Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Csillaghullás a búbos kemence mellől

2006.01.06. 06:09 - csite

Bacchanália az Alföldön alföldi minoritással és tokaji mineralitással. Továbbá színre lép a borvarázsló kütyű, és röpködnek a 9, 10 pontok.

Leutaztunk egy jó barátom invitálásának eleget téve a nagy magyar róna közepében található tanyájukra, hogy bacchanáliát csapjunk. Adtunk mi itt minden jót magunknak, ami szép és jó a földön megterem. Aperitifként jófajta, vastag pálinkát kaptunk. Alapozásnak magunkhoz vettünk még egy kis kolbászt, sajtot, na és ami a hosszú, komoly borozások elengedhetetlen megágyazója (szerintem): szalonnát, természetesen kenyérrel. Ezen kívül belöktünk a kemencébe egy tepsit, megrakva jófajta pácolt húsokkal, krumplival, hogy majd vacsoraként szolgáljon. Eztán nekiláttunk a felvezetésnek, akkor még nem tudva micsoda pazar merénylet "áldozatai" leszünk a folytatásban.

Léder Családi Pince
Irsai-Ezerjó küvé 2004: Szép muskotályos illat, kis körtével. Savai szép kerekek a nehéz év ellenére, teste közepesen telt, nagyon sima bor, sallangmentes. 4P

Kékfrankos rozé 2005: Elsőre kapor, de az gyorsan távozik. Utána viszont málna, eper, édes mangó. Ízben gyümölcsbomba, savai virgoncak, szépen tartják a bort, nem hiányzik belőle egy kicsi buborék sem. Elgondolkodtató sok 1000 forint feletti rozé ára ehhez a borhoz nézve, sokuknál jobb ez a bor. 4P

Göbölös Irén
Pozsonyi fehér 2005: Érdekesség az egyik lelkes termelőtől. Vastag test, körtés illat, marcona savak. Csak ételhez, vagy saválló gyomorba. 2P

Pozsonyi fehér 2002: Sajna dugós, de az érződött, hogy a sava kerek, és a teste olajos, petrolos. -P

Frittman tartályminták
Sauvignon Blanc 2005: Fruttis, macskapisis illat, később bodza, egres. Ízben is szénás, füves érzet, citrusosság mellett. Savai vadócok. 4P

Ezerjó 2005: A legnyúzottabb a minták közül. Halvány akácvirág, szőlős illat, ízben tompa, maszatos még. 3P

Cserszegi 2005: Illatos, közepes testtel, sok savval, kicsit sok kesernyével. 3P

Kékfrankos rozé 2005: Tejes, málnás illat, ízben is tejesség, kerek savak, kellő gyümölcs. Semmi kilógás. 4P

Kreinbacher
Szt. Margit Olaszrizling 2003: Bontás után közvetlenül nagyon sok a fa, a levegőzés sokat segít abban, hogy előjöjjön a mineralitás, a kései szüretre utaló narancsos édesség, nagyon gazdag a vulkanikussága, ami mellett kevéske gyümölcs díszeleg, na de Somlóról nem is azt várja az ember. Utóíze hosszú, harmonikus. 7P

Füleky
Furmint 2003: Körte, birs, füge, fahéj, petrolosság, gyógynövény illatban. Ízben zamatos, szép egyensúly, kedvesen lekerekedő, de mint ha korosodna már. 6P

Domaine Rostás
Chardonnay 2005: Sok trópusi gyümölcs, vajasság, mogyoró illatban. Ízben még zárt, de élénk sav, jó egyensúly. 4P

R. Denogent Les Reisses
Pouilly-Fuisse 2001: Édeskés, vajas, citrusos illat, ízben sima, kicsi mineralitással, sallangmentesre csiszolt, jó ivású. 5P

Szepsy
Hárslevelű 2003: Nagy formában. Frissen szedett eperre emlékeztető meleg illat, mineralitással fűszerezve. Ízben is nagyon kerek, élettel teli, ásványossága sósba hajló, szép lecsengéssel. 7P

A következő négy bor a dűlőkről szólt.

Királyudvar
Úrágya Furmint 2002: Klasszikus illat. Nehéz megfogalmazni mi is az Úrágya dűlő karaktere, kóstolni kell gyakran, aztán megszokja az ember. Talán leginkább a foszforos-kovás-sós jelzőt ragasztanám rá, de ez csak egy kiragadott részlete. Emellett télikörte illat, citrusoság. Ízben vibrálás, tökéleteshez közelítő harmónia, talán csak a fa szúr néha ki belőle. 8P
Úrágya Furmint 2000: Az alapmű. Bevallom, kicsit csalódtam első szippantásra, türelmetlen voltam. Ennyi idősen kicsit már levegőztetni kell, hogy feltárulkozzon. Aztán megmutatja magát, teljes valóján, hozza a területet maximálisan, szépen lekerekedve, érett illattal, ízben is kigömbölyödött, de most nem rúgkapált annyira, amennyire szerettem volna, és amennyire rúgott emlékeimben. 8P

Szepsy
Szt. Tamás Furmint 2003: Dacból került az előzőek mögé, és lőn! Számomra megint meghatározó élménnyé vált. Eszméletlen mineralitás, ez inkább olyan gyógyfürdős-sós-meszes érzetű. Ízben tökéletes, feszes szerkezetű, duzzad az erőtől. Annyira komplex, és egyensúlyban lévő bor, hogy nehéz rá bármit is mondani. 9P

Királyudvar
Lapis Furmint 2004 (nem kereskedelmi tétel): Kerek, citrusos, minerális illat, ízben is a terroirjegyek viszik, kiemelendő a gömbölyű savérzete, szinte gurul a szájban a bor. 7P

