Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Az Év bora: Demeter Zoltán Veres Furmint 2009

2011.12.01. 08:30 - alföldi merlot

A világ legolvasottabb bormagazinjának messze legintelligensebb szerzője, Matt Kramer My Wines of the Year című cikkében a 2011-es évből három bort emelt ki, és az egyikük Demeter Zoltán Tokaji Veres Furmintja. A cikk nyomtatásban még nem jelent meg, egyelőre csak az előfizetők számára elérhető. Kramer a bevezető bekezdésben így összegzi a válogatás szempontjait: "Olykor az ember kóstol olyan borokat, amelyek annyira rendkívüliek, annyira ellenállhatatlanul egyediek, hogy tudni akarod, hogy honnan származnak. Ez a közös nevező a mostani Az év borai válogatásomban: a szó szoros értelmében el kellett mennem a helyszínre, hogy lássam, honnan származnak (és aztán beszéljek a borászokkal, és kóstoljak). Az egyik kanadai, a másik magyar, a harmadik ausztrál."

Kramer éves válogatásában szerepelt már magyar bor, vélhetőleg az is Demeter Zoltán tehetségét dicsérte: a Királyudvar 2006-os Sec-je (DZ volt akkor a Királyudvar fő borásza).

Kramer leírása hevenyészett fordításban:

Demeter Zoltán Tokaji Veres Furmint 2009
Demeter Zoltán tokaji pincészete ugyan kicsi, ám a borainak hírneve - édes és száraz - annál nagyobb. A Veres száraz furmint egyenesen szenzációs. Sűrű, eleven bor, árnyalatnyi sárgabarackkal és egyfajta buja szigorúsággal. Teljesen száraz, a lecsengés extra hosszú.

Érdemes megjegyezni, hogy 2009-ben Demeter sem az erjesztéshez, sem az érleléshez nem használt hordót (szemben a korábbi évjáratokkal). Ennek köszönhetően az ízek tisztábbá váltak, és az a fajta húzósság, ami a korábbi évjáratokat jellemezte teljesen eltűnt. Ugyennek a tisztaságra való törekvésnek a szellemében 2009-től a dűlős boroknál parafa helyett üvegzárat használnak.

Sajnálatos módon ebből a valóban egyedülálló borból kevés készült: az egy hektáros területről mindössze 12 hektoliternyit szüreteltek. De a Demeter borokat exportálják, és ezek a borok bizonyítják, hogy a Tokajban ma zajló minőségi forradalom mennyire sikeres.

Jancis Robinson honlapján november 30-án jelent meg egy 200 tételes kóstolási jegyzet blokk, amelyben hat Demeter-bor is szerepel, köztük a Kramer által piedesztálra emelt Veres Furmint. Valamennyi Demeter-bort Julia Harding, Jancis Robinson jobbkeze értékelte, és a Verest kissé benézte. Legalábbis ez tűnik a legésszerűbb magyarázatnak arra, hogy a teljesen tartályos érlelésű (és erjesztésű) 2009-est fásabbnak találta, mint a 2008-ast.

Demeter Zoltán, Veres Furmint 2009 - 17 pont
100% furmint egy Mád melletti dűlőből. A 2008-asnál dúsabb és fásabb illat. Erőteljes és sűrű, markáns citrusos savakkal. Feszes és hosszú. Nagy ígéret. (JH) 13.5%

Szerelmi Hárslevelű 2009 - 17.5 pont
Szerelmi Hárslevelű 2008 - 17 pont
Szerelmi Hárslevelű 2010 - 17 pont
Lapis Furmint 2009 - 17 pont
Veres Furmint 2008 - 16.5 pont

A 2009-es Demeter Veresről sokkal élvezetesebb leírást adott palack, és a heuréka is visszhangzóbb.

[Nem terveztünk Demeter-különszámot, de így jött ki a lépés: a következő posztban a Szerelmi Hárslevelű történetét dolgozzuk fel.]

[A fotó Alkonyi László műve, és innen metszettük.]

Címkék: híradó furmint jancis robinson wine spectator demeter zoltán matt kramer 2009 veres

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr303428144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2011.12.01. 09:04:59

Nekem legutóbb a 2007-es Veres tetszett. Mi van ezekkel, hogy ilyen fiatalon isszák a borokat?

elzee 2011.12.01. 09:08:36

Gratula Zolinak! A bor februárban nálunk is jól szerepelt: borgia.hu/borvideo.php?flv=MjAxMTAyMjM=

Közbiztonság Szilárd 2011.12.01. 14:10:18

Itt is látszik, hogy az amerikaiaknak pocsék az ízlésük.

dalton1 2011.12.01. 14:45:48

Nemrég volt egy vaktesztünk (:)) és őszintén szólva vakon én is hordós tételre tippeltem volna...

kegyetlenkirály 2011.12.01. 17:21:19

Hajrá Tokaj ! Gratulálok Zoltán !

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2011.12.01. 19:37:40

Vannak akkora dolgok, amik a kíméletlen gazdasági logika ellenében is a helyükre kerülnek. Rég örültem ennyire borértékelésnek. LB

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.12.01. 22:54:07

mindig öröm, ha ilyen szinten jegyzik a magyar bort és a szívemnek még kedvesebb, ha ez tokaji száraz fehér!

Zoltánnak ezúton is gratulálok és további sok sikert kívánok, Kramernek ugyancsak!:-)

zoli 2011.12.02. 08:49:51

Nagyon pozitív hír! Szerintem sokkal értékesebb, minthogy egy-egy aszú hány pontot kap ilyen-olyan magazinok tesztjén. Egy megmondóember véleményére sokkal többen adnak, ráadásul itt nem top100, hanem csupán 3 borról van szó, ráadásul karácsony előtt, tehát az időzítés is kiváló...én is biztosan beszerzek majd egy palackkal az alkalomra.
Még egy elgondolkodtató elem: mindezt egy tartályban erjesztett/érlelt bor érdemelte ki. Ezen érdemes elmélázni egy pillanatra mindenkinek, aki számára a tartályos borok még mindig a turbózott, csinált borokkal egyenértékűek. Illetve az egész Tokaji borvidéknek a "Nagy Száraz Bor" receptjének kutatása közepette is érdemes újragondolni a sokszor burgundinak vélt szellemi és pincetechnológiai rokonságot.

kzolika 2011.12.08. 20:30:55

Fél órája szereztem be egy palackkal. Már várom a Karácsonyt!