Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ismerd meg a borászt!

2005.12.23. 08:35 - csite

Kistételben nagyok, nagyban kicsik. 9 pontos Disznókő. Gere Attila Csite mester deresén.

Fejébe vette Zwackék szép Izabellája, hogy megpróbál a nagy magyar folyékony gasztropocsolya tetejére egy kis foltot vinni, ami szivárványosan tündökölhet, ezáltal színesítve az arra fogékonyak palettáját. Ehhez kitűnő szárnysegédet talált magának Kovács Anti személyében, akinek meg, van érzéke, hogy felfedezze az értékeket itthonról – mint pl. a Buttler, Ráspi esetében tette, most meg a Losoncinál –, a külföldi borokról meg jó tanácsot adjon. A hazaiak inspirációja révén kitaláltak egy frappáns mondatot is: "Nagy borok, kis tételek"
Ebből kerekedett ki, az immár második alkalommal megrendezett esemény, ahol nem a teljes portfoliót mutatták meg, hanem elsősorban az újdonságokat, a szoros kötelékükbe tartozó termelők mellett.

Schlumberger

Chardonnay 2001: Megszagoltam ezt is, sárdonés volt, olyan acélos, rideg, ízben gyümölcsös, élénk savval, fura cserességgel.

Losonci Pincészet

"Úrráteszi" Olaszrizling: Az új felfedezett. Acélosan tiszta illat, finom mandulával, citrussal. Szélesen tölti ki a szájat, gazdagon minerális, az extraktédességét a kóstolás közepén a magas sav túllépi, emiatt ott kicsit citromsavasság érződik, de gyorsan túllendül ezen a ponton, és lenyelés után is tiszta, frissítő íz marad hosszan a szájban. Érdemes megnézni fél év múlva, besimul e ez a savcsúcs. 6P

Gere Attila

Perle 2005: Mint tudjuk a Medoc Noir – amiből ez a bor készült – eléggé karakteres fajta, sokan prostizzák le akárcsak a traminit, mert az illatból vonnak le nagy konzekvenciát. Málnás, epres, körtés, muskotályos illat, kevéske fűszerességgel, fura púderporos pacsulissággal, amit kicsit leront egyfajta cefrésség. Ízben egyszerű, sima, élénk, kissé szikár, utóízében a kesernyéje keserűcsokiba hajlik át. 4P

Cabernet Sauvignon Barrique 2003: Acetonbombaként indít, később konyakmeggy, csokoládé. Sűrű az anyag, de a tannin nem integrálódott. Ízben eléggé luftos a bor, sok örömködésre nem ad okot, utóízében fura savanykás, gyógyszeres kesernye. Olyan, mint ha vízzel mosták volna ki a Kopáros hordókat, aztán ez került volna palackba. 3P

Kopár Cuvée 2003: Ázott kartondobozos, szépen érett meggyes, buja fűszeres illat, kis csokival meghintve. Ízben szinte csak a fa viszi, nem nyílt ki többszörre sem a bort, tanninja édes érzetű, de nem tölti ki egészében a szájat. Kicsit csalódás, mert pár hónapja még ígéretet láttam benne, most már csak reménykedem, hogy piacra kerüléskor jobb formában lesz. 4P

Tenuta dell'Ornellaia

Le Volte 2003: Fémes, meggyleves, véres illat, klasszikus Sangiovese, nagyon elviszi a Cab.Sav. és Merlot jegyeit. Szájban sima, kerek, nagyon jól érthető, kellő testtel bíró, harmonikus, de egyszerűnek tűnő bor. 5P

Le Serre Nuove 2001: Animalitás, fehérbors, meggy, fura savanykássággal, ami elillan később. Ízben kissé zabolátlan, de szép anyagból van, aminek még idő kell. 5P

Ornellaia 2000: Meleg érzet illatban, ibolya, sósság, fűszeresség, kávé. Ízben könnyed érzet, de húsos szerkezet (afféle pinot-s), krémesen tölti ki a szájat, hosszú utóízzel. Egyedül a vitalitást keveslem belőle, emiatt olyan lusta bornak ítéltem meg. 7P

Dobogó Pincészet

Dobogó Furmint 2004: Citrus, fa, alma illatban, és az évjárat "krumplissága". Ízben cseres, erős hordóhatás ül rajta, vaníliássága is több a tolerálhatónál, szerkezete jó, utóíze közepesen hosszú. 4P

