Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea XVIII

2012.03.13. 06:00 - alföldi merlot

Valószínűleg 2010-ben készültek az évszázad legdrágább borai. A drasztikus hozamkorlátozásra drasztikus fürtválogatás következett, amit sokan drasztikus bogyóválogatással zártak. Aztán jött a bársonyos feldolgozás: gondolat vagy legfeljebb kesztyűs kéz a présnél, gondolat vagy legfeljebb kesztyűs kéz a hordónál. És ha volt mire finomkodni, akkor egy légies, áttetsző, a pince alapstílusától sokszor igencsak elütő bor született, szerencsés esetben emberi fogyasztásra alkalmas savakkal, finom árnyalatokkal, plasztikusan kirajzolódó fajtajelleggel. A hektáronkénti hozam persze demizsonokban mérhető. De arra azért mégsem fogadnék nagy összegben, hogy egy még oly nagy odafigyeléssel készített ’10-es is fölvehetné a versenyt egy rutinból kipörgetett ’09-essel vagy ’11-essel.

Amikor először kóstoltam Bakó Ambrus 2010-es olaszrizlingjét, azt gondoltam, hogy tetszik, nagyon is tetszik, sőt ha fejben hozzáadom, hogy milyen volt az évjárat, akkor egyenesen fenomenális. Csakhogy ez a fejben hozzáadás törvényszerűen félrevisz, ezért mielőtt hozsannázni kezdtem volna, vaktesztbe vetettem. Meglepetésemre, vagy megkönnyebbülésemre, a félillusztris mezőny végül csak az udvartartást adta egy noname borász 2010-es olaszrizlingjéhez. Bakó for President!

Bakó Ambrus Olaszrizling 2010

A természetes élesztővel készült borokhoz (általam) társított tágas, könnyed és eredeti illat. Akácfavirág, rebarbara és citromfű. Kóstolva selymes, szinte levitál, pedig egyáltalán nem vékony. Gyümölcsös és elegáns. Van eleje, közepe és vége. Hosszú és transzparens. Nehéz abbahagyni. Közel háromezer forintért nem best buy, de a 6 pont évjáratcsúcs, és talán nem hirtelen felindulás mondatja velem, hogy a Rizlingodisszea örökranglistáján is az első öt közelében jár. Csak el ne rontsák a 2011-est!

Györgykovács Somlói Olaszrizling 2008

Újrázik. És micsoda különbség! Mineralitás a köbön. De sejthetően úgy indult el a tercier aromák felé, hogy a gyümölcsös fázist átugrotta. Érezni, hogy elég marcona savakkal kezdte az életét, mára ezt tolerálható savhangsúllyá koptatta az idő. Tartalmas, vaskos, rusztikus, a termőhelyhez hűnek tűnő bor díszítőjegyek nélkül. Erős 5 pont (2800 Ft)

Figula Olaszrizling 2011

Szemérmetlenül reduktív. Még pezseg is. Nyáron talán jól jön majd ez az extra frissesség, sauvignon blanc-os gyümölcsös-fanyarság, de most ebben a mezőnyben inkább lélektelennek hatott. Jó iparosmunka, de az én garatomat karistolják ezek a savak. Akik szerették korábbi évjáratait, szeretni fogják ezt is, akik még nem kóstolták, azoknak egyetlen érvet sem tudnék mondani, hogy miért ne halasszák tovább. Igényes fröccsbor. 4 pont (1500 Ft)

Laposa Rizling2 2009

Olasz és rajnai házasítás. Szerettem is, meg nem is. Elgondolkodtató volt. De a gondolkodás vége az lett, hogy mégsem. A feleségem kezdettől ragaszkodott hozzá, hogy megette a hordó. Én kibúvókat kerestem, de a bor fejlődése rám cáfolt. Sok itt a keserűség, a bizonytalanság. Becsvágyó alapanyag, de a fa megrágta, kiköpte. 4 pont (2400 Ft)

Jásdi Csopaki Rizling 2011

Fajélesztős (gondolom én), tetszetős, komplikációmentes mainstream fehér döntően olaszrizlingből. A borász majd kiröhög, ha tévedek, de megesküdtem volna, hogy rajnai rizling-házasítás. A savak, a fehérhúsú őszibarack az én nyomolvasó ábécémben legalábbis erre vallottak. Összességében finom, jó arányokkal, kissé húzós savakkal, ízléses fanyarsággal a végén. 5 pont és best buy. (1560 Ft)

No de ki az a Bakó Ambrus?

