Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hogyan isznak a kínaiak?

2011.11.06. 07:00 - alföldi merlot

A kínaiak tulajdonképpen szarnak a borra. Nem része a kultúrájuknak, nem illeszkedik a gasztronómiájukba, és alkohollebontásban is legfeljebb az indiánokat tudják megelőzni. Csak hát pusztán a Népi Köztársaságban ezerháromszáznegyvenkét millióan voltak tegnap, a vásárlóerejük pedig számunkra fölfoghatatlan tempóban nő. Így aztán ha Kína gyűszűvel merít a borból, akkor is tengerrengést kelt (l. bordói-őrület, satóvásárlás és borba fektetés).

A napokban Jancis Robinson honlapja, a Purple Pages érdekes írást (sajnos fizetős tartalom) közölt a kínaiak borfogyasztási szokásairól. A szerző JR jó ismerőse, Kínában dolgozik, tudós, tanácsadó és könyvszerző. Méltányolható okokból név nélkül adta közre meglehetősen csapongó feljegyzéseit, de hál’ istennek esetében az udvariasság még nem koptatta el az értetlenség élét. A továbbiakban „Englishman” írásának általam ferdített és újrakevert változata olvasható.

Miért isznak másként a kínaiak? Az egyik alapvető ok élettani: a kelet-ázsiaiak jelentős része nem bírja az alkoholt. Sokan már egy kortytól is megszédülnek, így számukra a bor inkább egyfajta drog. Ha egy jómódú kínai valami finommal akarja kényeztetni magát, akkor zöldséget eszik, gyümölcslevet vagy tejet iszik. A sör ugyan népszerű, de proliitalnak számít. 

Talán ennek a biológiai hendikepnek is szerepe van abban, hogy aki sokat iszik, azt erősnek látják. A kínaiak sokszor azért rúgnak be, hogy ezzel az elégedettségüket, a főnökeik iránti lojalitást fejezzék ki. Englisman egyik anekdotája: Az egyik ismerősöm mondta el, hogy ő például utál berúgni, de nem akar kilógni a sorból, és ezért vállalja mint a csoportösszartozás kifejezését. Szintén ő mesélte, hogy az egyik hajdani évfolymatársától, amikor az egy kormányzati állásra jelentkezett, megkérdezték, hogy bírja-e az ivást. Kínában minden a hatalomgyakorlásról szól, és ennek egy élvezetes módja (a szerencsésebbek számára) az, hogy többet iszol, mint mások.



Pekingben többet isznak, mint Sanghajban, és sokkal többet, mint vidéken. A Sanghajban élő külföldiek ugyan kezdik meghonosítani a borkóstolást, azaz a nem a berúgásra irányuló fogyasztást, de ezt a többség nyugati hóbortnak tekinti (némileg analóg a helyzet a partikkal: a kínaiak nem buliznak, nem szeretik az alkoholt, és nem szeretik a kötetlen összejöveteleket).   

A szemérmetlenül drága bordóiak vásárlása rossz hír mindenkinek. A Forbes magazin szervezésében a közelmúltban fórumot tartottak a sanghaji luxusról, és itt a felszólaló helyiek alapos fejmosásban részesítették az LVMH és a Richemont vezéreit a pazarló luxus népszerűsítése miatt. Ha a bort pusztán luxuscikknek tekintik, akkor nyilván lesznek olyanok, akiket ez vonz, de sokkal többen, akiket taszít.

A legtöbb kínai számára a bor, akár szereti, akár nem, a barátok, főnökök stb. felköszöntésének eszköze, másrészt a berúgás eszköze. Étkezéskor, önmagukban csak a legritkábban isznak. Ha inni akarnak, akkor tósztot mondanak. A fogadásokon körbejárják az asztalt, és mindenkivel koccintanak. Hogy esetleg az ételhez is lehetne bort inni, ez csak nagyon kevesek fejében fordul meg. (Ráadásul a kínai étkezések alkalmával a hideg és meleg ételek, a hús és a hal, az édes és a savanyú gyors váltakozása eleve megnehezíti a bor-étel párosítást.)      

Ez is oka annak, hogy a kínaiak miért érdeklődnek oly kevéssé a borok iránt, és miért annyira tájékozatlanok a különböző borvidékek, szőlőfajták stb. tekintetében. Egy másik ok, hogy általában rendkívül tudatlanok Európát, illetve az egyes országokat illetően, a bortermelő vidékekről már nem is beszélve. Hiányzik a nyelvtudás, hiányosak a földrajzi ismeretek.



Ráadásul a kínaiakban nem él semmilyen bukolikus nosztalgia a vidéki élet iránt. A Népi Kínában a vidék-város fogalompárhoz egészen más képzetek társulnak, mint Európában - náluk a vidék egyszerűen szegénységet és elmaradottságot jelent. A falusi élet az ő szemükben sem nem vonzó, sem nem izgalmas. Ismerik Párizst, Londont vagy Rómát, de egyáltalán nem kíváncsiak arra, hogy a nagyvárosok körül milyen lehet a vidék. Pozitív vonás viszont, hogy nagyon is érdeklik őket a helyi termékek, a helyi ételek.

A kínaiaknak számára tehát nem vezet királyi út a borhoz: nem bírják az alkoholt, nem beszélnek idegen nyelveket és hiányzik a földrajzi műveltség.

