Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy, aki mindent visz

2006.06.26. 13:10 - BOB

Jó hírünk van drága, ám türelmetlen olvasóink számára: hirtelen belecsapunk megint. Amikor tömegesen eltávoztunk, nem is gondoltuk, hogy ennyire fogunk hiányozni. Köszönjük. Az alábbiakban Bob átfogóan tudósít az MMI nemrégiben abszolvált portfólió-kóstolójáról. És később majd írunk sokat Toszkánáról is.

Ha Giordano Bruno nem a Földről kívánta volna bebizonyítani, hogy gömbölyű, hanem például egy vasgolyóról vagy szilikonmellről, feltehetőleg nem bélyegezték volna eretneknek, és nem halt volna máglyahalált tanaiért. Értelme persze nem lett volna a bizonyításnak, viszont határozottan biztatóbb jövő várt volna rá, mint a lángok a Campo de' Fiorin. Az egyértelmű dolgok ugyanis nem szorulnak bizonyításra. Ha innen közelítünk, nekem is kevés motivációm lett volna elmenni a Monarchia harmadik portfólió-kóstolójára, hiszen egy csoomó bort végigkóstolni csak azért, hogy a végén kimondhassuk: Demeter Zoltán mindent visz, teljesen felesleges és értelmetlen időpocsékolás. Más szempontból azonban igenis érdemes volt elmenni, hiszen számos új borral ismerkedtünk meg, amellett, hogy a régi jó ismerősöket újabb kihívások elé állítottuk. Jól ismert borok új évjáratai, új pincészetek, új borok, bejövő papírforma: akárhonnan számolom, kevés volt rá a három óra.

Ha a helyszínt magát nézzük, a Búsuló Juhász étterem elsőre ideálisnak tűnhet egy ilyen méretű (több mint száz ember és több mint ötven bor) kóstoló lebonyolítására a maga megkapó panorámájával, ám a gyakorlat inkább csak azt bizonyította, hogy a legszebb helyiségben is megáll a levegő ennyi embertől, és a bort kínálók is inkább reménytelen, mint reményteljes küzdelembe bonyolódhatnak csupán a Celsius-fokokkal. Szóval meleg volt, no. A levegő is, és sajnos a borok is, borhűtő ide vagy oda. Szent Péter és a szellőzés hiánya megtréfálta a borisszákat.

Pedig voltak borok a világ mind a négy (mit négy? legalább hét!) borégtájáról, frissek és üdék, komplexek és súlyosak egyaránt. A három óra nekem harmincvalahány pohárra volt elég, és még a kóstolási sorrendet is csak érintőlegesen rúgtam fel. Az ízvilág szerinti csoportosítás erre mindenképp jó volt.

Friss fehérek

Monarchia Zöldveltelini Art 2005 a nyitány, az „Art” ez esetben acéltartályos, ámde finomseprőn történő érlelést jelent. Savanyúkáposzta, halvány alma, kilógó alkohol kerül be a jegyzeteimbe, némi bőrösség, kevés fajtajelleg és szép savak. Kezdésnek elmegy éppen, de nem hat a reveláció erejével. Ugrok is nagyot, a friss fehérek közül csupán a Kartäuserhof Riesling Wachau 2005-ös évjáratára csapok még le, ez komolyabb bor képét mutatja körtés, vágott füves illatával, halvány, háttérbe húzódó petrolossággal. Ízében már kicsit túltengenek a savak, összességében azonban jobban tetszik, mint a veltelini.

Telt idomú fehérek

A Monarchia Chardonnay Battonage értékelhetetlenül meleg, ezért a 2002-es Pók Tamás Leányka-Zengő következik a sorban. Kicsit már túl van a csúcsán, de lejtmenetnek azért még nem nevezném az állapotát. Vastag, telt ízei még mindig szépek, azonban nem javasolnám sokéves tárolását.

Demeter 2004-es „Z” következik, elsőre kellemetlen, egérvizeletre hajazó, fülledt illattal. Szerencsére ezt hamar kiszellőzi, a virágok és a hársméz válik benne uralkodóvá némi bőrösség kíséretében. Telt, szép savú, vibráló bor, komplex és szépen csiszolt, bár a hőmérséklet miatt ő sem hozza megszokott formáját.

Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2004 jön a sorban, életteli, ásványos, halványan animális, csodaszép. 2003-as bátyja már erősödő animális jegyeket vett fel, a 2004-es évjárat azonban más, ez egy élénkebb, magasabb szerkezetű bor, nagyon jó alapanyagból. Kissé talán még túl virgonc is, egyértelműen felfelé ívelő szakaszban.

Eddig általam nem ismert bor következik: a Schmelz Riesling Stein am Rain 2003, amely azonnali hatállyal fel is írja magát musthave-listámra. Illatában tömény mandula, marcipán, méz, szép florális jegyek, pici élesztő, még picibb petrolos beütés. Élénk, élettel teli, magas, szikár, ugyanakkor szélessége is elismerésre méltó. Harmonikus, igen szép bor. Simán ütné a 6 pontot Alkoholista-mértékegységgel mérve.

Rozék

A rozéról vagy jót, vagy semmit. Inkább tehát semmit. 2005 nem volt az a kimondottan nagy rozés év, sem Taklerék, sem a Monarchia saját márkás rozéja nem túl meggyőző számomra. Érdekességképp megemlíthető talán a Monarchia Rosé Art, ahol is az „Art” szó a veltelinivel ellentétben itt fahordós érlelést takar, ennek megfelelően picivel komplexebb ízvilágot, mint a sima. Ugorjunk.

