás vagy beteg borok).

Belcsuj 2011.10.22. 11:52:13

@spajder: Valóban nem egyszerű frissebb tételeket találni a Villa Tolnaytól, de, ha arra jársz, a Wineworld-ben vagy a Kézműves Borok Házában jó eséllyel találsz néhány '08-ast, '09-est.

spajder 2011.10.22. 15:50:15

@Belcsuj:

A WineWorld volt régen a lelőhelyem, de mostanában egyáltalán nem járok arra, de kb egy éve - mikor még igen - akkor megcsappant a kínálat. A Kézműves Borok Házában vettem utoljára egy kékfrankost a pincétől, de ott sem láttam friss tételeket.

Octopus 2011.10.23. 14:07:32

@borpancsoló >>: valóban nincs egyenes arányosság a növekvő ár és a cserébe jellemzően kapott minőség között, de az emlegetett kategóriáknál (1200-1500 és ~3500) azért oltári nagy a különbség. Szerintem.

borpancsoló 2011.10.24. 08:51:22

@Octopus: Szerintem is, és nem is mondtam, hogy kicsi, csupán, hogy a 6-800 Vs. 1200-1500-as kategóriák között mégis sokkal nagyobb, így nem tartom jónak egy kategóriába venni a 600 forintos polci áron kapható bort az 1500 forintossal, mert ezzel az erővel akkor 1500 fölött sincs már több kategória, ami meg nyilvánvalóan banális ostobaság.

Azért gondolkodom így, mert a 600 forintos borok jelentős része rendelkezik valamilyen technológiai hibával vagy borbetegséggel, míg a következő két kategóriában ez már nem gyakoribb, mint az itt is megénekelt 2500+ boroknál.

(Én az ár/minőség értékelésnél, pontosan a polci ár becsapóssága miatt jobban kedvelem a vélhető nettó-nettó átadási árat nézni, mivel az mutatja, hogy a borász/bortermelő mennyit lát a bora után. És ha tudjuk, hogy az adott palack csomagolóanyagai kb. mennyibe kerülnek - kisüzemi vagy nagy-tételes árakon -, akkor gyorsan kiszámítható, hogy nagyságrendileg mennyiből kellett kihozni az adott bor literjét, miközben minden ellenkező, jópofizós nagyvárosi legendával szemben ezek a borok is szőlőből készültek... )

Szóval végeredményben hasonlóakat mondunk, csak egy kis toldalékszó a különbség. (nagy / nagyobb) :)