Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az Arcátlanul Árazott Borok Fóruma

2005.11.03. 05:31 - alföldi merlot

Miért kerül az a bor, amelynek önköltsége jó, ha 1.500 ft körül van, 7-10 rugóba? A borászok vagy a kereskedők kapzsiságát mint túl nyilvánvaló okot én kezdettől fogva kizártam, mint ahogy a vevők szándékos felbőszítése sem tűnt ésszerű indoknak. De akkor miért? Hosszas töprengés után oda lyukadtam ki, hogy a "megfizethetetlen" bor valójában agyafúrt reklám-fogás. Amikor egy borász piacra dob egy arcátlanul árazott tételt, mindenki fölkapja a fejét, és azt kérdezi: "Ki ez az újabb hólyag?"

A memória-csel

Aztán addig hajtogatjuk fröcsögve a nevét, míg az szépen beég a hosszú és rövid távú memóriánkba. És innentől kezdve vesztésre állunk. Első számú mellékhatásként amikor legközelebb a hiper vagy borbazár polcai előtt tanácstalanul tipródunk, beugrik az önjelölt borász-midász neve, és a kosárba tesszük valamelyik megfizethető borát remélve, hogy az ő címkéje alatt az oportó is arannyá változik. Kettes számú mellékhatásként alig várjuk az alkalmat, hogy leleplezzük az pimasz senkiházit, azaz hogy megkóstoljuk az arcátlanul árazott borát. És ha kóstolás közben az arcunkra fagy a káröröm, még hálásak is lehetünk, hiszen ezek szerint mégiscsak isteni nedű került a palackba.

A gavallér-csapda

Egy 10 rugós bor, szégyen-gyalázat, de kitűnő glóriapótlék. A borász nevét és a teljes szortimentet dicsfényként ragyogja be. És paradox módon az arcátlanul árazott bor (hacsak nem került görény az erjesztőkádba) garantáltan el is kel. Erre is van egy teóriám. Természetesen mindig lesznek újgazdagok, akiknek csak az árcédula számít. De mi, halandó kis pockok is hajlamosak vagyunk elragadtatni magunkat. Kamaszkoromban olvastam egy cikket az IPM-ben, amelyben egy illatszergyár (talán a Revlon) főnökét arról kérdezték, hogy van-e alapja annak a mendemondának miszerint a cég 4 dolláros és 25 dolláros kölnije között az egyetlen különbség a csomagolás. A számomra azóta is felejthetetlen válasz így hangzott: "Ha a barátnője születésnapjára akarna egy kölnit venni, melyiket választaná: a 4 dollárosat vagy a 25 dollárosat?" Ez az érvelés gond nélkül adaptálható a borokra is a barátnő születésnapja helyére a drága doktor urat, a rettegett ügyintézőt, a külföldi üzleti partnert vagy a saját születésnapunkat helyettesítve.

A Chateau-fetisizmus

A Vinography fáradhatatlan bloggere, Alder, hívta fel a figyelmet egy 1999-es Economist-cikkre, amely ugyanezzel a kérdéssel foglalkozik. Az orbitális pályára állított árakat három tényezőre vezetik vissza:

1. a származás

2. a ritkaság

3. az érdem

Sprite-tal, kólával házasított vagy éppen gyomorerősítőként egyhajtásra fölhörpintett bordóiak

A származás elsősorban a pénzarisztokráciát babonázza meg. Miután a bor is divatcikk lett, a pedigrés borok gyakorlatilag a gazdagok játékszerévé váltak. A kilencvenes évek közepén, az ázsiai milliárdosok által generált kereslet hatására a legnevesebb termelők borainak az ára az egekbe szökött. Az újgazdagok nem sokat bíbelődtek az ár-érték arányok kibogozásával, ők csak a nagynevekre utaztak. Értelemszerűen a leghíresebb birtokok kaszáltak, vagyis elsősorban az 1855 bordeaux-i klasszifikáció által kiemelt négy birtok (Lafite, Margaux, Latour és Haut-Brion). Mindeközben a borértők szent borzadállyal adták szájról szájra a Sprite-tal, kólával házasított vagy éppen gyomorerősítőként egyhajtásra fölhörpintett bordóiakról szóló rémtörténeteket. Jancis Robinson, a világ egyik legismertebb borkritikusa 1997-ben a következőket volt kénytelen papírra vetni: "A legolcsóbb és a legdrágább borok közötti árkülönbség akkorára nőtt (miközben a minőségbéli különbség talán most a legkisebb), hogy én valószínűleg már soha nem leszek képes a legnevesebb borokat megvásárolni. Ég veletek 1er Cru classé-k, grand cru-k, Penfolds Grange, csúcsolaszok és a többiek!"

Hogyan készítsünk kultuszbort?

A második tényező a ritkaság. Ez részben adottság, részben könnyen előidézhető látszat. Ezeréves kereskedői trükk mesterségesen hiányt kreálni, és ezzel fölverni az árat. Az amerikai kultuszborok példáján jól megfigyelhető, hogy miként lehet a nem egészen tiszta eszközökkel előidézett ritkaság és érdem bevetésével pótolni az évszázados patinát. (Nagyon remélem, hogy nálunk a dűlőválogatás nem silányul hasonló marketing trükké.)

az ilyen bor már a bontás előtt mámorító

Hogyan készül a kultuszbor? Készítünk egy egészen kismennyiségű, csúcsminőségű bort (lehetőleg valamelyik sztárborász bevonásával), aztán meghívjuk a legnevesebb kritikusokat egy exkluzív kóstolóra. Biztosan akad majd köztük legalább egy, aki a bort dicséretekkel halmozza el. A méltatást ezután nagydobra verjük, végül a bort piacra dobjuk... illetve dehogyis, nem dobjuk piacra. Boltban, polcon, leárazások között halni meg olyan közönséges volna. A nagy borért harcolni kell: előjegyezni, feliratkozni a várólistára, vagy feliratkozni a várólista várólistájára. De ha ez is megvan, akkor valóban hátra dőlhetünk; elkészült a szimbolikus bor, amelynek élvezeti értékét csak töredékrészben határozza meg az, amit az érzékszervek közvetítenek. Az ilyen bor már a bontás előtt mámorító, mert a becsvágyó tulajdonost a kiválasztottság érzetével ajándékozza meg. Ennek a technikának az egyik iskolapéldája a kaliforniai Screaming Eagle. Ebből a cabernet sauvignon-ból mindössze 5.000 palack készül évente, és az 1998-as évjárat ára 1.000 dollár körül mozog, de jótékonysági árverésen adtak már 4.600 dollárt is egy palackért.

A harmadik tényező az érdem. A demokratikus suttogó-propagandánál persze sokkal hatékonyabb a médián keresztül a közvéleményt az ujja köré csavaró szakértő. A mai borvilágban ilyen emblematikus figura Robert Parker, akinek ítélete egy-egy bort az égbe vagy a pokolba juttathat.

minden borbuzit az a remény éltet, hogy a földöntúli élményt földközeli áron is megkaphatja

Származás és érdem természetesen a boroknál sem jár mindig együtt. És az árat elsősorban a származás határozza meg. Allan Sichel, Bordeaux egyik vezető négotiant-ja szerint "szinte semmilyen összefüggés nincs az ár és a minőség között." Pontosan ez az, amit hallani szerettünk volna. Hiszen minden borbuzit az a remény éltet, hogy a földöntúli élményt földközeli áron is megkaphatja. Sajnos, a honi tapasztalatok nem ezt mutatják. A jó bornak szinte mindig megkérik az árát. Ám előfordul, hogy az átlagosnak vagy a szarnak is. És ha ezt a saját pénztárcánk bánja, akkor vagy a saját fejünket verjük a falba, vagy a borászét szeretnénk.

Az "Arcátlanul Árazott Borok Fóruma"

Az okos ember más kárán tanul. Ezért arra gondoltunk, hogy a nemzeti közérzetet javítandó (és a bundás indulatokat fékezendő), állítsunk össze egy adatbankot azokról a borokról, ahol az ár messze a minőség előtt jár. Ez volna az "Arcátlanul Árazott Borok Fóruma". Vagyis arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy alapos megfontolás után, borbaráti szolidaritásból, nevezzék meg azt az arcátlanul árazott bort, amely eddig a legemlékezetesebb csalódást okozta a számukra.