Címkék: balaton négypontos olaszrizling somló györgykovács hatpontos jásdi csopak ötpontos badacsony figula laposa 2008 2009 2011 2010 rizlingodisszea bakó ambrus

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr384313366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2012.03.13. 06:35:13

A Bakó Ambrus által készített Villa Sandahl 11-es rajnaija is gyönyörű volt, nálam a Borjour egyik legnagyobb felfedezése.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.03.13. 10:36:04

@pinotnoir_777: Az nem a '10-es évjárat volt? Én úgy emlékszem, hogy az volt a legfiatalabb az asztalnál.

Bazaltrajongó 2012.03.13. 11:06:33

@Szomjas Gödény: Valóban, a '10-es volt a legfiatalabb Sandahl bor, amit vittünk a Borjour Magnumra.

Hadd mondjam el azt is, hogy, legalábbis a jobb dűlőkből származó száraz fehérboroknál, Badacsonyban nem egyértelmű a 2011-es évjárat fölénye 2010-hez képest. Eddigi legszebb boromat 2010-ben készítettem (hordóválogatás az itt ismertetett Olasz rizling egyik alapborából). Az átlag színvonal mindenképpen jobb volt 2011-ben, de 2010-hez hasonlóan, 2011 (és 2009) sem tartozik az utóbbi 15 év legjobb évjáratai közé. Ahogy 2010 túlságosan nedves, 2011 túlságosan száraz volt. Ez a vöröseknek kedvezett, a fehéreknek kevésbé.

Mindazonáltal meggyőződésem, hogy mind a Sandahl borokból (most először Olasz rizling is van), mind a saját borokból sok szépséget tudtunk kihozni 2011-ben is.

Üdvözlettel:

Bakó Ambrus

alföldimerlot 2012.03.13. 13:43:13

@Bazaltrajongó: Hol lehet Villa Sandahl borokat venni? És a saját 2011-es boraid mikor kerülnek forgalomba?

Bazaltrajongó 2012.03.13. 13:57:58

@alföldimerlot:
Végső fogyasztónak Villa Sandahl borok a székhelyen (8261 Badacsony, Római út 203/1.), Pampetrics borkereskedésben (Keszthely), egyes tételek pedig Gödöllőn (Kenyér és Bor: Rádi Pékség és Delikátesz) illetve Budapesten, a Sas Center borszaküzletben kaphatók. Rendelésre meg tudunk oldani egyedi értékesítést, budapesti átadással (illetve csomagküldést is, de az drágább).

Saját 2011-es boraim legkorábban június-július táján kerülhetnek forgalomba.

Sandahl 2011 vszg hasonlóképpen.

Bazaltrajongó 2012.03.13. 14:00:05

@Bazaltrajongó:
Sandahl lesz Rajnai és Olasz rizling, esetleg rizling-rizling cuvée; saját lesz Olasz és rajnai, illetve Kéknyelű. Rajnai csak egy, a másikakból akár többféle, illetve lehet, lesz egy-vagy két házasítás.

Bazaltrajongó 2012.03.13. 14:00:58

Köszönöm a dicsérő szavakat, mindenkinek!

Bakó Ambrus

Bazaltrajongó 2012.03.13. 16:53:05

@alföldimerlot:
Villa Sandahl 2010 Recept (Rajnai rizling) kapható a Borkonyha elviteles boltjában

ambrusqkac 2012.03.13. 19:36:59

Csopakon nincs rajnai

kunzoo 2012.03.14. 20:22:35

Fröccsbornak kissé húzós az 1500 forintos ár!

Kaberné 2012.03.17. 21:11:13

Volt szerencsénk tegnap együtt kóstolni Ambrussal - nem nála, Tokajban. Fantasztikus élmény volt látni, hogy mit váltott ki az egyik legelismertebb tokaji borászból - ő kérdezte Ambrust és nem fordítva. Örültünk, hogy színesítette a kóstolót (ami amúgy fantasztikus borokat hozott) és mindenképpen kíváncsiak lettünk a borára. Köszönjük neki az élményt, hogy megismerhettünk egy ilyen tiszta értékrendű fiatalembert. Sok sikert neki.
Szerencse nem létezik, csak néha jókor vagyunk jó helyen:)

Bazaltrajongó 2012.03.28. 12:59:09

@Kaberné: Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat!
Nekem is nagy élmény volt a kóstolás Tokaj városban, nem csupán a borok, hanem a borász személyisége folytán is!
Bőséges, nyílt beszélgetésben vehettünk részt :)