Gyümölcsös vörösek

Monarchia Egri Noir 2003 indítja ezt az ízvilágot, ami a 2002-es Egri Cuvée utóda, némileg módosult fajtaösszetétellel (most kékfrankos–pinot noir). Illata meggyes, ribizlis, kis dióval, nem túl határozott intenzitással. Ízben szép, telt, édes extraktú bor édesgyökeres-medvecukros jegyekkel, inkább újvilági ízlésre hangolva, igen hosszú. Kellemes beszélgetőbor lehet belőle.

Vylyan Zweigelt 2003 tör utat magának, még mindig megdöbbentően nagy testű (már zweigelthez képest), sűrű, fűszeres bor, diós, fahéjas, édes illatokkal. Ízben is fűszeres, testes, nagyon egyben van. Ha létezne az újvilági zweigelt mint kategória, ez a bor lenne az iskolapéldája. Kövezzenek meg: nekem nagyon tetszik.

Olasz versenyzőkkel folytatjuk: Sfida Puglia Rosso 2004 a soros. Ez viszont a társasági borok iskolapéldája: kirobbanóan intenzív gyümölcsösség, meggy, dió, semmi brutális tannin, csak a lágy, simogató gyümölcsök. Szép, kerek, mosolygós bor, ennek minden előnyével és szépségével, a 2003-as Sfida méltó folytatása.

Geografico Le Mire Sangiovese 2005, szintén egy méltó folytatás, epres, fekete szedres, kicsit sós illata a nyári tengerpartot juttatja az ember eszébe. Ízben acélos, kicsit minerális, de legfőképp gyümölcsös, kerek bor, baráti beszélgetések kísérője.

Geografico Chianti Colli Senesi 2004, ez főképp illatban szép, ibolya, dió, meggy jegyeivel támad. Ízben savhangsúlyos, mérsékelt gyümölcsöséggel, kevéssé elegáns, nem is tudom hová tenni.

Nagyágyú vörösek

Egy régi ismerős, Pók Tamás 2002-es Kétfrankosa a következő, ami talán inkább az előző kategóriába volna besorolható, de a nagyágyúk között is megállja a helyét, még ha nem is dörren akkorát, hiszen sokkal inkább az elegancia, a selymesség a sajátja. Mellé szép gyümölcsök társulnak, meggy, ribizli, finom harmónia, közepes lecsengés. A kékfrankos mosolya, ha lehet ilyen mondani.

Bikavérrel folytatjuk, elsőként a Monarchia 2002-es Selectionnel, ami nem más, mint meggy és fa, fa és meggy. Ízben viszont szép komplex, szikár, ugyanakkor telt is. A következő, a 2003-as Monarchia Bikavér Superior illatban erősen füstös, mi több: füstölt sajtos. Halvány ásványok, animálok, épp csak sejteni lehet őket, de sokat hozzátesznek a fineszhez. Ízben édes, pörkölt jegyekkel operáló, telt. Kifejezetten szép bor. Aztán a bikavér kvintesszenciája: a Tóth István 2002-es, ami nagyon bikavéres, nagyon tóthistvános, talán ennyi elég is lenne róla. Meggy, bors, diszkrét fa, még kicsit virgonc szerkezet, szájat betöltő test, csodaszép. Tanítani kellene a bikavérképzőben. Ha volna olyan.

Taklerék két nagyágyúja folytatja a sort, először a 2003-as Regnum. Túlérett, cefrésségbe hajló szilva, fűszerek, ánizs, édesgyökér illatával. Hatalmas test, kifinomult fűszeresség, finesz: most először nagyon tetszik ez a bor. Kicsit más stílus a 2003-as Noir Gold, ami gyenge pontom, az utóbbi időben rengeteget kóstoltam, és mindannyiszor lenyűgözött. A kékfrankos újvilági arca, vastag, meggyes, borsos, szép fás jegyekkel, sok gyümölccsel, fűszerekkel, kis csípősséggel. Csodás bor.

A sok nullás összegekből mostanában újrabrandelődő Wunderlich pince 1999-es cabernet francja következik, ami illatban szépen hozza a franc szedres-fűszeres és a fahordó csokoládés-kávés jegyeit, ízben viszont inkább a villányi őserő kap benne erőre: rengeteg tannin viszonylag kevés gyümölccsel. Ennek ellenére valami perverz gondolattal eljátszva még azt is mondhatom, hogy tetszik, jól áll neki ez az őserő, ráadásul a cserek is szépen lekerekedtek benne a korral.

A Monarchia „new generation” sorozata keretében következik a villányi Kürti-pince 2000-es (!) kékoportugízere, ami a cefrés szilvakompót mindent letaroló illata mellé ízben némi fanyarságot csempész szájpadlásomra. Ihatónak éppen iható, de nem nagy bor – mondhatnók.

Szintén a Kürti-pincétől egy 2003-as cabernet franc kerül aztán orr- és szájpadlásközelbe, ami viszont egészen rendben van, szép, fajtajelleges, bár visszafogott illatú. Itt most kötelességem remegő térdekkel és feltett kézzel bevallani, hogy a franc nekem a másik gyengém, mégpedig generálisan, ez a bor is tetszik rendesen.

Az úgyszintén villányi Mackó pince zweigeltje jön 2005-ből, ami a rozé mellett, úgy tűnik, hogy vörösborban sem lesz az évszázad évjárata (bár mint tudjuk, minden évjárat kiváló évjárat). Ez a zweigelt is inkább szikárra van hangolva, ugyanakkor szép, virágos, szilvás illata kifejezetten kellemes, ízében sem tarolnak a savak.