Mylitta 2003 (kései Furmint): Parfümös, körtés, muskotályos illat, jól érződő botrytisességgel. Ízben sima, széles, szép egyensúllyal bír. 6P

6 p. Aszú 2000: Tejszínes, kávés, oxidált illat, fügével, datolyával. Ízben is ez a világ jön, kevéske barackkal díszítve, tartalmas bor, egy kicsivel több sav magasabbra emelhetné. 7P

Disznókő

Furmint 2004: 2 héttel ezelőtt kóstolva, kicsit csalódott voltam miatt. Most meg rá sem ismertem – népi megfigyelésem, hogy az aktuálisan piacon levő Disznókő furmint mindig karácsonyra éri el egyik csúcspontját –, annyira jól mutatta magát. Körtés, almás, acélos hideg illat, amit megzavar itt is az évjárat "krumplissága". Ízben minerális, feszes, szép egyensúlyú bor, kevéske kesernyével. Mindenki asztalára ajánlom karira! 5P

Kései szüretelésű Furmint 2003: Banán, barack, alma, körte illatban. Ízben jön még hozzá egy kis birs, ananász. Lomha bor, kicsit a savat kevesellem. Hosszú életet nem jósolok neki, de remek lehet az ünnepek alatt desszerthez. 6P

5 p. Aszú 2000: Nagyon barackos, virágos illat, kevéske mineralitással. Ízben lusta, hömpölygő, gazdag, de nem eléggé. 7P

6 p. Aszú 1993: Az egyik nagy kedvencem. Ismét pazar formában, van itt mindenféle kandírozott gyümölcs, ananász, barack, fűszeresség, mineralitás, botrytis. Ízben is átjön minden, vibrál a bor a sok életteli energiától, olyan feszesen tartja magát, hogy az már csoda. Lecsengése még órák múlva is felsejlik a szájban. NAGY BOR! 9P

Címkék: kóstolás

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9112940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BB 2005.12.23. 10:01:13

"Fejébe vette Zwackék szép Izabellája, hogy megpróbál a nagy magyar folyékony gasztropocsolya tetejére egy kis foltot vinni, ami szivárványosan tündökölhet, ezáltal színesítve az arra fogékonyak palettáját." Ez a mondat aranybetűkkel fog bekerülni az újságírás nagykönyvébe. Gere pedig jobb, ha összeszedi magát, ha 2003-ban is csak 4 pontos bort tud készíteni ;)

2005.12.23. 11:29:17

Te magadat hívod Csite mesternek? Ez olyan mintha a Havas tanár urazná magát, nem?

Jabba 2005.12.23. 13:06:54

Csite maradj a fehérnél. Az amúgy is jobban megy a fogyókúrához:)

Amatör 2005.12.23. 13:12:16

Citromsavas csúcs Losoncinál? A citromsav természetes körülmények között a bor savainak csupán 2%-a, namármost, ha kiérződik, akkor azt bizony hozzáadták.Az olasznál vagy cukor, vagy sav! Kedves "MESTER" van még mit tanulni, neked meg Losoncinak is!

2005.12.23. 13:37:47

A Disznókő 2000-es 5p aszúja a hattyús, amelyik Bordeaux-ban aranyérmet kapott idén és ca. 3000 FT? Választ várok.....

m 2005.12.23. 13:39:00

Ha a 93-as 6p aszú ekkora, akkor milyen lehet a 93-as aszúesszencia......

egy vendég 2005.12.23. 14:18:38

Már elnézést, de a Losoncinak miköze ahhoz amit Csite mester kóstolgat ki a borából. Aki kóstolta már a bort nem írna le semmilyen hozzáadott savat, cukrot meg miegyebet ezzel a borral kapcsolatban. Az a bor olyan amilyennek született nem kevesebb és nem is több. Azt kívánom soha ne kelljen ennél rosszabb bort kóstoljak.....

Citrompótló 2005.12.23. 14:51:39

Bocsánat, de Csitének igaza van, valóban érezni az olasztól idegen savat!

nemjo 2005.12.23. 16:00:21

a 4es csak csiténél négyes , a f@szi nagyon tud , az új Kopár fenomenális ! A fa csak a híg löttyöknél zavaró , ahol van mögötte test , mint a Kopárnál is ott szép harmónia kerekedik belőle. A piac liberális , ha nem izlik - ne vedd meg , nekem nagyon bejön !