Gere Attila (azonos ládából, két egymás mellett lévő palack került terítékre, mindkét bor kóstolás előtt kb. 2 órával kidugózva)
Kopár 2002 v1.(kidugózott palack): Fura zellerességgel nyit, aztán jönnek a gyümölcsök, de nem olyan intenzíven, és nem annyira sokrétűen, mint várnám. Cseresznye, konyakmeggy, fűszeresség. Ízben sűrű, jó anyagú, de kissé szikár, visszafogott. 6P
Kopár 2002 v2.(Swarovsky Vino2 dekantálókristállyal tuningolva): Próbálok majd infót gyűjteni erről a kristálycuccról, csak annyit tudok erről a hőmérőszerű kütyűről, hogy kb. 25 rugó a sógoroknál, és valamiféle katalizátorként működik, meg hogy kisebb csodát tett azzal a palackkal, amibe lógott. Ez a bor már áradt a gyümölcstől, feketecseresznye, málna, rózsabors, szép fa, meggy illatban. Ízben nagyon sima, jó struktúra, gyümölcsös, fűszeres, élettel teli. 8P

Demeter Zoltán
Furmint 1999 (édes): Elsőre nagyon vegetális jegyek, petrol, levegőzés után körte, barack, mályva illatban. Ízben bájos, citrusos édesség, meglepően jó savgerinc, a vége lehetne egy hangyányival savasabb. 7P
Főbor 2003: Műfajteremtő a hűvös, acélosan tiszta, de körtés, fehérhúsú őszis illatával. Ízben az illatnak megfelelő gyümölcsösség. Hömpölyög, úgy forog a szájban, mint ha parafint tekergetnénk. Mindenhol simogat, megérint, és mégis jön egyfajta hűvösség a borból, amit nagyon szeretek. 8P
Főbor 2004 (tartályminta): Az évjárat ellenére még jobb, mint az előző évjárat, ami a magas szintű szőlőmunkának, és a gondos válogatásnak köszönhető. Illata még fineszesebb, jól kivehető területjegyekkel. Ízben a magasabb savszerkezet még nagyobb magasságokba emeli a bort. Hatalmas erőtől duzzadó, és élettel teli. A "Dósa Kálmán bácsi"-féle hordó olyan leheletnyi fűszert ad, ami pikánssá teszi a hosszú utóízt. 9P

Királyudvar
Jégbor 1999: Nem volt tökéletes a palack, a dugó kicsit ázott volt. Ennek ellenére szép barackosság, kis virágméz, citrus illatban, ízben sima, jó szerkezetű, de kicsit talán kiheréltnek tűnt, valami hiányérzetem maradt, pedig tetszett. 7P

Tokaj Nobilis
6p. Aszú 2000: Illatban meghatározóak a hordóból jövő jegyek, mint a vanília, mogyoró, de mellettük a füge, kajszi, mangó is jól érvényesül. Ízben érett jegyek jönnek sorban, datolya is jön az illatjegyekből felsoroltak mellé, és egy kis fahéj is felvillan, meg grillázs. Gazdag bor, jó formában. 8P

Disznókő
Kapi 6p. Aszú 1999: Ősszel kóstolva nem hengerelt le ennyire, mint most. Áradó gyümölcsösséggel nyit, minden orr alá dugás után újat nyújt. Több trópusi gyümölcsjegy bukkan fel benne, mint bármelyik jobb magyar zöldséges standján található egzotikus kollekciónál. Ízben emellé bejön a mineralitás is, olyan szép savszerkezet tartja bort, hogy ennél feljebb már talán nincs is semmi. Igazi nagy bor. 10P

Demeter Zoltán
6p. Aszú 1999: Elsőre viaszosság, később virágpor, aztán érett kajszi, citrus, mangó illatban. Ízben meglepő élet, legalábbis az illat kicsit lomhább bort ígér, emiatt nagy meglepődés, hogy itt bizony egy ifjú vér csörgedezik, fűszerességgel hintve be a gyümölcsöket, mindezt simára mixelve, hosszan elnyúlva az utóízben. Nagy bor ez is. 9P

Szepsy
6p. Aszú 1999: Első kóstolásakor pár évvel ezelőtt maradandó nyomot hagyott bennem. Azóta követve életútját, úgy érzem jó helyre raktam magamban a mércét. Érett bor ez már, nem akar orba vágni a primer illatokkal, megfontoltsággal lehet kibontani már az illatát is. Igazi kavalkádból kell kiemelni az egyes jegyeket, van itt ananász, datolya, sárgabarack, mangó, füge, narancshéj, mazsola, grillázs, ... Ízben is lassan fedi fel magát, de ha türelmes az ember, akkor a gyümölcsök mellet, jön egy kis dohány is, finom bőrösség, mindezt ásványjegyek színesítik, és olyan szerkezet tartja, ami szinte megbonthatatlan. A szájat betölti, és nem akar távozni, lenyelni szinte lehetetlen, és bűn, de ha már vétkeztünk, megbocsát, olyan hosszú a bor, amennyi időt csak szánunk élvezetére. Eddigi életem legmeghatározóbb, és legnagyobbra tartott bora. 10P

Címkék: kóstolás

86 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6212931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eF 2006.01.06. 07:35:38

hülye mázlisták!

Erdélyi 2006.01.06. 08:09:32

Bakker csite a te súlyoddal még szalonnázol? Így is kifolysz a bőrödből.

Torrro 2006.01.06. 08:12:26

25 bor, ez igen!

Crystal fan 2006.01.06. 08:16:41

Az asszonynak van egy ilyen Swarovski (nem y-nal) kristály kitűzője. Ha azt belebaszom a borba az is jó?

Duoro 2006.01.06. 08:20:23

Mi már használjuk ezt a kristályt egy éve. Nem csak borhoz jó, a pörkölt is jobb vele. 100 euró. Így működik: "Vino2 provides a wonderful new solution for connoisseurs here. Through the accumulation of the oxygen’s oscillations via high-quality crystals from Swarovski Crystal these oscillations enter directly into the wine. As a result, the transference that normally takes place through the supply of oxygen from the air is accelerated."

lajafix 2006.01.06. 08:41:57

igazi proletár dorbézolás lehetett!

