Bacchanália az Alföldön alföldi minoritással és tokaji mineralitással. Továbbá színre lép a borvarázsló kütyű, és röpködnek a 9, 10 pontok.
Leutaztunk egy jó barátom invitálásának eleget téve a nagy magyar róna közepében található tanyájukra, hogy bacchanáliát csapjunk. Adtunk mi itt minden jót magunknak, ami szép és jó a földön megterem. Aperitifként jófajta, vastag pálinkát kaptunk. Alapozásnak magunkhoz vettünk még egy kis kolbászt, sajtot, na és ami a hosszú, komoly borozások elengedhetetlen megágyazója (szerintem): szalonnát, természetesen kenyérrel. Ezen kívül belöktünk a kemencébe egy tepsit, megrakva jófajta pácolt húsokkal, krumplival, hogy majd vacsoraként szolgáljon. Eztán nekiláttunk a felvezetésnek, akkor még nem tudva micsoda pazar merénylet "áldozatai" leszünk a folytatásban.
Léder Családi Pince
Irsai-Ezerjó küvé 2004: Szép muskotályos illat, kis körtével. Savai szép kerekek a nehéz év ellenére, teste közepesen telt, nagyon sima bor, sallangmentes. 4P
Kékfrankos rozé 2005: Elsőre kapor, de az gyorsan távozik. Utána viszont málna, eper, édes mangó. Ízben gyümölcsbomba, savai virgoncak, szépen tartják a bort, nem hiányzik belőle egy kicsi buborék sem. Elgondolkodtató sok 1000 forint feletti rozé ára ehhez a borhoz nézve, sokuknál jobb ez a bor. 4P
Göbölös Irén
Pozsonyi fehér 2005: Érdekesség az egyik lelkes termelőtől. Vastag test, körtés illat, marcona savak. Csak ételhez, vagy saválló gyomorba. 2P
Pozsonyi fehér 2002: Sajna dugós, de az érződött, hogy a sava kerek, és a teste olajos, petrolos. -P
Frittman tartályminták
Sauvignon Blanc 2005: Fruttis, macskapisis illat, később bodza, egres. Ízben is szénás, füves érzet, citrusosság mellett. Savai vadócok. 4P
Ezerjó 2005: A legnyúzottabb a minták közül. Halvány akácvirág, szőlős illat, ízben tompa, maszatos még. 3P
Cserszegi 2005: Illatos, közepes testtel, sok savval, kicsit sok kesernyével. 3P
Kékfrankos rozé 2005: Tejes, málnás illat, ízben is tejesség, kerek savak, kellő gyümölcs. Semmi kilógás. 4P
Kreinbacher
Szt. Margit Olaszrizling 2003: Bontás után közvetlenül nagyon sok a fa, a levegőzés sokat segít abban, hogy előjöjjön a mineralitás, a kései szüretre utaló narancsos édesség, nagyon gazdag a vulkanikussága, ami mellett kevéske gyümölcs díszeleg, na de Somlóról nem is azt várja az ember. Utóíze hosszú, harmonikus. 7P
Füleky
Furmint 2003: Körte, birs, füge, fahéj, petrolosság, gyógynövény illatban. Ízben zamatos, szép egyensúly, kedvesen lekerekedő, de mint ha korosodna már. 6P
Domaine Rostás
Chardonnay 2005: Sok trópusi gyümölcs, vajasság, mogyoró illatban. Ízben még zárt, de élénk sav, jó egyensúly. 4P
R. Denogent Les Reisses
Pouilly-Fuisse 2001: Édeskés, vajas, citrusos illat, ízben sima, kicsi mineralitással, sallangmentesre csiszolt, jó ivású. 5P
Szepsy
Hárslevelű 2003: Nagy formában. Frissen szedett eperre emlékeztető meleg illat, mineralitással fűszerezve. Ízben is nagyon kerek, élettel teli, ásványossága sósba hajló, szép lecsengéssel. 7P
A következő négy bor a dűlőkről szólt.