Művelődő 2005.12.23. 16:26:43

csite!a 93-as Disznókő mitől nem lehet 9,5-10?"NAGY BOR",nem?Lehet nagyobb,harmónikusabb,gazdagabb,feszesebb,hosszabb -tovább is van,mondjam még?De tényleg?Mi hiányzik neked?Ez aszú egy "ifjonc" Isten!

egy vendég 2005.12.23. 17:43:29

Az olasztól idegen sav ráadásul 2004-ben??? És citromsav? na ne má?

Pool 2005.12.23. 18:46:25

Csite nem lehet, hogy a túl sok háj miatt érzed a citromot?

Ne 2005.12.23. 18:53:19

Csite a félművelt alkoholista. Ez az írás borzalmas! Kergessétek el a billentyűk közeléből! Igyon, kóstoljon, de ne írjon.

másik vendég 2005.12.23. 19:24:40

Szóval, ha Losonci nem a Borbarátnál dolgozna, úgy biztos nem lett volna "felfedezve". Kész röhej, hogy egy ilyen szintű "borász" a Gerével mutathat be

Bor Béla 2005.12.23. 20:55:17

"Kis tételek ???" Az Úrráteszin kívül mi készült még ezek közül kis tételben ?!

mustvagysoha 2005.12.23. 21:24:07

A "mester" fokozathoz nem túl szegényes a tapasztalat? Szerénység-erénység!

etna 2005.12.23. 22:37:45

A 2003-as Kopárt meg a Medoc Noirt is kóstoltam Pünkösdkor a pincében. Nehezen hiszem, hogy ennyit estek volna azóta. Persze mindenki úgy pontoz, ahogy akar. Nálam a Kopár 90 körül volt, a Medoc 80 körül.

b 2005.12.24. 12:35:57

Mikor is alakult a disznókő borászat 1993 6p aszú ?????????

c 2005.12.24. 14:38:11

Csúnyán mellélőttél, drága b, de rá se ránts.

cefregéza 2005.12.24. 15:56:46

Ne bántsátok a Losoncit ! Lelkesedésben simán lekörözi Gerét.

k 2005.12.24. 16:18:10

Én is végigkóstoltam ezeket a tételeket, egész más véleményem van róluk. A Kopár szerintem simán verte az Ornellaia-t, a Disznókő '93-as aszúja pedig igencsak halovány volt...

chenin blanc 2005.12.24. 18:49:02

húha, most vettem észre, h a karácsonyi menühöz a disznókő 93-as hatputtonyosa lesz... hajaj.... boldog karácsonyt mindenkinek

Művelődő 2005.12.25. 20:18:00

Most akkor csite elhalálozott,vagy mi van?(lásd lentebb Művelődő kérdése...)Vagy keresed a szavakat a válaszhoz csite? c!Kifejtenéd,mert engem megfogott b "kérdése"!!!Gyerekek!Akkor most beszélgetünk,megbeszéljük,vagy csak ráértünkben gyorsan odalökünk valamit?

csite 2005.12.25. 22:05:44

93-ast nem érzem "elég" szélesnek, az eddigi 10P-osomhoz.

c 2005.12.25. 23:48:23

Ki. Fejteném. Lehet, hogy rosszul értem b kérdését a hevenyészett központozás miatt, de úgy értem, hogy kételkedik az 1993-as Disznó-aszú hitelességében. A Disznókő tudomásom szerint az egyébként ocsmány 1992-es évjáratban készítette az első, úgynevezett újstílusteremtő aszúját. Az 1993-as 6-os meg mondhatni klasszikus. Más kérdés, hogy mostanában csalódgatok ezekben a régiekben, az üdeség oda, s ami marad, az sok birs, és nem sok más. Ennyi, nagyjából.

törpe 2005.12.26. 08:35:27

milyen az a véres illat?

2005.12.26. 12:26:30

csite monnyon le!!!

Mucika 2005.12.26. 12:42:14

Nem tetszett lepontozni a pezsgőt, pedig az azért érdekelt volna. Még jó hogy "sárdonés" volt, de mi volt azon acélos, rideg? Szerintem nagyon jól eltalált tétel, tessék kóstoltatni hölgyekkel. Mi az az "egyfajta cefrésség" a Perlében? Az a bor nem 4 pontos... Most már csak az a szélesség zavar, mennyire széles egy 10 pontos bor?

Reménykedő borász 2005.12.26. 22:15:43

Kedves Csite! Nálad a sós vascső volt a csúcs. Tán a csúcson kéne abbahagyni.

