Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bevezetés a pinot noirba

2006.01.15. 14:47 - Albert gazda

Megkóstoltam a 2005-ös pinot noir-világbajnokság négy nagy aranyérmese közül hármat, és öt másikat ráadásnak. Magyar–európai csatározás a legizgalmasabb kék szőlő környékén.

A pinot noir más. Minden érdekes kék fajtától elvárhatni, hogy súlyos, széles borokat adjon. Merlot, kékfrankos, syrah, sangiovese, tempranillo, malbec, touriga nacional, bármi képes tekintélyessé, cabernet-ssé sűrűsödni. Nyilván ezeknél is fontos az elegancia, de nem az első helyen. Egyszerűbben is tudom mondani: a komoly vörösborok mély színnel kezdődnek. Kivéve a pinot-t. (Na jó: meg a nebbiolót és a bagát, és biztosan van még egy-kettő.) A pinot-nál a szín nem számít. Ha éjsötét, az legalábbis gyanús. Világos rubinnál kezdődik, és gyakran már fiatalon villannak benne barnás árnyalatok. Ez nem baj. Az illata és az íze sem nehéz. Inkább elegáns, gyümölcsös, fűszeres és animális. Amikor a három vonal hozza az egyensúlyt, az csodálatos.

A pinot noir nem is igazán vörösbor. Nagy száraz fehérek tudnak ilyen játékosak és – jobb szó híján – fineszesek lenni. Nem is pontos így. A pinot párja fehérben a rajnai rizling – dehogy valami chardonnay, és nem is szürkebarát vagy pinot blanc, rokonság ide vagy amoda –, amely dettó nem ordenáré. Pinot, rajnai: a két legintelligensebb, legkifinomultabb fajta, mese nincs. Egyik is, másik is nem a mindennapok asztalára való borokat ad. Meg kell tanulni őket, figyelni kell rájuk, erőfeszítéseket tenni, hogy érthessük, mit akarnak. Mindez nem azt jelenti, hogy az összes palackba zárt pinot zseniális. A fenét. Csak benne van a lehetőség.

Úgy tudni, Magyarországon nem tökéletesek az örökölt klónok, az új telepítésekhez a legtöbben a franciáktól és máshonnan hozták a vesszőket, s ezek a telepítések alig néhány éve kezdtek termőre fordulni. A történet másik fele: a pinot kényes, nagyon sok törődés kell neki, és ha minden figyelmet megkap, akkor sem biztos, hogy meghálálja a törődést. Az utolsó szüret előtti pillanatban is összeomolhat, ami addig felépülni látszott. Mindebből következik, hogy a cabernet sauvignon 90-es évek eleji, a merlot és a kékfrankos ezredforduló környéki, a cabernet franc és a syrah mai reneszánsza hazánkban mind megelőzte a pinot noir remélhető felfutását.

A pinot noir nem is igazán vörösbor

Próbálkoztak mások is, ám az első igazi, tényleg burgundian igényes pinot noir, amit kóstoltam, a Vylyan 1998-as reserve-je volt. Debreczeni Pál azt mondta nekem a Boremberekben, hogy abban az évjáratban tette be a lábát a birtokra Jean-Pierre Confuron. Megjegyzem, egy évvel korábban készítette első Tekenőhátiját Thummerer Vilmos; az is lenyűgöző volt, csak más. Aztán jött Gál Tibor 1999-es Labirintosa. Fiatalon laza volt, és érdektelen, három-négy éves korára viszont fantasztikusan összeállt, és valószínűleg most is a csúcson van. Az úgynevezett mérföldkövek sorában Lőrincz György 2003-asát tartom a következőnek. Az utána következőt még várom. Azzal együtt is, hogy szerencsére – pontosabban a jeles mesterek erőfeszítéseinek hála – egyre több érdekes tétel keveredik elő.

Minden évben Svájcban rendezik a Mondial du Pinot Noirt, amelyen magyarok is szoktak versenyezni – legutóbb Zilai Zoltán személyében honfitárs zsűritag is bírált –, sőt érmeket is hajlamosak gyűjtögetni. H. Z. barátom egyszer csak elhatározta, begyűjti a legutóbbi megméretés nagy aranyérmeseit, s úgy gondolta – tartsa meg szokását –, kóstoljuk meg ketten, mit tudnak. 2005-ben négy bort érdemesítettek a legmagasabb elismerésre az ítészek, közülük hármat sikerült megszerezni. A negyedik egy eszetlen drága burgundi lett volna – mi a bánatot keresett a versenyen? –, ráadásul a pince vagy száz eurót kért a shippingért. Úgyhogy eltekintettünk. Helyette a Monarchia közreműködésével beraktam a sorba a Domaine Confuron-Cotetidot Vosne-Romanée 1er Cru Les Suchot-ját, hogy Bourgogne mégse hiányozzon. Megfűszereztük a dolgot három kéznél lévő hazaival, köztük a 2003-as Vylyannal, amely egy évvel korábban versenyzett a helvéteknél, és ezüstöt hozott.

