Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Villányi áttörés

2010.01.30. 08:00 - alföldi merlot

Tokaj után Villány is fölkerült a térképre. A februári brit Decanterben négyoldalas cikk olvasható „Hungary sees red” címmel (igénytelen szóvicc), amely általában a magyar vörösökről, konkrétan a villányiakról szól. Mivel a Decanter valószínűleg Európa legolvasottabb bormagazinja, a cikk jelentőségét nehéz túlbecsülni. Az írás szerzője, Caroline Gilby MW visszatérő vendég Magyarországon, a Pannon Bormustra egyik bírája,  újdonsült tokaji borlovag. A cikk a Gilby által legjobbnak tartott négy villányi pincével - Vylyan, Malatinszky, Gere és Bock -, illetve egy-egy borukkal foglalkozik részletesen. Két szédítő pontszám is elcsattan.

A jegyzett külföldi borírók körében Tokaj ismerete kezd beépülni az alapműveltségbe, de az elitalakulatnak számító master of wine-ok között Caroline Gilby szinte az egyetlen, akinek az ingerküszöbét a vöröseink is átlépik. Egy korábbi írásában, amely a hangzatos Magyarország vörös forradalma címet viselte az általunk is előszeretettel habosított árérték-arány kérdéskörben is állást foglalt: "A magyar csúcsborok semmi esetre sem mondhatóak olcsónak - a minőségnek, bárhol készüljön is, megkérik az árát, és sajnos, ami az export kilátásokat illeti, az emberek a hajdani Kelet-Európából most is alacsony árakat várnak. Ettől függetlenül ezek a borok állják a versenyt a legjobbakkal a világ bármely tájáról, és érdemes értük mélyebben a pénztárcába nyúlni."

Gilby velősen összegzi a magyar borimázst Angliában: tokaji édes és az olasz receptet koppintó gazdaságos pinot grigio. Ám Gilby szerint a rendszerváltás óta a legnagyobb fejlődést a vörösök érték el. Igaz, hogy Magyarország inkább fehérre, mint vörösre hivatott, de a „magyar büszkeség” és a javuló borászati munka révén a vékony és zöld, sokszor izzadságszagú pincemunkával megbuherált boroktól eljutottunk a fajsúlyos, komoly, komplex vörösökig. Eztán névsorolvasás következik: Sopronban az első magyar biodinamikus, aki osztrák, Franz Weninger Jr. alkot nagyot, Egerben a néhai Tibor Gál, Imre Kaló, Gróf Buttler és St. Andrea generálozzák a Bull’s Bloodot, Szekszárdon pedig a vasban gazdag, terra rossa talajon Takler, Heimann, Duszi és Sebestyén törik az utat. De a vörös korona Villányé. A Horvátországgal határos, legdélibb magyar borvidéket a domborzat megóvja a hideg északi széltől, és a legjobb déli fekvésű dűlőkön, a köves, vulkanikus (sic!) talajon olyan érettség érhető el, mint sehol másutt az országban.

Gilby szerint tehát a négy legjobb villányi pince: Vylyan, Malatinszky, Gere és Bock. Amit az egyes birtokok történetéről mond, az számunkra nem sok újdonságot tartalmaz, ezért ennek ismertetésétől eltekintek, ellenben érdekes, hogy a borászatok munkájának szemléltetésére milyen borokat választ ki, illetve azokat hogyan értékeli.

A Vylyan esetében a pinot noir adja magát, hiszen a 2004-es megnyerte a Decanter World Wine Awards „Regionális Trófeáját”. A 2006-ost elegancia és „selymes finesz” jellemzi. Magyarország eddigi legjobb pinot-ja, mondja Caroline Gilby. Öt csillag, 18,5 pont. (A 2004-es most is szép, írja, amit magam is igazolhatok, ám azt, hogy a 2006-os minden idők legjobb magyar pinot-ja költői túlzásnak tartom.)

[Az ilyen úttörő, kedvcsináló cikkekben a pontszámok mindig fölfelé kerekednek, de azért jó tudni, hogy egy Ch Lafite Rothschildnak sem jár alanyi jogon az öt csillag.]