Egy újabb probléma a felszolgálási hőmérséklet. Na erről végképp nincs fogalmuk. Kínában ha valaki egy pohár vizet kér, akkor jó eséllyel egy pohár forró vizet fog kapni (főleg Sanghajtól északra). A kínaiak nem értik a megfelelő hőmérséklet fogalmát, nem értik, hogy miért kellene a fehér bort más hőfokon szervírozni, mint a vöröset.

Mit hozhat a jövő? A problémák fokozatos eltűnését. Englishman azt írja, hogy a törzshelyén, egy laza és olcsó étteremben, ahol európai konyhát visznek, de a közönség zöme kínai, az ebédhez senki nem iszik bort. Esténként azonban változik a helyzet, és van, aki bort rendel. A bor trendi, és ha aki nem köszöntéshez, hanem csak úgy önmagában issza, arról azonnal tudható, hogy szabadon gondolkodó, önálló egyéniség. A borfogyasztás fellendülését valószínűleg a rohamosan szaporodó bárok és éttermek hozzák majd el, ahol egyedül, kettesben, hármasban isznak bort, azaz nem nagy társaságban, formális összejöveteleken.
 
Egyre több a borkereskedés, gyakran borbárral összekapcsolva. A tulajdonosok ma még sokszor külföldiek, vagy olyan kínaiak, akiknek külföldi a házastársuk. Drága bort venni szintén a hatalom jele. Ha egy társaság számára bort kell választanunk egy étteremben, akkor valójában egyetlen szabály létezik: a legdrágábbat kell kérni.

Végül egy megjegyzés Hong Konggal kapcsolatban. A kínaiak számára Hong Kong jóformán nem is létezik. Visszakapták. De Hong Kong egy szűk kis szeglet, szóra sem érdemes. A hong kongi cégek szolgáltatásait ugyan még igénybe veszik (bankok, ingatlanforgalmazók, bevásárlás), de egyre ritkábban.

[A képeket innen metszettem.]

Címkék: kína híradó jancis robinson

59 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr853357551

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fejenként két litert, főleg vörösbort isznak a kínaiak 2012.02.19. 09:27:02

Megháromszorozódott az elmúlt öt évben a kínai borfogyasztás, és ez a trend a következő években is folytatódni fog. Kína mára a világ ötödik legnagyobb borfogyasztó országává lépett elő.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mossberg operator 2011.11.06. 08:55:22

Jo atirat, tetszett. Talan annyit tennek meg hozza, hogy a cikkben emlitett allasinterjun az volt az EGYETLEN kerdes. (Can You drink?). Mi itt sokan megkapnank azt az allast:)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.11.06. 09:27:01

"aki sokat iszik, azt erősnek látják"

"kezdik meghonosítani a borkóstolást, azaz a nem a berúgásra irányuló fogyasztást, de ezt a többség nyugati hóbortnak tekinti"

"Hiányzik a nyelvtudás, hiányosak a földrajzi ismeretek."

"náluk a vidék egyszerűen szegénységet és elmaradottságot jelent"

"nem értik a megfelelő hőmérséklet fogalmát, nem értik, hogy miért kellene a fehér bort más hőfokon szervírozni, mint a vöröset."

Hirtelen ennyit találtam, ami simán illik Magyarországra is. Ha esetleg nem olyan simán, akkor az az utóbbi 5 év változásainak köszönhető. Fiatal koromban egy ideig a diszkóban az volt a menő, aki egy üveg aszút rendelt magának. Üvegből itták, szívószállal. De vbk van még most is, gondolom. (Sőt: Párizsban (!) is voltam olyan borbárban (!), ahol a hűtőből kaptam a Crozes-Hermitage-t. Vöröset, persze.)

Nem kell a kínaiak bor-nemismeretét túldimenzionálni. 10 év, és a kínai borfogyasztó semmivel sem fog kevesebbet tudni, mint az európai. Most kezdik, majd belejönnek. Még az is lehet, hogy hamarabb, mint mi.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.11.06. 09:32:52

@mistinguett: Nincs kétségem arról, hogy gyorsan kialakul egy értő kóstológárda.

Viszont az, hogy alkatilag nem bírják az alkoholt, bennem komoly kétségeket hagy.

Sárfehér 2011.11.06. 09:40:46

Nagyon tetszik nekem is, különösen, hogy időnként kínaiakkal, japánokkal dolgozom együtt. Változatos, hogy melyik bírja, és hogy melyik áll fejre egy fél pohár sörtől, de most, hogy írod, tényleg a felsőbb körökből származók bírják jobban. Ez utóbbit pedig nehéz rábeszélni, hogy ne töltse tele a poharát, elég egy kóstolónyi. Van olyan japán is, aki tudja magáról, hogy nem bírja, mégis jelig tölti magát. A másik japán pedig nem fogja le a kezét, mi szoktunk figyelni rá, hogy legyen, aki buli után hazaviszi.

Ahogy végigolvastam a posztot, bizony, azon egy pont kivételével, hogy nem bírnák az alkoholt, minden ugyanúgy igaz az oroszokra is. (-Hócses vodku? -Nyet. -Vüpis? -Da. Azaz: -Akarsz vodkát? -Nem. -Megiszod? -Igen.)