A pontos név, évjárat és beszerzési ár megjelölése mellett, kérjük, hogy a csalódást okozott bort az alábbi kategóriák valamelyikébe sorolják be:

a. lefolyó

b. megittuk, mert drága volt

c. harmadáron nem volna rossz

A szavazás végén a vevőszomorítás nagymestereit stábunk vakteszt keretében értékeli, és kihirdetjük azokat a borokat, amelyek bebocsátást nyertek az "Arcátlanul Árazott Borok Csarnokába".

Címkék: esszéjellegű

117 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2113001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci 2005.11.03. 08:15:06

Azt hiszem mindenben egyet kell értsek veled....

pb 2005.11.03. 08:18:21

Gere Kopár 2002, 10.000Ft (ajándék), "C" kategória.

Pesszi Miska 2005.11.03. 08:25:31

Peszimista vagyok, ez csak szardobáláshoz vezet. Egy negatív élmény még nem minősítheti az egész tételt, lehet csak egy dugós palack az alapja. Ettől még a magyar borok túlárazottak, egy csomó bor van 10 rugó felett, pedig 40 euró környékén már komoly 92-94 WS pontú borokat mérnek. Ráadásul a noname pincék első bora is arcpirító árakon jön ki. Szvsz a piac önszabályozó, csak ki kell várnunk még beáll. Sajnos elég mélyről indultunk, a borban még tart a vadkapitalizmus árképzése. Számomra a Szt. Andrea és a Vylyan árképzése a szimpatikus. Nincsenek is eladatlan készleteik, pedig a pincészetek többségében hegyekben állnak a lassan szarrá váló tételek.

imike 2005.11.03. 08:28:41

Tetszett a jegyzet, sajnos így van. Egyébként ajánlom a villányi Teleki pincészet (persze, akinek nincs ellenérzése Csányival kapcsolatban) borait. Szerintem a 7-800 Ft-os áron megvehető termékek, pl. 2001 cuvee, igen finom.

zb 2005.11.03. 08:37:29

Remek jegyzet. Szívemből szólt. Hajrá AÁBC!

Kei 2005.11.03. 09:01:04

Nagyon tetszett a cikk. Egy valamit nem értek: miért kerülnek a portugál (véleményem szerint jó minőségűek) borok fele annyiba, mint az itthon termelteké. Ennek következtében több lesz a magyar higító...?

timtomlolo 2005.11.03. 09:04:36

A Teleki pincészet borát- borait, legalábbis amit már kóstoltam, én inkább az "a" kategoriába sorolnám. Csányitól függetlenül.

antiffan 2005.11.03. 09:12:15

Tiffán Pinot Noir 02: tulképpen semmi baj nem lenne vele, csak sok benne a test és kevés az elegancia. Ellenben 7 ropi. "c." kategória :))

borissza 2005.11.03. 09:19:03

Pontos évjárat/pincészet adatokkal sajnos nem tudok szolgálni, de a villányi borokban már többször csalódtam: az árak úgy 1500-2500 /üveg között voltak. Féllaikus kisemberként úgy gondolom, hogy ennyiért nem illene "a" és "b" kategóriás borokat piacra dobni. Egyébként szerintem Villány az utóbbi 10 évben kicsit mesterségesen lett "sztárolva" (marketing).

csabi 2005.11.03. 09:23:43

szerintem párezer forintos árkategóriában sokkal nagyobb teret lehet engedni az egyéni ízlésnek, bár nyilván itt is van rengeteg objektív szempont, ami alapján lehet nagy csalódás egy, az átlagnál drágább bor. azzal nem nagyon lehet nagyot bukni, az belefér, mivel valószínűleg napi fogyasztási tétel. a kenyér sem mindig olyan friss, mint szerenénk. viszont az említett tízrugós kategória teljesen más és én is a 2002-es gere kopárt hoznám rossz példának; ennyiért kutya kötelessége lenne letisztultnak, kereknek lennie, nem kikönyököltetnie semmilyen részét. más bor (pl tiffán's carissimae) ezt ugyanezen évjárattal gyönyörűen hozza. gere kopár 2002: C.

peronoszpóra 2005.11.03. 09:27:46

Borsznobizmus, hajrá!!! A sok kiéhezett sznob meg is veszi ezeket az irreálisan drága borokat. Sokuk csak dicsekvésből, hogy elmondhassa, milyen frankó gyerek ő. Szánalmas.

Burgundi 2005.11.03. 09:50:11

Csányi borokat elvből nem szabadna venni, pedig elég jó áron, igen jó minőségű borokat készítenek a pincéjében. De ehhez semmi köze nincs Csányinak! Ahogyan az OTP-s "sikersztoihoz" sincs köze...

2005.11.03. 09:54:49

Bármelyik 500 forint felett mért kadarkát is fel lehetne tenni erre a listára. megkóstoltam már néhány nagy borász kadarkáját, de egyik rosszabb volt, int a másik. Ráadásul általában 100 forint felett mérik. Kadarkából nem lehet minőségi bort készíteni!

Hopkins 2005.11.03. 10:06:24

Igen, Gerével én is jártam már így. Óccsó Lidlis Kaliforniai vagy Chilei a legjobb. (400 körül vannak) A magyar borok legtöbbjénél sokkal jobbak. Egyébként meg mindegy, csak ártson és hígabb legyen a kátránynál. ;)

buzz lightyear 2005.11.03. 10:08:16

Sajnos nekem nem adatott még meg, hogy az említett (7000-csillagos ég) árkategóriájú borokba kóstolhassak. Bár azt hiszem, nem is kell a parasztnak csokoládé. Nálam a maximum néhány 4-5eHUF árú bor volt, de én általában azt tapasztaltam, hogy lehet alacsonyabb árkategóriában (1-2e HUF) is hasonlóan jó, vagy talán még jobb bort is kapni. Persze én nagyon kicsit értek csak a borhoz. Itt a legtöbb cikkben én azt látom, hogy kezd éledni a magyar borsznobizmus (vagy már fel is éledt), és sokan szánalmasan írnak itt a borokról néhány, a nagyoktól (mármint a náluk is nagyobb sznoboktól) hallott hülye kifejezés állandó ismételgetésével.

Theoden király 2005.11.03. 10:11:35

Thummerer Egri Bikavér, 2001. Hiperekben 1900-2000 Ft körül lehet kapni. Szerintem C. Más évjáratot is kóstoltunk, azok kiválóak.

Hopkins 2005.11.03. 10:12:41

Meg is érdemled, ha Bikavért veszel. Főleg ennyiért. Max 250 FT-t ér

filoxéra 2005.11.03. 10:18:34

Vigyázni kell (ld Pesszi Miska) , a bor disztribúciós láncnak több gyenge pontja is van, pl. az áruházláncok, amik gyakran botrányos körülmények között tárolják a borokat. Igaz, árdiktálók is közben, így AÁB-khez néha olcsón juthatsz hozzá. De közben néha sz* t veszel, mert a tárolás során romlanak az egyébként jó borok. Magyarán: a hipermarketekben gyarkran valódi értékükön vehetsz AÁB-t , de szerintem kockázatot is vásárolsz mellé. Persze ettől egy AÁB még AÁB marad...:)

2005.11.03. 10:25:19

Ebner 3-as Hordó cuvée c Regnum 02 c Tokaj Kerház 6p aszúi, aszúeszenciái a!!! Mala drága dolgai c

muskotály küvé 2005.11.03. 10:26:16

A cikk szerintem is tanulságos, bár én hasznosabbnak tartanék egy pozitív listát, már csak azért is, mert magyar borból 5e Ft felett szerintem csak töppedt szőlőből készült bor értelmezhető, tehát, tök mindegy, hogy ki követte el. (T Szerkesztő Urak, kéne egy olyan motor, mint a Homárnak: felvinnétek egy-egy bort, írnátok róla valamit, és a T Publikum pontozhatná a bort.) A kadarkát, ha szekszárdnál nem északabbi, megvédeném: kellemes, gyümölcsös ízű bor is tud lenni, 1500-ig reális az ára. Pl. Mészáros Pálé 1280 a Maligánnál. Egy neves szekszárdi termelő szerint csak úgy terem jót, ha karó mellett, földközelben termesztik, különben be sem érik rendesen, és sok kézimunkát igényel. Emiatt sajnos drága a termesztése, de 1500-ét már tényleg lehet kapni jó spanyol bort.