Gilby kisasszony már elég régen beleesett Malatinszky Csabába, és ez a románc láthatóan tovább tart. „Malatinszky Csaba magas, komoly, megnyerő modorú; olyan ember, aki a borral kel és fekszik és álmodik”. Azt is megtudjuk, hogy mániákusan ügyel a részletekre és saját élesztőtörzseket válogat. Malatinszky szerint Villány az egyetlen hely a világon, ahol a cabernet franc a vezető fajta. A 2006-os Kúria Cabernet Franc az újonnan telepített Kövesföld dűlő első évjárata, és intenzív szedres illat, finoman tósztolt tölgy, tiszta gyümölcsösség és bársonyos tanninok jellemzik. Öt csillag, 18,5 pont. (Egyébként úgy tűnik, hogy van végre egy stabil hídfőállásunk Londonban.)

A borválasztásban eddig mindenki jól járt, de szegény Gerééknek betesz a szűkös brit piaci jelenlét. Ha azt mondják Vylyan, majd pinot noir, azt mondom, rendben, ha azt mondják, Malatinszky és cabernet franc, azt mondom, mi más, de ha azt mondják, Gere és 2003-as Cabernet Sauvignon, akkor csak a fejemet csóválom. Szóval a Gere-profil megrajzolását csak az ellenségeik bíznák a CS-ra, de ez esetben nem Gilby tisztánlátása volt a szűk keresztmetszet, hanem a brit elérhetőség. Azért a Gerének szentelt bekezdésben előkerül a Solus Petrus-verésének legendája, és a Kopárt is megemlíti (jut eszembe, Suckling a Wine Spectatortől ilyet twitterezett január 21-én: Hungarian wines not just sweet. Tasted reds from Gere Attila Winery. Clean, structured and pretty Bordeaux-like reds. Kopar Excellent.) A 2003-as Cabernet Sauvignonról Gilby csupa szépet mond – egyensúly, finesz, jól iható, klasszikus cédrus és fekete ribizli jegyekkel -, de a csillag- és pontszám kurta. Három csillag, 16 pont.
 
Némileg meglepő módon, Bock József ebben a leosztásban „a nagy újító” szerepét kapja. Ő volt az első, aki bordói házasítást készített, és a syrah honosításában is élenjárt. „Megragadott az ausztrál shiraz, és kíváncsi voltam, hogy miként alkalmazkodna a mi éghajlatunkhoz és terroirunkhoz” – nyilatkozta a borász. Gilby szerint Bock József melegszívűsége tükröződik a boraiban is, amelyeket nagy koncentráció és érett gyümölcsösség jellemez. A 2003-as Bock Cuvée meleg karakterű, érett, szilvás bordói házasítás, amelyben az igazi komplexitás most kezd kialakulni. A jó sav és tannin egyensúly miatt hosszú életű lesz. Négy csillag, 17,5 pont.

Nekünk volt már egyszer egy nagy projektünk, ahol a magyar Bordeaux-t cru bourgeois bordóiakhoz és szupertoszkánokhoz mértük, és nem találtuk kevésnek. (Tanulságos elolvasni a hozzászólásokat – magyar borok helytállása ekkora felháborodást ennyi emberből ritkán vált ki.) Szóval jó tudni, hogy vannak nagy magyar vörösek, és nem csak szerintünk. És ha e négy borászat közül valamelyik valóban akar külföldön értékesíteni - én osztom azt a véleményt, hogy a felsőkategóriás magyar borért sehol nem adnak annyit a világon, mint Magyarországon -, akkor lesz mit a kezükben lobogtatni, amikor a tárgyalóasztalhoz ülnek.

Címkék: szemleszerű villány pinot noir cabernet franc vylyan cabernet sauvignon malatinszky bock gere decanter mw caroline gilby bordói házasítás

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr711712800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.01.30. 09:23:18

Úgy látszik, azért néha velünk is történik jó(vagy csak én vagyok naiv és valaki ezt is megszervezte), hiába nincs bormarketing jelen pillanatban, hiába akarják egyik borvidékünket fekete pernyével bevonni, pénz és lobbi nélkül is érdekesek vagyunk a külföld számára és ennél nagyobb elismerés nem nagyon kell. Márt csak azért sem mert e cikk hatására valószínüleg legalább e 4 bort meg fogja kóstolni még pár MW és lehet Geréék is nagyobb szortimentet küldenek Londonba, egy ilyen cikk sok mindent be tud indítani, hajrá Villány, használjátok ki!