A „nomen est omen” mozgalom jegyében a Nimród III-mal folytatjuk a kóstolást, ami változatlanul nagyon tetszik nekem, de változatlanul nem eléggé nagyon. Meggy, ribizli, fűszerek illata (kis fahéj, szegfűszeg), hatalmas test, szinte már perverz mennyiségű, szájat betöltő savakkal, tipikusan „egri” bor (és itt most tényleg a szó legnemesebb értelmében, elfelejtve a Szépasszonyvölgyet). Igen hosszú, fűszeres, áradó, nekem továbbra is csak az a kis finesz hiányzik belőle, amitől a legnagyobbak közé sorolnám.

Amerikai borok

Az amerikai kört azzal a Reflection Pinot Noirral kezdjük, ami nem is amerikai. A történet valahogy úgy szól, hogy Burgundiában megtermelték, a tengerentúlra hazavitték, mi pedig itt, a Kárpát-medencében megisszuk. És – csodák csodája – nem is újvilági stílusú a bor. Diós, mogyorós, fás fanyarsággal támad, viszonylag kevés gyümölcsösséggel. Decens, visszafogott. Ízében is fanyar, ugyanakkor egész elegáns, a fanyarság ráadásképp jól is áll neki.

A Starry Night „Tom Feeney” Zinfandelével folytatjuk, ami viszont az újvilági stílus iskolapéldája, illatában kapor, rum, marcipán, mindenhol édes és kerek, fűszeres, nagy testű, magas alkoholfokú, egzotikus és buja. Aki szereti ezt a stílust, térden állva fog hálát rebegni érte, nekem speciel kevésbé jött be.

Aztán a Napa-beli Allora három versenyzője, emelkedő erősorrendben. A 2003-as Cielo, mely még csak egy „szép” bor málnával, tölgy illatával, meggyel, diszkrét fűszerességgel. A 2002-es Tresca, mely egy őszintén újvilági bor, nem túl édes, inkább kifinomult, fűszeres, fineszes, fás. Nagy testű, sok alkoholú bor édes extraktokkal, medvecukros emlékekkel, mégsem gejl annyira, amennyire lehetne. És a 2003-as Lusso, amelyben a legnagyobb francia és olasz borok kifinomultsága és aromagazdagsága köszön vissza, elképesztően szép, igazi nagy bor. Feketeribizli, eukaliptusz, fűszerek, finesz, nagyság és komplexitás, órákig csak ülnék felette.

Édes borok

Az édes borokkal újfent úgy jártam, mint tavaly ősszel, az előző portfólió-kóstolón. Kóstoltam ezt, azt, amazt, aztán jött Demeter Zoltán, és zárójelbe tette nemcsak a többi édesbort, hanem úgy általában az egész addig eltelt délutánt (némi kivétellel persze). Kezdtük egy német Beerenauslesevel, a Paulinshof Riesling BA 2001-essel, ami illatban csodás, méz, dohány, grafit, fehérhúsú gyümölcsök kavalkádja, ízben viszont vékonyabb mint várnánk, ennek köszönhetően az illat ígéretét nem tudja beváltani. A Hétszőlő kövérszőlője is a vékonyság bűnébe esik, bár nála az illat is inkább a visszafogott oldalon ténfereg, mintsem az áradón. A Tokajicum Borház 2003-as édes szamorodnija ellenben már igazán szép bor birssel, ásványokkal, grafit illatával, hihetetlen tisztasággal és eleganciával, de itt is kevésnek érzem kicsinyég a korty közepét.

Aztán távoli, halk ágyúdörejjel megszólal Demeter Zoltán 2004-es késői furmintja, és az ember élete azonnal új értelmet nyer. Vibráló életteliség, áradó gyümölcsök, birs, virágok, méz, és ez szájban is terül és árad, testes, gazdag, hosszú, a végében elegáns kesernyével. Majd a korona az estén: a 2003-as Főbor, amiről már szinte nem lehet mit írni. A gyümölcsösség és a komplexitás megkapó ötvözete, hatalmas testű, végtelenül hosszú. Ásványok, virágok, gyümölcsök, kering minden az emberben és árad szerte. A levezetésképp bevett Tokajicum-jégbor eltörpül mellette, és hiába oly szép, már alig tudjuk értékelni a Főbor után.

És a végére még a meleget is megszoktuk.

Címkék: helyszíni szemle

97 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7812784

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Leia Este método 2018.03.28. 09:44:26

Elks club lynnwood food card - Norco and ambien

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pittman 2006.06.26. 14:02:27

Megkövezés max. azért, hogy Vylyan ZW 03-at nem a nagyágyúk között említetted (de ez lehet, hogy a Monarchia hibája). Kedvenc borom jelenleg.

m 2006.06.26. 15:09:31

Szerintem is jók a 2003-as Vylyan borok: a Merlot-t, a Cabernet Franc-t, a Pinot Noir-t régebben, a Montenuovo Cuvée-t és a Cabernet Sauvignon-t kb. egy hónapja kóstoltam és az MA-n is jókat írtak róluk. A Zweigeltet kb. egy hete ittam, nem is gondoltam, hogy ennyit tudhat.

Bruhaha 2006.06.26. 15:44:26

Pók Tamás borai a nagyágyúk között, enyhén szólva is KOMIKUS!