Borisz 2006.01.06. 09:24:13

Az itthon kapható borkulcshoz hasonlít ez a kristály. Fent van a neten is, illetve a Decanterben reklámozták bőszen. Rá lehet keresni clef du vin néven is.

bordói 2006.01.06. 10:21:08

Honnan volt több mint 100 ezer forintotok erre a bulira ???

Csite Antal 2006.01.06. 10:33:10

A támogatásomból.

árvagyerek 2006.01.06. 10:39:34

Sponsored by Daddy ?

Lőrincze Lajos 2006.01.06. 10:41:50

Azt a csodakütyüt még nem találták fel, amitől Csite megtanul normálisan írni ?

tom 2006.01.06. 11:21:50

nagyon jó hangulatú kis móka volt. a pálinkákról sajnos kevés szó esett, pedig volt bőven az is. én sajnos az utolsó tétel feléig birtam csak a maradékot csite pusztitotta. és persze utána a nagy unikum parti az alföldi fagyos éjszakában. Csite jó az irás, főleg hogy ujra átéltem:) (a swarovsky nagyon bejött, két pohárral dolgoztam, egyértelmű különbség volt)

Pozsonyi Fehér 2006.01.06. 12:02:58

Egyetértek az előttem szólókkal: gáz ez a cikk, és gáz az egész kóstoló is...:((( Bepálinkáznak, beszalonnáznak, majd jöhetnek a jó kis alföldi borok, elnézést a tisztelt termelőtől, de hogy kerül szegény Göbölös Irén borai a Szepsy borokkal egy borsorba??? Ez még viccnek is rossz, és éppen a kedves termelőnek ártanak vele a legtöbbet... Kicsit térjetek már észhez: ami nektek egy jó kis buli, szórakozás, azzal hogy egy ilyen sokak által olvasott fórumon megjelentetitek a véleményeteket, emberek hosszú évekig tartó munkáját tudjátok tönkretenni.... Lehet, hogy Göbölös Irén is egy komoly termelő, és baromi sok munkát tett bele a boraiba.... A dugós pozsonyi fehérből miért nem kóstoltatok meg egy másik palackot, talán olcsóbb lett volna beszerezni mint egy 2002-s Kopárt?? Ráadásul amit írtál róla, az egész biztató volt... Az ilyen "jó pofa" írásokkal csak lejáratjátok magatokat, és a magyar borkultúrát is. Még jó hogy angolul nem jelennek meg ezek a kis "gyöngyszemek", mert akkor aztán tényleg rajtunk röhögne a fél borvilág...:(((

Pál Inka 2006.01.06. 12:11:33

Egyértek az előttem szólóval. Ráadásul: PÁLINKÁVAL kezdeni egy borkóstolót ... Na neee ... TOTÁLIS DILETTANTIZMUS !!

Dilettáns 2006.01.06. 12:14:47

Pál Inka! Akkor jó hogy nem kaptál meghívást....

csak természetesen 2006.01.06. 12:18:01

Ugye nem gondoljátok komolyan ezt a csodakütyüt ?? Mi köze ennek a borokhoz, a természetesen készített és természetes körülmények között elfogyasztott borokhoz. Azt eddig is tudtuk, hogy sok borász belenyúl a borokba (hozzáadott tannin, mustsűrítés, savtompítás és társai - tudom, hogy a bortörvény engedi ... de hát épp ez a baj) ... de hogy már a fogyasztók is bekepiszkálnak a borba, mielőtt megízlelik - ez azárt egészen elképesztő. Csite, tom ! Ugye sejtitek, hogy ezzel kiiratkoztatok a magyar borrajongók táborából ?!

Artmedia Bratislava 2006.01.06. 12:23:31

Csite ! Szeretnénk megtudni többet Göbölös Irénről és a borairól ... Please ...

malbex 2006.01.06. 12:23:34

2004-es Főbor mint tartályminta? Azóta tartályban volna? Nem hinném...

jelentkeznék 2006.01.06. 12:25:54

Gyakran vannak ilyen bulik nálatok ? Hol lehet jelentkezni, mennyi a beugró ? Vagy ez teljesen zártkörű ?

Művelődő 2006.01.06. 12:27:27

Mondtam:amatőrök.Mi meg itt olvasgatjuk,ráadásul írkálunk is...mekkora marhák vagyunk.

baráti összejövetel? 2006.01.06. 12:27:46

Szerintem egy blogban nem csak hivatalos kóstolókról lehet beszámolni. Az átlagfogyasztó nem rendez mindig hivatalos kóstolókat. Ez egy sokat kóstoló átlagfogyasztó blogja. A leírásokat senkinek nem kell elfogadnia, csak kóstolásra buzdít gondolom, illetve felhívja a figyelmet néhány különleges tételre. Azért az igaz, hogy ezeket a listában szereplő kivételes borokat érdemes méltókörülmények között, odafigyeléssel fogysztani, de nem hiszem, hogy erre csak egy luxus étterem lehet a megfelelő hely. Gondolom jóval az ételek fogyasztása után itták őket, nem a hurkával, inkább a nap zárásaként.

Művelődő 2006.01.06. 12:39:50

"amatőrök"!Lásd:Kóstolás témakör,Kebeldagasztás/Nemzetközi Nagyvak ("Művelődő" 2005.12.15. 07:26) Olvassátok csak!