És hogy megnézzük a dolgok fonák oldalát, mi épp annyira barbárként viselkedünk a teakultúrával, mint ők a borkultúrával kapcsolatban. Meséli az egyik kínai, hogy meglátogatott valakit itt az illető irodájában, aki kedveskedni akarván, levett a polcáról egy korábban ajándékba kapott kínai teát, és azzal kínálta a vendégeit. A kínaiaknak elkerekedett a szemük, mert az bizony a kínai teák Petrus-a volt, amit ők soha életükben addig nem kóstoltak addig. A vendéglátónak fogalma sem volt, hogy mit tartott a polcán.

Chouwen · http://doufukuai.blogspot.com 2011.11.06. 09:52:01

Azért az kicsit túlzás, hogy 'drogként' kezelnék :) A legutolsó abc-ben is lehet bort kapni, teljesen általános, viszont tényleg nem túl nagy népszerűsége. Egyébiránt Kína és a bor kapcsolata nem újdonkeletű dolog, a Selyemúton elég sok minden eljutott hozzájuk már a Han-korban.

Mellesleg Kínában, azaz Xinjiang-ban (Újguriában, ami eredendően nem volt Kína része) is folyik bortermelés, nem csak import boraik vannak. A minőségükről nem tudok sokat mondani, mert nem ittam még. Meg nem is értek hozzá. :)

Szerintem a kínaiak szeretnek bulizni, és szeretik az alkoholt is. Kevésbé bírják, az tény, de nem olyan veszélyes a helyzet.

A bornak Kínában valóban nincs nagy kultúrája, de az alkohollal nem állnak hadilábon:
doufukuai.blogspot.com/2011/04/kinai-kocsmologia-vol5.html

A sör miért lenne proli? :)

udvari bolond 2011.11.06. 11:00:29

cserébe az ezermillió féle teájukkal rengeteget bírnak szertartásoskodni, pepecseni. mi meg itt filterezzük az earlgrayt meg az alma-csipkebogyót...
vmit vmiért, az is egy inni való, serkentő hatású ízes-illatos cucc, sok gondoskodást igénylő növényből...

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.11.06. 11:48:55

@Szomjas Gödény: Hát majd bordóban csinálnak nekik alkoholmenteset. :)

errrrrrrrrr 2011.11.06. 11:56:43

amikor én arrafelé jártam, úgy ivott mindenki mint a gödény. a maotai volt a mániájuk. ha nem iszol velük, az sértés számukra. minden este ájulásig itattak.
üzletemberek voltak, de nem a felső 10 000-ből.

Maegoss 2011.11.06. 12:32:36

Nem akarom megbántani a titokzatos szerzőt ("Englishman"), de néhol elég nagy sületlenségeket ír. Én már kb. három éve Pekingben élek, úgyhogy van egy kis tapasztalatom e téren. Ime:

1. Való igaz, hogy a kínaiak nem igazán isszák az általunk bornak nevezett italt (= szőlőből készült, 1x%-os alkoholtartalom), viszont isznak helyette másból (pl. rizs, kukorica, gabona) készült alkoholt. Ezeket az italok minimum 30% alkoholtartalmúak, de nem ritka az 50-60%-os sem. A kínaiak általában ilyen alkoholt isznak, főleg fontosabb alkalmakkor. Persze sört is isznak (általában kínait), de az tényleg kicsit proliital. Egy ilyen híres kínai alkohol márka például a Mou Tai (vagy Mao Tai).

2. "Az egyik alapvető ok élettani: a kelet-ázsiaiak jelentős része nem bírja az alkoholt. Sokan már egy kortytól is megszédülnek, így számukra a bor inkább egyfajta drog."
Mivel a kínaiak által gyakran fogyasztott alkohol (lásd első pont) sokkal erősebb, mint a mi borunk, ezért szerintem erős túlzás, hogy nem bírnák az alkoholt (pláne hogy megszédülnének egy kortytól). Sok kínait (férfit) láttam meginni legalább hat-nyolc kispohárral egy 50-60%-os alkoholból, aztán meg folytatták sörrel. Főleg igaz ez vidéken és Kína északi részén, ahol sok alkoholt isznak (lásd harmadik pont).

3. "Pekingben többet isznak, mint Sanghajban, és sokkal többet, mint vidéken"
Ez is nagy sületlenség. Kínában (ugyanúgy, mint Magyarországon), a nagyobb városokban található az értelmiségiek zöme, míg vidéken sokkal több a műveletlen ember, akiknek az ivás az egyik fő szórakozásuk. Különösen igaz ez Kína északi részére, ahol a nagy hideg miatt isznak elsősorban többet.

errrrrrrrrr tapasztalatát is megerősíteni tudom, emlékszem amikor egyszer részt vettem egy kínai pár esküvőjén egy kisebb városban, én voltam a díszpinty, szóval tukmálták belém a Mou Tai-t és nem akarták megérteni, hogy nem szeretem a sört :)

Szerkó Ferkó 2011.11.06. 13:03:20

Hogy ki mennyit tud meginni, az gyakorlat kérdése. Voltam bulizni kínaiakkal, akik régóta éltek már nyugaton, és kellően akklimatizálódtak, ergó úgy ittak, mint a kefekötő.

@Maegoss: "míg vidéken sokkal több a műveletlen ember, akiknek az ivás az egyik fő szórakozásuk."
Ez elég erősre sikeredett!

vigbor 2011.11.06. 13:07:31

Két évvel ezelőtt kapott emailből részlet..

