Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Horvát és szlovén borok a VinCÉ-n

2012.04.20. 06:00 - Szomjas Gödény

Idén sem maradt el a Balkán-kurzus a VinCÉ-n, bár ezúttal Horvátországra és Szlovéniára koncentrált a mezőny. A borokat a Decanternek a Közép-Európai régió boraival foglalkozó munkatársa, Darrel Joseph mutatta be. 

ex yugo.jpgÉrdekes, de a kóstoló végére leginkább a magyar borok lehetőségeire nézve sikerült következtetést levonnom. Szabad a pálya, bármit lehet, a világ nyitott az új fajtákra, kísérletekre, alternatív borkészítésre, az esély megragadásához pusztán tiszta, hibáktól és bizonytalanságoktól mentes borokat kell kínálni. Legyen szó akár 80 napos héjon áztatásról, 12 hónapos akáchordós érlelésről, 15%-os szesszel bíró illatos fajtákról, Darrel Joseph tudott lelkesedni a borokért, és meg is tudta magyarázni a tetszés, vagy nem tetszés okát. Minden bor megtalálhatja a saját közönségét a nagyvilágban, ha nem nyom el benne mindent a birsalmaíz, nem ül rá a borra a dohos hordó, az oxidáció, a keserűség. Ha sikerül biztos kézzel, hibátlanul kivitelezni a rendhagyó gondolatokat.

Dveri Pax Sipon 2010

Tavaly a pince magasabbra pozicionált sorozatából a 2007-es évjárat tette tiszteletét a sorban, és ez a furmint sem különbözik sokban elődjétől. Igen halvány citromszín, vágott fűvel, almával, citrommal, diszkréten. Szájban karcsú, de izmos, szép arányok, hosszú utóíz. Úgy néz ki, hogy arrafelé inkább a kiváló toszkán-francia évjáratra hasonlított 2010, nem pedig a szomorú osztrák és hazai évjáratra. Szájban almás és déligyümölcsös, szépen érett, van hozzá teste is. Bár színében és illatában keveset mutat, ízében és kivitelezésében kiváló. Ha magyar lenne, klasszis lenne. 7 pont.

Querqus Rebula 2009

Halvány citrom szín, illatában egres, citrom. Szájban az előző borhoz hasonlóan sokkal többet mutat, mint amit az illata ígér. Érett alma, pici briós. Közepes a teste, viszonylag karcsú, közepes utóízzel. Erős 5 pont.

Querqus Sauvignonasse 2009

Szlovén fajta, a sauvignon blanc helyi rokona. Vágott fű, csalán, fehér húsú gyümölcsök, szájban inkább gyümölcsös, mint vegetális, bár kétségtelenül emlékeztet a sauvignonokra. Mintha egy gyümölcsösebb változat lenne, és ez nekem tetszik. Magasabb alkoholja miatt testesebb, mint az első két bor, de még elfér benne a szesz. Egy lépéssel közelebb a magyar szájhoz, 6 pont.

darrel joseph.jpgItt jegyezte meg a kóstolót vezető Darrel Joseph, hogy eddig mindhárom bor semleges fajélesztővel készült, acéltartályban – és valóban, látható, hogy kifejezetten jól hozzák az alapokat. Nincsenek hibák, bizonytalanságok, vagy túlzó hordóhasználat. Lehet, hogy nem mindig lényeges a vadélesztő és a hordós érlelés.

Matosevic Alba Robinia 2007

Darrel Joseph elmondása szerint 50 éves tőkékről szűrték a bort, 12 hónapot töltött akáchordóban, és ő szerette, csakúgy mint a korábbi évjáratok hazai rajongótábora, sőt még Robert Parker is pontozta. Pedig tényleg nehezen hinném, hogy egy angol vagy amerikai borítész könnyedén akáchordót találhat Közép-Európán kívül.

Közepes citromszín, erősen parfümös illat, engem speciel a banános krémtúróra emlékeztet ez az akácos-fehér húsú gyümölcsös egyveleg. De most nem borhibaként jelenik meg, és kölcsönöz erjedt jelleget a bornak, maga a bor ilyen. Szájban is hozza ezt az ízt, testes bor, 14 körüli szesszel. Bár megvan a magához való sava, mégis némi személyes nemtetszést megengedve 5 pont. Talán az akáchordó miatt érzem ilyen furának, máskor is viccelt már meg ez a fa.