Művelődőnek 2006.01.06. 12:50:20

Művelődőnek. Amatőrök bizony, internet, blog meg ilyesmi...ez erről szól. Szerintem senki nem akarja "profinak" kiadni magát. Ebben a szubjektív műfajban vélemények vannak, mint a műkritikában. Ráadásul az ellentétes vélemények szabadon megjelenhetnek! A szaklapok szakíróinak nem tudnak az emberek direktbe beszólni. Borokról nem könnyű írni, ezért is van, hogy az egyet nem értők többsége nem tud kézzel fogható kritikát megfogalmazni az értékelések kapcsán. Szavakon lovagolunk, az értsd jól nem működik, csak a rosszindulat és az irígység. Mi köze a cikkhez annak, hogy honnan voltak a borok, nem a leírások körülbelüli helyénvalóságán kellene először vitatkozni, konkrétan mondjuk? A tartalmán és nem a körülményeken szerintem.

Bor K.O. 2006.01.06. 12:50:46

Utoljára Gyurcsóktól láttam, amint malacszemével szuggerálta a képernyő mögül az egyik emelt díjért telefonáló kisnyugdíjast, amint elmormolta a stábnak: "- Fiúk, adjátok be a KRISTÁLYT. " Azt is hallotam, hogy ha üvegpiramis alá telepíted a szőlőt, hamarabb megérik, illetve a hordókat piramis alakzatba rendezed, nehezebben gurulnak szét. :-)

Amatőr 2006.01.06. 12:56:24

Amatőr - a latin szeret szóból származik azt hiszem

egy sznob 2006.01.06. 12:58:35

blogot újrának - és Te is közéjük tartozol építő hozzászólásoddal :)! Jól összejöttünk! A stílus maga az ember.

Pozsonyi Fehér 2006.01.06. 13:00:31

Kedves baráti összejövetel? ! Részben igaz van: nem kell a luxus étterem ... Persze, egy blog lehet / legyen szubjektiv, senki nem hiányolta a hivatalosságot. Ez nem mond ellent annak, hogy egy kevéssé ismert termelőnek is meg lehet adni a tisztelettet és a saját kategóriájában versenyeztetni. Ráadásul ha az ember pontoz, értékelést ír, akkor azért arra lehet következtetni, hogy kicsit többről van szó mint egy baráti beba....ról. Ami pedig azt illeti, hogy itt csak "sokat kóstoló átlagfogyasztók" irnának, nem állja meg a helyét. Amennyire én tudom rendszeresen máshol is publikáló borszakíró is ír ide, igaz könnyen megfejthető álnéven. Kiváncsi lennék az ő véleményére is az ügyben...

2006.01.06. 13:15:15

mi azért nem vettük ennyire komolyan magunkat mint itt sokan:) jó kis kostoló volt ez, semmi tudomány. (bár a swarovsky nagyon meglepte mindannyiunkat) a pálinka meg kellett a szarvasgulyáshoz

makimajom 2006.01.06. 13:28:46

Röpködnek itt a 9-10 pontok. Láccik az amatőr öntelt tudatlanságban gyökerező tévedhetetlenségtudattal megspékelt beképzeltség.

makimajomnak 2006.01.06. 13:39:11

melyiket kostoltad már?

blogot újra! 2006.01.06. 13:42:15

...bocs Winston!

makimajom 2006.01.06. 14:35:13

a tokajiak többségét kóstoltam

2006.01.06. 14:43:35

akkor nem értem mit nem értesz a pontokon

Nem értem, hogy te mit nem értesz azon, hogy ő mit nem ért 2006.01.06. 14:49:47

Jó fasza fórum ez fasza írásokkal és mégfaszább hozzászólásokkal :-)

tf1 2006.01.06. 15:38:46

Micsoda hozzászólások! Süllyesztőbe ezzel a fórummal! (legyint)

gergo 2006.01.06. 16:49:02

en csak irigykedek hogy ilyen elmenyekben lehet reszetek... azert nem lehetett semmi mindezt vegig kostolni...

köpcös111 2006.01.06. 20:46:33

Elég parasztosak a hozzászolások!Egy kis kulturát vigyünk bele.Irénkének azért nem bontottunk másik borát mert nem volt.A pálinkát csak vacsora előtt fogyasztottuk.A kristály tényleg úgy teljesíteett ahogy le van irva,ezt 15-ből 15 mondták.a borokat szerintem kulturátl körülmények között fogyasztottuk. a 100000 ezer forintal keveset mondtatok,csak szepsy 99 40000 a bbt-nál. azt hiszem minden felvetést megválaszoltam.Üdv a házigazda

ma' megin iszunk 2006.01.06. 21:23:33

na ja, mer jo hejen kell venni: MMI-nel 21000 ugyanaz

Irénke fan 2006.01.07. 12:45:05

Eláruljátok már végre, hogy ki az a Göbölös Irén ?

Frettner 2006.01.07. 19:20:10

köpcös111 :"100000 ezer forintal keveset mondtatok,csak szepsy 99 40000 a bbt-nál." A fenti összeg az 100 000 000azaz százmillió, és kétlem, hogy az általam maximálisan tisztelt borgugu bármelyik boráért bárko is hajlandó lenne kilencmillió-kilencszáznegyvenezer forintot áldozni....

Mi az a borgugu? 2006.01.07. 19:44:00

Művelődő 2006.01.07. 20:03:30

"Művelődőnek" és hasonló véleményű tsainak. Csak annyit javaslok Nektek nagyon mélyen művelt alkoholisták,hogy szerényen lapozzátok fel a mélyen tisztelt Hamvas úr (kultúrált,talán nem művelt,de kultúrált körökben) lassan közhellyé váló "Filozófiáját" és addig olvasgassátok,amíg a "hogyan" kulcsszó tartalma tudatosul bennetek -és akkor talán,a borok tartalmáról fogunk veletek diskurálni (nem a körülményekről...) Amíg ebben el nem mélyedtek,sajnos,magatokból kiindulva számotokra valóban csak az "irigység",a "rosszindulat",a "beszólás" fog visszaköszönni a hozzászólásokból akkor is,ha a "hogyan"-ra szeretnék felhívni a figyelmeteket...