"A fentiek figyelembevetelevel a celom, hogy a lehetosegekhez kepest, egy teljes evjaratsort tudjak kinalni a partnereimnek (szuletesnapi ajandek), valamint a ceges vasarlok reszere olyan “presztizsbort”, melly alacsonyabb arfekvesu, es komolyabb mennyiseg fellelheto belole. Mindezek melett termeszetessen vannak “sznobok”, akik a magas arfekvesu borokat is megvasaroljak. Amennyiben vannak olyan tetelek, mellyek egyediek valamely szempontbol, van tortenetuk, stb. Azok kulonossen erdekelnek. A muzealis borgyujtokre egyenlore nem terek ki, ezt a reteget egy masodik lepcsoben kivanom megcelozni."

Maegoss 2011.11.06. 13:37:32

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: egyszer láttam Tokaji Aszút egy import élelmiszereket áruló boltban. Kínában a rendes élelmiszerboltokban található termékek több, mint 90%-a kínai márka (mindenből van saját márkájuk) plusz még kaphatóak néhány nemzetközi márka termékei is, főleg rágcsálnivalók és édességek (pl.: Lays, Chio, Dove, Mars, Coca-Cola, stb.) Az ilyen üzletek kizárólag kínai alkoholokat árulnak.

Maegoss 2011.11.06. 13:47:47

@Szerkó Ferkó: igen, kicsit szerencsétlenül fogalmaztam: Magyarország hasonlóságát csak arra értettem, hogy az értelmiségiek többsége itt is nagyobb városokban él (szóval vidéken inkább a kisebb településeket értem, nem "minden más Budapesten kívül"). Természetesn Magyarországra, nem igaz az a kitétel, hogy sok a műveletlen ember, akiknek az ivás az fő szórakozásuk. Kínára viszont sajnos igaz ez, a kisebb falvakban (és sok ilyen település van) sokan még írni/olvasni sem tudnak rendesen. Az ilyen falvakban gyakran nem küldik iskolába a gyereket, mert minek, inkább menjen a földre dolgozni.

Sárfehér 2011.11.06. 13:52:56

@Maegoss: Azt sem szabad elfelejteni, hogy az emlegetett északi területek gyakorlatilag friss gyarmatok.

Intizar 2011.11.06. 13:55:56

Hm... én egyetlen kínait ismerek, de az jobban bírja a bort, mint bárki más a köreimből, pedig a köreim piások. Igaz, nem népi kínai.

ORGASMUSFORSCHER 2011.11.06. 15:26:00

A demokratikus Kínában (aka Tajvan) a sörhöz egy adag jeget + egy kis poharat adnak. Egy-két jégkockára ráöntenek 1 deci sört s indul a dőzsölés! Láttam fiatalokat hasonlóan fogyasztani bort is. Az országban nem hogy francia bor van mindenütt, de még német, osztrák, stb. bor is kapható. Magyart nem láttam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.06. 15:49:37

@Szerkó Ferkó: ami felesleges volt , mert eleg sok a muveletlen ember /foleg kis telepuleseken/ mint a vilagon mindenhol, akiknek a szorakozasuk a kocsma...
@Szomjas Gödény: azt sem igazan hiszem hogy totalisan nem birjak az alkoholt, de kulturalt borivashoz nem kell edzeni...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.06. 15:50:46

@Maegoss: dehogynem igaz...
persze kerdes mit nevezunk "sok"-nak

virágelvtárs 2011.11.06. 17:18:31

Olyan ez, mint az űrkutatás.
Van erre sok sztori, nekem most 2 ugrott be hirtelen:
1. Tavaly novemberében egy európai templomban játszódó jelenetet forgattunk. Pekingtől 1 órányira vittek, pár szőlőshegy között egyszercsak ott termett egy francia kisváros. Minden a borkultúrára volt kihegyezve, méghozzá Kína 2. számú saját bora, a híresen ihatatlan Changyu népszerűsítésére. De a város frankón megvolt. Emelkedők, macskakő, íveskapuk, kávézók, pékségek. Az arcokon kívül az egész városban semmi nem volt kínai. Minden franciaolasz volt.

virágelvtárs 2011.11.06. 17:26:37

2. Harbinban tárgyaltunk északon. Mezőgazdasági cégóriás, de mondták, hogy igen, "borral is foglalkoznak". Mióta? 2OOO óta kutatjuk, 2OO8 óta van szőlőnk is már. És ott volt a szőlő. Szépen, fólia alatt, ahogy ugye kell a szőlőt termelni. Mondták, hogy bor még az nincs még, de van rusztikus présházuk, mellette művészház, egy borszalon és egy épülő borszálloda. Komolyan kell eztet venni, mondom.

vrana 2011.11.06. 17:34:44

@Sárfehér:Ez jó beszólás volt!
Észak-Kína = Mandzsúria. Az utolsó kínai (Csing Qing) dinasztia (1644-1912) mandzsu.
Ez a bölcs kijelentés kb. azzal egyenértékű, ha száz évvel ezelőtt (1911) azt mondod:
"Azt sem szabad elfelejteni, hogy Ausztria gyakorlatilag Magyarország friss gyarmata."