pb 2005.11.03. 10:29:09

Pesszi Miska: Ja, például egy Vylyan Harsona a maga 2000Ft-os árával elég baráti -- ittam már ennél sokkal jellegtelenebb borokat drágábban.

csabi 2005.11.03. 10:53:16

azt azért ne felejtsük el, hogy egy-egy palack borban több van, mint az adott mennyiségű ital; komoly infrastruktúra, kísérletezés, nemesítés, ötletek, rengeteg aprólékos munka. no meg a rizikó. mert lehet, hogy a hilltop és a vylyan jó áron tud produkálni adott esetben jó bort, de a minőségük közel sem megbízható, mivel egészben illetve részben felvásárolt alapanyagból doloznak. aki úgy gondolja, hogy szívesen iszik 3-500 Ft-os bort, ami "árt és hígabb a kátránynál" természetesen szíve joga, de azok a termékek nem nyújtanak annyira izgalmas élményt, mint egy kifinomult, láthatóan "megalkotott" bor. meg nem is ugyanazt a célt szolgálják. alaposan berúgni egyszerűbb és olcsóbb pl vodkából, rumból - szigorúan betartva az igényesség követelményeit. és megint teljesen más egy finom, üde roséfröccs...

Cat 2005.11.03. 11:01:06

félek a magyar boroktól, mert még a palackosak is lehetnek pancsoltak, vagy tablettásak. Én is inkább a spanyol borokra szavazok, és ez szégyenletes

bob 2005.11.03. 11:05:42

Hopkins, ezek szerint neked a Bikavér még mindig az Egervines? Nézz körül! Vannak olyan Bikavérek, amik legyalulják a polcról a villányi Kabernék 80%-át.

bob 2005.11.03. 11:07:38

És a Lidlis chilei Kabernék 100%-át.

Sárfehér 2005.11.03. 11:09:33

Mészáros Pál Kadarka 2003 a Corában most 829 akciósan, életmentő. Az Aranyfürt féle is iható, még a 2004-es is. Egyébként eddig ezen kívül Takler 2003-at ittam (Decsi hegy pincéjükben 1800 palackozva, tavaly), meg a Liszték Chateau Kajmád 2003-asát (Decsi hegy tetején tavaly 1600 volt), nagyon hasonlít a Taklerékére. Nem tudom megítélni, hogy mennyire reálisak ezek az árak, de nekem ízlenek.

Big-B 2005.11.03. 11:10:05

Jásdi picéből, vagy Szeremley Szemelt rizlingje. Sajna a zalai borok nekem túl savasak.

motar 2005.11.03. 11:18:43

Én is gyalázatosnak tartom a jó "befuttatott" magyar borok árát, gondolok itt főleg a Villányi pincékre. Marketingből jelest kapnak, de érdekes, hogy az unios tagság óta jajonganak a külföldi borok olcsóságától és azok kétes minőségről beszélnek, hogy megtartsák a sznob fogyasztóikat. Ha csak a szomszédos Ausztriába látogatunk, már jó minőségű kaliforniai, chilei borokat lehet kapni 6-8 Eur-ért. És itt szintén jó nevű pincékre gondolok, mint Fetzer, Mondavi...stb. Egy óceánon keresztül importálják és mégis jobb ára van mint bármelyik itthon termelt "minőségi "nedűnek!

Boross 2005.11.03. 11:28:55

Munkám során sokat járok Franciaországban. A magyar borok átlaga meg sem közeliti a franciákét. De nemcsak az átlaggal van baj. A magyar egy két legjobban eltalált bor talán megüti a francia szinvonalat, de ezekkelhalandó ritkán találkozik, ki kell fogni. Az átlag francia bor agyonveri a magyarok legjobbjait is. Hogy miért? Nem azért mert a franciák annyira okosok lennének hanem mert a jó helyeiken sokkal több a napos órák száma. Legutóbb egy eldugott kis helyen ittam egy 10eurós - olcsó - francia volt Provance-ban... Egyszerüen szuper. Azért a 7000+ forintosokról is egy szó: életemben egyszer vettem meg ilyen bort, persze nem magyart hanem franciát a Duna Plázai Kaisersben. Na az volt a legjobb bor amit eddig életemben ittam. Mások a spanyol borokat szeretik. Úgy gondolom itthon is van egy-két jó pince, de soha nem lehet minket összehasonlitani az igazán nagyokkal. Hamarosan a magyar boroknak a franciákkal is versenyeznie kell, az ár/teljesitmény arányban azt hiszem megálljuk a versenyt hiszen itthon az olcsó bor ezer forint alatt van, kint viszont 10euró az olcsó bor határa.

murci 2005.11.03. 11:28:57

Egy ismerősömmel hozattam Villányból egy NEVES pincészetből 20 liter bort. Alig lehetett meginni, csinált bor volt, mint kiderült. Azt is megtudtam, ezek a híres borászok is nagyban űzik az ipart: műborokat is csinálnak a plebsznek. Azóta nem hiszek ezekben a nagy borászokban, meg a boraikban.

Boross 2005.11.03. 11:31:55

Murcinak igaza van, itthon ez előfordulhat, Franciaországban soha. Hiszen ha ott egy ilyen dolog kiderülne, a pincészet felszánthatná a szőlőt és kezdhetne kukoricát ültetni annyira fontos a borkultúra

Sörmedve 2005.11.03. 11:38:31

Hát végre, végre valaki leírta !!! AM, köszönöm. Szívemből szóltál, és ezúttal teljesen, tökéletesen és feltétel nélkül egyetértek veled. Egy egyéni tipp mindenkinek: mióta csak bort iszom, rendszeresen és a saját élvezetére fogyasztok bort, ezért nem keresgélek rendszeresen a 7.000+ kategóriában. 3.000/palack határig bezárólag szinte MINDEN hazai termőterületről lehet kapni kiválóbbnál kiválóbb nedűket (talán a Tokaji Aszú az egyetlen kivétel, itt nálam a határ max. 5.000), és engem még soha, de soha nem tudott annyira elkápráztatni egy 10.000 Ft-os bor, hogy azt mondhassam: na ez között és az ugyanazon termőterületről származó 3.000 Ft/palack árú nedű között akkora a különbség, mint mondjuk a 10 milliós Hyundai Sonata és a 20 milliós Audi A6-os között. Menjetek a saját szájatok íze után, és ami tetszik, még ha 800 Ft/palack az ára is, de elégedett vagy vele és újra megvennéd, hát vedd meg és ajánld barátaidnak, és ne a marketinges dumára adj !!! Mégegyszer: köszönöm.

bankár 2005.11.03. 11:45:10

az XII. Orbán Téri "ábécé"ben ( nekem útba esik )rendre "jó "áron veszek "AÁBF" borokat, pl:GA 00' Kopár 11725.-Weninger 00'Syrah 7654.- most a Bock 03'Syrah7750,- .de volt már hogy kartonos árnál még engedett a tulaj ,ha éppen bent volt.

Sörmedve 2005.11.03. 11:57:56

Ja, és bocsánat: Vylyan Duennium Cuvée 1999 - majdnem 8 ezerért vettem meg egy barátom ajánlására, mit mondjak, bár ne tettem volna. Jó bor, nem vités, de az élvezeti értékét én körülbelül ennek az egyharmadára, valahol 2.500 Ft/palack köré lőném be. Bock Syrah 2003 - valódi sznobnak való bor, bátyám ajándékba kapta egy céges partnerétől aki kb. 10 rugót adott érte, augusztusban kinyitottuk - háááát, utána megittunk egy 2002-es ausztrál Barossa Valley Spires Shiraz-t, amit egy tök közönséges Karstadt áruházban vettem Stuttgartban 8.99 EUR-ért, mit mondjak, a cipőjét nem köthette meg a Bock Syrah. Vagyis: élvezeti értéken 2.500 Ft/palack alatt a helye, nem pedig 10e fölött !

