Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Vindependent és a Pannon Bormíves Céh hírlevele

2011.04.18. 16:00 - Az Alkoholisták

Belevetette magát a szakma ügyeibe a Borászati Albizottság. Az elmúlt év végéig vagy ötször ültek össze a szakma okosai. Maguk elé idéztették az érintett minisztériumok és hivatalok szakértőit és vezetőit. VM, AMC, VPOP, később NAV, MGSzH, HNT, AMC, MVH. A fontos kérdések hamar felvetődtek: bürokrácia, bormarketing, stratégia. Ellehetetlenülő szőlőtermelők, megfeleződő szőlőterületek, rossz termés, borászati gigaberuházások EU-támogatással, az országutakon ismeretlen helyről ismeretlen helyekre tartó 30000 literes boroskamionok, adóelkerülés – azonnali megoldást igényel a helyzet. A döntésekhez adatok kellenek: mennyi a szőlőterület, mennyi a szőlő, mennyi a bor, mennyi az import és az export?

Nem lehet gond. A szakma szereplői csaknem minden felsorolt intézménynek évenként jelentenek. Pincekönyv, borkísérő okmány, számla, szüreti jelentés, gazdasági akta, származási bizonyítványok rendszere, jövedéki elszámolás, forgalomba hozatali járulék befizetése, területalapú támogatás lehívása, statisztikai jelentés, meg vannak még persze a földhivatali nyilvántartások. Ha valamelyikkel két napot késünk, megnézhetjük magunkat! Külön-külön is alkalmasak arra, hogy csaknem teljes áttekintést adjanak a szakma helyzetéről. Ha meg az adatbázisokat összetoljuk!

Aztán az adatokból levonhatók a következtetések, kiszűrhetők a párhuzamosságok, egyszerűsíthető az adminisztráció. Nosza, kérjük be az összesített adatokat, lehetőleg borvidéki bontásban! Hamar kiderült, hogy a sürgős jelentések a legtöbb helyen a folyosón végzik. Feldolgozatlan aktahegyek. Nincs rá ember, számítógép, program, akarat, pénz. Ha még egy kis pénzt kapnánk, tudok valakit, aki adatonként 10000 forintért... – Elhangzott.
Négy embert ráállítottam, hatalmas munka, bonyolult. Excel tábla. Aztán csönd. Az apparátus nem hagyja magát. Hogy laikus autszájderek ugráltassák. A legtöbbet ugrálók azért még kaptak egy-egy büntetést. Mert az öt évvel ezelőtt termett borukon rossz volt a címke. Hiányzott egy szó. Vegyék már észre, hol lakik az Úristen! Aztán minden vissza a régi mederbe. AMC. A miniszteri bormarketing tanácsadó bizottságból ki a termelők sokat ugráló képviselőivel!

Pincekönyv rendeletmódosítás. Jogharmonizáció. Különben az Unió… A Vindependent és a Pannon Bormívesek bekeményítenek. Csak akkor, ha ezzel egyidejűleg valóban elkezdődik a párhuzamos nyilvántartások kiszűrése. Majd most. Erre aztán ígéretet kapnak a VM-től.
Az apparátus visszaveszi a jogait.

Business as usual? Vagy valami tényleg elindul?

Vindependent     Pannon Bormíves Céh

Címkék: bormarketing pannon bormíves céh vindependent

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr122836793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2011.04.18. 16:42:45

Az adminisztrációs egyszerűsítésben ennyi történt:
www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php?menuindex=200&pageindex=kozltart&ev=2011&szam=38
Amiből nem lett semmi az Albizottság ülésein elhangzottakból, ahhoz itt vannak a jegyzőkönyvek.
www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_biz.biz_adat_uj?p_ckl=39&p_biz=A363&p_tag=&p_tagj=&p_munkatars=&P_stilus=nyito.css&p_honl_rend=&p_ules=I#biz_ules

Fejétől bűzlik a hal. Az elnök tornatanár, és bár villányi képviselőnek állítja be magát, a valóságban a siklósi és ormánsági cigányok szavazatával került be. Ő a felelős, hogy az idén még nem lett összehíva az Albizottság.
Ami pedig a közigazgatásról elhangzott az mind igaz.

Bortó 2011.04.18. 18:12:03

"Az elnök tornatanár, és bár villányi képviselőnek állítja be magát, a valóságban a siklósi és ormánsági cigányok szavazatával került be."