TheSlaydo 2011.11.06. 18:33:19

Az, hogy az Azsiaiak nem birjak az alkoholt nem kitalacio hanem biologiai teny. Hianyzik valami az alkohol lebontasaert felelos enzim beloluk ami a feherekben a tobb ezer evnyi pialas soran alakult ki. Wikipedian kikeresheto. Jobban berugnak es eszmeletlen masnaposak utana. En japanokkal pialtam 1 sor utan idiotak 2utan vorosek 3 utan komasan kidolnek az asztalon. A mi fogyasztasunk utan pedig az all you can drinkben sirva fakadt a tulaj;)

Sárfehér 2011.11.06. 18:40:23

@kacsa666: ??? Valami attól gyarmat, hogy hogyan kezelik. Az északi belső-ázsiai területekre igen intenzíven telepítenek embert, ipart: ez klasszikus gyarmati politika.

numudal 2011.11.06. 19:07:59

Jó kis cikk volt. Mondjuk volt benen pár hüjeség, de azért szépen összeszedte.

Voltam többször kínában, itthon is tartom a kapcsolatot nem eggyel, és szeretném jelezni:

A japánok (legalábbis akikkel én találkoztam) TÉNYLEG nem bírják az akoholt.

De a kínaiak "nemzeti itala" a Maotai (en.wikipedia.org/wiki/Kweichow_Moutai) az 35%-53% fokos is lehet és ebből szó szerint deciket/litereket isznak egy-egy vacsora alatt. Ilyen vacsorából pedig egy nap 2-4 is lehet. Igaz, bor nem része az életnek, de az alkohol ugyanúgy, mint bárhol máshol.

Szóval ez egy tévedés. ők -ha nem is annyira, mint mi kelet európaiak- de bírják a piát.

A bor viszont igaz. Nem tudják mi az és nem is igazán értik, isznak egy kortyot aztán vissza a gépzsír szerű Maotai-hoz.

Személyesen éltem át, azt hiszem Pekingben, hogy nagy vacsi, kérek egy kis vörös bort (gyanusan fehérboros pohárba, de azért azon ott nem akadunk ki).. pincér bort kitölti.. elmegy. még oda sem ért a kezem a borhoz másik pincér már dobja is bele a jeget!!!!!! Nem tudtam sírjak vagy nevessek, kérdeztem mellettem ülő kínait, hogy most ez mi a franc... mondta: "jég, hogy hideg legyen" ooohh mondom. akkor értem:)

Bort tényleg csak sznobizmusból isznak, illetve ajándékként elég menő.

Jah és... most úgy írtad, hogy felnéznek arra aki jól bírja az italt.. miért itthon nem? Vagy úgy egyébként szinte bárhol?

numudal 2011.11.06. 19:11:02

Bocs! látom Maegoss már írta... szóval csatlakozom:)

Egyébként meg sört tényleg isznak, mondjuk talán nem annyit, mint mi.

Voltam pár városban, nem vettem észre, hogy máshol máshogy vagy más mennyiséget ittak volna. Igaz így nem is nagyon néztem...

outsider1015 2011.11.06. 19:26:44

Ami az ázsiaiakat és az alkoholt illeti: Többször jártam Szöulban és koreai vendégeink is voltak. Simán az asztal alá ittak bennünket! Nagyon gyenge volt a cégünk, már nem is dolgozom ott! :))

dzsedi 2011.11.06. 20:55:40

rá kell állítani őket a pálinkára.

vrana 2011.11.06. 20:57:18

@Sárfehér: Ühüm, értem... szóval a nyugat nálad az észak. Arra tippelek, hogy Xinjiangra gondoltál.
Arra viszont, hogy mi nálad a "klasszikus gyarmatosítás", még csak tippelni se tudok.
Mert ugye pl. Afrika is tele volt, van angolokkal, franciákkal, portugálokkal és virágzik az ipar. Ilyen kiforrott, megalapozott fogalomrendszerrel legalább jól el lehet beszélgetni.

RoFä 2011.11.06. 21:01:27

@virágelvtárs: Jézusom, Harbinban szőlőt? Hát ez nagyon összevág a drága han barátaink "merjünk nagyok lenni - (mi mások lehetnénk)" mentalitásával...Ennél keményebbet nem hallottam, előbb lesz Sátoraljaújhelyen narancsliget mint Harbinban szőlőtermés. November és március között gyakran van mínusz harminc fok.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.06. 21:02:47

Jó a cikk. Miért gondolnánk, hogy a kínaiak nem sznobok. Úgy is átveszik a hülyeségeket, még ha nekik többet is árt.

RoFä 2011.11.06. 21:07:39

Egyébként ami kimaradt:

- A nők kevésbé isznak. bár felvilágosultabb körökben annyira nem tabu, de nem is nézik jó szemmel.
- Az üzletcsinálás része a berúgás. Távoli kollegám (bankról van szó) azért hagyta ott az állását, mert ráment a mája. Minden este vacsorázni kellett a leendő ügyfelekkel, bárba, lányosházba vinni őket, és közben folyamatosan inni.
- A "tószt" és körbejárás: na ez nagyon kemény. Velünk kegyelmesek voltak és az egydecis pohárba sört, aki kért az bort kapott. Tizenkét fős asztaltársaság és mindenki veled akar gambeiezni, mert te vagy a külföldi majom. És nem egy kört, lehet inni a barátságra, az olasz-kínai kapcsolatokra, a cég fényes jövőjére, a projektre stb. Ha ezt erguotou (cirokpálinka) segítségével ejtjük meg, akkor mondjuk én bírtam volna pont za végéig, aztán kivisznek négyen.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.11.06. 21:12:19

Peking. 11C.

