Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Az Év bora Amerikában

2011.11.23. 06:15 - alföldi merlot

Kutyából nem lesz szalonna, a Wine Spectator értékeléseit James Suckling távozása után is nehéz komolyan venni (a hírhedt pontszórós Suckling-videóért kattintsanak ide). Persze attól, hogy én csaholok és acsarkodok, a világ legolvasottabb bormagazinjának Top 100-as listáján szerepelni változatlanul dicsőség és garantált üzleti siker. A kiemelten kezelt első tízben még soha nem szerepelt magyar bor, de a Royal Tokaji vöröscímkés ötputtonyos aszúja tavalyelőtt a 44., tavaly pedig a 28. helyig kapaszkodott. Idén sajnos elmaradt a marketing-fröccs, sem a feltörekvő száraz furmintjaink, sem az aszúk nem jutottak föl a bővebb listára. Pedig. A tokaji Királyudvar testvérbirtokának, a Domaine Huët-nek – azonos tulajdonos, azonos filozófia - sikerült a tevét átpromotálni a tű fokán: dobogóra kerültek egy „aszúszerűséggel”, ami a mai trendállás szerint dupla hendikep (fehér is, édes is).

A módszertanról röviden annyit, hogy az Év bora hangsúlyozottan nem a világ legjobb bora, még csak nem is az, amelyik az adott évben tesztelt borok közül a legmagasabb pontszámot kapta. Ezt a címet a minőség, a mennyiség, az elérhetőség, a méltányos ár és a rejtélyes X-faktorból összekatyvasztott titkos recept alapján köpi ki a Wine Spectator stábja. Az első tíz:

1. Kosta Browne - Pinot Noir Sonoma Coast 2009
95 pont/ $52
5,818 karton
Sonoma County, Kalifornia

A győztes bor története duplán mesés. Mesés, mert van benne egy kis amerikai álmos valószínűtlenség: 1997-ben két fiatal pincér 8 hónapon át félretette a borravalót, és ebből a pénzből vásároltak 5 mázsa szőlőt, egy használt hordót és egy ütött-kopott kézi prést. Így született meg az első Kosta Browne bor. Az igazi áttörést 2006 hozta meg, amikor az 2004-es Kanzler-dűlős pinot noirjuk lokális csúcsot döntött: 98 pontot kapott a Wine Spectatortől. A sztori meseszerűségét erősíti, hogy a „pince” inkább egy raktár, és a Kosta Browne "borászat" még véletlenül sem szőlészet, minthogy a mai napig nincs egyetlen tőkéjük sem: a Sonoma és a Russian River körzetekből vásárolják a szőlőt. Itthonról nézve nem saját termésből csúcsminőséget produkálni kimondottan az Óperenciás-tengeren túli történetnek tűnik.   



A győztes bor három különböző ültetvény termése, és a két műkedvelő borász nagyjából egy éven át tartotta hordóban. A túlérettség veszélyének árnyékában dolgoznak, azaz az utolsó előtti pillanatig várnak a szürettel. De szerintük így lehet a legtöbb zamatot kihozni a bogyókból. A feldolgozás során a beavatkozás minimalizálására törekednek. Boraikat az aromagazdagságon túl, a simulékonyság, és a selymes textúra jellemzi. Dan Kosta azt mondja, hogy a hozzáállásuk „inkább művészi, mint tudományos”

2. Hall - Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Kathryn Hall 2008
96 pont/ $90
2,450 karton
Kalifornia

3. Domaine Huët - Vouvray Moelleux Clos du Bourg Premiere Trie 2009
96 pont/ $69
760 karton
Loire-völgy, Franciaország

Ez a bor három szempontból is figyelmet érdemel (a Wine Spectator ismeretterjesztő videója.). Egyrészt az egyetlen fehér az első tízben. Másrészt édes. Harmadrészt a helyén állhatna tokaji aszú is, hiszen ez a Királyudvar testvérbirtoka, és azonos szakmai irányítás alatt dolgoznak. Nemespenészes chenin blanc-ból készült (nem ez az évjárat, de itthon is kapható). Gratulálunk Anthony Hwangnak, és reméljük, hogy látunk még aszút az első tízben.



4. Campogiovanni - Brunello di Montalcino 2006
96 pont/ $50
7,000 karton
Toszkána, Olaszország

5. Dehlinger - Pinot Noir Russian River Valley 2008
95 pont/ $50
1,050 karton
Sonoma County, Kalifornia

6. Baer - Ursa Columbia Valley 2008
95 pont/ $35
1,095 karton
Washington

7. Quinta do Vallado - Touriga Nacional Douro 2008
95 pont/ $55
2,188 karton
Douro-völgy, Portugália

8. Domenico Clerico - Barolo Ciabot Mentin Ginestra 2006
96 pont/ $90
1,500 karton
Piemont, Olaszország

9. Alain Graillot - Crozes-Hermitage La Guiraude 2009
94 pont/ $55
650 karton
Észak-Rhône, Franciaország

10. Château de St.-Cosme - Gigondas Valbelle 2009
94 pont/ $58
1,175 karton
Dél-Rhône, Franciaország

A teljes lista itt olvasható (akad köztük egy-két itthon is elérhető, pl. Palacios Petalos 2009, Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2010, Ayala Brut Champagne, Telmo Rodriguez Gago 2007 - aki talál még, szóljon!). 

Címkék: pinot noir vouvray wine spectator top 100 2011 domaine huet kosta browne

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr973405034

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Részeg keményen kapaszkodik a kocsma előtti oszlopba... 2011.11.23. 17:02:42

Részeg keményen kapaszkodik a kocsma előtti oszlopba, közben kileng merugye a gravitáció, amikor arra megy egy öltönyös, diplomatatáskás úriember szerű úriember. Éppen nagy ívben kerülné a részeget, amikor az megszólal:- Gyerecimbora, igyunkegyet!Az úr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.11.23. 07:56:57

Azt az Huet-bort nehezen tudom elfogadni "aszú-szerűségnek". Mind vinifikációt tekintve, és így stílusában, mind analitikában egész más. Lehet benne vagy 80g cukor, és sokkal kevesebbet van hordóban is. Ha valaki kóstolta a Királyudvar édes Lapis furmint 2008-at, akkor körülbelül azt a stílust kell elképzelni. Egy német auslese riesling világa is közelebb van hozzá szvsz, mint egy aszúé. A cikk szempontjából ez mondjuk lényegtelen kiegészítés. Bocs a kukacoskodásért, de szúrta a szemem, ez a "lehetne akár aszú is" :)

shiraz 2011.11.23. 11:51:58

májusban voltam a Kosta Browne-nál. egy ipari raktárbázis egyik csarnokában "laknak". Feldolgozás, hordós, palackos érlelés minden ott történik.
a borok nagyobb része nekem túl alkoholos volt, de a gyümölcs az hibátlan volt. végigkóstolva a dűlőket hordóból azért a hűvösebb területekről nekem izgalmasabb borok készültek.