Ferraiolo 2006.06.26. 18:10:33

Az a Schmelz Riesling Stein am Rain 2003 az osztrák Falstaff Federspiel Cup 2004-es versenyén 89 pontot kapott. Igaz azóta eltelt pár év, de szerintem a bor még így is szebb, mint 6 p.... Amúgy kövezés nem lesz, ennél rosszabb kritikát soha...:) Ami a klímát illeti, majd legközelebb kereszthuzatot csinálunk:)

Zsebi 2006.06.26. 19:04:28

Őszintén, számít az hogy hány pontot kap egy bor a Húdenagyonhíres újságban, vagy a Marhajólmegmondomhogymiajó versenyen? Szerintem még irányadónak is rossz. Lásd: Pannon bormustra, Decanter... stb. A sor szinte végtelen.

he? 2006.06.26. 19:25:14

Ha Pók doktor borai nagyok, akkor mit mondanátok egy valóban nagy borra?

Ferraiolo 2006.06.26. 20:15:53

Zsebinek: A"sógoréknál" szvsz. kicsit másképp működnek a dolgok. Amely bor egy ilyen versenyen eredményt ér el, arra érdemes odafigyelni!

he?nek 2006.06.26. 20:24:53

Hogy szar!

Ferraiolo 2006.06.26. 20:43:47

Már a Monarchia nem az ami 1 ével ezelött volt.

isu 2006.06.26. 21:14:10

Néhány további "szakember" távozása feldobná a céget!

Ferraiolo 2006.06.26. 23:52:33

Kérem a -Ferraiolo | 2006.06.26. 20:43- hozzászólót, hogy a nevemben ne írjon véleményt, vagy ha írni akar akkor vállalja önmagát!

Laca 2006.06.27. 07:54:32

Bruhaha!he? Igazatok van!Sajnos az a véleményem nekem is, hogy nem az igaziak a Pók Dr. borai.Nem értem mit esznek rajta, hiszen nem lehet semmi extrát kiérezni egyikből sem.Kóstoltam a Pannon Bormustrára benevezett két Bikavérjét..............hát! Szóval csak ennyi!

malbex 2006.06.27. 09:18:49

igen, ket dulobol van hozza az anyag (Nagyeged, Nagygalagonyas), ezer hivjak ketfrankosnak. amugy persze kekfrankos.

búsuló juhász 2006.06.27. 09:41:56

Biztos forrásból tudom, hogy még arra is képtelenek voltak, hogy behűtsék a borokat. Ez azért elég gáz. Persze a kiválasztottak nyivlán így is nagyon élvezték a portfólió-kostolást. Mindenesetre éljen az amatőrizmus mindörökké!!!

b 2006.06.27. 10:18:11

Nemhogy boroznátok inkább.... Rágjátok csak egymás fülét....hogy ki a nagyobb lángész:-)

iq 2006.06.27. 11:28:24

Köszi malbex én is veszem azért, hogy miért kétfrankos a kétfarnkos, a sok kérdőjel inkább a pókfikázók provokálására szól...nem állnánk ugyanis rosszul, ha mindenki hozná a spiderman színvonalát. De ha így ismered, gondolom te is így vagy ezzel???

sanyi 2006.06.27. 11:31:31

Valóban. Ha Dr Spider színvonala lenne az alsó kategóriás borok sajátja, akkor nem állnánk rosszul, sőt. A Vargabornál azért jobb. De valljuk be, a csúcs közelébe se ér....

Ferraiolo 2006.06.27. 11:46:12

Nyomatékosan kérem a Ferraiolo | 2006.06.26. 23:52 hozzászólót, ne csináljon úgy mintha nem ő szórakozna!

iq 2006.06.27. 13:31:22

a sanyiköcsög természetesen nem az én "reagálásom" volt, de úgy tűnik én értékelhetem túl...bár a vargaboros utalás szerintem húzós. tényleg, mi a csúcs? illetve, bár tudom, hogy ízlések és pofonok, de akkor az mmi miért tartaná a portfóliójában? És ne jöjjön senki nekem azzal, hogy ne legyek már ennyire naiv, vajon miért tartja, mert ez olcsó poén lenne....

malbex 2006.06.27. 13:42:50

iq: ja, akkor nemszoltam. amugy Pok doktor borai nalam a korrekt kozepkategoriat jelentik, bar van 1-2 tetele, ami tenyleg ott van a szeren (pl. a ketfrankos is).

Ferraiolo 2006.06.27. 14:05:39

Pók doktort annak idején megvette a Monarchia. Ezért van ott a portfólióban.

malbexnek 2006.06.27. 14:48:58

Pontosítsunk! A Nagy-Eged lábánál van Dr Spíder kékfrankosa, ami már nem tartozik szoropsan a Nagy-Eged dűlőhöz.

iq 2006.06.27. 15:35:31

köszi malbex így már jobb, a vargabor tényleg messze van a korrekt középtől, pláne a kétfrankostól.

likvidátor 2006.06.27. 15:46:29

Jól gondolom ugye Ferraiolo, hogy látott benne valami fantáziát (anyagilag, szakmailag) ha megvette? Csak nem égeti magát az MMI szarral?

Ferraiolo 2006.06.27. 16:12:53

Pók Tamás barátom egy egyedi stílusú, kiemelkedő borász. Ezt szerencsére a Monarchia borok piaci fogadtatása is visszaigazolja.

Krisztina 2006.06.27. 16:20:00

Tudom, hogy izlesekrol nem erdemes vitatkozni. DE! Maradjunk korrektek, ha mar elfogultnak nem szabad lenni. Ha minden magyar pinceszet hozna Pok Tamas borainak a szinvonalat, akkor talan a magyar bor megitelese sem bel-sem kulfoldon nem ott tartana, ahol most. Ez ertendo a kozepkategorias boraira is!!! Ha valaki nem talaja eleg kellemesnek a Leanyka-Zengojet vagy a bikavereit egy hetvegi ebedhez, hat ne vegye, de rossznak kikialtani a borait, enyhe tulzas. Ha pedig valaki a csucs cuveeire azt mondja, hogy ihatatlan vackok, akkor nem hiszem, hogy ezt a velemenyt valamifele negativ elfogultsag nelkul formalta volna.