18 ora. BaiJio - Vacsora a baratnom nagyszuleinel. Tovabbi rokonok is jelen vannak, ezert a ferfiak asztalahoz ultetnek. Nem eloszor latnak, de mintha. Ezert a Baijio is elokerul es 15 perc mar mind dulongel es kajanul vigyorog. En eszem a rakot, sult halat es zoldsegeket. Megy a kozos koccintgatas. Annak ellenere, hogy a Baijio 56%-os ital es lenyomtam mar 6-7 kupicaval egyaltalan nem vagyok reszeg, de meg csak spicces sem. Igy ulunk be a baratnom autojaba es gond nelkul eljutunk Sanlitunba. A biztonsag kedveert en vezetek. Ugyan jogsim nincs, viszont ittam eleg BaiJio-t, hogy ez ne erdekeljen.

21 ora. Csillei Bor - Ket szen es bauxit iparban erdekelt kinai uriember Rozet rendel a mexikoi etelek melle. En csak iszom a Calrsbergeket.

22 ora. Jagermeister, Teqilla - Csatlakozom egy kinai lanyokbol allo (ulo) csoporthoz Sanlitunban. Jagermeister erkezik shot-pohar talcan. Kinai csapolt sorrel oblitem le a keseru izt.

23:30 Whisky - KTV bar, kinai lanyok, nemet, torok, angol (es egy magyar) fiuk. a Karaoke barokban leggyakoribb italt rendeljuk egy uveg Chivas Regal-t. Melle erkezik egy halom jobb minosegu kinai draft sor.

4:00 Olvason Englishman altalanositasait. Irok egy napi jelentest. Elkuldom.

RoFä 2011.11.06. 21:14:30

Ja, tényleg, cirokpálinka.
Na ez egy érdekes dolog. Ez van "kesztölci tablettás a mínusz negyediken" szinttől...a csillagos égig. A híres Maotai is ez, és a standard palack ára kb. egy nagyon jó single malt árával van egy szinten (mondjuk Lagavulin, az a kedvencem). De láttam 13 ezer jüanos (félmilla Ft) palackot is sima szupermarket szaküzletében.
Viszont pld. a hongjing (vörös csillag) erguotou (árgótó - másod-desztillációt jelent) kapható olyan jó háromliteres műanyag ballonban kb. ezerötszáz forintnak megfelelő jüanért. A cucc 56 fokos.
Na és ezeknek az alapíze még hasonló is. Csak persze a drága sokkal jobb, az olcsó meg NAGYON kemény, de azért veszik-isszák.
Ittam kígyópálinka változatban, rúgtam be középkategóriás cuccból nem egyszer, szűk körű de fontos tósztolgatás okán - meg lehet szokni,szinte már hiányzik az íze, de elsőre a kultúrsokk az enyhe kifejezés.

Nge Swazili Mbeko 2011.11.06. 21:15:00

Soha nem fájt annyira a fejem, mint tavaly, amikor Pekingben voltam, egy este után. Na nem teljesen a maotai-tól (abból is volt dögivel), hanem a magyar barackpálinkától! Hittétek volna, hogy már azt is gyártunk (néhány ügyes üzletemberünk jóvoltából) ottan? Sőt mi több, azt hallottam, hogy a Hainan Airlines járatait minden vissza-(Pekingbe)vezető úton megtöltenék borral, de még hiányzott (akkor) az, hogy végülis honnan?
Na szóval, lehet, hogy vannak enzimek, meg ilyesmik, de én nem vettem észre, hogy ők (a kínaiak) sokat foglalkoznának vele. A borkultúra meg évszázados tradíciókon alapul, majd belejönnek.

RoFä 2011.11.06. 21:17:54

FUN FACT: Qingdao környékén magyar arcok helyi gyümölcsből magyar-kínai pálinkát főznek, kifejezetten helyi piacra törés céljával. NEm tudom hogy áll a projekt mert rég beszéltem velük, de a cucc elég jó volt, mindig újra kellett kóstolnunk a főzőmesterékkel hogy megfelel-e már :))
Szép emlékek...

RoFä 2011.11.06. 21:19:33

@Nge Swazili Mbeko: Muhaha, egyszerre.
Biztos a mézesüket ittad :)))

RoFä 2011.11.06. 21:22:34

@Chaoyang: Te vagy a jelenleg is TB kínai, de az bai jiu. Magyar ember csak pontosan, szépen pinyinezzen :))

RoFä 2011.11.06. 21:24:52

@fagzal: Megy is a marketing keményen, csak szinte fehér bőrű, nádszálvékony, széparcú modellek reklámozzák a tejet (ami egyébként elég borzalmas - szerintem mert a legtöbbeb laktáz van és az megváltoztatja az ízét, ill. leginkább tartóst lehet kapni, frisset nem annyira).

lobelt_ledfold 2011.11.07. 05:02:39

A kínai 47 kg-os barátnőm többet tud inni, mint én, pedig én 90 környékén vagyok és pálinkával edzettem :-)

Néhány kollégám innét Északról olyan iszonyú mennyiségű alkoholt tud meginni, hogy poénból elkezdtünk zombikoktélokat gyártani neki. Masszív piálás után sör-vörös bor-whiskey-baijiu egy 3 decis pohárba. Hármat lenyomott aztán mondta, hogy már csak sört kér. A saját lábán ment haza és nem is hányta össze a nappalimat.