_poxy_ 2010.01.30. 11:05:16

kb. egy hónajpa a Travelen volt egy angolszász gyártmányú bortúra-műsor. Délelőtt Ausztráilában járt a műsorvezető csaj, délután pedig Románia és Bulgária mellett Magyarországon. Balaton, Buda, Eger, Tokaj, mindenütt nagy kóstolások, ódákat zengett egy-egy kiválasztott borról, és mindenütt egy-egy helyi termelővel társalgott annak pincéjében. Óriási érzés volt látni, és bormarketingnek sem volt utolsó. Aki tudja, tudja, hogy van jó magyar bor, de azért kellemes dolog, ha a külföldiek is rájönnek.

kzgy 2010.01.30. 11:24:22

@fiatalborivo: Azért van magyar bormarketing, legfeljebb nem AMC vonalon. (Vannak még szervezetek, akik foglalkoznak export promócióval, pl. tavaly áprilisban Londonban 46 pincészet mutatkozott be, és lesz idén is megjelenés.)

lackó 2010.01.30. 11:48:15

@kzgy: és a magyar átlagfogyasztó is ismeri azt a 46 pincét?

_poxy_ 2010.01.30. 13:07:29

@vörös és fehér: igen, erről van szó. szerintem nagy volt a műsor. Garázsborok....?

Magg (törölt) 2010.01.30. 13:18:42

Azért én Polgárékat hiányolom a sorból...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.01.30. 13:19:36

Szép és jó hírek, bár én inkább a szekszárdi és az egri borokat kedvelem. Nagyon jó, hogy végre felmászunk a térképen és nem csak a smart price white wine leszünk, közvetlenül a bulgár smart price red wine mellett...
Azért a legjobb magyar pinot noir versenyen a Tekenőháti nem egy évjárata beleköpne a villányiak levesébe, én úgy vélem :-)

gnme 2010.01.30. 13:28:47

..ki a neszűrből a cigányokkal! Éljenek a homoki borok! (is)

:)

fakanalhos 2010.01.30. 13:32:02

Nem vagyok nagyon otthonos bortémában, de ezeket a neveket nem régiben láttam... Aki Berlinben él/van és szereti a jó villányi borokat, ill. szeretné népszerűsíteni őket, menjen el erre a rendezvényre és vigyen magával legalább egy embert!(áldozat: 20/25€)
www.nikos-weinwelten.de/home/beitrag/archive/2010/january/17/wein_aus_ungarn_in_berlin/index.htm

ilCapitano 2010.01.30. 23:49:35

@Magg: Polgárék már pár éve lemaradtak az egyik kanyarban a Gere, Bock, Malatinszky, Vylyan pincék mögött.

Dél-dunántúli vagyok, ezért örülök Villány sikerének, ugyanakkor remélem Szekszárd és Eger is felnő majd erre az (el)ismert szintre.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.31. 06:55:23

Gere, Bock, Malatinszky, Vylyan. Összesen cirka 250 hektár ültetvénnyel és 1.5 millió éves palackszámmal és hozzávetőleg 2.5-3 milliárd forintos éves forgalommal.

Ilyen számok tükrében én nem tartom olyan nagy áttörésnek, hogy egy másztörovvájn írt a a boraikról a Decanterben. Persze én is remélem, hogy valóban támogatni fogja az exportot ez az írás.

Az ominózus kóstolóval pedig szerintem nem az volt a baj, hogy helyt álltak a magyar borok, hanem az, hogy forgalomban kapható és a piacról beszerzett borokat hasonlítottak össze a termelők által adott kereskedelmi forgalomban már rég nem levő (vagy ha mégis akkor a külföldieknél nagyságrenddel drágábban) borokkal. Szóval dőlt a pálya és nem is kicsit.

Kóstolómester (törölt) 2010.01.31. 09:04:47

“A 2006-ost elegancia és „selymes finesz” jellemzi. Magyarország eddigi legjobb pinot-ja, mondja Caroline Gilby. Öt csillag, 18,5 pont. (A 2004-es most is szép, írja, amit magam is igazolhatok, ám azt, hogy a 2006-os minden idők legjobb magyar pinot-ja költői túlzásnak tartom.)”