Sörmedve 2005.11.03. 12:57:19

Boross: vitatkozom azzal az állításoddal miszerint ha a bor francia, akkor jó - számtalan ellenpéldát mondhatnék a sarki, stuttgarti (itt dolgozom) szupermarket 3.99-12.00 EUR sávban kapható vörösbor-kínálatából, ugyanakkor sok hazai, 2.000 Ft/palack árú vörösbor kiváló (lásd a korábbi, ilyen témájú cikket ugyanitt). Ugyanakkor való igaz, hogy a 10 EUR feletti sávban nehéz találni rossz bort a franciák közül, ezt én is így tapasztaltam. Elfogadom viszont azt az állításodat, miszerint Franciaországban komolyabban veszik a borászatot, de ezt is csak átfogó jelleggel - sok-sok hazai borász fáradozik évek óta éppen azon, hogy természetes és tiszta, minden "trükközéstől" mentes boraival megteremtse a bizalmat saját termékei iránt (Szepsy, Figula, Thummerer stb). Kár, hogy ehhez nem mindenki tartja magát. Jó lenne !

eF 2005.11.03. 13:00:58

Hopkinsnak uzenem, h ez a muveltalkoholista.hu, nem pedig az alkoholista.hu

Mr. Proper 2005.11.03. 13:05:57

Az "Arcátlanul árazott Borok Foruma" óriási ötlet! Csináljátok meg! Az én egyik javaslatom a Gere Solus 2002-es. Egyik barátom hozott egy palackkal belőle tavaly decemberben, hogy kóstoljuk meg együtt. Nem árulta el, hogy mennyiért vásárolta, de feltételezem, hogy 10000Ft felett fizetett érte. 2004 decemberében teljesen oxidált, öreg, élvezhetetlen volt a bor.: b. kategóriába soroltatott barátom részéről (szegény magába gyűrte valahogy mert drága volt), nálam erős a. kategóriás lett, én bizony két korty után feladtam.

2005.11.03. 13:11:21

Sörmedve: asszem mi egyetértünk, nem minden francia bor jó, csak egyszerüen jóval nagyobb az esély jó bort inni mint itthon az olcsó sávban is. A drágább sávban pedig szinte lehetetlen hibázni. Itthon én úgy érzem mind az olcsó mind a drágább sávban szinte hasonló (persze nem ugyanolyan) valószinüséggel találok jó és kevésbé jó bort.

2005.11.03. 13:34:06

Inkább pozitív példa: Hilltop Neszmély Irsai Olivér 1000 Ft körül és király

Sörmedve 2005.11.03. 13:45:48

Boross: így már tökéletesen egyetértek veled.

eF 2005.11.03. 13:59:31

hat, azert ittam en mar 16 euroert tokures franciat (St. Joseph, ez egy Cotes du Rhone-i cru). egyebkent az AABC otlete egesz jo, csak hat , nehany hozzaszolast olvasva, nem biztos, h mindenki tudja, h mi kerul egy borban 5-6 ezer Ft-ba. es akarmennyire is tularazott pl. Gere Koparja (raadasul normalis orszagban nem is lehetne ez a neve, de ez mar egy masik tortenet), megse emlitheto egy lapon a Hilltop IO-jevel....

eF 2005.11.03. 14:31:15

egyebkent tf., hogy egy palack bor ara 5000 Ft a tekaban. Ez a premium kategoriaban nem szokatlan itthon (sem). Ebbol ugye kapasbol 1000 Ft az allam markat uti, aki ezt koszoni szepen, es semmit nem tesz, hogy jobb legyen a magyar boraszoknak (ne, ne penzt adjon! eleg, ha normalis, mukodokepes, hasznalhato es a termelok hosszutavu erdekeinek megfelelo szabalyozasi kornyezetet alakitana ki es mukodtetne - azaz vegezne a dolgat). Kb. 2000 Ft a kereskedoe, aki ebbol fizeti az uzlet berleti dijat, rezsijet, meg az alkalmazottak utan a tb-t adot stb. A masik 2000 Ft pedig a borasze, aki ebbol szinten fizet tb-t, adot stb. (van aki tobbet, van aki kevesebbet). plusz vesz belole pl. olyan gepeket jo dragaert(pl. zuzo-bogyozo, pres), amiket evente osszesen kb. 20-30 orat hasznal, de kell. vesz belole hordokat, jo sokert. vesz belole szolooltvanyt, jo sokat, mert mondjuk 5000 toket akar rakni egy ha-ra. Allami tamogatast ehhez nem nagyon kap, hisz az annak jar, aki 3300 tokevel nyomul hektaronkent (nyilvan, hisz tomegborban abszolut versenykepesek vagyunk, de olyanban, amit csk itthonb lehet kesziteni, meg nyilvan nem -> allam szerepe...). A jelenlegi birtokszerkezet nem mukodhet hatekonyan. Mellesleg, a legtobb nagy borasznak rengeteg nagyberuhazasa volt az elmult evekben. es mivel nem tokeerosek, ezert a penzre minel hamarabb szukseguk van. nos, ezert tunhetnek draganak a magyar borok. es akkor meg a sznobhatasrol nem is beszeltunk (lasd. Villanyi sztarok Syrah-i 10 ezer korul)

Brasi 2005.11.03. 14:50:23

1.) Nem úgy van ez, hogyha nem lett volna a nagy felhajtás Villány körül, ha nem volna túlárazva a legtöbb ottani bor, szóval ha nem lenne az egész kultusz -- ez az oldal sem lenne? 2.) Drágán a hülye is tud jó bort inni (amiből -- mint ismét kiderült -- nem következik, hogy minden drága bor jó). 3.) Viszont hadd gyarapítsam az "áron alul jót" listát. A) Mintha ismét kapható lenne a BB Chapel Hill chardonnayja ("Barrique fermented"), 2001-ből. 2002-ben bronzot nyert a bordeaux-i Challenge-on, azóta igencsak öregedett. Fél éve mindenesetre a szürreális 400 Ft alatt ment a nagyobb CBA-kban, most egy kis sarkiban vettem 790-ért, még mindig megéri. B) Lesence, 2003-ból, friss üde, mégis krémes, vajas, testes barrique chardonnay, 1090 Ft a Tescóban (ha nem illetlenség cégnevet írni). Ugyanott, ugyanonnan 1300 körül cabernet sauvignon, amit inni is lehet, nem csak kóstolni. A gyümölcsről szól, nem a csersavról és az alkoholról, mégis tömör és testes.

adnak a látszatra 2005.11.03. 14:59:39

Drága bor mögött sok adósság, puccos feldolgozó, fogadó helyiségek, csilli-billi épületek. Ez a marketing része, ezt is megfizetjük természetesen, ahogy a kiadványokat, marketingeseket, és nem csak a bor világában. van aki bánásmódot, feelinget is venni akar, nem csak feltétlenül minőséget. Tényleg szépek azok a hatalmas új pincék, épületek, máramelyik. Legalább megépültek. Vannak, akik meg megtudják fizetni.

Hopkins 2005.11.03. 15:00:28

eF-nek üzenem, hogy az én művetségemről még véletlenül se próbáljon véleményt alkotni, hacsak nem akarja, hogy én is ezt tegyem viszont. Nézz át a szomszédba egy kis humorért, ha arra jársz. Nem kell mindent olyan komolyan és szó szerint venni. A dolgok ára lehet értékmérő. De kizárólag ár szerint válogatni butaság. A butaság itt egyenlő a sznobsággal. Persze, az ember nem ad ajándékba Lidlis bort, hiába korrekt, akkor sem. Mert drága bort illik ajándékozni. Még akkor is, ha történetesen nem jobb. De az, hogy ajándékba drága bort kapsz, nem jelenti azt, hogy az ajándékozó is mindig drága bort iszik. Tudod, ár/érték arány. Így hát azért, mert valaki nem kellően sznob ahhoz, hogy több ezres bort igyon, vagy egyszerű humortalanságból még nem kell alkoholistázni. Na, megyek iszom egyet.

eF 2005.11.03. 15:40:22

Hopkinsnak: szerintem a borbaratok foruman egyaltalan nem utal sem muveltsegre, sem pedig humorra az, hogyha vki a lidl-ben kaphato importborokkal poenkodik. az ar/ertek aranyrol tudok vmit, mert tortenetesen eziranyban vegzem tanulmanyaimat. es attol hogy vki tobbezres (pl. 3528 Ft) bort iszik, nem biztos h sznob. lehet, h megengedheti maganak, h ennyiert igyon bort. akar mindennap. a sznob az akinek csak az ar szamit, megpedig az egyenes aranyossag szabalyai szerint. a szerencses pedig az, akinek az ar egyaltalan nem szamit (megveszi, megissza es elvezi a jo bort, keruljon az 1500, vagy 15 ezer forintba).