temy 2006.01.07. 21:01:14

Ez vakkóstolás volt? Mert ha nem, fennáll a veszélye, hogy az ember egyből hanyatt essen a Királyudvartól meg Szepsy mestertől, még mielőtt belekóstolna a borba...

lacibor 2006.01.07. 23:36:32

Swarovski:talán nem szólok semmit, mert maribor, ( meg még csak természetesen) letol, hogy megint kémiázok. Pozsonyi Fehér:az elefánt sem kezdődik rögtön elefánttal. Először van az ormány azután a többi. Itt is a borsor miatt nem lehet kifogás, hiszen egyrészt azt a házigazda állítja össze, másrészt a borász, borkóstoló, borbíráló szivesen vállal egy ilyen sort. Tudnivaló, hogy a bírálat során nemcsak a borok de a bírálók is vizsgáznak. (L.:cikk) Azért nem gondolom, hogy Csengődön, Göbölös Irénke ne talált volna még egy palackot. malbex:én sem hinném. Talán nem volt otthon a gazda. Azért KOR tartályban is jó helyen lehet a bor. Pál Inka:a pálinkát aperitifnek jelezték. Hinni kell köpcös111-nek.Egyébként még borvidéki borversenyen is van belépő. Nem is akármilyen. Igaz nem kötelezö az egész készletet felhörpinteni, de a házigazda egészségére illik koccintani. Kedves Művelődő:Csak egyes szám első személyben. Nem kell Hamvas Bélával riogatni a lelkes "amarőröket". Én is ajánlok valamit dr. Török Sándor. Az "amatőrök" pedig vegyék komolyan magukat. Kóstolni, kóstolni, kóstolni! Ez a szakma már csak ilyen. Így csiszolódik minden aki és ami benne van. Én is csak most 15 éve vettem észre, hogy az előző 20 évemen van mit csiszolni. A borok értékeléséről nehéz vitatkozni, hiszen aki nem volt ott, csak képzelőerejére hagyatkozhat. Aki azt mondja ismeri a fenti italokat, nem ugyanazt a palackot, nem ott és nem akkor kóstolta. Ízlésekről, na meg pofonokról lehet vitatkozni, de nem érdemes. A borgugu gondolom borguru.(Piha! Csiszolandó!) Végül, de nem utolsósorban: az ilyen, vagy jobb "informatív borkóstolók mindenkinek hasznosak. Így jött elő Léder, Göbölös, de jöhet Bandi bácsi, Szűcs Gyula, Kuti Laci, Csengődi István, Szentgyörgyi...

lacibornak 2006.01.08. 08:56:21

Csak azt akartam finoman jelezni a mi az a borgugu?-val, hogy aki egy elírást tesz szóvá elég keményen, az lehetőleg próbálja mellőzni az elírásokat. Egyebekben egyetértek.

ezerjó 2006.01.08. 12:47:48

Sziasztok. Véleményeznék egykét dologban. pl. Ki az Göbölös Irén, hogy kerül a Tokaji mellé . No meg a Frittmanék nem olyan rosszak azok a aborok mint ahogy azt pontoztátok. kóstolás: Én ha pálinkázok meg jól belakok szalonnával akkor csak borozgatok vagy tf1 barátommal,makszimum véleményezünk. Bírálni azt nem. Az összeálításról: Nemtúl jó az arány az alföldi meg más borvidék között.

ezerjónak és mindenkinek 2006.01.08. 14:45:46

az eddigi hozzászólásokhoz és az un. noname borokhoz füzném hozzá: 1. ez egy baráti összejövetel volt, amin nem a lerészegedés, hanem a borok megismerése volt az egyik fő szempont( a másik a barátság ápolása). igy természetesen nem egy előre tudományos alapon lefixált sor volt, hanem a házigazda által felkinált sor( minden fikázonak javaslom álitson össze jobbat, és hivjon meg minket, majd meglátja milyen szar ha itt utólag megszólják). igy kerülhet össze léder és szepsy, ami nem jelenti hogy össze is mértük őket főleg hogy kb 5 óra telt el a két bor közt vagy több. 2. ha elmegyünk egy borvidékre, nem baj, ha van helyi bor is, pld egerben is szoktunk egri bort inni:). 3. azért keresünk "kis(noname) pincéket, hogy lássuk, milyen eredményeket lehet elérni kézműves eszközökkel, nem túl nagy anyagi ráforditással( egy 10000ft borral nehezebb megégni természetesen) szerezni irénke boraiból -7 fokban ittas állapotban még a nagy magyar pusztában is nehéz 4. pálinka. hát vessetek meg, de meghivtak, felszolgáltak minden jót, aztán a szarvasgulyás, meg a kemencés hús elött a hazigazda jobbnál jobb pálinkákkal kinált, hát nem utasitottuk vissza, jo nagy bunkók voltunk:) ennyi

ezerjó 2006.01.08. 18:35:54

Nemrég készült el a pincém és semmi akadája annak ,hogy nálam is kóstoljunk, sőt meghívlak benneteket ha elfogadjátok a meghívást A felhozatal az alföldi borvidékről lessz majd. Mert va nnak nagyon jó borok ittt is és kostoljuk meg őket.Pl. pénteken este Hajóson voltam egy borkóstolón és Gonda János , a Huszárbor kft a a Császártöltési hegybíró és Hepp János házigazda borait kóstoltuk. Persze voltak Egri borok is .Pl Tóth István, Simon Egri Hegyelnök,és Thummerer Pincészet borát stb.

lacibor 2006.01.08. 19:17:38

Ok, Ok, ezerjó. A lényeget fogtad meg. Így elfelejtem azt a kérdésedet, hogy:"Ki az a Göbölös Irém, hogy kerül a Tokaji mellé." Ugyanis Irénke is alföldi borász, mérnök, és már "100 éve" dolgozik a szakmában, a szakmáért Csengődön.

lacibor 2006.01.08. 19:18:40

Göbölös Irén. Pardon!

lojzi 2006.01.09. 08:33:00

Nem bírom ki, hogy ne szóljak hozzá, bár még sohasem tettem. Rendszeresen olvasok errefelé, ahogy szerintem sokan mások is, anélkül hogy okosságokat írnék, és most is csak annyit a szerzőknek, hogy igenis jó ez az írás, és ne hagyjátok magaokat lefrusztrálni a sok rosszindulatú taknyolás miatt. Akinek nem tetszik valami, az sokkal inkább hallatja a hangját, de ettől nem biztos hogy ők vannak többen.

