Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Tequila tányéron

2012.03.01. 19:00 - palack

Alighanem mostanában ittam életem első igazi tequiláját egy nagyon érdekes tequilavacsorán. Ugyanis ilyet is lehet enni nem csak borvacsorát. A tequilát persze citrommal és sóval isszák a rendes mexikóiak, ahogyan mi mindig kólával a vörösbort. Pontosan azért. Viszont, ha egy tequila tényleg tisztán az agave növény szívéből készül (ami úgy néz ki mintha kaktusz lenne, pedig a liliomvirágúak rendjébe tartozik), spontán erjesztik és tölgyfahordóban érlelik, akkor már nem is szükséges sóval és citrommal eltompítani az érzékeinket. Az El Jimador készítői szerint többek között azért is egyediek az ő italaik, mert a Tequila vulkán közelsége miatt különlegesen ásványos talajon termesztett kék agave adja azoknak az alapját.


Nagyobb térképre váltás

Erre a haciendára utazhatott el Keresztes Ferenc a Symbol Budapest bárséfje, miután Barcelonában megnyert egy rangos tequila mixerversenyt. Egyik nyertes kreációja meglepően az ételek irányába vitt koktél: királyrákkal díszítette agave sziruppal készült margaritáját. A második fogásban a margarita már molekulárisan gasztronomizált kaviárként szerepel a tanyasi osztrigává alakult csirkemell partnereként. A gravlaxolt lazacfilét guacamoléval kaptuk, a tequila pedig szerényen megbújt valahol. A mártásban jelent meg viszont a következő tányéron, ami hot sunrise marhabélszín volt narancsfüsttel. Nem gondoltam volna, hogy egy desszertben érzem majd leginkább a helyén az est főszereplőjét: a gesztenyepüréhez nagyon passzolt az amarénás tequila. A licsi fagylalt hibiszkusszal ezután nálam hátrányból indult, de azért lecsúszott.

Akárcsak egy-egy kóstoló a kétféle tequilából, amit a vacsorában és a vacsorához adtak. Az érleletlen blanco frissebb, gyümölcsösebb karakterű, a két hónapig hordóban pihentetett reposado selymesebb, fűszeresebb, enyhén fás jellegű ital volt. Az egy évig hordóban érlelt añejo ezúttal kimaradt, egyszer majd olyat is nézek talán. Az mindenképp tanulságos, hogy a Tequila Szabályozó Tanács naprakész nyilvántartása szerint 1227 mexikói és 245 külföldi főzdét tartanak számon, a fent említett kategóriák pedig működnek rendesen és globálisan. Egy tökéletes világban pedig a mexikóiak pálinkavacsorára mennek hamarosan.

Az első két fotót az esemény píárosaitól, az üvegek fotóit innen vettem.

Címkék: mexikó tequila

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr724131751

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tequila tányéron 2012.03.03. 12:33:01

Ilyet is lehet enni nem csak borvacsorát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harasla 2012.03.02. 06:40:33

Szemnyitogató (eye opener) ez a cikk akárcsak a tequila reggel, éhgyomorra...

O.Ádám · http://abszint.com 2012.06.03. 22:13:56

Érdemes tudni, hogy Magyarországon még a régebbi El Jimador is forgalomban van (vagyis a „mixto”, a jellemzően 51% agávétartalmú változat), aminek kb. ugyanolyan jellegtelen lábszagíze van, mint a többi divatmárkának.

A vendéglátóhelyek előszeretettel szerzik be ezeket kitudjahonnan, engem meg pl. legutóbb 2x vert át gyors egymásutánban egy étterem pincére (vagy a pultos mindkettőnket, lényegtelen) mikor a 100% agávé változatok felől érdeklődtem. Mert gondolom azt hiszik, hogy ez árnyalatnyi különbség...