Mirror 2005.12.27. 09:49:47

Ne báncsátok csitét. Elég baja van mikor reggel belenéz a tükörbe.

Gyurin 2005.12.27. 17:34:27

Olvastam. Gratulálok!

Bor Béla 2005.12.27. 21:44:41

Ne bántsátok Csitét. Mindez csak az írói munkásságának a része, szigorúan magánvélemény. Szvsz a 2003-as Kopár legalább 7-8 pont. Ezt nagyon elnézte a "Mester".

BZoltan 2005.12.28. 14:26:41

törpe, véres illatnak én azt a húss illatot szoktam nevezni amit egy friss, nyers marhabészínszeletbe szagolva érzel. Én is szoktam néhány borban érezni és kimondottan kedvelem. Ugyanígy Reménykedő borász sós vascsövére is vonatkozik ez.... a sós és az acélos/húsos ízérzet nem ismeretlenek és nem is idegenek. Sajnos a verbalitás és a kulinaritás két külön dolog, nehéz szavakkal ízeket és illatokat leírni, de nem lehetetlen...pontosan ahogy le lehet festeni egy zenét ugyanúgy meg lehet fogalmazni egy bort is. De igazán érteni akkor fogod ezeket a fogalmakat, ha leülsz borozni azzal aki ezeket a borélményeket leírta. Ha jól tudom akkor Csite mester sem szokott ijedten elszaladni egy borozásra való meghívás elől :)

öregSzEM 2005.12.29. 12:51:07

Cefregézának......Szerintem senki nem akar senkit "lekörözni", ez nem verseny, a lelkesedés meg csak a borokban összemérhető, abból meg még sokat kell készíteni az ifjúságnak. Ellenben sehova nem jut a borászat itthon, ha nem tudunk örülni egy-egy érdekes új pincének, ahol fiatalok borászkodnak és életük szó szerint legelső bora egy 2004-es nehéz évjáratból ilyen érdekesre sikerül. A Mátrába kellenek a fiatal, lelkes borászok, nekik meg az erkölcsi támogatás. Ha rossz borokkal állnának elő a kapcsolatok is hiába lennének, mert egy szint felett a szart nem lehet eladni, szerencsére ide már eljutottunk, azt hiszem. A Mátrának nem versenyeznie kell Villánnyal, egy Losoncinak Gerével, az újaknak gondolom (nincsenek sokan) nem a régi motorosok nimbuszának döntögetése a célja csak a saját boldogulásuk. Egyébként szakírónak lenni könnyebb út,mint szőlész-borásznak, de szerencsére nem mindenki választja a könnyebbik utat.

BORszerető 2005.12.30. 18:19:44

Igazadvan öregSZEM a szakírók tudják legjobban, hogy melyik borvidéken melyik dülben terem a ??? legjobb bor. Ők tudják legjobban, hogy a fogyasztók milyen bort szeretnek. Akkor írhatnának hitelesen ha egy esztendöt végigdolgoznának a szölöden és az általuk előállitott termésből elkészitenék, és palackba töltenék az általuk leírt IDEÁLIS BOROKAT. Ez ha végig csinálnák, akkor remélhetöleg megtanulnák, hogy az adott borvidékeken bellül hasonltsák a borokat egymáshoz. De ott sem mindegy, hogy melyik pincészt mögött milyen a pénzügyi háttér. Mert sajnos ahol a pénz és a mese általuk csak ott készül ajó bor.

fura 2006.01.02. 13:37:42

De látod BORszerető, ha valaki bort készít többet nem írhat hazai borról. Melyik szakmában van ez még így, hogy a szakma művelői nem publikálhatnak rendszeresen? Más szakmákban ez szakmai presztízsnek számít. Fura világ ez a borvilág ahogy így látom (olvasom).

én 2006.01.19. 21:06:28

tök hülye aki azt írja, hogy vmi nem úgy van vki más szerint, ahogy az a vki más érezte - ezek nem általános tapasztalatok, hahóóó!!!... hanem EGYÉNI VÉLEMÉNYEK így már mindenkinek OK?! ...meg is nézném, aki olyan ízléssel bírna, ami mindenki által azonosan elfogadható... :-P

érdeklődő 2006.01.25. 13:37:21

Ki ez a Csite? Készített már bort? Ha igen, hol, mikor és hol lehet megkóstólni?

2006.01.26. 13:38:41

Van egy Csite Antal nevű borász Somló, de ez a Csite nem készít borokat
süti beállítások módosítása