Krisztinas 2006.01.09. 09:03:26

Csatlakozva hozzá és kiegészítve Lojzit: Uraim! A blogot hölgyek is olvassák. Kérem tanúsítsanak némi önmérsékletet! Az arctalanság ne jelentsen egyet az alpári stílussal. Jó volna ha egymás és a borászok neveletlen pocskondiázása helyett a borok állnának a középpontban. A negatív véleményt is el lehet (és el is kell!!!) mondani. De a megfelelő hangnemben! Kérem!

Szasz 2006.01.09. 09:56:40

Sziasztok! Jó az írás, jók a borok, és irigy vagyok, hogy nem ihattam belőlük:) A fikázók meg le vannak fikázva. Az aki azt kérdezi 99 Szepsyre, hogy miért 10 pont, azzal valami nem stimmel. A helyes kérdés szerintem az lenne: miért nem 11? :) /Bár nekem már marta a fogamat a sok sav, meg cukor - persze ez a fogam hibája, meg azé, hogy 2 nap folyamatos tokajizás vége felé kostóltam.../ Nekem van otthon egy 2000 Szepsym, azt mondta rá, hogy 2008-ban nyissam ki, akkor lesz a csúcson. Hát kíváncsi vagyok... Majd esetleg leírom, hogy ízlett, feltéve, ha még meg lesztek. Persze azt nem írom mellé, hogy voltam e aznap WC-n, meg azt sem, mit ittam - ettem reggelire, mert lehet, hogy hibásnak minősíttetek, akkor pedig jön a "megsemmisítő" brigád, aki majd jól megmondja, mekkora paraszt vagyok:)

tf1 2006.01.09. 15:05:35

ezerjónak és mindenkinek | 2006.01.08. 14:45 Leírtad a lényeget, kár hogy a nevedet nem adtad hozzá.

Művelődőnek 2006.01.09. 15:13:57

Művelődőnek... A körülményeket én logikusan csak akkor kérném számon, ha az eredményekből látható, hogy rányomták bélyegüket a kóstolásra. Különben még úgy tűnhet, hogy egy "profi" nem eszik és iszik semmit egész nap a kóstolás előtt. Illetve, hogy fenti urak esetleg nem adják meg a kellő tiszteletet a boroknak. Márpedig számomra a leírásokból nem egészen ez derül ki. Úgy látom némelyik tételt csite többször is kóstolta évek alatt, szerintem jópárat vakon is felismerne, ami valljuk be, Szepsy István borai esetében nem is mindig turpiszság, főleg, ha valaki rajongója. Javíts ki, ha tévedek. A hivatalos kóstolókon nem szánnak elég időt a borokra, jó olyan kóstolsi élményt olvasni, ami mögött többszöri visszakóstolás van ilyen-olyan körülmények között.

Művelődőnek2 2006.01.09. 15:17:49

A bor világában a legnagyobb sértés azzal megvádolni valakit, hogy szalonna lógott a szájából miközben egy Szepsy-t iszogatott. Illetve, hogy egy mozdulattal gurított egy jófajta szilvát, másodikkal meg egy aszút. Ugye nem igazán Hamvas Bélai szellemiség ilyet feltételezni általunk nem ismert emberekről...A borleírások egyébként szerintem sem indokolják az előbbi víziót :"A szájat betölti, és nem akar távozni, lenyelni szinte lehetetlen, és bűn, de ha már vétkeztünk, megbocsát, olyan hosszú a bor, amennyi időt csak szánunk élvezetére."

Tiszteletem 2006.01.09. 15:22:28

A bor elsősorban számomra pontosan az ilyen közös baráti összejövetelekről szól, ahol jókat lehet inni, enni. Rászánunk egy fél napot, de nem feltétlenül rúgunk be,mint a csacsi, esetleg csak ha már végeztünk a nap fénypontjaival :), beszélgetünk, estefelé lehet, hogy danolászunk. És bizony, ha a nap fénypontjai megérintenek én is beszámolnék róluk, másoktól meg elvárnám, hogy elhiggyék, tényleg éreztem azokat az ízeket, nem kábítószer, illetve egyéb szerek hatása alatt vetettem őket papírra.

köpcös111 2006.01.09. 23:02:40

közönöm az utolsó hozzászólásokat

tf1-nek 2006.01.10. 10:11:28

tf1! tom

Köszönet 2006.01.10. 11:39:35

Zoli, nekem ez a borozás a kiegészítőkkel együtt életem egyik legszebb boros élménye volt, nagyon köszönöm! Ennyi fantasztikus bort egymás után (különös tekintettel a Szepsy-felhozatalra) szerintem még nem kóstoltam, és ne felejtsük el, hogy szinte minden tételt a házigazda tett az asztalra a barátainak! A fanyalgás meg furkálás ami ezen a fórumon megy méltatlan ennek a napnak az emlékéhez. A csiripelőknek még csak annyit szeretnék mondani, hogy a tudományos igényű vakkóstolás és a totális lerészegedés között azért van némi átmeneti tartomány és nem értem miért ilyen kiakasztó ha valaki leírja egy ilyen élményét, hiszen a borok elsődleges "feladata" hogy jóbarátok együtt iszogassák őket. A cikk írója szerintem egy percig sem titkolta a "kóstolás-borozás" körülményeit, így semmi hibát nem követett el, aki úgy mérlegeli a leírtakat mintha egy hivatalos borteszt vagy bemutató lenne, az magára vessen. Még egyszer köszönet a házigazdának, akinek nagyonnagyon finom a rozéja meg a cabernet-ja. Nálam az első számú alföldi borász...és vendéglátó!