St. Andrea Pinot Noir Kétágú-dűlő 2004, Eger

Szilvabefőttes szín, barnás reflexekkel. Mindenekelőtt gyümölcsös illat. Mélyebbről kellemesen pinot-s, animális büdösségek árnyalják a képet. Ízben gyümölcsös-állatos, a vége kávésan kesernyés. Később ürülget, visszakóstoláskor erjedt beütések rongálják az imázsát, jelen állapotában nem túl szép bor, nagyon messze az előző évjárattól. A 4 pont határán, alulról.

Fernand Cina Salquener Pinot Noir Selection Pachien 2004, Valais, Svájc

Ezt a tételt nem versenyeztették a Mondialon, de a pince elküldte nekünk bónusznak. Tisztább, kicsit sötétebb szín, elsőre halványan, de nem fáradtan lekváros illat. Mentás, kifinomult árnyalat, gyümölcsösen elegáns, játékos ízvilág, jelentős test. Kezdeti zárkózottsága múlik, nagyon sima, kidolgozott a struktúrája, de nem művi, szerencsére, jól csúszik. Második körben előretör a kifinomult animalitás, középen komplex és édeskés, a vége szép száraz. 6 pontot megérdemel.

Fernand Cina Salquener Pinot Noir 2004, Valais, Svájc

Nagy aranyérmes. Hogy mitől, nem értettük. Igaz, egy borversenyen, mint tudjuk, minden megtörténhet. Színe barnás, illatában kevésbé érdekes, szerényebb, viszont fajtajellegesebb, mint válogatott párja. Finom, kellemes, példásan iskolázott, fűszeres, de nem átütő. Szeremley Hubáék készítenek ilyen színvonalú pinot-kat, jobb évjáratokban. Másodjára szép mineralitás bukkan elő, ennek köszönheti az 5 pontot.

Gál Tibor Pinot Noir 2003, Eger

Gál Tibor blendjei minden évjáratban jók, szemben a számomra néha nehezen értelmezhető dűlőszelektált tételekkel. Benne van a lehetőség a 2003-asban is, bár fiatal még. Nagyon sok pinot-s gyümölcs a pinot-san élénk szín után, a háttérben erős, de nem diszharmonikus fával. Ízben komoly, komplex anyag, és még friss és üde is. Sűrű, mégis játékos, a vége érintésnyit csíp, hosszú, száraz. Üres pohárból rétegzett illat. Visszakóstoláskor kicsit üresebb, ezért kap 6 pontot a majdnem 7 helyett.

Wasenweiler Kreuzhalde Spatburgunder Spatlese Trocken 2003, Baden, Németország

Az egyik nagy aranyos német. Badenből, az egyetlen dominánsan vörösboros német borvidékről. Áradó illat, sok gyümölccsel, földdel. Hömpölyög, nagyon jó. Ízben is súlyos, de a legkevésbé sem nehéz, perfekt mód elegáns, a lecsengése is rendben van, gyümölcsösen-bőrösen széles és komplex. Mineralitás is előkeveredik, összetett, jó játékú, picit lágy. Újrázáskor az ásványosság és a finom animalitás egyensúlya határozza meg, mézeskalácsos árnyalat kíséri. 7 pont, simán.

Vylyan Pinot Noir 2003, Villány

Ezüstérem a 2004-es Mondialon. Sokszor kóstoltam, mindig szerettem, most kevésbé találtam meggyőzőnek. Nagyon sűrű illat, gyümölcsökkel, ám utóbb befurakszik a képbe valami záptojásos-kénes büdösség. Nem lesz domináns, de nem is lehet elhessegetni. Ízben sem eléggé izgalmas, szűkebb, mint az előző kettő. Menet közben sokat javul, jó darabig ingadozok az 5-ös és a 6-os között, de végül marad az 5 pont.