Családi rendezvényeken qurva fontos, hogy a kvázi ihatatlan 50+ fokos baijiu-t milyen sorrendben issza az ember. Vendéglátó, első nagybácsi, második nagybácsi, harmadik nagybácsi, nagynénik férjei nagynéni sorszámának sorrendjében, és a végén a mei nu, azaz a nőcik. Közben persze mindenki gambei-jol a fehér majommal számolatlan.

Shandongban egy üzleti vacsi közben brutál szabályrendszer szerint illik inni, a fehérnek elnézik ha nem ismeri, de kínaiak között annak olyan koreográfiája van mint egy Argentín tangónak, és nem tolerált a hiba, függetlenül attól, hogy milyen részeg már mindenki.

A kínaiak nem japánok.

A lakásom közvetlen környezetében (igaz, hogy Chaoyang-on belül) van vagy 10 "borszaküzlet". Hihetetlen piaca van a bornak, és ez attól függetlenül igaz, hogy egyelőre gyerekcipőben jár a borkultúra. 10 év max és messze lekörözték kis hazánkat.

párnalárva 2011.11.07. 05:36:28

Maegoss

"én voltam a díszpinty, szóval tukmálták belém a Mou Tai-t és nem akarták megérteni, hogy nem szeretem a sört"

Nemcsoda. Ezt én is nehezen értettem volna csak meg... :)

párnalárva 2011.11.07. 05:43:47

Nekem is ázsiai barátnőm van. Ő egy 3 decis sörtöl teljesen kikészül. Vörös lesz a feje és forró mint egy kazán. Nem berug hanem szabályszerint rosszul lesz.
Szinte biztos vagyok benne hogy a szervezete nem képes lebontani az alkoholt. vagy legalabbis nagyon lassan.
A haverok mindig ugratnak is vele hogy gazdaságos barátnőt választottam.
Azt nem tudják hogy más téren nem olyan gazdaságos... :)

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.07. 06:01:12

Ha minden kínai csak egy kupicával iszik is, az több millió liter lehet. : ))
A poszt jól sikeredet.

ymel 2011.11.07. 07:58:39

Ha ezt a szöveget 2o évvel ezelőtt látjuk, akkor szó nélkül elhisszük a messziről jött ember minden mondatát. Mára azonban a fenti sarkításnak már nincs helye, különösen, ha toleranciából elvileg Nyugatról szeretnék oktatni a keletieket (egyébként nem fog menni). Elég sokan járnak már a térségbe, látnak ezt-azt, ami nem feltétlenül egyezik a fenti állításokkal.
És örülök, hogy ezt néhány kommentelő ugyanígy megjegyezte.
Egyébként a fiatal kínaiak igenis szeretnek bulizni, Dél-Kínára ez biztosan igaz. És a lányok gyönyörűek, és már rég lekörözték a (nemcsak az én szememben) az európai nőket, viselkedésben, attraktivitásban, családszeretetben, bocs. Én azt mondom, szarok a borra, éljenek a kínai csajok, ők szebb részegséget okoznak.

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2011.11.07. 08:18:16

Kínában így mérik a bort, minden nagyobb piacon van egy ilyen stand. Bár ez rizsbor és kb. 30%-os, de finom.
indafoto.hu/pollen/image/12543981-c8203089/400837

Hogy sokat isznak-e belőle? Szerintem igen.
indafoto.hu/pollen/image/12107659-968a5dda/400837

Idet 2011.11.07. 08:44:16

@ymel: Csak aztán vigyázz. Nagy képmutatás is van abban, illetve a kultúrájukhoz tartozik ez a viselkedés. Hogy valójában mit gondolnak vagy éreznek, azt nagy valszínűséggel nem fogod megtudni. Ld. Graham Greene.

ymel 2011.11.07. 08:50:49

@Idet: ebben igazad van. Bar a japanokkal ez talan meg nehezebb. De en nem is a protokollrol beszelek, hanem amikor valoban 'primer' helyzetbe kerulsz egy ilyen tavol-keleti emberrel. A mosoly mogott nem tudjuk, mi van. De a bizalmatlansag es a rejtozkodes jogos a reszukrol. Lattak, hogy bantak a fekakkal a feherek. Ok viszont nem hurcoljak el, hanem helyben veszik meg oket - egesz Afrikat.

ymel 2011.11.07. 08:53:57

@Idet: ahhoz, hogy tudj veluk dolgozni, ahhoz sokat kell bizonyitanod. A feher kulturaval hozott deficitet is le kell dolgoznod, megha szemelyesen nem is vagy hibas benne.
Mi van pl. a kinai vizumkerelmekkel az EU-ba? nehez dolgok ezek. Egyebkent meg ok maguk is csak korlatozottan mehetnek Hongkongba, tudtad?

ymel 2011.11.07. 08:56:24

@Pollen: nem palesz szeruseg az inkabb?