Építő jellegű 2006.01.10. 16:49:52

Tisztázni kellene az alapvető dolgokat. A borszakíráshoz a Művelt Alkoholisták szerzői közül egyedül Albert gazdának van köze. Az ő irásaiban soha senki nem talál érdekes módon semmiféle kivetnivalót, ami nem véletlen: sallangmentesen, minten pátosz és mellébeszélés nélkül a borokról vagy más szakmai dolgokról ír. Amikről és ahogyan Csite, Húzós Tannin és Alföldi Merlot írnak, azokról és úgy bármelyik hasonlóan sokat kóstoló magyar fogyasztó tudna írni. A három említett szerzőnek tisztában kell lennie azzal, hogy írásaikat meglepően sokan olvassák, vannak akik esetleg ezekből a szösszenetekből tájékozódnak olyan borokkal kapcsolatban, amiket még nem kóstoltak. Emiatt komoly felelősség nyugszik a szerzők vállain, amivel - én úgy érzem - nem mindig tudnak megbírkózni. Sok esetben gondjaik vannak a helyesírással (ajánlott olvasmány: A magyar helyesírás szabályai - Akadémiai Kiadó 2005), a tájékozottságukkal, valamint a borkóstolói szakmai ismereteikkel. Egy dolog viszont feltétlenül dicséretes: a lelkesedésük, a borok iránti töretlen érdeklődésük. Nagyon kérem őket, hogy legyenek tisztában a felelőségükkel, kóstoljanak még sokkal többet, tanuljanak Albert gazdától szakmai alázatot és akkor nem lesz ennyi - sokszor jogos - fikázó hozzászólás. Ne adjátok fel fiúk, tanuljatok még, de értsétek meg, nem tartotok még ott, hogy ilyen határozottsággal és ilyen széles fórum előtt írhassatok a borokról.

magánvélemény 2006.01.10. 17:09:46

én szeretek minél több véleményt, ízlést olvasni és mind a négy szerzőnek szoktak lenni értékes tartalmú írásai, kóstolási tapasztalatai. A megfellebezhetetlen hosszú időn át gyűjtött tudásban Magyarországon boros témában nem hiszek, mert csak most kezdenek tisztázódni a dolgok.

építő jellegűnek köpcös 111 voltam 2006.01.10. 19:14:38

hát ez a borszakírás sokkal tisztább mint a decanter, gusto meg egy két más szaklap tehát inkább maradjunk inkább ennél.

Művelődő 2006.01.10. 20:19:02

Építőjellegű véleménye elgondolkodtatott.Az igazság az,hogy egy darabig tudtam erről a blogról,mégsem izgatott,nem is olvastam,aztán elkezdtem olvasgtani,majd egyszercsak a véleményem is hozzáfűztem az egyik témához és most azon vettem észre magam,hogy szinte mindenhez,ami felkelti az érdeklődésemet -talán,ha kell,ha nem- hozzáfűzök valamit.Talán,túl komolyan vesszük egy páran ezt az oldalt és lelkesedésünkben észre sem vesszük,hogy véleményünk leírásával talán,kicsit mi is formálni szeretnénk azok véleményét,gondolkodását,akik még olvassák ezeket és nálunk is nagyobb támasznak használják ezt a műsort.A korábbi kritikáimat továbbra is fenntartom,de azt elismerem,hogy az élet legszebb boros élményei valóban a korlátokat lazító baráti borozásokhoz fűződnek,ezért valóban helyes,hogy ilyen cikkek is születnek itt,hiszen,a bor elsősorban tényleg,valami ilyesmiről kell,hogy szóljon!Köszönöm mindenkinek,főleg "Építő jellegű"-nekaz "építésemet"!

Abszolútamatőr 2006.01.10. 20:24:41

Mi van itten?Bort inni és kóstolni jó dolog.Enni jó dolog.Barátokkal együtt tenni mindezt jó dolog.Berúgni-értsd ahogy érted-lehet jó dolog.Írni róla és esetleg tévedni(már ha téved a Becses Szerző),emberi dolog.Olvasni sem szar.Úgyhogy igyatok.

Abszolútamatőr 2006.01.10. 20:26:20

ennél dedósabban nem tudtam...

Építő jellegű 2006.01.11. 08:25:00

Tényleg nem akartam bántani senkit a megjegyzéseimmel. Igaza van köpcösnek, hogy ez sokkal inkább borszakírás, mint amit a Decanter és a Gusto művelnek, sőt a Borbarátban is egyre kevesebb szó esik a borokról. (Üdítő kivétel volt a legutóbbi számban Losonci Bálaint alapos, informatív, nagyon érdekes cikke Sopronról.) Nagyon szeretem ezt a blogot, minden nap ezt nézem meg először az interneten, szóval tényleg csak így tovább fúk. Azt a véleményemet viszont továbbra is fenntartom, hogy csak sok-sok tapasztalat alapján lehet ilyen széles fórum előtt ilyen markáns és határozott véleményeket megfogalmazni.

lacibor 2006.01.11. 22:05:20

Maradjunk annyiban: Ez is borszakírás! Mivel rólunk szól(borról, szakmáról, vendéglátásról, barátságról) nem lehetünk közömbösek iránta. Ez látszik a véleményekből is. Semmi gond. A patak is, ha átfolyik száz kövön, megtisztul! Ps.: Próbáltatok már kissé zárt vagy kicsit bökszés borba egy réz ötforintost csúsztatni és azzal összerázni? (Ha nincs kéznél Swarovski-kristály.)

m 2006.01.12. 13:15:59

Szepsy 6p 1999-es aszú:10 p. És akkor a Szepsy 99-es Esszencia? Vagy a Királyudvar 99-es Lapis és a 99-es Királyudvar Esszencia......

