Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Holnapbor

St. Andrea Napbor 2011

2012.03.21. 06:00 - alföldi merlot

Minimum félévtizede minden évben megkóstolom a legismertebb egri fehérbort (vagy az még mindig a Thummerer Királyleányka?). És konstatálom, hogy név és címke továbbra is verhetetlen páros, aztán megkóstolom, és elpárolog a lelkesedés. Fás, lágy, rövid – a szabvány rubrikák és unott pipák. Egy ideje már nem írtam róla, szégyelltem volna az önismétlést. Most viszont harsogva töröm a hírt, hogy a Napbor levetkőzött.

A rommá nyalogatott jégkrém-pálcika-élmény legautentikusabb boros megfogalmazását újragondolták. Vége a szent faszobrászatnak, a nyelvvel kitapogatható évgyűrűknek. De ez csak a sikerpropaganda fele a bréking nyúznak. A folytatásban kiderült, hogy a Napbor a tuttifruttis, sauvignon blanc-os, ipari sztenderd kommerszbe sztriptízelte át magát. De ez még mindig nem a vég - a kóstolás másnapjára kiderült, hogy egy gondosan hangszerelt, slágergyanús egri fehér ígérete ketyeg benne. És bár a másnapos bor egyedi műfaj, én ennél a happy endnél horgonyoztam le (lehet, hogy alaptalanul).

A bontás után azonnal érződött, hogy egy korszak lezárult, a puncs és vanília helyén talán csak egy kis pörkölt mogyoró maradt, de egyébként teljes a szálkátlanítás. Ami azt illeti, simán elhittem volna, hogy sauvignon blanc az alap (pedig egy csepp sincs benne). Van itt fű, csalán, éretlen őszibarack, egres, és tavaszias nyüzsgés, de ez a sablon ma már nem hoz lázba. Kóstolva sem oszlatta el a sauvignon blanc-gyanút – egyébként hárslevelű, pinot blanc, chardonnay és tramini házasítása - van ugyan egy édes-selymes magja, de a savak egyértelműen túlnyúlnak rajta. Az alkotóelemek még nem értek össze, a végét kommersz sauvignon blanc-os savak és ízek uralják. Ha ennyiben maradunk, újabb évjárat futott volna ki poszttalan.

Másnapra azonban összerakta magát. A csalánosság, a túlbúzgó savak, a savanyka és a fanyarság megszelídültek, visszahúzódtak, megtalálták a helyüket. Az illat intenzív és csábító lett maracujával, ananásszal, körtével, fehérvirágokkal és zsírkrétával. Kikerekedett, a korty selymességét és a közép finoman adagolt édességét nem mosták el a savak. Rétegzett és zamatos lett, közepesen hosszú, üdítően gyümölcsös lecsengéssel.

Ha ez a jövő előképe, akkor itt valami finom és értékes van születőben félúton az ó- és az újvilág között. (Meglepő módon leginkább a 2009-es Sauska Tokaj Cuvée 113-ra emlékeztetett.)

5-6 pont és best buy-ígéret, de ez az az eset, amikor nyáron ellenőrizni kell a mostani sejtést (2400 ft)

[Lópici Gáspárt innen, a palack fotóját innen metszettem.]

Címkék: kóstolás hatpontos ötpontos st. andrea eger napbor 2011

15 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr64329797

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.22. 13:51:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.21. 06:52:06

öröm. megvan, mit fogok inni a hétvégén a szabadban :)

e_easy 2012.03.21. 09:50:44

remelem akov benez mert erdekelne h ez ua mint amit o kostolt? nala egri csillag is szerepelt a napbor felirat mogott bar en ennek nem lattam nyomat a palackon

en is ugy tapasztaltam h masnapra szebbik arcat mutatja. tovabbi + h a masodnapon siman visszadugozott felpalackot 3 napra kicsaptam az erkelyre, kapott hideget/meleget de nem esett szet.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.03.21. 11:35:29

@e_easy: ha 11-es, akkor ugyanaz lesz (2010-esen is volt már egri csillag felirat).

evernever 2012.03.21. 18:53:21

Nekem is hasonló tapasztalatom van, másnap és harmadnap még szebb arcát mutatja.

Bortó 2012.03.21. 22:30:35

Azért az, hogy másnapra szépült tényleg csak elméleti szempontból érdekes, nem? Ezer ès kétezer közöti balatoni finomságok viszont cselendzselik a best buy státuszát ennek a furcsa bornak.