Calgon 2006.06.27. 18:20:23

Kedves Krisztina! Szerintem, a Pók szintű borászok és főleg boraik az okai annak, hogy ilyen a magyar borok megitélése! Nálunk (a családban) messze Ő vezeti a mosogatóban végzett borok népes csapatát.

Ferraiolo 2006.06.27. 18:59:31

Ezúton küldöm jókívánságaimat a nevemben irogató baromarcúnak!

baromarcú 2006.06.27. 19:06:58

Köszönöm a jókívánságokat!

Ferraiolo 2006.06.27. 19:13:38

Likvidátornak: A Félreértések elkerülése végett. A Monarchia nem Dr. Pók Tamást vette meg, hiszen a rabszolgatartó társadalom ideje már elég régen lecsengett. A Monarchia saját borait készítő, anno Pók-Polónyi pince néven működő, Dr. Pók Tamás borász által vezettett borászat beleolvadt az MMI néven létrejött cégcsoportba és attól kezdve Monarchia Borászatként folytatta útját. A történet dióhéjban ennyi. Pók Tamás amúgy egy valóban tehetséges borász és szvsz a borok nagyon szépen hozzák a terroir minden szépségét. Természetesen mivel mindenki más stílusú borokat szeret, borai nem kell, hogy mindenkinek tetsszenek. Érdemes megkóstolni egy palackkal az alsó kategóriából(pl. az Egri Noir 2003) és a felsőbb kategóriájú borokból is

Szivacs 2006.06.27. 20:13:50

Csak alsó és felsőbb kategóriájú borait lehet kóstolni? Iható nincs?

seggnuni 2006.06.27. 20:34:49

A Monarchia valóban jelentősen túlértékeli Pók Tamást, de hát ők már egy cég, ugye. Majd rájönnek.

Ferraiolo 2006.06.27. 21:13:58

Kedves Krisztina! Ön ezt írja: "Ha minden magyar pinceszet hozna Pok Tamas borainak a szinvonalat, akkor talan a magyar bor megitelese sem bel-sem kulfoldon nem ott tartana, ahol most" Ez pontosan így van! Ha minden magyar pincészet Pók Tamás borainak színvonalát hozná, sem itthon, sem külföldön nem innának az emberek magyar bort többé!!!

Ferraiolo 2006.06.27. 23:12:48

Most már tényleg megkérem a vicces ál Ferraiolo-t, hogy ne éljen vissza a nickemmel!

Krisztina 2006.06.27. 23:30:43

Ferraiolo: orulok, hogy egyet ertunk, bar a Noir-hoz meg nem volt szerencsem. Mind a "felso" mind a "kozepso" kategoria tetszest valtott ki a barataim es a csaladom koreben. Ferraiolo2: nem szukseges velem egyet ertenie, viszont nagyon kivancsi volnek ra, ha mar ennyire vacaknak tartja, KONKRETan milyen kifogasai vannak az emlitett borokkal illetoleg a borasszal kapcsolatban? Nevesitsuk: mi baja a Rhapsody-nak, Bazilikanak, vagy a kozep kategorias Leanyka-Zengonek? Megkerdezhetem, mit tart kellemesnek azokban a borokban, amiket szeret es ezekben nem talalt meg? Vannak mas boraszok is, akiket szinten letorolne a palettarol? Csak hogy konkret kepet kapjunk az izleserol, hatha jobban erthetove valna az indulatos velemenye.

Ferraiolo 2006.06.27. 23:39:24

Kedves Krisztina! Örülök, hogy egyetértünk a témában. A kedves ál hozzászóló nem fog kérdésére válaszolni, hiszen valószínűleg nem is kóstolta ezeket a borokat, így fogalma sem lehet arról, amit lebecsmérel. Bár itt mindenki azt ír, amit akar, azt javasolnám mielőtt elkezdünk fikázni, azelőtt érzékszervileg is szerezzünk benyomást a kritika tárgyáról!

hegyaljai 2006.06.28. 08:24:06

Én azért megvártam, amíg lehűtötték a Chardonay Battonage-t. Megérte! Azzal egyetértek, hogy a jégbor a Majoros Birtokról gyengébb volt, mint a Demeter nagyágyúi. Én sokkal inkább helyes iránynak látnám a 2003-as szamorodni által képviseltet. Hiába tokaj nem a jégborről lett híres, és nem is az fogja megoldani problémáit.

F2 2006.06.28. 08:50:37

Krisztina! Íme: "Nevesitsuk: mi baja a Rhapsody-nak, Bazilikanak": karcosak, zöldek. "Megkerdezhetem, mit tart kellemesnek azokban a borokban, amiket szeret es ezekben nem talalt meg?": A gyümölcs aroma az elegáns tannin.

Ferraiolonak (az igazinak) 2006.06.28. 09:18:57

Nyugi, szerintem a hozzászólások színvonalából meg lehet állapítani, hogy ki van a színvonal felett és alatt.

Kicsi Calgonnak 2006.06.28. 09:21:57

Lehet, hogy nem a sűtő tetején vagy a télikert ablakában kellene tartanod a borokat, ha a Pókot kiöntöd - megint egy önelégült sznob barom. Vagy: próbáld már úgy is kóstolni a bort, hogy nem közvetlenül előtte mostad meg azokat a savérzékeny fogaidat.