Roxanich Antica 2008

Ezt a malvaziját 80 napig áztatták héjon, és DJ azért élvezi, mert nem oxidált az illata, friss maradt a bor. Neil Martinnak ellenben nem jött be a 2007-es évjárata.

Közepes borostyánszín, vörösborosan fura, de gyümölcsös illattal. Aszalt szilva! - esik le később a tantusz. Egysíkú, bár egzotikus illata van, és gyümölcsökben szűkölködő íze, csak a szilva próbálja ismét menteni a helyzetet. Némi méz és fahéj gazdagítja a képet. A savai vezetik, a korty végén pedig finoman tapad a sima tannin.

Pontszámot nem írtam fel, talán a malvazijában nálam sokkal tapasztaltabb Pécsi Borozósok véleményét lenne célszerű idézni: "vagy utálni, vagy rajongva szeretni lehet." Én ma még szkeptikus vagyok. Kaló Imre hosszan héjon áztatott, fiatalon sokszor végtelenül egyforma fehérborai jutnak az eszembe, jó lenne egy hosszú vertikális ezekből a borokból, hogy lássam mire is kellene gondolni.

Ilocki Podrumi Traminac 2009

Ez a bor vadélesztővel készült, és 3 évig érlelték: 1-1 évet töltött 7000-5000-3000 literes nagyhordókban.

Mély citromszín, fűszeres, traminis, intenzív, fehér virágos, sőt virágcsokros illat, icipici szappannal. Szájban is traminis, rózsás, nagytestű, széles, kerek, szeszes, de jól össze van gyúrva, nem túlérett. Szecskő Tamás legszebb illatos-hordófűszeres fehérborai ugarnak be, és egy pillanatra felrémlik a Somlói Apátsági Pince harcos küldetéstudata a nagy tramini elkészítése iránt. Talán ez egy fontos megálló lehetne Elzász felé félúton, de nem zárnám ki az önálló út lehetőségét sem. Erős 6 pont és elismerő taps.

Belje Merlot 2009

Hosszú héjon áztatással, tölgykádas erjesztéssel készült a bor. Darrel Joseph szerint egy jól elkészített, tipikus terroirborral találkozhatunk. Ha jól értem a Pécsi Borozó szavait, akkor Villány közelében, a Drávaszögben található a pincészet, az értékesítést pedig a számos pince részére szolgáltató Agrokor Vina szövetkezet végzi.

Mély rubinszín, illatában mintha egy somlai kékfrankos veszett volna el. Szájban is minerális, de még a határon innen marad. (Tehát nem annyira alternatív, mint egy badacsonyi pinot, vagy cabernet tud lenni alkalomadtán.) Rengeteg tanninja van, de szép és sima. Mint egy felpumpált, nehéz páncélba öltöztetett grenache, vagy egy héjon áztatott soproni bor. Igényli az érlelést. Itthon ez a bor is klasszis lehetne, fura egy szerzet, annyi szent, de nincs benne semmi bizonytalanság. És ez fontos. Itthon talán a Somlón tudnék talán elképzelni hasonló vörösbort, ez jut újra és újra az eszembe. Eléri a 7 pontot.

Roxanich Teran 2007

Mély, átlátszatlan rubin szín, gránát villanásokkal. Édeskés, toszkán borokra emlékeztető illat, szilvával, tintával, pici rumosdióval. Szájban is szilvás, nem éles a sav, nem bánt a tannin, de azért nem tagadhatja le a fajtáját: azonnal beindítja a nyálelválasztást. Igen koncentrált, sűrű anyag, nagyon hosszú utóízzel, így a stabil 7 pontot megkapja még nálam is, teran-szakértőknek akár több is lehet.