Igazad van Alföldi, kóstoltam mindkettőt. Nem csak költői hanem még annál is nagyobb túlzás a 2006-os pontozása.

Látom téged is bánt hogy a fent felsorolt villányiak többsége csak az okéborok kategóriájába tartozik.
Caroline Gilby egy kis erőfeszítéssel találhatott volna sokkal jobb borokat amik valósan megérdemelték volna a csillag és pontözönt.
Nem tudom mennyire volt összehangolt vállalkozás ez a cikk de néhol úgy tűnik mintha nem egy MW hanem egy alig tapasztalt bortúrista írta volna?

15 évvel ezelőtt a Decanter magazin volt az amit (akkor még) szótárral olvastam, gyüjöttem és meghozattam Angliából amikor csak lehetett.
Ma már nem olvasom sem az angol sem a magyar változatot mert számomra ma csak egy fényes reklámfüzet tele dicsőséges félrepontozással.

Jellemző az ilyen „Fedezzünk fel új régiókat” törekvés a Decantertől mint a villányi cikk.
Előre elvan döntve hogy pozitívumokban írnak, lelkesítenek a felsorolt boroktól függetlenül.

Valami újdonság mindíg kell mert a nyomtatott sajtó népszerűsége egyre gyengül.
Ma mi voltunk, holnap valaki más.

Éppen Londonban voltam évekkel ezelőtt mikor csíléről hoztak ki egy ilyen riportot ám MÁSNAP pont kóstolója volt a csílei bormarketinsegnek és bizony a Decanteres lendületborok a kóstolón egyáltalán nem hozták formájukat. A magazinban repkedtek a magas pontszámok de a poharamban nem repkedett semmi.
Beszélgettem pár jóvágású kóstolóval a helyszínen hogy vajon bennem van e a hiba de egyetértés született hogy itt legfeljebb jól iható borokról van szó de ennyi.

Nem tűnünk fel olyan gyakran a dinószauruszban (Decanter) úgyhogy Gilby ezt a cikket jobban is összehozhatta volna például a magyar körülményeket kiválóan ismerő Malatinszky segítségével.

Sántít...sántít és sajnálom. Csodálatos siker és mégis szomorú vagyok....

It’s not Hungary that sees red but I.

oddbinsa 2010.01.31. 12:39:16

Csak illedelmesen mosolyogni tudok ezen.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.31. 13:47:44

@Kóstolómester: "...that sees red, but me"?
Ha már angol :)
(Bár igen, a beszélt nyelvben mindkét változatot használják.)

Kóstolómester (törölt) 2010.01.31. 13:54:04

I thought "but me" was more American so since the subject is English I used "I".

alföldimerlot 2010.01.31. 14:14:06

A posztban említett londoni Mephisto Wines vezetőjétől a következő tájékoztatást kaptam a cég indulását és céljait illetően: "Körülbelül két éve hoztuk létre a Mephisto Wine Merchants kereskedést a Magyarországon élő unokabátyámmal, Orgyán Jánossal. Sok évnyi tanakodás után döntöttünk úgy, hogy elég a dumából, a minőségi magyar bort, főleg a vöröset kellene (lehetne) elhelyezni határozottabban Angliában. Majdnem kívülállóként, mint félmagyar úgy látom, hogy a magyar bor most már nem csak megállja a helyét minőségileg a világpiacon, hanem az egész borkultúra egy örökség, ami a mai napig kézzel fogható, és ez az amire büszkének kellene lennünk már külföldön is nem csak Magyarországon. Célunk: az ismert nagy magyar borászatok hírnevével és kitartó képviselettel emelni a magyar borok megítélését és hírnevét a világban, illetve haladó arculattal tudatni a szakértőkkel és borkedvelőkkel, hogy hol tartanak és még mire képesek a magyar borok."

BuBorÉk 2010.02.01. 10:16:35

@ilCapitano: Szerinted mi lehet ennek az oka, persze csak ha valóban így van!!??

ecsabi 2016.01.31. 16:09:48

@fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://www.winedmeup.co.uk">Wined Me Up</a>
süti beállítások módosítása