Ferraiolo 2006.06.28. 10:05:21

Pók Tamás egyébként - a Monarchia Matt International főborászaként - nem csak a boraival, hanem egyéb tevékenységével is, pl. küvék összerakása, portfolio kialakitása stb, a járul hozzá a cég tevékenységéhez. Meg kell kóstolni a borait és azután kell véleményt formálni róla, ezt üzenem az ál-Ferraiolo kollégának is!

Calgon 2006.06.28. 11:42:10

Ó te szerencsétlen!

F2-nek 2006.06.28. 11:45:22

Adunk hozzád egy kis O-t, egyből olyan leszel mint Pók borai

Calgonnak 2006.06.28. 12:17:28

Ez az tartsd az eddigi színvonalat, nem lesz nehéz...

kékfrankos 2006.06.28. 12:22:56

Ovasva néhány hozzászólást, le vagyok döbbenve! Elmegyünk fanyalogni? Bp.- en ez megy? Volt vmi jó azon a portfólió kóstolón? Egy- két hozzászólástól eltekintve mindenki arról ír, hogy mi nem volt jó, melyik bor szar, milyen meleg volt, mindenki milyen amatör. Grat.

Ferraiolo 2006.06.28. 12:46:02

Ez ismét nem én voltam -Ferraiolo | 2006.06.28. 10:05- ,de nem is érdekel, mert valaki a nickemmel szórakozik. Kékfrankosnak: igen, sok jó bor volt a rendezvényen, de a kedves hozzászólók nagy része a részvétel -és ennek következményeképpen a tapasztalatok hiánya- és a borok objektív értékelése nélkül csak negatívan kritizál. Hozzáteszem minden joguk megvan rá, hogy azt írjanak amit akarnak. Csak vegyük már észre azokat a fórumokat, akik a magyar borért és borkultúráért tenni akarnak valamit! Az a baj, hogy ilyen hozzáállás mellett ez nagyon nehéz:-( Részemről befejeztem a hozzászólásokat.

Ferraiolo 2006.06.28. 13:01:16

Kedves valóban-ál-Ferraiolo kolléga (Ferraiolo | 2006.06.28. 12:46)! Kérlek hagyj fel azzal, hogy visszaélsz a nickemmel! Mostantól befejeztem, mert nem idegesítem magam néhány baromarcú gyerekes játéka miatt. Maradok tisztelettel, Ferraiolo

Andreas 2006.06.28. 13:46:10

Kedves Calgon! Nekem mindegy milyen bort csinál Pók Tamás. De ha te azért veszel borokat, hogy a mosogatóba borogasd, akkor egy ritka nagy barom vagy.Nem tanulsz a hibádból? Egyébként meg, kóstoltam Pók Tamás borait, s szerintem fenomenálisak. Aki pedig azt mondja, hogy egy borász minden bora ihatatlan, az talán magába keresse a hibát. Ez olyan baromarcú általánosítás, mintha azt mondanám, hogy minden ideírogató ökör. Pedig nem, csak Calgon az, de ő legalább egy jókora.

Krisztina 2006.06.28. 14:27:16

Kedves Ferraiolo! Kerem, ne szalljon ki a forumbol, neha szukseg van arra, hogy valaki korrekt informaciokkal is szolgaljon, es amennyire tudom, a MMI jelentos "jatekosa" a magyar bor piacnak. Sajnos lassan kikopnak azok a hozzaszolasok, ami miatt a forumot is erdemes volt olvasni, nem csak a cikkeket, pont a sok "vicces" borsznob miatt. Ferraiolo2: A Pok borokrol alkotott velemenyere azert voltam kivancsi, mert ez utan egeszen biztos vagyok benne, hogy az emlitett cuveeket nem kostolta. A zoldesseggel nem akarok vitatkozni, az kevesbe megfoghato kategoria, en nem erzem zoldesnek az emliett italokat. Annak viszont, hogy a gyumolcsosseget nem erzi ezekben a borokban egy oka lehet: nem kostolta oket. Hibat talalni mindenben lehet, viszont az tagadhatatlan, hogy a gyumolcsok tolonganak mindkettoben. Talan bikaveret kostolhatta Pok Tamasnak, amirkre az szinten nem igaz, hogy ne volnanak kello mertekben es harmonikusan gyumolcsosek, de talan maga nem szereti a borasz karakteres es egyedi stilusat. Azt szabad: nem szeretni. Az viszont nem igaz, hogy a borai ROSSZAK, csak nem a maga izlesenek megfelelok. Ez szintugy igaz Calgon hozzaszolasaira is. Ezt a vitat viszont mindenkepp pozitivnak kell ertekelni, mert ha valaki eddig nem kostolta volna Pok Tamas borait, ezek utan biztosan kivancsiva tettuk :) Igaz Andreas? De azert megse illessuk ilyen szavakkal a nekunk nem tetszo hozzaszolok egyeniseget, meg ha mosolyogtato is a megfogalmazas.

