Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hamis a baby

Monarchia Egri Fehér 2003 "Millennium Baby"

2007.01.05. 11:58 - Műtannin

Az ember, akiről palackot neveztek elMillenéminium bébivel úgy kerültem orális kapcsolatba, hogy őt előre megfontolt szándékkal besztbájgyanúba keverték. Korrekt fehér nevetséges áron - oltogatott az általam megnevezni nem kívánt személy. Ezerötszáz a Tom Selleckről elnevezett magnum palack, tehát a rendes hét és fél decis egység ára hétszázötvenre jön ki. Az tényleg nem sok. Belesétáltam az árértékcsapdába, mint ahogy magyarok száz és százezrei nap mint nap.

Leányka, királyleányka és zengő Pók Tamás keze (nyolc lába?) alól. (Bocsánat, a Pók Tamás olyan szép gyerekmesenév, mint a Sün Balázs.) Még akármi is lehet.

Az illat és a szín tényleg nagyon sokat ígér. Testes, komoly borra számítok, elsősorban nyilván a nagyon erős tölgyfás illatból. A három összetevő minimum egyike barrikban erjedhetett is, meg érhetett is, tippelek, aztán a címkéről kiderült, hogy egyik sem volt barrikban, viszont mindhárom alapbor (tehát leányka, királyleányka és zengő) huszonnyolc hónapig (!) volt hatszáz literes, idős tölgyfahordóban. Hm. Az illatnál maradva: a tölgyfa alól csak némi mezeivirágosság tud előbújni. De nem baj, ez a tölgyfásság még kulturált és izgalmas, nem érzi az ember túlzottnak, nyomasztónak.

A bor ehhez képest, hopp, egy pillantás alatt csúszik le, szinte észre sem vesszük. A savak halovány emléke, egy kis glicerinesség marad utána, mint egy igazán jó bor után lennénk negyed órával. Pedig most ment le a korty. Hát, sajna, a test csak ígéret volt, a tölgyfa hamis ígérete (mondjon le!), az illat és a szín meg a korty eleje fölkorbácsolja a vágyakat, aztán meg semmise. Bántó üresség. Szomorúság. Keser. Sanyar. Sajna.

Jó, persze, ha mindent egybevetek, és azt mondom, hogy hétötven palackja tulképpen (pedig nem annyi, hanem ezeröt, de az dupla), akkor mondhatnám, hogy pénzemnél vagyok. De valahogy mégsem. Csak ár-érték aránnyal kalkulálva tudnék adni egy négyes alát, de inkább mégis hármast adok.

Címkék: 2003 eger hárompontos monarchia pók tamás leányka királyleányka zengő magnum

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6825214

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Marca da Vipgold-RJ 2017.12.13. 14:44:23

Azonos érdeklődés - Csenge blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

h734790 2007.01.05. 14:02:44

Nem, és nem. Szerintem a mindennapok gyönyörű, élvezhető, illatos, szépséges bora. Tavaly volt szerencsém beszélgetni egy monarchiás illetővel, és ő elárulta, hogy került bele barikolt tétel, innen a tölgyfaillat.

Az a baj csak, hogy a Sparban egy ölég gyenge villányi kékoportóval termékkapcsoltan vásárolható csak meg. Ha nem félnék lesújtó értékelésetektől, biztatnék az Egri Red nevű párja 2003-as évjáratának megkóstolására, ami a másik kedvencem.

Ferraiolo 2007.01.06. 00:18:20

Azt hiszem, ebben az árkategóriában sok versenytársa akad a 2003-as Egri Fehérnek, de ebben a stílusban kevés. Valóban 600 literes hordós érlelést kapott, de a bele került tételek egy része pihent egy ideig barrique hordóban is. Szvsz. ezért az árért azért nem egy Chablis minőséget kell várni:)

Műtannin · http://amuva.hu 2007.01.06. 00:34:22

Lehet, hogy túl sokat vártam, nem tudom. Sokszor gondolom, hogy ahogy így mászik egyre beljebb az ember a borba, és azt veszi észre, hogy amíg régebben nem bontott ki este egyedül magának egy nyolcezer forintos vöröset de még négyezreset sem, addig most már simán, és nem azért, mert sokkal jobban él, hanem azért, mert nem bírja ki, szóval, hogy tolja följebb és följebb a lécet, mindig valami nagyra, valami egyedire vár, így hát egyre kevésbé tud normális fogyasztóként kóstolni/értékelni.
Igen, többet vártam ettől a bortól - nem kaptam meg. Ha belegondolok, ezer alatti kategóriában valóban nem nagyon lehet hasonlót találni. A számomra kedvesebb fehérek mind a kétezer fölötti kategóriába estek tavaly. (De kétezeregy-kétszázért már egészen nagyszerűek voltak. Taposó-kút, például.)

Krisztina (törölt) 2007.01.06. 01:06:48

Az emlitettet nem probaltam, de a leanyka-zengo nalam nagy kedvenc, ha az van benne, nagyon rossz nem lehet:) A Taposo-kut valoban kivetelesen egyedi, nem nagyon kostoltam ennyire MAS feheret, talan soha.

Steff 2007.01.06. 09:30:52

...Ráadásul a Taposó 1818-ért is kapható (volt) bizonyos borboltokban.

kifli 2007.01.07. 09:53:41

Azért nem élsz te rosszul, nyolcezreske:)

Sárfehér 2007.01.08. 09:48:05

Ha már a Taposó-kút szóba jött, a karácsony esti italozás 04-es TK és 03-as Szt. Márton (Fehérváry Károly) Sárfehérből állt. Nem mondanám, hogy az utóbbi bármiben is elmaradt az előbbitől. Mindkettő inkább savhangsúlyos, mint ásványos, mézes, virágos, nagyon jó. A TK kétségtelenül kicsit kerekebb, harmónikusabb, a Sárfehér mézesebb, virágosabb volt - lehet, hogy kapott egy kis Hárslevelűt támogatásként? :)) - Lelőhely Tinto Fino és Diamant borház.
süti beállítások módosítása