2006.01.12. 16:13:03

ilyen kivételes estek miatt kevés a 10-es skála szvsz...

Hep 2006.01.12. 17:20:19

Ha nem lenne minden hozzászólás-csoport legelején néhány, a cikkírót és a művelt alkoholistákat egyként ordenáré módon leanyázó hozzászólás, elég türhetően el lehetne itt vitatkozni a borokról, sőt a kóstolási körülményekről is. Vagy regisztráció kellene, vagy az index fórumaira külön szekció, mert a nagyjából egyszem "Bor, az Istenek ajándéka" topic nem elég - egyszerre több téma fut, nehéz követni, miről is volt már szó... A kóstolt borokat irigylem, max. az a problémám, hogy 2005-ös borokat még nem biztos, hogy érdemes értékelni, nekem kissé korainak tűnik.

tom 2006.01.13. 09:20:44

2005? miért újborok, könnyű fehérek nem igénylik a többhónapos érlelést

lacibor 2006.01.15. 11:12:06

A borokat gyakran kell kóstolni, hogy az érési folyamatokat ellenőrízni tudjuk. Ha mások véleményét is ismerjük elkerülhetjük az ún. pince- vagy üzemi vakságot. Ez főképpen az új, a még fejlődésben lévő boroknál van így. A 2005-ös bor decemberben bizony még újbor.

Bo_Xaver 2006.01.15. 18:00:27

Laikus dorbézoló barátaim! A borkostolás, értékelés tanítását a technikumban és az egyetemen is úgy kezdik, hogy a kategóriájában kell megméretni a bort. A Ti értékelésetekben ennek halvány nyoma sincs. Remélem ez nem a szakirányú felsőfokú iskolázottság hiánya, hanem az elfogultságé a magas árfekvésű borok iránt. A borbírálatot kiegészítő menüsort valamelyik magas szintű 2 óra alatt 50.000 Ft-ért borszakértő diplomát adó szuper kurzuson tanították meg veletek önmagukat borszakírónak kinevező szélhámosok?

lacibor 2006.01.16. 15:23:50

Mint már írtam valahol, ez is egy bizonyos fajtájú bor(összehasonlító)bírálat. Ők így bírálnak. Érthető ez is egy bizonyos helyen, bizonyos alkalomból. Aki már eddig is 3-4 féle rendszerben bírált, az ötödik nem számít. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy egy Soltvadkerti Ezerjó vagy Cserszegi fűszeres is lehet 9,0 pontos (~18,0)

kispé 2006.01.16. 15:47:52

A legutolsó kijelentéssel semmiképp sem értek egyet!

nagypé 2006.01.16. 16:05:18

Miért is?

kispé 2006.01.16. 17:05:25

mert egy nagy bor alapja csakis egy kiemelkedő termőhely lehet. Szép, élvezetes borokat szinte mindenhol lehet készíteni, de egy szintnél komolyabbakat csak igazán kivételes helyeken! Soltvadkert környéke egészen biztosan nem ezek közé tartozik.

nagypé 2006.01.16. 17:15:12

Miért is?

kispé 2006.01.16. 17:38:03

1. lapos: még a hegyvidékeken is a hegyhátak, domdtetők a legjobb helyek az állandó légmozgás miatt. A lapos részeken mindeig erősebb a rohadás, megül a pára stb. 2. a homoktalaj esetleg agyaggal, lösszel nem eredményez túl összetett szerkezetet. 3. ez a borokon érződik is. és ekkor a napsugarak beesési szögéről még szó sem esett.

lacibor 2006.01.16. 23:27:50

A vélemény szabad, még akkor is ha a logika hol hason, hol háton. De hát mert egy ember nem tud úszni, azért nem fogják bekeríteni a tengert.

kisicce 2006.01.17. 13:34:33

Ha nem is extrák, azért ihatóak a borok, a pontozást lehet felezni kellene?A jelzőket meg harmadolni.

tf1 2006.01.18. 16:20:33

kispé | 2006.01.16. 17:38 1. értelmetlen, indulj ki abból hogy mennyi szélerőművet létesítettek sík vidéken. 2. igen, minimális mértékben 3. a napsütéses órák száma itt a legnagyobb a magyar borvidékek között. Mindent összegezve a körülmények lehetővé teszik a magas pontszámú borok készítését

kispé 2006.01.18. 16:42:31

idén pl elég sok minden elrohadt az Alföldön és kényszerszüretelni kellett sok fajtánál, ennek némi köze lehet a párához. Nem hiszem, hogy értelmetlen, sok termőhelyen a dűlőn belül is a magasabban fekvő, szelesebb fekvés a jó, tovább kint lehet tartani a szőlőt mert tovább tud egészséges maradni. Ja meg múltkor a belvízről, magas talajvízszintről nem is beszéltem aminek sok köves hegyoldalon 0 az esélye. A Kisalföldön valóban biztosan nagy a szélerősség, azért, mert a Kárpátok és az Alpok között szélfolyósó jön létre. Az Alföldön ez már nem biztos hogy igaz. 3. a napsütéses órák száma valóban nagy, de a beesési szög az meg egy másik (és fontos) dolog. Egy hegyoldalon óriási játékteret biztosítanak a különböző fekvések. Komolyan senkinek a kedvét sem szeretném elvenni semmitől, csak azért írom le mindezt, mert hiszek benne, egy nagy bor alapja csak igazán különleges tulajdonságokkal bíró dűlő lehet.

KISICCE 2006.01.22. 08:16:27

Kertibor, asztalibor fröccsnek való jóbor , alföldi szölőből készült bor is lehet vegyszermentes és egészséges,homokon agyagon is terem igazi szöllő , és meg is iható a belőle készült bor, ha nem is világmárkák,de egészségesek és fogyaszthatóak.Eddig a minőségről a többi néma csend....
süti beállítások módosítása