Sasbacher Rote Halde Spatburgunder Auslese Trocken 2003, Baden, Németország

A németek külön utakon járnak, a pinot-t sem nevezik pinot-nak. Az auslese ugyebár meglehetősen késői szüretet feltételez, és a bor olyan is. Fantasztikus. És egészen más, mint bármi más. Sötétebb szín, mogyorós, pörköléses illat, de egy cseppet sem barrique-osan vaníliás. Gyümölcsös, mentás, elképesztően komplex. Furcsát asszociáltam: olyasmi jellegében, mint Taklerék Proprietors Reserve franc-ja. Látványos templomablakok a pohár falán, kávés, izgalmas, összetett, széles, dinamikus ízvilág és szerkezet, hatalmas test. Gyönyörű, hömpölygő utóíz. Szárazpróbában minerális. Összességében édes, de mégis úgy, hogy szeretni tudom. Kibillentett a kerékvágásomból. 8 pont.

Domaine Confuron-Cotetidot Vosne-Romanée 1er Cru Les Suchot 2002, Cote d'Or, Franciaország

Egy bor Bourgogne legjobb területeinek egyikéről. A Grand Cruk a legkiemelkedőbbek, a Premier-k utánuk következnek. A Les Suchot utóbbiak közt kifejezetten ismert és sokra tartott. Jó pár éve kóstoltam ugyaninnen egy Luis Jadot-t, életem egyik meghatározó pinot-ja volt – hiába, a legnagyobbakhoz, egyben legdrágábbakhoz még nem volt szerencsém –, és a Confuron-Cotetidot is oda került a spicc közelébe. Elképesztően gazdag illat, kifinomult animalitás, sok-sok gyümölcs, minerális, játékos. Nagyon izgalmas, már a mozgása is tekintélyes. Eddig legalább 9 pont, mondtam magamban boldogan. Aztán nagy test, eleganciával. Szép szerkezet, jó egyensúllyal. Csak 13-as alkohol, mert minek több? De: kis fura fanyarság billenti meg az idilli képet, amivel nem tudok mit kezdeni. Nem illik oda. Így is nagyon finom, az illata többórás figyelmet érdemel, ám a harmóniára még várni kell. Lehet, hogy fiatal, és később a fanyarka eltűnik. Most 8 pont.

Címkék: kóstolás

86 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2012923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amateur 2006.01.15. 16:27:46

Egy elképesztően gazdag illatú, kifinomult animalitással megáldott, játékos és tekintélyes mozgású, látványos templomablakokat a pohár falán hagyó, kávés, izgalmas, összetett, széles, dinamikus, hatalmas testű, gyümölcsös, mentás, elképesztően komplex, példásan iskolázott üveg Dreher-re vágyakozom...

laikus 2006.01.15. 16:36:08

miféle perverzió az hogy animalitás?

hurvinyek 2006.01.15. 17:16:19

Animális illat, animalitás Az animális illat a kóstolóban azt a benyomást kelti, mintha bőrt, szőrmét, egyszóval valamilyen állat jellegre utal. Az első olvasatban kicsit bizarrnak tűnő illatféleség a valóságban egyáltalán nem kellemetlen, leginkább vörösborokban találkozhatunk vele. Semmi latinos muveltseg, vazzeg ?

m 2006.01.15. 17:25:46

Utánanéztem az utolsó előtti tesztelt tételnek a sasbacher.de oldalon, az árlista negyedik oldalán láttam 26,90 Euroért, bár az árlista többi oldalán is láttam ilyen néven bejegyzést más árakkal. Nekem az árlista így kicsit zavaros volt.... laikus és Amateur: légyszi felesleges és értelmetlen hozzászólásokkal ne szaporítsátok az olvasnivalót, ha poénnak szántátok, annak gyenge, ha szerepelni akartok azt légyszi máshol pl. dreher.hu

Bor K.O. 2006.01.15. 17:27:41

A cikkben emlékeiben megidézett Szeremley PN egy nagy meglepetés volt: ferde szemmel méregettem a hiperben az elátkozott 2004.-es évjárat stigmáját viselő butéliát, de azt mondtam hogy 1400-ért inkább ez mint a kannás. Véletlenül úgy jártam hogy kétszer kellett dekantálnom, és fél napig levegőzött összesen. Közben az illatoknak olyan összetett lajstromát vonultatta fel, ami önmagában legitimálta a történetet. Szép, összetett harmonikus illat, szájban pedig nem túl hosszú, csokis-meggyes-szőrösbőrös, ahogy kell. Minden majomkodás nélkül csak ajánlani tudom. Best buy kategória, a hétköznapok pajkos pinotja.