Királyudvar
Úrágya Furmint 2002: Klasszikus illat. Nehéz megfogalmazni mi is az Úrágya dűlő karaktere, kóstolni kell gyakran, aztán megszokja az ember. Talán leginkább a foszforos-kovás-sós jelzőt ragasztanám rá, de ez csak egy kiragadott részlete. Emellett télikörte illat, citrusoság. Ízben vibrálás, tökéleteshez közelítő harmónia, talán csak a fa szúr néha ki belőle. 8P
Úrágya Furmint 2000: Az alapmű. Bevallom, kicsit csalódtam első szippantásra, türelmetlen voltam. Ennyi idősen kicsit már levegőztetni kell, hogy feltárulkozzon. Aztán megmutatja magát, teljes valóján, hozza a területet maximálisan, szépen lekerekedve, érett illattal, ízben is kigömbölyödött, de most nem rúgkapált annyira, amennyire szerettem volna, és amennyire rúgott emlékeimben. 8P
Szepsy
Szt. Tamás Furmint 2003: Dacból került az előzőek mögé, és lőn! Számomra megint meghatározó élménnyé vált. Eszméletlen mineralitás, ez inkább olyan gyógyfürdős-sós-meszes érzetű. Ízben tökéletes, feszes szerkezetű, duzzad az erőtől. Annyira komplex, és egyensúlyban lévő bor, hogy nehéz rá bármit is mondani. 9P
Királyudvar
Lapis Furmint 2004 (nem kereskedelmi tétel): Kerek, citrusos, minerális illat, ízben is a terroirjegyek viszik, kiemelendő a gömbölyű savérzete, szinte gurul a szájban a bor. 7P
Gere Attila (azonos ládából, két egymás mellett lévő palack került terítékre, mindkét bor kóstolás előtt kb. 2 órával kidugózva)
Kopár 2002 v1.(kidugózott palack): Fura zellerességgel nyit, aztán jönnek a gyümölcsök, de nem olyan intenzíven, és nem annyira sokrétűen, mint várnám. Cseresznye, konyakmeggy, fűszeresség. Ízben sűrű, jó anyagú, de kissé szikár, visszafogott. 6P
Kopár 2002 v2.(Swarovsky Vino2 dekantálókristállyal tuningolva): Próbálok majd infót gyűjteni erről a kristálycuccról, csak annyit tudok erről a hőmérőszerű kütyűről, hogy kb. 25 rugó a sógoroknál, és valamiféle katalizátorként működik, meg hogy kisebb csodát tett azzal a palackkal, amibe lógott. Ez a bor már áradt a gyümölcstől, feketecseresznye, málna, rózsabors, szép fa, meggy illatban. Ízben nagyon sima, jó struktúra, gyümölcsös, fűszeres, élettel teli. 8P
Demeter Zoltán
Furmint 1999 (édes): Elsőre nagyon vegetális jegyek, petrol, levegőzés után körte, barack, mályva illatban. Ízben bájos, citrusos édesség, meglepően jó savgerinc, a vége lehetne egy hangyányival savasabb. 7P
Főbor 2003: Műfajteremtő a hűvös, acélosan tiszta, de körtés, fehérhúsú őszis illatával. Ízben az illatnak megfelelő gyümölcsösség. Hömpölyög, úgy forog a szájban, mint ha parafint tekergetnénk. Mindenhol simogat, megérint, és mégis jön egyfajta hűvösség a borból, amit nagyon szeretek. 8P
Főbor 2004 (tartályminta): Az évjárat ellenére még jobb, mint az előző évjárat, ami a magas szintű szőlőmunkának, és a gondos válogatásnak köszönhető. Illata még fineszesebb, jól kivehető területjegyekkel. Ízben a magasabb savszerkezet még nagyobb magasságokba emeli a bort. Hatalmas erőtől duzzadó, és élettel teli. A "Dósa Kálmán bácsi"-féle hordó olyan leheletnyi fűszert ad, ami pikánssá teszi a hosszú utóízt. 9P
Királyudvar
Jégbor 1999: Nem volt tökéletes a palack, a dugó kicsit ázott volt. Ennek ellenére szép barackosság, kis virágméz, citrus illatban, ízben sima, jó szerkezetű, de kicsit talán kiheréltnek tűnt, valami hiányérzetem maradt, pedig tetszett. 7P
Tokaj Nobilis
6p. Aszú 2000: Illatban meghatározóak a hordóból jövő jegyek, mint a vanília, mogyoró, de mellettük a füge, kajszi, mangó is jól érvényesül. Ízben érett jegyek jönnek sorban, datolya is jön az illatjegyekből felsoroltak mellé, és egy kis fahéj is felvillan, meg grillázs. Gazdag bor, jó formában. 8P
Disznókő
Kapi 6p. Aszú 1999: Ősszel kóstolva nem hengerelt le ennyire, mint most. Áradó gyümölcsösséggel nyit, minden orr alá dugás után újat nyújt. Több trópusi gyümölcsjegy bukkan fel benne, mint bármelyik jobb magyar zöldséges standján található egzotikus kollekciónál. Ízben emellé bejön a mineralitás is, olyan szép savszerkezet tartja bort, hogy ennél feljebb már talán nincs is semmi. Igazi nagy bor. 10P
Demeter Zoltán
6p. Aszú 1999: Elsőre viaszosság, később virágpor, aztán érett kajszi, citrus, mangó illatban. Ízben meglepő élet, legalábbis az illat kicsit lomhább bort ígér, emiatt nagy meglepődés, hogy itt bizony egy ifjú vér csörgedezik, fűszerességgel hintve be a gyümölcsöket, mindezt simára mixelve, hosszan elnyúlva az utóízben. Nagy bor ez is. 9P
Szepsy
6p. Aszú 1999: Első kóstolásakor pár évvel ezelőtt maradandó nyomot hagyott bennem. Azóta követve életútját, úgy érzem jó helyre raktam magamban a mércét. Érett bor ez már, nem akar orba vágni a primer illatokkal, megfontoltsággal lehet kibontani már az illatát is. Igazi kavalkádból kell kiemelni az egyes jegyeket, van itt ananász, datolya, sárgabarack, mangó, füge, narancshéj, mazsola, grillázs, ... Ízben is lassan fedi fel magát, de ha türelmes az ember, akkor a gyümölcsök mellet, jön egy kis dohány is, finom bőrösség, mindezt ásványjegyek színesítik, és olyan szerkezet tartja, ami szinte megbonthatatlan. A szájat betölti, és nem akar távozni, lenyelni szinte lehetetlen, és bűn, de ha már vétkeztünk, megbocsát, olyan hosszú a bor, amennyi időt csak szánunk élvezetére. Eddigi életem legmeghatározóbb, és legnagyobbra tartott bora. 10P
Utolsó kommentek