Sörmedve 2005.11.03. 15:45:51

Hopkins: ez a beszéd ! Este én is iszok egy korrekt egri vöröset !!!

Hopkins 2005.11.03. 15:52:39

Az a baj, hogy import, vagy az, hogy lidlis, vagy az, hogy olcsó? Vagy mind? Vagy az már nem is számít, hogy az a bor jó-e? Az, hogy tanulmányokat végeztél, dícséretes.

Hopkins 2005.11.03. 15:54:21

Sörmedve, Mindegy, csak száraz legyen!!! És vörös.

Hopkins 2005.11.03. 15:55:56

Ja, még csak most végzed! :o) Tanulj szorgalmasan!

Danyila Bagrov 2005.11.03. 16:03:12

Ember nem jár Lidlbe.

g 2005.11.03. 16:19:17

A vörösborokkal szálltak el nagyon az árképzésnél, sajnos. A fehérek(tokajik is) többnyire "jó" árban vannak, több esetben alul is vannak értékelve. A lefolyó kategóriához nagyon elvetemültnek kell lenni a matériának, ha már szóba került a lidl, ott mondjuk bőven lehet találni ilyen kategóriás "borokat". Szóval a cikk jó, de inkább a veresekről szól.

Hopkins 2005.11.03. 16:20:57

Hanem Hová? Corába? Tescoba? Madarastescoba? Te hova jársz Ember??? :))))))))))

Pumalyos 2005.11.03. 16:23:29

A pofátlanul árazott borok kategóriájában lehetne/kellene egy d. pontot is indítani, szemtelenül olcsó löttyök, ennyiért nem lehet minőségi bort csinálni címmel. Itt a pár száz forintos Tesco gazdaságos és egyéb aszúk indulhatnának, miközben a legjobbak értékesítési gondokkal bajlódnak.

g 2005.11.03. 16:26:16

Ebben egyetértek veled Pumalyos....de nem kell pár 100 pénz a Tesco- ban, láttam én már 139- ért is "rizlinget", Dunántúl-ra határolva.

Danyila Bagrov 2005.11.03. 16:50:11

Miért rikoltozol, drága Hopkins? Félsz a sötétben? Ember nyilván Corába jár, meg Intersparba és Kaisersbe még. Azt hittem, ez evidens. De off ez, amúgy. Csak hát nem értem, hogy jut eszetekbe 200 forintos chileiekről mint megiható borokról beszélni. Ha itt nem jön ki ennyiből a bor, akkor ott vajon mitől, miből? Hászen szállítani is kell, még ha a gyártás közbeni fajlagos költségek egyébként alacsonyabbak is. Műanyag.

sörbarát 2005.11.03. 16:52:48

A lidliben sok ihatatlan "bor" van, a sörök se valami jók.

sörbarát 2005.11.03. 16:54:01

óvatosságból csak hordóból való bort iszom

Grenache 2005.11.03. 17:27:23

Én "járni" a Corába szoktam (lévén az van nekem közel), de bort csak a legritkább esetben veszek ott. Inkább borbolt.

jóarc 2005.11.03. 17:46:36

Van egy jó, meg egy rossz hírem! Kezdem a jóval: kaptam egy palack egri vereset ajándékba, most kortyolgatom, szerintem simán megérne 10000Ft-ot, de ennél jóval olcsóbb lesz. (Ez persze nem baj.) A "rossz" hír: csak november végén kerül forgalomba, így Ti most erről lemaradtatok! :o) Éljen a Magyar Bor!

akarom 2005.11.03. 18:32:46

Kedves Művelt Alkoholisták! "AÁBCs"-t AKAROK!!! Igenis legyenek olvashatók e helyen a túlárazott/túlértékelt borok! Én megbízom Bennetek, mutassátok az utat!

Vitis 2005.11.03. 18:49:55

Ez egy nagy baromság!Engem inkább az arcátlanul alulárazott borok érdekelnek!

Pumalyos 2005.11.03. 19:05:38

g. én Tokajhoz értek egy kicsit, ezért maradtam a Tesco gazdaságos aszúnál. Én a legszívesebb felszámolnám a filléres borokat, mert akik becsületesen dolgoznak - azok szinte beledöglenek.

vitis vinifera 2005.11.03. 19:06:00

Vitis! Hja, kóstoltam már -sajnos- 360Ft-os "Egri Bikavért", miközben leginkább az járt az fejemben, hogy a mosdóba (ez volt közelebb), vagy a vécébe (ez volt távolabb) hányjak-e inkább?! :o( A túl olcsó és a túl drága is átverés!) Mindkettőről olvasnék itt egy "vip" listát, szívesen!

Pumalyos 2005.11.03. 19:41:10

Őszintén szólva nem jártam eddig utána - mert ugye ezen tokajiakhoz nem igazán adja az "elkövető" a nevét - hogy a temelte és palackozta H valami mögött mi bújik meg. A jókat sokkal könnyebb felsorolni.

bob 2005.11.03. 20:12:32

H-0062 ha jól sejtem :) Ha a böngésződ XML-képes, akkor klikkold meg ezt: http://grenache.ngo.hu/docs/palackozok.xml (Ez a teljes lista a H-XXXX kódokról).

Albert gazda 2005.11.03. 22:48:09

Király vagy, bob, máris elmentettem a listát. Kösz.

Hopkins 2005.11.04. 08:12:51

Kedves Danyiló! Szerinted rikoltoztam? MOST RIKOLTOZOM! De mostmár nem. Viszont kezd tetszeni a stílusotok. Én inkább teletankolom a MAGYAR szuzukimat, minthogy vegyek tíz rongyért egy üveg magyar bort. Jut eszembe: tegnap isteni 400-as spanyol bort ittam. És tudod, hol vettem? Nem fogod kitalálni, a lidliben. Reakciók? Ja, és a magyar borászat nem azért van szarban, mert a hülye lidli behozza a szar és olcsó borokat, hanem azért, mert behozza a jó és olcsó borokat. Ha nem tudnád, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában és Ausztráliában a legmodernebb rozsdamentes berendezéssel és a legjobb alapanyagból gyártanak borokat tőkeerős cégek. Ezekkel persze, hogy nem tud versenyezni a magyar bortermelő. Sóval ne legyenek kétségeig, tudom, hogy vannak nagyon is jó magyar borok, és ha a farkasmályi pincészetben járok pl., akkor ott nagyon finom fehér borokat kóstolok és hozok haza. Csakhogy: hagyományos technológia, cementkádak, évtizedes, óriási fahordók. Isteni hangulat, de fejleszteni kéne. Különben nem tudják felvenni a versenyt. De a megoldás nem az, hogy azt szajkózom, hogy külföldi nem jó, magyar jó. Megfizethető nem jó, drága jó. Mert ez így egyszerűen nem igaz. Ja, és simán eszembe jut. :)) Túl rizikós ilyen drága borokat vásárolni. Pont annyi esélyed van szart venni, mint jót. De túl drága a tanulópénz. Remélem, sok sznobot sikerült ismét felháborítanom! :))))) (és pluszba is járok.)

Borszer 2005.11.04. 08:47:22

Nem foglalkoznátok inkább tényleg borokkal, e sok sületlenség helyett, amit itt összezagyváltok? Persze, hogy van moslék bor, de egyébként kóstoltatok már bort valaha? És az meg mi, hogy lidli? Ne vicceljetek már! De az tényleg mi, hogy lidli? Ti nem a bort keresitek süketek?

Hopkins 2005.11.04. 08:52:00

Nem mindegy, hol veszed, jó hallású?

Danyila Bagrov 2005.11.04. 09:18:41

Hopkins, Hopkins. Én mondjuk tegnap 2002-es Solust ittam, mert itt valaki azt mondta, hogy összetört már, és ilyenkor ideje felszámolni a készletet. Tökéletes formában volt, szerencsére. Ezt is mondták már egyébként lejjebb: a sznob nem az, akinek az ár nem számít, hanem az, akinek csak az számít. Közérthetőbben: attól, hogy valaki drága bort IS iszik, még nem sznob, de ha CSAK drágát, akkor az. Ezen túl viszont egy csomó mindenben egyetértünk. Én is keresem az olcsó és jó borokat, de nem a Lidlben, hanem ott, ahol mondtam. Kulturáltabb helyeken. Ott is vannak, ugyanis. Az újvilági borokról lehet, hogy nem kevesebbet tudok, mint te, ezért aztán tudom azt is, hogy ami 400 forintért az asztalodra kerül, abban mű a sav, mű a tannin és mű minden, csak az alkohol nem, de azt meg csapvízzel muszáj lejjebb vinni, különben nem tudnád meginni. Persze erre is lehet azt mondani, hogy mit számít, hogyan csinálják, ha finom. Engem nem zavar, ha te is ezt mondod, és örülök annak, ha jólesik neked. De én nem iszom meg, és bízom benne, hogy ez meg téged nem zavar.