Amateur 2006.01.15. 18:01:08

Re: m | 2006.01.15. 17:25 A te (Te) hozzászólásod tényleg tartalmas, és megvilágosító erejű volt, köszönjük (26,90 Euro, grazie); vagy inkább "zavaros"...?? "hozzászólásoddal ne szaporítsd az olvasnivalót, ha poénnak szántad, annak gyenge, ha szerepelni akarsz azt légy szíves, máshol pl. sznobvagyok.hu" Csak azért nem küldelek el anyukádba, mert volt gyerekszobám,és megértem misztikus lelkesedését egyeseknek a borok iránt; magam inkább a zenében találom meg mindezt, tudom, hiába próbálná valaki elmagyarázni az animális jelleget bárkinek, aki nem "műértő"... De, egy elképesztően gazdag, kifinomult animalitással meg áldott, játékos és tekintélyes mozgású, látványos templomablakokat rajzoló, kávés, izgalmas, összetett, széles, dinamikus, hatalmas testű, gyümölcsös, mentás, elképesztően komplex, példásan iskolázott szimfónia nem üti szét a májat ...:-)

Bor Béla 2006.01.15. 18:29:22

Amateur, kérlek ne írj ide többet !

gardonyim 2006.01.15. 19:06:58

Nem tudom min húztátok fel így magatokat, de én az ilyen Amateur-féle hozzászólásokat símán elviselem. Ennyi szerintem még belefér ebbe a fórumba Ennél ezerszer rosszabb, amikor megérkeznek a fika bajnokok, vagy valaki elkezd politizálni. Őket tessék majd hasonló vehemenciával elküldeni a bús... (na jó, nekem is volt gyerekszobám, úgyhogy itt vége :)

Amateur 2006.01.15. 19:15:55

Bor Béla | 2006.01.15. 18:29 Amateur, kérlek ne írj ide többet ! Béla. Oszt mér ne? Indokoljad már meg.

bbor 2006.01.15. 19:34:04

Kedves Bor K.O.! Nekem is volt 'szerencsém' megkóstolni Szeremley Pinotját(2004) és nem osztom lelkesedésed! Egy 40 boros Szeremley kóstolóban a vörösök között egyértelműen a leggyengébb volt. Teljesen súlytalan, rövid, semmitmondó... Az ECHÓ és az Óvörös is sokkal jobban tetszett, nem is beszélve egy-két nem kereskedelmi tételről...

cefregéza 2006.01.15. 19:58:05

A 2003-a St. Andrea Pinot noir tényleg sokkal jobb, mint a 2004-es. Az évjárat volt sokkal jobb. Szerintem a 2004-essel nincsen semmi baj, egyszerűen csak más, mint az eddigi St. Andrea-borok. Ezért nem tudják sokan hová tenni.

borbolond 2006.01.15. 20:02:37

Mélyen ( és magasan ) tisztelt bor-rajongók! Minden hozzászólás élvezetes,tanulni lehet mindegyikből,de ne sértegessük egymást,mint egyes politikusok.Inkább igyunk. Egyik legjobb vörösborom a Malatinszki pince kékfrankosa volt,a másik Vincze Béla Cabernet Franc-ja. Jó Pinot Noir-ral még nemvolt szerencsém,hol lehet találni egyet?

Sörmedve 2006.01.15. 20:33:08

Albert gazda: a két említett németből a Wasenweiler-t már volt alkalmam megkóstolni, és teljesen egyetértek veled, nagyon finom darab - egyébként Freiburgban, ahol e bort kóstoltam, kipróbáltam ugyanennek a pincészetnek a roséját is, és bizony az is finom. Ja, és a Spätburgunder üvegje valahol 10 EUR környékén lehetett, a 2004-es rosé pedig pontosan 3,50 EUR volt (abból vettem is 3 üveggel). Ha valaki közületek a badeni vidékre látogat, ezt a két bort én is feltétlenül ajánlom !!!

smici74 2006.01.15. 22:51:10

Ha Pinot Noir, akkor érdemes megkóstolni a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2004-es tételét. Baráti társaságban csináltunk egy négyes PN vaktesztet, hármunknál ő lett a nyertes. Megelőzte a 2003-as Gál Tibort (bár ugye tudjuk, az ő tanítványa a pannonhalmi főborász), a 2004-es St. Andreát (a 2003-as tényleg jobb volt) és a 2003-as Szeremley-t. Én - nem csak a PN miatt - nagy jövőt jósolok még az Apátságnak! A Chardonay-jük pl. kiváló!

amateur menj anyádba 2006.01.15. 22:59:00

mess 2006.01.16. 00:52:06

nekem is izlett a szeremley PN a hilltop white pinot-ja is fogyaszthato kategoria :) ajanljatok kerlek hasonlo arkategoriaban meg pinot

Bandi 2006.01.16. 08:12:31

Nekem Jekl Béla 1997-es Pinot-ja volt a csúcs, a 2000-es szintén nagyon jó

m 2006.01.16. 08:17:23

Amateurnek....Én is kedvelem a zenét ebben egyetértünk. Senkit nem akartam megbántani, csak annyi volt az észrevételem, hogy a hozzászólások tartalmasak legyenek.....

blogot újra! 2006.01.16. 09:55:22

Megdícsérlek, Albert! Sokkal jobb ez, mint a korábbi, erőltetett jópofizás. Remélem én is hatottam! :-) Azért a blog mégiscsak jobb lenne...