Éljenek a Pók borok!!! 2006.06.28. 15:41:31

Kedves Krisztina 2006.06.28. 15:54:26

Nem kell finomkodni, bizonyos kényszerítő büntető kivételektől eltekintve aki mosogatóba nyom egy bort, pláne Pók bort, arra tényleg eufemizmus a baromarcú, ökör és egyéb állatfajta megjelölés. Bár szentségtörésnek hathat, de az ilyen kupakszeműek akkor legalább főzzék el...

mona 2006.06.28. 18:15:07

Miről beszélünk itt kedves művelt alkoholisták, hogy hol tart a magyar bor? Kinek a hibája,hogy pl.Miami egyik borszaküzletében Katica cuveé-vel lehet találkozni,Balaton felvidékről, s amíg pl.Helsinkiben( maradjunk Európánál ) is borzasztó magyar borokat lehet találni az üzletek polcain, addig örüljünk, hogy van nekünk Pók Tamásunk, akinek a borait fikázhatjuk, de én jobban örültem volna, ha pl. az ő boraival találkozom ott kint a nagy világban, még akkor is, ha valaki azt a mosogatóban locsolja ki..talán azért is tartunk itt, mert nem tudjuk lerázni ezt a kis magyar sajátosságot, fikázás ezerrel...nos kedves mosogatóba locsoló a te borodat mikor kóstolhatjuk? Bizonyára nagyágyú lesz, mert úgy látom, te aztán nagyon értesz a borokhoz...bocsi csak nagyon dühit a fikázós stílus..mert az tudjuk mindannyian mennyi meló van egy jó pohár bor elkészítésében, ugye??

Calgon 2006.06.28. 19:33:02

Nagy tisztelettel és megértéssel üdvözlöm igénytelen honfitársaimat! Az a tény, hogy én a Pók borait kiöntöm a mosogatóba, az egy dolog de, hogy nagymamám aki az igénytelen szocializmusban élte le élete nagy részét, közli velem, hogy kisfiam többet ilyen szart ne adjál nekem, az már valamit elárul.....

Ferraiolo 2006.06.28. 19:45:12

Nagymami valószínűleg az édes vörösborokat szereti, amely ízléssel sajnos a rendszerváltás előtti időkben szocializálódott generáció küzd...

Krisztina 2006.06.28. 19:46:41

Az USA-ban lehet kapni Pok Tamas borait is, bar nem konnyu hozzajutni es nem lehetseges minden allamban. Az MMI honlapjan van rola info, ugy tudom. A nagymama velemenye csak annyit arul el szerintem, hogy Calgon csladjanak az izelse es a tarsalgas stilusa kulonbozik az enyemtol, nem azt, hogy rosszak lennenek Pok Tamas borai, szoval szerintem ne haborodjon fel a tobbi kedves "igenytelen honfitars", aki szivesen iszogatja az emlitett italokat. A mosogato helyett egyebkent valoban jobb otlet, ha elhasznalja fozeshez az indulatos nagymama, bar en is szentseg toresnek tartom. Calgon elarulja vajon nekunk, miket favorizal a nagymama?

Calgon 2006.06.28. 20:38:43

Csodálom, hogy beengedik az USA-ba, mert Pók borai simán felérnek egy gasztronómiai terror támadással!

bob 2006.06.28. 21:00:23

Halkan megjegyeznék annyit, hogy a post nemcsak Pók Tamásról szólt.

bobi ül! 2006.06.28. 22:17:39

Nem rosszak a doki borai, csak az a lényeg, hogy az emberi szervezetbe ne kerüljenek be! Telekszomszédom tavasszal a doki egyik borával maratta le a rozsdát a kerítésről. Azóta csillog-villog.

néző 2006.06.28. 23:12:35

Kedves Krisztina! Ön ezt írja: "A mosogato helyett egyebkent valoban jobb otlet, ha elhasznalja fozeshez az indulatos nagymama, bar en is szentseg toresnek tartom." Szentségtörés borral főzni? Gondolom akkor is tövig harapdálta a fakanalat, amikor a TV Paprika "Marina és Olivier könnyű konyhája" című főző műsorában literszámra került Pók bor -nem is egyszer- a fazékba!

2006.06.29. 02:28:54

Nem borral fozni szentsegtores, hanem a Rapsodyt onteni a marhaporkoltbe.

2006.06.29. 08:49:28

Igen igen, mert ez azt jelenti, hogy egyreszt nem tiszteljuk magat a porkoltet, masreszt nem tartjuk tiszteletben a marhahust!

köcsögnagymama 2006.06.29. 09:41:39

Imádok borral főzni! Néha még az ételbe is jut belőle!

Andreas 2006.06.29. 13:59:27

Nagyon szeretném, ha a sok igénytelen hozzászóló eltűnne innét. (Mielőtt más is magára venné, én a trágár és fikázó rétegre gondolok. Nekik ott van a Homár, ott már úgy is ez a stílus dívik. Ezt az oldalt hagyják meg azoknak, akik érdemileg szeretnének társalogni az isteni nedűről.) Egy mondattal lezárnám a vitát is, a magyar borok finomak, jók, s megállják a helyüket a nagyvilágban is. Az pedig, hogy kinek melyik izlik, az szubjektív. Ezek az emberek, egy élet munkájával termelnek nekünk borokat, úgy érzem a legkevesebb, hogy nem fikázunk. Azt teljesen elfogadom, hogy ha nem ízlik természetesen. A cikkhez is szerenék hozzászólni, nálam (persze ez megint szubjektív) nem DZ a nyerő. A new generation nagy találmány volt. A Maczkó borok pedig kellemes meglepetést okoztak.

Balázs Pali 2006.06.29. 15:03:12

Ferrailo biztos azért tűnt el, mert megint fellépése van, mint Balázs Pali alteregó!

Calgon 2006.06.29. 16:20:08

Andreas! Ki az igénytelen az aki a vacak borokat issza (Dr Spider borait) és megtévesztve másokat isteníti azokat, vagy pedig az aki próbálja a figyelmet felhívni ezen borok középszerűségére. Az MMI már régen nem itt tartana, ha megválasztja jobban a szakembereit! Szerintem Pók Tamásnak sincs nagy jövője már náluk!