Szasz 2005.11.04. 09:30:32

Sziasztok, én sem tudom, mi az a lidli... Egyébként lehet, hogy tényleg a lényegre, (arra, amire a cikk írója szánta) kéne ezt a fórumot használni. Köszi én is Bob. Szent Gaál Kastély Cabernet Sauvignon 2003, vagy 2002 barik. Ez a bor nem volt olyan gigantikus drága, (3-4 rugó között), de ha jól emlékszem, ecetnek simán lehetett volna használni. Persze lehet, hogy a "hely szelleme" miatt. az Osanban vettem...

Szasz 2005.11.04. 09:35:55

Bocs, asszem 2002, és egyértelmű, A kategória

Hopkins 2005.11.04. 09:38:30

Már látom is a vegyészeket! 'Borból jó a kannás, igyál tablettást'

muskotály küvé 2005.11.04. 10:27:03

Sziasztok, a szemtelenül olcsóról felesleges a listázás; aki az ár

muskotály küvé 2005.11.04. 10:33:34

bob H-xxxx listája nagyon kúl, be is tettem a kedvencek közé... A beszerzési forrásokkal kapcsolatban friss, 1-2 éves borokból igenis lehet jót venni hiperekben, bár én elsősorban a corába járok. Az ocsányban és a tecsóban sztem általában régebbi, kissé fáradt évjáratok vannak (a tecsóban elgondolkoztató a közvetlenül a "felső sor" fölé szerelt halogénlámpa-sor, biztos jót tesz a vörösboroknak...), de a Lidlben is vannak jó (tömeg)borok.

Szasz 2005.11.04. 10:35:25

Én Tokajban sz*r bort csak a Tóth-Pincében ittam, máshol szerencsére nem szaladtunk bele még csak hasonlóba se...

Defter 2005.11.04. 10:38:04

Egy ideje követem már a hozzászólásokat, és ha visszagondoltok, nektek is fel fog tűnni, hogy leginkább egy stabil téma van: ki hol vásárol. Szerintem felesleges erről vitatkozni. Mindenkinek megvannak a saját vásárlási szokásai, a jól bejáratott helyei, a saját szempontjai. Nem az a lényeg, hogy hol vásárolsz, hanem, hogy mit. Azt kell nézni, hogy mi van a palackra írva, és ha egy bort megkapsz több áruházban is, akkor ott vedd meg, ahol akarod. Úgyis el fog térni az ára az egyes helyeken. És ha tényleg jó áron akarsz vásárolni, akkor menj el a borászhoz, ismerd meg, beszélgess vele, barátkozz vele, és jó áron ihatod a legjobb borát. Ennek van igazi varázsa. Aki komolyan gondolja a borvásárlást, az nem a hétvégi nagybevásárláskor intézi azt, nem a mosópor mellé teszi a polcról hosszas keresgélés után leemelt rossz választást, hanem igenis megadja a módját. Jó kenyeret péknél kapsz, húst a hentesnél, bort pedig a borásznál. Alternatíva: vinotéka. A választék kiegyensúlyozza. És ha rendszeresen jársz, ráérzel majd az ízére. De alapvetően nem kell elítélni azt sem, aki a lidlit használja beszerzésre. Ízlések és pofonok.

Defter 2005.11.04. 10:43:07

Azt is észrevettem, hogy a 'feladat' mindig elsikkad. Néhány hozzászólás van, néhány javaslat a kategóriákhoz, aztán a többi mind kalandozás. Nem mintha a kalandokat nem szeretném. Csak olvasnék több tippet az eredeti témához. Én magam sajnos nem vagyok mérvadó, borászokkal foglalkozom, így leginkább 'pincejáró' vagyok, a vásárlásaim meglehetősen kedvezőek, ha pénzforgalommal járnak egyáltalán. Ez nem dicsekvés, sőt, kicsit tájékozatlannak érzem magam köztetek, és várom, hogy kiképezzetek :)

muskotály küvé 2005.11.04. 11:42:18

Kedves Defter, Én sem a mosópor, hanem általában a macskaeledel mellé szoktam tenni a bort, az jól megtartja :) Bár tényleg off a téma, de szerintem nem örülnek a borász barátaid a hozzászólásodnak, mivel feltehetően sokkal több bort adnak el a boltokban, mint a pincében. Egyébként saját tapasztalatom szerint drágábban adják helyben a bort, mint a boltban, oda nem vásárolni, hanem valóban beszélgetni érdemes menni. Én pl. azóta nem veszek Thummerer bort, amióta ott jártam, mert számomra egy felfújt hólyag benyomását keltette, míg Vesztergombi borainak élvezetéhez bizonyára hozzátesz a nála tett látogatás kellemes élménye. Egyszer, mikor neves termelőnél jársz, nézd meg az árlistáját, és mosóporvásárláskor hasonlítsd össze az ottaniakkal... (hacsak nem mosóporboltba jársz mosóporért.) A legjobbak a nagy borbolthálózatok, pl bortársaság, csak általában nehéz parkolni, így kényelmetlen sokat venni. A feladatot részemről teljesítve érzem, mivel leírtam, hogy 5e Ft felett minden nem aszú drága, a 3ezreseknél meg jobb spanyolt lehet venni 2ezerért, mindezt kiegészítve az esetleges dugóhibákkal, az egész felvetésnek ebben a formában szvsz nem sok értelme van. Ui.: azért irigyellek...

Defter 2005.11.04. 12:12:22

Teljesen egyet értek veled, Kedves muskotály küvé, valóban ilyen helyeken lehet mennyiséget értékesíteni. Nem is erre gondoltam. A kedvező ár mindenképp feltételezi, hogy valamilyen közvetlenebb kapcsolatba kerültél a borásszal, ez tény. Azt is tudom, hogyan képezik az árat a nagyáruházak, és tény, hogy a borász árrése ott jóval kisebb, mint a saját pincéjében. Úgy gondoltam, az itteni kis közösség igényesebb a 'mindegy, csak ártson' kategóriánál, ezért fontos a megfelelő környezet is. Nem csak művelt, de igényes alkoholisták lapja ez itt, ami megkövetel egy szintet. A feladattal kapcsolatos 'kritikám' nem konkrét személyeknek szólt, csak általánosságban kevés a javaslat. És ha már az irigylésről van szó: én is téged :) jól jönne ennyi ismeret és tapasztalat, de tanulékony vagyok, gyorsan haladok. Ja, és abszolút kutyás vagyok :) Kedvellek vagy mi...

speirs 2005.11.04. 12:19:16

naggyon durva, h az eredeti felvetés az volt, hogy írjanak AZOK, akik túlárazott borokat kóstoltak stb: AÁBC. ehhez képest a vita már jó ideje arról folyik, hogy ki hol vásárol, és h iható-e a 300 forintos csilei. gartulálok. a magyarok szövegértésbeli elmaradottsága tényleg feltűnő. ez olyan, mint a michelin csillagos fórum. ott is egy idő után a bableves csárdákról volt csak szó. mindenki beírta a kedvenc kínai büféjét. jó, persze engem is érdekel a csilei boros téma (más helyen), de hát még azt is személyekedésbe fullasztottátok! szóval mégegyszer gratula!

Defter 2005.11.04. 12:23:39

Kedves speirs, te nem vagy magyar? Amúgy várjuk javaslatodat az AÁBC-be!

Lucas_Corso 2005.11.04. 12:25:48

Ebbű szárelëm lesz... ;-) [És bocs az offért.]

eF 2005.11.04. 12:44:00

kedves Hopkins, ki szajkozza azt, hogy a kulfoldi bor nem jo, es a megfizetheto bor sem jo????

kékfrankos 2005.11.04. 12:55:18

Mayer Kopár 02:- egyik kategóriához sem tudni sajnos, mert az a- hoz jobb volt, a b nem jó mert ajándékba kaptam, a c sem jó, mert 1500- ért sem reális, bár nem volna rossz.....igaz, legyen c!!