M 2006.01.16. 10:26:10

Remélem, nem kever össze senki "m"-mel :) Pinot...pinot te drága. Személy szerint a 2004es apátságira voksolok, meg a Garamvárira az is klassz, kár hogy megisszuk mire igazán szép lehetne. Hopsz majd elfelejtettem, GereTamás & Zsolt, nagyon jó ár érték arány ~2500Ft. Ez nálam most a Top3, természetesen a 2003 utáni érából.

Ferraiolo 2006.01.16. 10:43:11

Örülünk a Confuron kiemelkedő sikerének! Tényleg nem lett volna teljes a sor Bourgogne nélkül.

munka helyett kisesszé 2006.01.16. 12:03:48

Kár, hogy ebből a versenyből kimaradnak az igazán nagy burgundi pinók. Állítólag az ázsiai piac (Japán főként) verte fel az árakat ennyire. Annyira, hogy legtöbbünk (borszeretők) életében talán egyszer vagy egyszer sem fog nagy grand cru-t kóstolni. Az árkategória 25k-2MFt/palack. Nekem volt szerencsém egy 1995-ös Echezeaux-höz és egy 1996-os Chapelle Chambertin-hoz. Őrizgetek egy Vougeot-t is otthon. Szerintem ezekhez semmi sem fogható. A premier cruk jobban szórnak árban is meg minőségben is, de azok között is gyakori a 9-10 pont nálam. Amúgy, úgy általában miért utáljátok a francia bort?

kik 2006.01.16. 12:09:10

utálják a francia bort úgy általában?

munka helyett kisesszé 2006.01.16. 13:23:50

A korábbi cikkek és hozzászólások alapján gondolom én ezt így.

blogot újra! 2006.01.16. 14:06:03

Szedd össze magad, Albert! Ez rosszabb, mint a korábbi, erőltetett jópofizás. Remélem nem miattam erőlködsz?:-) Inkább blogot se!

Yanni 2006.01.16. 14:42:50

Az Apátsági PN kiváló bor, a Szeremley szerintem igen gyengére sikerült, Gál Tiboréke pedig egy fokkal rosszabb mint a tanítványé. Az apátsági Chardonnay pedig tényleg fantaszkitus! (bocs az off-ért!)

flekk 2006.01.16. 15:31:01

Az Egervin 2004-es Egri Pinot Noir a Kirrálly!

:(( 2006.01.16. 15:47:08

Kedves flekk ! Azt reméltem, hogy ezen a blogon soha nem kell olvasnom annak a nagyüzemnek a nevét, amely évek óta tartó, fáradhatatlan munkával rombolja folyamatosan a magyar borok jó hírét ...

2006.01.16. 15:58:22

Vincze Béla Pinot Noir 9p.

apinotazpinot 2006.01.16. 16:16:51

a pinot noir az pinot noir

pinó-kkió 2006.01.16. 16:18:11

eddig igazán komoly pinot (7-8p) csak a St. Andrea 03-asa volt honi földön

pinófan 2006.01.16. 16:27:59

éljen a feketebarát

2006.01.16. 17:02:39

pinót minden asztalra!

M 2006.01.16. 17:07:21

És tényleg az V.B. Arcanum Pinot Noir kimaradt. pedig nagyon szép. azért nem hiszem hogy cska a Gyuri 3mas pinotja lett volna szép, pl nekem tetszett anno (talán 2000) Tiffán Várerdő pinotja is. Sőt még annál is korábban volt egy szép Malatinszky is.

pinátmindenasztalra! 2006.01.16. 17:17:15

Gyuribeszart2004-ben 2006.01.16. 17:31:56

Gyurkából kijött a hurka az erölködéstől, amikor a 2004-es pinot-tot megcsinálta. Szerintem nem sikerült. Ha halgatott volna bölcs maradt volna. Elgondolkodtató, hogy miért és mire kapott Albertünktől 4 pontot...

