A Kikelet pincét nem szükséges nálunk bemutatni, mindenki tudja milyen egyedi, elegáns és kiváló borokat készítenek. Korábban nekem inkább a hárslevelű jutott róluk eszembe, tisztán furmintot ebből a dűlőből talán ekkor palackoztak először. Nagy siker volt, nálunk is kedvenc, hamar el is fogyott mind a 475 palack. A Váti egyébként egy 200 m magas déli fekvésű dűlő Tarcal határában, talaja lösz, kőzete andezit. Itt található Bereczék huszonöt éves ültetvénye, ahonnan ez a remek furmint származik.
Hízelgőn, kedvesen, intenzíven köszön ránk a pohárból. Szinte fárasztó felsorolni, hogy mi mindent lehet felfedezni rendkívül gazdag illatában. Körtét, nyári almát, sőt inkább almás rétes édes töltelékét, őszibarackot, marcipánt, banán és narancshéjat. Szellőzéssel érett citrusok kerülnek előtérbe: grépfrút, narancs és mandarin. Meleg hangulatú, elképesztő gyümölcsbomba. Szájban is ennek megfelelően folytatódik a mese: jótékonyan robban, árad mindenfelé, miközben tele van zamattal és remek ízekkel. Főként az illatban ígért gyümölcsöket kapjuk pici sóssággal megbolondítva. Közepes testét szépen csiszolt savai könnyedén tartják, felszíne sima, alatta tompított cseresség bújkál, mégiscsak van benne valami a furmint darabosságából. A korty vége felé már érezni az alkoholt, fűtése csipkelődésbe fordul, zavaróvá azonban nem válik. Ezzel együtt bukkan fel a kortyban egy cseppnyi kesernye is, ami a határozottan édes kezdés után kell is rendesen ahhoz, hogy helyükre kerüljenek a dolgok. A furmint kedves, könnyed mégis tartalmas arca. Nem túl bonyolult, nem túl rétegzett, éppen csak jó szerkezetű és rettentően finom. Az évjárat egyik legjobbja, simán megérdemli a 7 pontot.
Ne feledjék, hogy elkezdődött ám a Furmint Február!
A kiváló képet Peter Klingler facebook oldaláról szereztem.
Utolsó kommentek