Kénporos 2012.03.22. 09:18:05

2400 ért miért best buy, ha egy nappal korábban kell nyitni?

alföldimerlot 2012.03.22. 09:34:18

@Bortó: Nem best buy. De én is, mások is sokat foglalkoztunk azzal, hogy a borok érnek, fejlődnek, hogy vannak borok, amik a piacrakerüléskor még nagyon is rendezetlenek, barátságtalanok, aztán néhány évvel később rá sem ismer az ember, és pironkodik, hogy annak idején elhamarkodottan írta le. Sokan úgy vélik, és én is hajlok erre a véleményre, hogy egy fiatal bor későbbi pályájáról kaphatunk valamiféle előképet, ha több napon át kóstoljuk. A belinkelt posztban (Másnapos bor) írtam erről a hipotézisről. Lehet, hogy ez egy alaptalan feltételezés. Azt hiszem indokolt óvatossággal jártam el, amikor azt írtam, hogy ígéret, és a nyáron vissza kell kóstolnom. Én abban a hitben vagyok, hogy itt egy jó bor készülődik, és ezt szerettem volna jelezni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.22. 09:41:47

@e_easy: frissen bontva kóstoltam, úgy 4 pont volt maximum. AM-nek is csak másnap tetszett.

Vigyázni kell a frissen palackozott borok értékelésével. A gyenge 2010-es év után érthetően a gazdák büszkén mutogatják a 2011-es tételeket, de talán túlzottan korán.

Volt szerencsém 2 hét eltolással ua. a bort kóstolni (más termelőtől) és hát mondhatni óriásit fejlődött/rendeződött a tétel.

Bizonyára így lesz ez a Napborral is.

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.03.22. 16:35:10

@akov: nagy igazságot beszélsz, a borok érésével, fejlődésével kapcsolatban! A Napbor 2010-ben Egri Csillag is volt egyben, 2011-ben pláne az. De…
Megkérdeztem Lőrincz Györgyöt a csillagolásról, ez a helyzet: Egri Csillag néven 2011-es bort március 15-étől lehet forgalmazni, de a 2011-es Napborra már előbb szükség volt. Ezért az a rendkívül kreatív megoldás született, hogy lett egy „átmeneti” Napbor, amely március idásán, illetve egészen pontosan március 21-én átadta a helyét a Csillag-Napbornak. A két bor stílusa hasonló, összetételük azonban eltérő.
Az ebben a posztban szereplő bor alkatrészei: hárslevelű, pinot blanc, tramini, chardonnay. Az ezt leváltó csillagos Napbor 32 százalékban olaszrizling, 30 százaléka hárslevelű, a többi pedig pinot blanc, chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling és leányka. További részletek itt: olaszrizling.blog.hu/2012/03/22/csillagokat_lato_rizlingek, meg itt: egricsillag.hu/csillag_temp/leiras.html.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.22. 17:03:34

@akoan: köszi... érdekes a koncepció. És kérdés, mennyiben téveszti ez meg a fogyasztót!

hegyaljai 2012.03.22. 17:11:34

@akov: Ez a kétféle házasított fehér bor bizonyára megtéveszti a potenciális fogyasztók 0,5 %-át. :)
Magyarul a fogyasztó nem a koncepcióért veszi a LGy borait, hanem azért mert jók.

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.03.22. 17:14:13

@akov: megtévesztésről szerintem nem lehet szó. Talán kissé megkavarodhatnak a vásárlók, de egy jó kereskedő lerendezi a témát. Kissé valóban "érdekes" a helyzet, de abból kiindulva, hogy az Egri Csillag egy jó ügy, ami mögött van egy önkéntesen vállalt szabályzat, akkor nincs mit kifogásolni. Ez egy közösségi bormárka. 2010 meg 2010 volt, erre te is utaltál.

hegyaljai 2012.03.22. 17:22:32

A post címére vonatkozóan - a bor ismerete nélkül is - levonhatunk tanulságokat.
Egy adott bort más érleltségi állapotában kell bemutatni, a borszakírónak-borkereskedőnek, akiről fel lehet tételezni, hogy meg tudja becsülni a bor fejlődésének irányát, mint az átlagos fogyasztónak.
Teljesen más időpontban kell bemutatni a bor iránt érdeklődő közönségnek, akitől az élvezeti értékek flismerésén túl nem sokat szabad elvárni.
Ez az időpont természetesen a szüret időpontjához képest évjáratonként változik, "azonos technológia" mellett is.
Ha egy palackozott újbor a megkóstolás napján gyengébb képet mutat, mint a következő napon, akkor ott valami nagyon el van nézve.
Én lelkes híve vagyok a marketing kommunikáció problémákat áthidaló erejének, de ne várjuk el egy fogyasztótól sem, hogy ma bontsa fel, és csak holnap igya meg.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.03.22. 18:23:49

Úgy látszik ebből a borból minimum két palackot kell venni az igazi hatáshoz és 1 nap különbséggel kell őket fölbontani (úgy hogy az előző napi(aka)t össze tudjuk vetni a frissen bontottal).
Gondolom, azért jött ki ilyen fiatalon most ez a bor, mert 10-esből bizonyára kevesebbet tudtak csinálni, hamar elfogyott, és az utánpótlás is kellett, bár azt is több helyen hallottam, hogy a 11-es borok fejlődésük alapján a szokottnál hamarabb "kívánkoztak" palackba.

e_easy 2012.03.23. 15:00:24

@akov: hat engem lathatoan sikerult megvezetni :)