Gyuri 2006.01.16. 17:35:39

Mi nem tetszett a 2004-es pinotomon?

2006.01.16. 17:37:50

micsoda hangnem ez Gyurka?

2006.01.16. 17:39:29

jó játék az internet, mi?

2006.01.16. 17:56:54

már nem, elmentem

2006.01.16. 18:03:57

akkor pinot noiros jó éjszakát kívánok!

azigazság 2006.01.16. 18:20:37

aki egyszer bevezetődött a pinot noirba az utána nem tud onnan kivezetődni!!!!

2006.01.16. 18:21:54

VinczeBéla Pinot Noir selection 2002 - csodabor10p

azigazság 2006.01.16. 18:23:54

jajjajj a pinot az nem tuningolt műfaj!!!

verkli 2006.01.16. 18:49:47

Lenne kedves elmagyrarázni nekem valaki, hogy mivel/miben kifinomultabb fajta a pinot noir a cabernet sauvignon-nál?

pinófan 2006.01.16. 18:54:44

Erről szól a cikk, szerintem.

cefregéza 2006.01.16. 19:26:25

A Vincze Béla egyetlen Pinot noir-ja sem fajtatiszta. Tegyétek csak be egy Pinot-sorba, rögtön kilóg a színével, illatával. Ettől függetlenül jó borok. Csak hát a természetesség ...

verklinek 2006.01.16. 20:02:36

Kisfiam, te még nagyon az elején jársz...:)

Meister 2006.01.16. 20:06:27

Szombat éjszaka Vincze Béla picészetében az ő kezéből kaptam a 2002-es, és a 2003-as Pinotból kóstolót másik 22 tétel mellett. Az a Pinot valóban Pinot. Vincze Béla azt mondja, hogy szerinte az egyik legjobban sikerült Pinot, csak nem érti, hogy miért mondja mindenki azt rá, hogy nem az, holott az. Ha jól rémlik, azt mondta, hogy mindenhol külön kategóriába akarják tenni, holott ő tudja, hogy VALÓBAN Pinot az a Pinot. http://as.hu/blog/index.php/2006/01/15/77

verkli 2006.01.16. 20:23:05

verklinek-nek: tényleg az elején járok! Ez akkor most szégyen? :)

verklinek 2006.01.16. 20:27:48

Nem, verkli, ez nem szégyen, ez inkább dicséretet érdemel, hogy bevallod. Egyébként én is az elején járok.

bbor 2006.01.16. 20:39:24

Az 'Egervines' hozzászólás azért már tényleg túlzás volt... Szerintem a többségünk tisztában van vele, hogy az a néhány nagyüzem, -ahol az Egervin az egyik főszereplő- milyen mértékű károkat okoz a magyar borászatnak... 'Az ország legjobb Kéknyelűje': Varga Kft Viccnek is rossz...

cefregéza 2006.01.16. 21:38:00

Továbbra is úgy gondolom, kedves Meister, hogy a Vincze Béla Pinot noir-jai nagyon kilógnak a többi egri Pinot noir közül. A St. Andrea 2004-es Pinot-ja egyébként minden hibája dacára IGAZI Pinot noir.

Pinot-fan 2006.01.16. 21:46:54

Igazad van, Géza. És az is biztos, hogy a Pinot noir-nak ma Magyarországon nincs elkötelezettebb híve és termelője, mint Lőrincz György.

ja 2006.01.16. 21:58:43

Hurkagyurka csak pinot nem tud készíteni. Különben kedves ember. Jó marketinges.

moderátor 2006.01.17. 07:23:55

Nagy paraszt vagy te, "ja".

budai zöld 2006.01.17. 10:16:39

Tudom, hogy nem valami konstruktív, de jó nektek, ha érzitek, milyen íze van a St.Andi pinónak a rengeteg barrikk alatt.

malbex 2006.01.17. 11:27:43

Sok borára lehet mondani hogy agyonbarrik, konkrétan a 03-as Pinot-ra nem. Ráadásul - ha már pannon Burgundia - nem is barrique hanem piéce.