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2011.11.07. 09:10:59

@ymel: Nem, ez kellemes likőrbor szerű valami volt. Pálinkájuk is van sokféle, de az számomra szinte ihatatlan, kellemetlen illatú és szörnyű a másnapja.

boomonk 2011.11.07. 09:34:49

Po Csü-ji (772-846)

TÉLI ÉJSZAKÁN BOROZGATOK

Dér fonnyasztja a belső kert füvét,
jég duzzasztja a hátsó tér tavát.
Szél jár, a fákat hiába rázza,
nincs levél rajtuk, kopasz mind az ág.
Tizedik hó van: száz évnek rémlik,
míg átszenvedem ezt az éjszakát!
Éppen most kezdtem meg egy korsó bort,
ki hiányoznék, ha nem egy barát!

Szerdahelyi István fordítása

ELVÁLÁS A FŰZFÁNÁL

Bánatos búcsú, vár a déli út,
telt marokkal hint új tavaszt a szél -
Lám, gyenge a fűz, mégis inni tud,
példát nyújt: iszik és bú nélkül él!

Weöres Sándor fordítása

BETEGEN IS BORT KÍVÁN

Tüzes fejjel-foggal három napja fekszem dögrováson.
Cseléd mosdat, hites párom kotyvasztja az orvosságom.
Ma reggel már mintha élnék, szemem nyitom, számat tátom.
Van-e bora a szomszédnak? - faggatom tisztes családom.

Orbán Ottó fordítása

Idet 2011.11.07. 11:16:19

@ymel: Igazat adok. Még nem jártam a Tá-vol-Keleten, de pl. Japánt és Koreát nagyon megnézném! (Meg Kínát, meg mindent...)
A kultúrájukat csodálatosnak találom, nagyon szívesen olvasok regényeket, nézek filmeket az ottaniaktól, és minden mást is olvasni róluk.
Nem tudtam, de gondoltam, hogy így állnak Hong-Konghoz.
Nagy képmutatás az EU és Amerika részéről, hogy folyvást a Tienanmen-teret emlegetik. Ők is tudnának egy-két dolgot felhozni...
Most jelent meg a Silla-királyságról szóló könyv első kötete. Nagyon jó, a fordító bőségesen ellátta lábjegyzetekkel is.

borelite 2011.11.07. 14:01:09

Statisztika: 2009-ben a borfogyasztás 1.156 milliárd üvegnyit tett ki, ami duplája az 5 évvel korábbi mennyiségnek. Az éves növekedési ütem 20% körüli és az előrejelzések szerint 2015-re Kina már a világ hatodik legnagyobb borfogyasztó országa lesz. Az exportőröknek meg tök mindegy, hogy hogyan isszák.

hegyaljai 2011.11.08. 00:06:29

@TheSlaydo: Az ember őstörténetében az erjedésre alkalmas szénhidráttöbblet a trópusokon és a mediterráneumban a gyümölcsök, a kontinentálistól a trópusi klíma mellett pedig a gabonafélék esetében jelentkezett. Készült is sokféle gyümölcsbor, ezek között szőlőbor és a gabonafélékből sör is. Ha nem volt gabona vagy gyümölcs, akkor ott volt a tejcukor, és kierjedt a kumisz. Az egyes népcsoportok szempontjából az alkohol tűrés, a szervezet alkohol lebontó képessége évezredeken keresztül szelekciós szempont volt. Kivéve az ázsiai nagy rassz többségét, az amerikai indiánokat, a csucskokat, japánokat, kínaiakat, akiknek ősei sokáig éltek olyan éghajlat alatt, ahol hiányzott az erjesztésre felhasználható szénhidrátfelesleg. Ezek a népek persze nem is bírják a fehér ember által kitalált „tüzes vizet”, ismert az egész népcsoportokat, törzseket kipusztító hatásuk.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2011.11.08. 11:08:54

Hát, szerintem elég gyenge írás. Van benne néhány dolog, amit elég lenézőnek találok, és ez bosszant. (Majd' másfélmilliárd embert -ami Európa lakosságának duplája- nem nagyon lehet egy csoportként kezelni amúgy sem.)

A @mistinguett: által írtakkal egyetértek. Az idézett részek szinte teljesen igazak Magyarországra is.

"A kínaiak nem értik a megfelelő hőmérséklet fogalmát, nem értik, hogy miért kellene a fehér bort más hőfokon szervírozni, mint a vöröset. "

Ez elég nagy sületlenség lehet... Kicsit el kell merülni a teakultúrájukban, és rájöhetünk, hogy legalább annyira értik a különböző hőmérsékletek jelentőségét, mint mi. (Ki gondolt már arra, hogy buborékméretből ítélje meg a víz hőmérsékletét a teához?)

Az is igaz, amit @udvari bolond: írt. Ők nem értenek a borhoz, mi pedig nem értünk a teához, pedig pont ugyanolyan gazdag kultúrája van, mint Európában a bornak. És pont ugyanannyira fogalma sincs róla az európai embereknek.

"általában rendkívül tudatlanok Európát, illetve az egyes országokat illetően"

Most őszintén: ki tud tíz kínai provinciát felsorolni (a 34-ből)? Szerintem Kínában hamarabb találunk olyan embert, aki fel tud sorolni tíz európai országot és a fővárosát is megmondja mellé. Akkor ki a tudatlan?
süti beállítások módosítása