Te mindenképpen az vagy 2006.06.29. 17:45:10

Ferraiolo 2006.06.29. 18:47:57

Balázs Palinak: Anyád!

Calgon 2006.06.29. 19:41:12

Te mindenképpen az vagy aki leköcsögözte a Mamit.Akkor te tényleg "igényes" vagy.

anyád 2006.06.29. 21:35:53

mi van velem

Ferrailo 2006.06.30. 09:53:53

Kérem ne éljetek vissza a nickemmel és főleg ne személyeskedjetek!

Felháborodott 2006.06.30. 10:50:31

Elképesztően alacsony intelligenciájú barmok vagytok, akik ennyire alacsony értelmi színvonalon tudjátok észrevetetni magatokat. Tudjátok egyáltalán, mi is az a bor?!

Balázs Pali, a valódi 2006.06.30. 11:56:36

Nem szoktam Ferraiolo hasonmás szolgáltatásait igényve venni, de gondolkodom rajta!i

Pók János 2006.06.30. 12:25:55

Én azt sajnálom, hogy az átlag fogyasztó nem érzi ki a hozzáadott glicerint és színstabilizálót Pók Tamás boraiból. Ne gondoljátok, hogy ez rágalom. Kérdezzétek meg őt!

András 2006.06.30. 12:53:13

Ez így igaz!!!! Kérdezzétek meg az Interkerweint Egerben! No ernnyit Pókról meg az MMI-ről. Le merem fogadni, hogy az MMI nem sákáig fogja használni a Pókot.

Ferraiolo 2006.06.30. 22:04:19

Meséljetek még a Monarchia Borászat titkairól...! Lécci...lécci!

Balázs Pali 2006.06.30. 22:36:45

mesélhetek én is?

Ferraiolo 2006.07.01. 09:06:50

Ez nem titok. Legalábbis remélem, hogy Pók Tomi nem titkolja el. Legálisan használható anyagok. Ha korrekt, akkor őszintén elmondja, hogy így van-e vagy sem.

Ferraiolo 2006.07.01. 14:06:04

Most már nagyon feldühít, hogy valaki a nevemben irogat sokadszorra (lásd.Ferraiolo | 2006.07.01. 09:06). Jó lenne már az oldalon regisztrációhoz kötni a hozzászólásokat. Ál Ferraiolonak üzenem; olcsó játék hülyegyerekeknek!

Méé? A 2006.06.30. 22:04 te voltál? Te is mesélhetnél nekünk. Kíváncsiak vagyunk Tomibára. 2006.07.01. 17:57:01

Ferraiolo 2006.07.01. 20:04:37

Kellemes érzés a net homályában megbújni és más nevében hamis véleményeket formálni mi? Magas intelligenciára vall. Majd ha vállalod magad akkor én is mesélek...

Ferraiolo köcsög 2006.07.01. 23:55:18

És sajnos nem (csak) egy Balázs Pali altergeó, hanem tényleg 1 köcsög! Itt púposkodik egy romladozó boroscég hamvai felett!

Ferraiolo dühös 2006.07.02. 10:33:30

pedig örülnie kéne

Ferraiolo 2006.07.02. 12:09:19

Balázs Palik és névtelen kicsihuszárok! Én sokkal jobban szórakozom mint ti...

2006.07.02. 12:45:20

A műboroknak ez a mellékhatása...

Ferraiolo szórakozik 2006.07.02. 16:55:56

Ahelyett, hogy fodrászhoz menne

Ferraiolo fodrász 2006.07.02. 17:40:00

Magam ura vagyok

Ferraiolo 2006.07.02. 18:22:43

Remek a műsor, csak így tovább!

Andreas 2006.07.03. 10:57:35

Ferraiolo, kitartás! Az, hogy beszélnek rólad, azt jelenti számomra, hogy ismert arc vagy a borszakmában. Míg aki fikáz, annak nemcsak az arcát nem ismerik, de még egy tisztességes nicket sem tud felmutatni! A nyári szünet végére remélhetőleg eltűnik a sok kis retardált, mert várja őket az általános iskola. Érdekes módon iskolaidőben mindig ugrásszerűen csökken a marhák száma a neten. :)

Ferraiolo 2006.07.03. 11:18:45

Köszi Andreas, nem is idegesítem fel magam a homályban megbújó retardáltakon:) A Maczkó Robi boraival kapcsolatban sok pozitív visszajelzés volt, látom neked is tetszettek.

Ferraiolo nem ideges 2006.07.03. 12:52:24

Fodrász 2006.07.03. 16:47:20

Ferraiolo, esetleg egy jó acéldauert?

Ferraiolo ismert arc 2006.07.03. 17:43:56

Király vagyok.

Andreas maczkórobi fan 2006.07.03. 17:44:45

szeretem a bort! 2006.07.07. 10:59:17

Az MMI kóstolón jónéhány remekbe szabott tétel volt, köszönöm a meghívást. a nap legjobb borai szvsz: vörösök: Tóth I 2003 merlot Tóth I 2002 Bikavér válogatás Mon - Spider (ez a név azért tetszik) Bikavér Sup. 2003 Allora Lusso 2003 fehérek: Mon-Spider Zöldveltelini Art 2005 Demeter Z 2004 Schmelz Riesling Stein am Rain 2003 (nálam kaphat ez 8pöttyöt is simán!) Demeter titkos tétel

kékfrankos 2006.07.07. 11:05:08

A cikkel kapcsolatban, a Reflection Pinot Noir-t nem Burgundiában termelték hanem Languedoc- ban.
süti beállítások módosítása