Ágoston Balázs 2006.01.17. 12:37:18

Cefregéza, Vincze Béla pinot noir-jai abszolút fajtatiszták. Csak éppen sajátos, félreismerhetetlen, egyedi stílusa van, ami minden borát jellemzi. Ez a stílus eltér a legtöbb egri alkotó stílusától. Ugyanakkor minden borából kiérezni a fajtajelleget. Hogy neked más az ízlésed, az egy dolog, ízlésekről nehéz vitatkozni. Egy-egy fajta a terroirtól, az iskolázástól és sok más tényezőtől függően ezerféle arculatot mutathat. Maurer Oszkár barátom aszús olaszrizlingjét a Maligán presztízsolaszrizling-vaktesztjén támadások érték, egyesek azt mondták róla, hogy nem is olaszrizling. Pedig az, csak éppen az a fajta Délvidéken, Hajdújáráson egész mást mutat, mint másutt. Az a bor ötödik lett a 21 tételből, többek között Lőrincz Györgyöt is maga mögé utasítva. Ugyanez a helyzet Vincze Béla pinot-ival is.

prestige 2006.01.17. 13:38:22

mi az a presztízsolaszrizling ??!!

Sanyi a ló 2006.01.17. 14:06:45

A presztizsolaszrizlingbe több zsákos napfény kerül, mint a nem presztizsekbe.

Pinó 2006.01.17. 16:34:01

Ha a Maurer-Olaszrizling ötödik lett egy 21-es sorban, akkor az azt bizonyítja, hogy nem lógott ki különösebben a többi bor közül. Vincze Béla Pinot noir-jai viszont valóban eltérnek a többi egri Pinot noir-tól, ebben igaza van Cefregézának. Egy Gál Tibor, St. Andrea, Thummerer, Gál Lajos Pinot-sorba tegyétek be Vincze Bélát - és megértitek miről beszélek.

gardonyim 2006.01.17. 17:46:10

Az az aszús olasz tényleg nagyon érdekes volt. Ezt valószínüleg a kóstolók többsége is így gondolhatta, és ezért lett 5. a 21-ből. Ettől függetlenül baromira kilógott a sorból, de szerintem ez sem baj. Vincze Béla pino-jára most nem emlékszem, de pont a legutóbbi maligános PN kóstolón tünt fel, hogy 3 v. 4 tétel teljesen eltért jellegében a "standard"-tól. Mellesleg ezek nekem jobban is ízlettek. Úgyhogy nem vagyok biztos benne, hogy mindenkinek mindenhol ugyanazt kell kihoznia egy fajtából.

Művelődő 2006.01.17. 20:13:13

Valaki segítsen!Az a Vincze Béla -féle pinot olyasmi lehet,mint a Ménesi Wine Princess-féle?Mert az aztán már ránézésre is eltér a "standard"-tól és az már nem is bizalom gerjesztő,mert a pinot-tól mégiscsak pinot-sságot vár az ember nem?Persze,a kilógás pozitív is lehet.Említette valaki a Huba 2003-asát.Szerintem 1400.- körüli áron igen korrekt,jó ár/érték -ú bor.A hazai pinot-k megítéléséhez bele kell(ene) merülni a francia és egyéb angy pinot-k világába.Nagyon hasznos ez a cikk,kár,hogy nem voltunk ott a kóstolón...Köszönjük!

NiVi 2006.01.18. 05:12:11

"Hurka Gyurka" védelmében:ha minden borkészítő,hogy csak a legegyszerűbb módon nevezzem meg ezeknek az általam is többségükben misztifikált,szememben a kézműves varázslás piedesztálján álló embereknek a foglalkozását,szóval,ha közűlük mindegyik csak tizedannyi alázattal,szeretettel,hozzáértéssel és kifinomult ízléssel rendelkezne mint ő.Akkor már rég nem létezne sem Tokaji Borker.sem Egervin,sem BB Rt.(borászat),mert egész egyszerűen nem lenne aki csinálja.Ja,és Etyeki Kúria Pinot,az elejére csak odafér vhogy.Ismerkedni vele,mint fajtával kezdőknek is használható.Jó Pinot-zást.

kriszta 2006.01.18. 18:01:37

figyelj Laci vegyél tejet is hazafelé!

Laci 2006.01.18. 18:02:38

Ok édes, sietek!

szp 2006.01.18. 20:04:23

Vincze Béla pinot noir 2002 mustfok 27 alkohol 17,3 hogy lenne már hasonló a többihez? Nem kell mindenben a lófarkú, patás ördögöt keresni ami az átlagtól eltér.És hogy legyen min szörnyűlködni még ráadásul félszáraz bor is a maga 7g/l cukorjával ami a töppedt szemek miatt van.Ezzel együtt az ország talán legszebb vöröse,számomra szebb a Kopár-Carissimae-Capella villányi hármasságnál is(tudom ezek nem pinók)

can you do the reccs? 2006.01.18. 21:35:34

Kopár-Carissimae-Capella : a villányi zsákutca éllovasai:)

pinótos 2006.01.19. 12:15:32

ok csak ilyen paraméterekkel nem pinot a pinot, max egy jó vörösbor. Burgundiában egy-két nappal sem tartják fönt tovább a pinot, mert akkor elveszne a lényege, legalábbis ezt ők így gondolják (meg én is)