2005.11.04. 12:59:34

és nagy sajnálatomra Vesztergombi Bikavér 02, hát bizony 3000- ért sok, b.

kékfrankos 2005.11.04. 13:00:16

lefelejtettem, hogy kékfrankos

speirs 2005.11.04. 13:25:18

kedves defter! 1. arra próbáltam célozni, h az ember (én) elkezdi olvasni a hozzászólásokat, mert kíváncsi mások rossz tapasztalatiara a drága borokkal kapcsolatban, ehelyett pedig a lidl-ről, meg a coráról szól az egész. asszem nem fogalmaztam túl bonyolultan (l. még szövegértés). 2. persze nyithatnánk egy vitát a szövegértésről is, pusztán azért, h ne az AÁBC-ről legyen szó. vagy a globális felmelegedésről. vagy arról, ami éppen eszébe jut annak, aki ide beír.

Defter 2005.11.04. 13:49:12

Kedves speirs! a kérdésem a hozzászólásod eme mondatára vonatkozott: "a magyarok szövegértésbeli elmaradottsága tényleg feltűnő". De mivel te megértetted a feladatot, nyilván nem ebbe a kategóriába tartozol, ezért volt a kérdés. Amúgy kár pont velem vitatkoznod, mert ha elolvasod az első hozzászólásomat, épp azért reklamáltam, amiért te is.

Defter 2005.11.04. 13:52:04

Amúgy más oldalakhoz képest még itt maradunk leginkább a témánál. Most olvastam a homárt, ott kritikán aluliak a hozzászólások. Más fórumokról nem is beszélve. Tisztakivnek. De még mindig nem írtál ide saját tapasztalatot :)

speirs 2005.11.04. 14:39:30

nincsenek saját tapasztalataim, én tájékozódni akartam eredetileg, nem pedig írni. ezért is lettem dühös. a szövegértés-dolog meg egy statisztika. természetesen én kivétel vagyok. na de ne raboljuk viccelődéssel a drága helyet azok elől, akik még a holland katonai bakancsokról is szeretnének vitatkozni!

Sörmedve 2005.11.04. 14:55:20

Hölgyek és Urak, nagyon üdvözölném, ha újra az eredeti témához tartozó hozzászólások lennének túlsúlyban, azaz írjatok Arcátlanul Árazott Borokat, mindannyiunk okulására....

feketepino 2005.11.04. 15:13:26

Vylyan Duennium 1999, 8490Ft: a. kategória. Vylyan cabernet sauvignon selection barrique 1999, 7005Ft: a. kategória. Tiffán pinot noir 2002 6990Ft: c. kategória.

muskotály küvé 2005.11.04. 17:02:21

OFF Kedves Defter, érdekelnének az ismerőseid, de hogy ne zavarjunk senkit: mkuve@freemail.hu. /OFF szasz, a tokaji lőrére visszatérve, én a tisza-híd lábától felmenő egyik utca (valami ó-betűs) bal oldalán, egy egyébként hangulatos pincében ittam rettentően rossz bort. Egyébként Hegyalján szívesen próbáltam ki ismerősök által ajánlott, kistermelőket, mert egész jókat ki lehetett fogni (és sajátos hangulata volt pl. egy "szabvány" 80-as évek beli családi házból egy többszáz éves pincerendszerbe lejutni), de az a benyomás alakult ki bennem, hogy tokajiért csak Tokajba ne menjen az ember, annál inkább Mádra, Tállyára, stb. Szóval AÁB: Tokaj belvárosi kimérések, tisztelet az ismeretlen kivételnek, a. kategória

RF 2005.11.04. 17:12:59

Nefelejcsük el, hogy a bor erősen ízlés dolga... Nálam a 2.5 ezres Vylyan Montenuovo megette reggelire a nagyhírű Duenniumot. Biztos nem vagyok elég kifinomult a csúcsküvéhez. Höhö.

Bor K.O. 2005.11.04. 17:40:44

Eljátszottam a gondolattal, hogy nézne ki egy kóstoló felhozatala ár-érték szempontból. A gondolatot tett követte, íme az eredmény. A munkaprojekt tárgya a Művelt Alkesz nemrégiben megjelent Cabernet Franc tesztje volt, egyrészt amiatt hogy majd minden bor mellett szerepelt az ár is, másrészt a megkérdőjelezhetetlen szaktekintélyek szigorú és igazságos pontozási szokásai miatt, végül legfőképpen azért mert e borok nagy része nem járt még a poharamban. A számítási metódus elég egyszerű, úgy is mondhatnám csiszolatlan még, így várok javaslatokat. A nagytudású grémium szavazatai átlagolva lettek, így kapta meg érték-pontszámát a bor 1-10 ig skálán. Az ár le lett osztva ezerrel, és ki lett vonva tízből, így kapott a bor egy másik pontot, ez gyakorlatilag legfeljebb 10 lehetett (ez az ingyen bor, ha-ha) viszont tízezer felett mínusz szám is kijöhetett, amit először ki akartam küszöbölni, aztán azt mondtam, bassza meg, aki 16 rugóért áraz egy bort az olyan fokú arcátlanság ami feltétlen méltó büntetésért kiált. (éljen az objektivitás! :-) Eztán a két pont simán össze lett adva, így jött ki a végeredmény, és hogy mindez könnyen befogadható legyen, született egy diagram, ami az ár-érték arány szerinti sorrendben (narancssárga oszlop) tartalmazza a játékosokat. Íme: http://href.hu/x/ote Jó mulatást!!!

borissza 2005.11.04. 23:26:33

Konkrét példákat írni kérem, ne pedig ideológizálni: bátran ki vele, mi a szar!!! Saját tapasztalat: 400-ért is lehet jó bort venni: Tokaji Furmint nemtom melyik pince 2500-ért is lehet budiba önteni valóra lelni: Villányi vörös nemtommi Hadd lássa a termelő és a fogyasztó is, hogy mi a többség véleménye!

bob 2005.11.04. 23:31:40

Ez aztán a konkrét példa! "Nemtom melyik pince", meg a "vörös nemtommi". Gondolom, az évjáratra ezek után fölösleges rákérdeznem :)

Isti 2005.11.05. 08:26:30

Uraim! Amikor elkezdtem borászkodni viszonylag nagyban (1983) 5 Ft volt 1 liter gázolaj, és 25 Ft-ért tudtam a (Villányi hegység legdélebbi lejtőjéről származó) boromat kannásként eladni. Sokáig szállítottam a Gerlóczi utcai borozóba is, azt az üzletet a 60 Ft fölé emelkedő benzinár verte agyon - kékfrankost meg oportót Szekszárdról is be tudta szerzni a tulajdonos, ez 90 km-rel közelebb van Budapesthez, és a szekszárdi kolléga a fuvarköltségre való tekintettel olcsóbban tudta adi a borát. Ma mennyibe kerül 1 l (jó minőségű) kannás bor, és mennyibe 1 l gázolaj? -ami a műveléshez feltétlenül kell! A növényvédőszerek árai meg össze sem hasonlíthatók, ebbe nem akarok belebonyolódni. Palackozva az 1500 Ft/l árral egyetértek, alatta igazán jó minőséget tartósan nem lehet adni, a fölötte lévőkre meg igaz, amit a cikkben írtatok, egyedi játékkal lehet extrákat -jól reklámozva- csinálni. -Viszont 10 rugós bor mellett nem lehet baráti társaságban egész este kártyázni!

shiraz 2005.11.05. 08:42:07

Bor KO nagyonraersz :) 2 gondom van a szamitasi rendszerrel, 1. ebbol kijohet hogy egy szar de meg ihato bor 199 ft-ert a legjobb ar-ertek arany, ami ugye nem ok, mert kiontod a szart es kidobtad az arat az ablakon. 2. reg rossz ha jo borok eseten matematikai osszefuggesekkel hasonlitjuk oket egymashoz. akkor hol marad az elvezet? :))

Bor K.O. 2005.11.05. 10:19:58

Shiraz, provokáció és egyben játék a számítási metódus. Természetesen egy klasszis bor megfizethetetlen élmény, főleg ha te vagy a vendég, muhaha. Amúgy gondolkoztam azóta én is a képleten, és ez mondjuk az 1000 - 10000 tartományban ad reális képet a borokról, bár elképzelhető némi súlyozás az érték pontszámokkal is. Más kérdés hogy elvből nem fizetek tíz rugót egy palackért, mert akkor inkább legyen harminc guriga de akkor már nőt is adjanak mellé a nightclubban. :-) Amúgy nem nagy trouvaille, Excelben 10-15 perc ha valakit a sorsa arra kárhoztat hogy gyakran kelljen használnia e köztudottan sokoldalú alkalmazást... :-)

shiraz 2005.11.05. 13:18:17

Vigyazz mert harminc gurigaert olcso bort es olcso not fogsz kapni! :)

bob 2005.11.05. 15:26:48

Én még mindig gondolkozom azon a képleten, úgy 3-4 hónapja vissza-visszatérő lelkesedéssel. Már közelít a realitáshoz, ennek megfelelőem kellően bonyolult is lett :)))

Bor K.O. 2005.11.05. 15:39:11

Bob, megosztanád a világképletet?