Nem tudom, jó helyen járok-e?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.18. 18:25:10

@hegyaljai: Átolvastam ezeket a bizottsági jegyzőkönyveket. Hát mit mondjak... gyomorforgató az a bürokratikus léggitározás amit a magyar bor körüli gittegyletek munka címén művelni tudnak.
A döbbenet pedig az, hogy az értelmes emberek ott is elmondták, hogy mi lenne a tennivaló, csak éppen a döntéshozók tesznek rá toronymagasról :(

benchmade 2011.04.18. 20:00:40

@Bortó: Akkor jársz jó helyen, ha nem Magyarországról írsz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.19. 00:41:53

És ez az egész még meglep valakit?

alföldimerlot 2011.04.19. 07:45:40

@hegyaljai: Időközben levették a jegyzőkönyveket? Én már nem találom őket a megadott linken.

hegyaljai 2011.04.19. 08:28:22

Szerintem a link vége maradhatott le. Tehát az útirány: Országgyűlés/bizottságok/bizottságok honlapjai/mezőgazdasági bizottság/szőlészeti albizottság/az albizottság üléseinek megjelenítése.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.19. 08:58:08

@hegyaljai: Én is látom a jegyzőkönyveket. Itt van például a 6. ülés jegyzőkönyve: www.parlament.hu/biz39/bizjkv39/MB/A363/1012151.htm

Komolyan mondom majdhogynem szórakoztató.

Régebben is ez volt a véleményem, de egyre inkább meg vagyok győződve arról, hogy az egész Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt, Hegyközségek Nemzeti Tanácsát az Agrármarketing Centrummal együtt az összes gittegyletet szét kellene zavarni minden gondolkodás nélkül.

Komolyan mondom :) merje valaki azt mondani, hogy nem groteszk, hogy a termelők befizetett pénzének egy tetemes része arra megy el, hogy embereket vesznek fel a befolyó pénz számolására :)

Ki az aki nem röhögi el magát amikor azt mondja, hogy 10 ezer forintért rögzítenek az egy darab adatlapot az MGSzH-ban?

Ráadásul a megoldás pofonegyszerű. Hagyják békén a termelőket, ne akarjanak adó gyanánt semmilyen forgalombahozatali járulékot behajtani a sok léhűtőt meg hivatalnokostul zavarják el.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.04.19. 10:11:39

Az egész társaságot szét kell kergetni a fenébe. Teljesen fölösleges egy ilyen vízfejet eltartanunk, ami csak nyeli a pénzt, de gyakorlati haszna a nullával egyenlő.

shiraz 2011.04.19. 10:32:54

@BZoltan:
talán inkább tenni kellene valamit a tisztelt szervezeteknek. vagy rájuk sincs szükség.
amíg nincs borászati érdekképviselet, addig a politika meg a lobbik azt csinálnak a kedves borászok életét befolyásoló bürokráciával no meg a befizetett járulékaival amit akarnak.

iLane 2011.04.19. 11:25:00

A nemzetkozi WSET kepzesen a Magyarorszagrol szolo resz azzal kezdodott, hogy a tulzott burokracia miatt a boraszati szektor nem fejlodik a lehetosegeinek megfeleloen. :(

Falatka 2011.04.20. 21:06:25

Nincs érdekképviselet, de a politika nem is akarja, hogy legyen. Tök mindegy, hogy melyik párt van hatalmon, rá kellett volna erre hamarabb jönni. Biztos ismeritek Churchill mondását: "Ha egy probléma megoldását halogatni akarod, hozz létre egy bizottságot." Hát ez a bizottság is ennyit ér! A határozatai semmit nem érnek, ha vannak egyáltalán. Magyarul fűrészelik a semmit. Az ott pöffeszkedő politikusok, meg hivatalok képviselői már céljuknál vannak, pénz a zsebben. És ki emlékszik már mit ígértek a rabszolgáknak. Majd tudják ők mit kell csinálni a pénzzel, a szakma meg ki a fenét érdekli. Majd kapnak egy-két szar kampányt, meg puccos óriásplakátot aztán töröljék szemüket szájukat. A cirkusz mehet tovább. És ez a lényeg!!

shiraz 2011.04.21. 10:25:32

@Falatka:
két nagy küllönbség van az ókori és a mai rabszolgák között
a maiakat már etetni és szállásolni sem kell, megoldják maguk, viszont az ókori rabszolgák legalább fel tudtak néha lázadni.
a maiak már ellustultak :)

E.G.O. 2011.04.26. 22:33:06

@BZoltan: Gondoltam, ha már ilyen szép az ajánlás, belenézek:

"Elmondanám, hogy ezeket a pénzeket jellemzően mire használtuk fel tulajdonképpen. Itt 14 munkatárssal bővítettük a létszámot, akik gyakorlatilag a járulék feldolgozásával és a vizsgálatok megerősítésével foglalkoztak. Tulajdonképpen 5 felügyelővel bővült a létszámunk, és amire ezt a járulékot felhasználtuk. Egyszer kellett létszám arra, amit a járulékok bevallásának rögzítésére használtunk fel, aztán a célellenőrzések végzésére..."