2006.01.19. 13:51:56

előbb az volt a kifogás,hogy nem fajtatiszta,ha meg az akkor korán kell szüretelni és különben sincs sapka rajta

pinótos 2006.01.19. 14:17:32

Borként akár jó is lehet de pinot noirként számomra nem értelmezhető

Krisztina 2006.01.19. 15:02:35

Bár a múltkor jól kikaptam érte, a hiperben vásárolt Szeremley 2000 PN-ja nekem bejött, csakúgy, mint Anderas Ebner-é (nem a hiperől), amiért most biztosan megint leszid valaki, merthogy "bele van nyúlva". A Wine Princess-é viszont nem ízlett túlzottan, valahogy olyan "egyszerünek" éreztem, de jobban nem tudnám megmagyarázni, én is kezdő vagyok, de legalább lelkes. Az Egervin viszont tényleg fájdalmas, még egy kezdőnek is, csakúgy mint a Varga.

Hep 2006.01.19. 15:50:06

Nekem az eddigi kedvencem az egri Juhász Testvérek pincéjének 2003-as Pinot Noirja, igaz egyáltalán nem biztos, hogy az a masszív illat- ízorgia és sűrű krémesség mindenkinek bejön (egy pinot-nál). Ha majd egy blogger megkóstolja, kiváncsi leszek a véleményére, de arra mernék fogadni, hogy Albert Gazda leédesvörösborozza. :-))

Ágoston Balázs 2006.01.20. 08:05:22

A presztízsolaszrizlingek a "nagy" olaszrizlingek, vagyis nem a könnyen érthető, egyvágású reduktív olaszrizlingek. Ilyen pl. Laposa Bazaltbora, vagy a St.Andrea szólátija. Vincze Béla pinot-jára visszatérve: lehet, hogy kilóg a "standard" mezőnyből, de ez csak azt jelzi, hogy más felfogásban készíti a borait, és van önálló arculata. Ízlésekről nem lehet vitatkozni, az Parkernek a mániája, hogy ez és az a stílus "A" jellemző, a helyes és a követendő egy adott fajtánál. Szerintem meg kell hagyni az alkotóknak a szabadságot, hiszen épp ez a fantasztikus az egészben, hogy végtelen számú variáció van egy-egy fajtánál. Vincze Béla pinot-ja abszolút pinot, legfeljebb más stílusú, mint a St.Andreáé vagy másoké.

soroksárisokszorjó 2006.01.22. 08:22:26

Csak azt a sopronit, csak azt tudnám ízlelni, és nagyon szeretni...

loka 2006.01.22. 15:33:14

Szívesebben olvastam volna egy szélesebb összehasonlítást Pinot-kból a Művelt Alkoholistától, még akkor is, ha ő csak kísérleteknek tekinti azt, ami a fajtával történik ma Magyarországon. Ellentmond viszont ennek persze, hogy nagyon is a Vylyan és a Szt. Andrea mellett voksol. Vajh miért?

Hep 2006.01.23. 16:57:00

Pénteken sikerült megkóstolni többek között három egri Pinot-t: Gál, Vincze Béla és St. Andrea. Gálé a könnyedebb stílust képviselte, lehetett ízlelgetni, nagyon kellemes volt. Vincze Béláé vitt mindent, mint kamaz a kereszteződésben és itt hiába emlegette mindenki, de a kóstolóból jöttem rá, hogy ez kedveltette meg velem a Pinot Noir-t még a 2004-es várbeli borfesztiválon (akkor a végén még visszamentem, hogy ezzel zárjam az estet), csak olyan furcsa volt, hogy hónapokig - amíg kerestem - semmi bizonyítékot nem lehetett találni a neten, hogy van nekik ilyenjük. (A saját honlapjukat is beleértve.) Az idei fesztiválokra pedig már nem hozták. A St. Andrea is jó volt, de ezután sajnos nem igazán éreztem, inkább csak a fás ízeket.

soproni terroirista 2006.01.25. 09:44:49

A cikk érdekes, utánamegyek én is az aranyérmeseknek... De tudomásom szerint az "auslese" -t németül nem késői szüretelésú (az a "spätleseˇ"), hanem a válogatott, szemelt szólóből készült borra mondják.

nickmama 2006.01.25. 10:29:41

auslese-spatlese jogos a kritika! Albertnek is jobban kell készülnie legközelebb.
süti beállítások módosítása