Június 11–16. között tartja 30. világkongresszusát a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet, amelyet úgy ismerünk, hogy OIV. A civil borfogyasztót aligha vágja földhöz a hír, ám szakmailag fontos esemény ez, amelyre uszkve hatszáz résztvevőt várnak. Szlogen is van, miszerint integrálódó borvilág, és tartanak háromszáztíz előadást.
Téma a globális felmelegedés és a klímaváltozás hatása a szőlőtermesztésre, a szőlőfajták genetikai vizsgálata, foglalkozni fognak a genetikai módosítással kapcsolatos kísérletekkel, a szokásostól eltérő borkészítési technikákkal, a biotechnológiai irányokkal, a borpiac versenyképességének perspektíváival, a jogi integrációval, a borturizmus fejlesztésével, a bor szerepével a gyógyításban és az egészség megőrzésében. És így tovább.
A hozzánk is elküldött sajtóanyagban az van, hogy külön figyelmet érdemel a szerdai ülésnap, amelyen a termelési és piaci stratégiákról, a bortermelés és a borpiac harmonizálásáról értekeznek.
Az OIV úgymond az egyetlen globális kormányközi, szakmai szervezet, amely ajánlásokat dolgoz ki és szakmai alapanyagokkal segíti az egyes országok szakmai szervezeteit és kormányzati döntéshozóit. Határozatai a tagországokra nézve kötelezőek, miáltal a szövetségnek közvetlen hatása van a világ bortermelésének 70 százalékára.
És mindezen túlmenően "a szervezők mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a kongresszusra érkező külföldi résztvevők a színvonalas és hasznos szakmai programok mellett megismerhessék a magyar borvidékek egyedi hangulatát, vonzerejét és a világviszonylatban is versenyképes magyar borok gazdag ízvilágát". Azt mi még nem tudjuk, mi mindent kínálunk konkrétan, pedig milyen érdekes lenne.
Utolsó kommentek