Először hemperegve röhögtem. de már nem. Szomorú vagyok, pláne a névsor olvastán...:(

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.04.26. 23:48:14

Hát akkor mégiscsak elmesélem "kedvenc" történetemet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal drága munkatársa(i?) kapcsán...

Egy borkereskedésben járva pár hete beszélgettem az egyik munkatárssal, akivel jobb viszonyban vagyunk, hogy végül is most mi is ez a hivatal. Mondja (remélem jól emlékszem), hogy többek közt ők végzik most azt a borbevizsgálósdit, ami miatt eddig az OBI volt népszerűtlen. (És persze ezúton is megkövetem a nagyszerű barkácsáruházat.)

Ez (újonnan?) import borokra is létezik, tehát bejön a szaki a boltba, és közli, hogy ő ebből és ebből a borból elvisz 3-3 palackot bevizsgálni. Aztán megbeszélték a részletek, hogy ezt most akkor hogyan, a végén azzal búcsúzott a drága, hogy "örüljön, hogy nem a 25.000 forintos XYZ-t viszem".

Ekkor a palackokra tekintve már én is az éles peremű tárgyat véltem felfedezni bennük, ami bizonyíték lesz a tárgyaláson, szóval azért még a stílusuk is hagy még kívánni valót maga után :)

((Persze lehet, hogy az ürge tényleg azt hitte, hogy jó fej volt. Meg biztos nem ilyen az összes kollégájuk.))

Belcsuj 2011.04.27. 09:15:27

Nem fog ebben az országban elindulni semmi, sajnos a Szomjas Gödény által írottak nagyon is általánosak és őszintén szólva én már bele is untam az óvatoskodásba. Ebben a mi kis hazánkban az jelent belépőt a jó zsíros pozíciókba, ha minél dilettánsabb vagy és lehetőleg a stílusodtól is kinyílik a bicska a zsebekben. De, ha még nem is vagy eme nagyszerű tulajdonságok birtokában, hát legalább szeress jó sokat beszélni a semmiről és ne is szégyelld, hogy semmi értelmeset nem teszel. Ha korrupt is vagy, az már az abszolút rátermettség csimborazzója.
Az AMC igazgatója, Simon Péter a bicskanyitogató stílusúak közé tartozik, ezt már megbeszéltük itt egy korábbi írás kapcsán, Tiffán Zsolt meg nemrégiben tartott egy előadást az albizottság tevékenységéről, aminek nyugodtan lehetett volna a "hogyan sűrítsük bele egy fél órás beszédbe 823-szor a Vilánny szót" alcímet adni, más, komoly szakmai dologról (amit elvárnék) nem sok szó esett.
A miniszter meg eltávolít mindenkit a bormarketing bizottságból, aki látott már szőlőt közelről.
Ez a nagy magyar valóság, és már k.rvára idegesítő, hogy egyszerűen semmi nem alakul úgy a borok körül se, ahogy egyszerű, józan ésszel intézve a dolgokat, alakulhatna.

hegyaljai 2011.04.27. 20:15:46

Nyilván SP és TZs is olvasta ezt a postot, vagy ha nem akkor valaki csak felhívta rá a figyelmüket. Ehhez képest lázas tevékenység az elmaradások behozására, vagy egy "bocsi" sem látszik a horizonton.

E.G.O. 2011.04.27. 21:56:27

@hegyaljai: Szerinted őket TÉNYLEG érdekli, hogy mit nyavalyog pár idióta boros vagy borkedvelő egy blogon? Mennyiben veszélyeztetjük mi az ő megélhetésüket/zsíros bödönkéjüket?

Mivel őket és a pereputtyukat nem sorolom a fent említettek közé (boros v. borkedvelő), nem gondolnám, hogy akár csak kicsit is birizgáljuk az ingerküszöbüket.

Az itt elhangzottak erejét mutatná, ha válaszolnának, vagy eltüntetnék az a jegyzőkönyvet a netről, de nincsenek illúzióim. Afelől, hogy tennének is valamit, pláne.
Illetve picit: az anyagot persze lementettem, biztos, ami sicher...:)
süti beállítások módosítása