Címkék: hatpontos merlot ötpontos hétpontos 2007 2008 2009 2010 sipon rebula matosevic dveri pax querqus roxanich ilocki podrumi belje sauvignonasse traminac teran

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr74387561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.20. 08:56:59

Fura, h ennyire szeretted a Dveri Pax Sipont. Nálam 5p-ig vitte. A 10-es ev Szloveniaban is felejtos volt, a Dveri Pax kepviselojetol kerdeztem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.20. 08:59:49

Oh, meg vmi: jo volna tudni hol hasznalnak meg akachordot. A Kozep-Eu-i probalkozasok mellet Olasz akacos feherborral talalkoztam.

lackó 2012.04.20. 13:22:58

A Dveri Pax Sipont én is kóstoltam, hasonlóan szép nyomokat hagyott bennem. Diszkrét, elegáns, arányos és nagyon jól felépített tétel.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.04.20. 14:13:32

Én kóstoltam már burgundi akáchordós fehéret is, de nem nagyon emlékszem rá, van vagy 5 éve.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2012.04.21. 10:33:18

A kóstolón valahogy hasonló gondolatok fogalmazódtak meg bennem is. A kontinentális horvát borok (traminac, merlot) tisztasága, kereksége, kitaláltsága tetszett, a malvaziják közül a Matošević nem volt formában, a korábbi akácosai nekem is jobban tetszettek, a Roxanich meg mindkét esetben (malvazija, teran) nagyon megosztó tud lenni. Lehetett volna frissebb, kicsit konvencionálisabb malvazijákkal kezdeni, onnan érdemes megérteni a fajtát, ezek azért kivételek.
A Quercusok nekem már fáradni kezdtek, a Dveri Pax viszont jó, sőt nagyon jó. 2010 fehérben ott sem/nem volt rossz évjárat, nemrég nagyon sok pincében jártam azon a tájon, kóstoltam szép tízeseket, furmintból, sauvignonból bizonyosan, felejtősnek senki sem mondta 2010-et...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.04.21. 16:49:14

@zoranka: Rám a Movia SB 2010-e tett igen mély benyomást, pedig nagyon ritkán lelkesedek SB-ért.

Mondjuk azért szinte minden horvát/szlovén/olasz borász panaszkodott a sok esőre 2010-ben, akit kérdeztem mostanában.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2012.04.21. 23:44:48

@Szomjas Gödény: eső volt, az tény, ki ne panaszkodna 2010-re, az is tény - de azért nem volt "felejtős" az évjárat, sokan ki tudtak belőle hozni szép borokat is.
még egy apróság: az agrokor vina nem szövetkezet, hanem az agrokor konszern borokkal foglalkozó cége, amely ha jól tudom 7 (egy tulajdonosi körbe tartozó) pincészet ügyeit intézi. ide tartozik a traminacot készítő iločki podrumi, ahogy a vina belje is.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.04.22. 11:41:10

@zoranka: Így van, szerintem is ez a helyzet, ezek szerint úgy tűnik sajnos az ő kollégájuk nem tudta pontosan eljuttatni a fülem mögé az adminisztrációval-értékesítéssel foglalkozó szereplő jogi formáját. Én értékesítési szövetkezetnek értettem, amit mond, de simán lehet, hogy félre.
Köszi a pontosítást!

117 2012.04.23. 21:28:52

Sajnos nem voltam a kóstolón. Többször tapasztaltam külföldi boroknál, hogy mentesek a bizonytalanságtól és a bor- és pincetechnológiai hibáktól. Nem lóg ki belőlük egyetlen komponens (a magyaroknál tipikusan a fa vagy az alkohol) sem. Ezzel nem azt mondom, hogy a külföldi jobb, sőt! Biztos, hogy mindenütt vannak kisebb-nagyobb gondok. Arról van szó csupán, hogy aránytalanul sok szerintem a hibás (vagy inkább: elfuserált) magyar tétel, amikből pedig előbb-utóbb a poharamba kerül néhány, én meg sajnálom a kidobott pénzt. Úgy gondolom, hogy ezek a "bizonytalanságok" első sorban pincetechnológiai hibák, amik elkerülhetők. Sokkal biztosabban kapkodná le a borissza a polcról az olcsóbb tételeket is.
süti beállítások módosítása