Antonio 2005.11.05. 22:40:04

Just DO it!

Bor K.O. 2005.11.07. 11:22:59

Elkészült a Merlot Relatív Árérték-Teszt diagram, beszéljenek a számok! (lásd lent) Újdonság, hogy a CF teszt elemzéséhez képest csiszoltam a számítási módszeren. A legtöbb pontot kapott bor (Gere Solus) 100 %, a többi pontszáma ehhez lett viszonyítva 1-100 ig skálán. Ár: szintén a legdrágábbhoz képest viszonyítva 1-100 de az eredmény ki lett vonva 100-ból, így a legolcsóbb kapta a legtöbb pontot, a Gere Solus értelemszerűen nullát ebben a versenyszámban. Az ár-érték a kettő összegéből jött ki. Az eredmények tanulságosak: a D'Arenberg a Best Buy, és az első ötbe nem jutott be magyar bor. Szentandi a hatodik. Elgondolkodtató, nem?

MirrMurr 2005.11.11. 09:55:56

Szép jó napot ! Az ötlet az kiváló, de sztem ehhez kellene egy adatbázis, amibe folyamatosan felvihetjük az adatokat és nem csak szövegboxokban vitatozunk. És amikor belefutunk egy ilyen ár/érték véleményre okot adó tételre (akár +, akár -) gyorsan felvisszük értékítéletünket. Azt hogy milyen paramétereket kellene meghatározni sztem, abban könnyen egyetérthetünk (pl. 1-5-ig pontozni: ár, minőség, image, ha akarjuk lehet szofisztikálni a bor paramétereket, de talán elegendő a minőség szubjektív megitélése, finom-nem finom :-) ) A kutya nyilván abban van elásva, hogy az egyes szempontokat milyen arányban vesszük figyelembe. Ha sok a paraméter, akkor vmilyen matematikai úton lehet súlyozni (pl. Guilford féle páros összehasonlítás), kevés elemszámnál ránézésre is egyetérthetünk. Fontos lenne, hogy csak elegendő vélemény esetén járassunk le egy tételt, amihez regisztrált hozzászólók, nem névtelen nagyokosok kellenek. És ha elegendő a minta nagysága, csak akkor kerüljön fel a publikus listára. Ez bizony fejlesztés, de hamár ..., akkor legyen értelme. A rendszertervért borban is lehet nekem jogdíjat fizetni :-))) Üdv: Kárpáti Péter

bubodr 2005.11.13. 11:07:39

Hozzászólás az eredeti témához, azaz "arcátlanul árazott borok". Szóval csak annyit mondanék, hogy Polgár, Villány.

Pedro 2005.11.15. 11:25:02

Pár éve lementem Villánykövesdre hogy egy jót borozzak....Hát kérem, csak szállodában és csak palackozott bort kaptunk jó minőségben, magyarul kár volt utazni...Folyó borból csak kékoportót és valami fehéret (!!!!!!!!!) akartak adni... A Tiffany Ede egész egyszerüen megkostóltatta velem az isteni Cabernet Savignon Barrique-ját /félliteres cimkés palackból decijét 500-ért mindezt 2002.ben/, majd amikor elakartam belőle vinni 10 lityitm akkor kötölte hogy csak palackozva tudja adni az előbbi áron. VAZZMEG, akkor miért sirnak hogy nincs belső piac ??? Az átlag 100 - 120 rugós fizuból szerencsétlen hogy áldozzon az élvezet oltárán ? Másik szélsőség: Plusz-ban 900-ért egész kellemes francia Cabernet Savignon. Jó, persze nem dijas bor, de uez a hazai minőség nálunk kb. 1300 - 1500 Ft., ést azt is palackozták, cimkézték, sőt még el is kellett ide hozni..

2005.11.15. 12:07:11

Olvasgatom itt a hozzászólásokat.... Két dologhoz én is hozzászólnék : 1. Tacskós, Osanos, stb. borok jó áron. Vigyázzatok, mert tényleg rosszul tárolják, főleg nyáron. /És nem csak ők sajnos/ Többször vettem nem olcsó bort pl. benzinkúton /mert már késó este volt és megkivántam/ nyáron, és meg volt savanyodva. /Egy Vylyan ???/ Tuti hogy szállitáskor napon felejtették sütkérezni.... A másik: Van nagyon jó Egri bikavér. Nekem az egri borok a savszinjtük miatt nem jött be /de biztos a Szépasszony völgyi borkereskedők is tehetnek róla/, egy valódi kivételt viszont én is tudok tenni. Egri Bikavér Hagymási pince. Embertársaim ! KIVÁLÓ. Viszont ezentúl nemigen jut eszembe más jó egri bor, talán egy ZENGŐ, amit termelőnél ittam, el is hoztam a készletét. Azóta sem találtam jót, ilyet nem palackoznak legjobb tudomásom szerint.

PEDRO 2005.11.15. 12:07:17

Olvasgatom itt a hozzászólásokat.... Két dologhoz én is hozzászólnék : 1. Tacskós, Osanos, stb. borok jó áron. Vigyázzatok, mert tényleg rosszul tárolják, főleg nyáron. /És nem csak ők sajnos/ Többször vettem nem olcsó bort pl. benzinkúton /mert már késó este volt és megkivántam/ nyáron, és meg volt savanyodva. /Egy Vylyan ???/ Tuti hogy szállitáskor napon felejtették sütkérezni.... A másik: Van nagyon jó Egri bikavér. Nekem az egri borok a savszinjtük miatt nem jött be /de biztos a Szépasszony völgyi borkereskedők is tehetnek róla/, egy valódi kivételt viszont én is tudok tenni. Egri Bikavér Hagymási pince. Embertársaim ! KIVÁLÓ. Viszont ezentúl nemigen jut eszembe más jó egri bor, talán egy ZENGŐ, amit termelőnél ittam, el is hoztam a készletét. Azóta sem találtam jót, ilyet nem palackoznak legjobb tudomásom szerint.

hza 2005.12.17. 23:57:04

Re: Pedro 11.15 11:25 Azok a rohadék franciák kapják az uniós mezőgazdasági támogatások jó részét, még szép, hogy ilyen olcsón hozzádvágják! Ez van. Ez lesz egészen addig, amíg meg nem szüntetik az ilyen-olyan mg-i forrásokat EU-ban. De sosem fogják.

fsail 2006.05.23. 00:23:15

óriási a cikk meg az ötlet is. mindent bele én szurkolok. a kérdésem csak az, hogy a nagyon drága de szarokat írjuk be, vagy azokat is amiket ár értékben találtunk elég gyöngének

fsail 2006.05.23. 01:21:22

nem teljesen illik a sorba de nyithatnánk azoknak a boroknak is egy fórumot(bár ennyi nem lenne) ami nem az ami rá van írva.és itt nem feltétlenül a gere messze nem kopárból származó sznobszarára gondolok. Nézzétek ipéldául a bockjózsi blauburger és nemtommi cuvéjét, amit portugieser cimkével árul. A csibész!!!1200 körül

nemjo 2006.05.24. 21:16:09

fasz ail nézesd meg magad a körzeti orvosoddal , bár nem lenne nagy kár érted , ha mégse !
süti beállítások módosítása