Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Alkotó értelem

Malatinszky Tenkes Cuvée 2005

2007.06.27. 12:23 - alföldi merlot

Malatinszky Csaba, a művelt világfi Oscar Wilde-ot idéző sassoonfrizurájával a lehető legtávolabb esik a népi romantikától, első bordói küvéjét mégis Eke Mátéról nevezte el. Illetve dehogy – a névadó bizonyára a hegyközség és a hegyközségnek nevet adó potenciális lokátorállomás lehetett, de engem ez a bor inkább emlékeztet egy bordeaux-i Cru Bourgeois-ra, mint a kurucok hadicseleire vagy a siklósi terroirra. És ez talán nem is olyan nagy baj.

Malatinszky Csabáról mindenkinek van véleménye. Nekem is, pedig a borait nem iszom: az olcsóbbakat nem szeretem, a drágábbakra nincs pénzem. Amit gondolok róla, azt pletykák, hiperborok és néhány korty szűretlen cabernet franc alapján gondolom. Az alapok elégtelenségét és anyagi lehetőségeimet fölmérve a Szegedi Borfesztiválon próbáltam az adósságomból faragni. Sorra kóstoltam a 2003-as Kúriákat, és kiolvadt bennem az ellenállás. Tényleg lenyűgözőek. Ott helyben mindjárt kettőt kívánt a velem élő hedonista: bordói küvét Malatinszkytól, megfizethető áron.

Nem egészen úgy, de a kívánságom azonnal teljesült. Ugyanis, mint azt Albert gazda már jelezte, megszületett a Tenkes Cuvée. Ezt is kóstoltam a borfeszten – hosszas rábeszélés után, mert 2005-ös villányit tényleg csak vészhelyzetben –, és a féldeciből úgy tűnt, jó tartású, komplex bor, minimális érettségdeficittel, megfizethető áron. Amilyen mázlim van, néhány héttel később betoppant hozzám egy cimborám, hóna alatt egy Tenkessel és egy Cabernoirral.

A címke egyszerű és fantáziátlan, a legkevésbé sem csábít arra, hogy valaki levegye a palackot a polcról. A névvel kapcsolatos fenntartásaimat már jeleztem. A siklósi terroirról még senkit nem hallottam ódákat zengeni, és 2005 a délvidéken szőlészeti/borászati vesszőfutás volt. A Tenkesen mindez nem látszik, vagy csak alig. Nem tudom, milyen áldozatok árán és huszárvágások révén született meg, de minden tiszteletem azé, aki a bikát a szarvánál ragadja meg, és így megtáncoltatja.

És itt hadd tegyek egy rövid kitérőt. Ismerem és tisztelem a terroirista krédót. De a szőlészet és borászat tekintetében elhibázottnak érzem a natura naturans és a natura naturata egymásnak ugrasztását, majd a teremtett természet leléptetését technikai K. O.-val. Szerintem a bor a természet és az ember közös műve, számtalan döntés eredménye, végső soron kompozíció. És az alkotó értelem az én szememben nem kevésbé csodálatra méltó, mint a természet erőinek játéka. Szimpatizálok a beavatkozásmentesség étoszában születő, fajtatiszta borokkal, de hasonlóan nagyra becsülöm, aki a márványból ki akarja és tudja fejteni a benne rejlő alakot. Az eredeti Decanter júliusi terroirmellékletében olvasható Francois Perrin véleménye: "Az embert nem lehet kihagyni a terroirból. A terroir olyan, mint egy nyers gyémánt, arra vár, hogy az emberi értelem fölfedezze és tökéletesítse." Lehet ezzel a hasonlattal vitatkozni, de érdemes fontolóra venni. Zárójel bezárva.

Komplex bordói illat: meggy, gomba, feketeribizli, paprika, vanília, feketecsokoládé. Kóstolva fanyar, hűvös karakter. Az alkohol csöppet kilóg, de összességeben tiszta, friss és egyenes. Nincs meg benne a legjobb egriek vibrálása, de Villányon belül osztályelső. Az elátkozott évjárat alig sejthető – inkább tűnik tartózkodóan elegánsnak, mint a gonosz elemek és a kétségbeesett borász izzadságszagú döntetlenjének. Ha nagyon figyelünk, egyszer-kétszer bevillan a zöld, de nem vészes. A tannin csiszolt és finom. Nyilván nem a legmagasabb szinten, de a Tenkes hozza Jancis Robinson ötparancsolatát: kiegyensúlyozott, felfrissít, fejlődik a pohárban és a palackban (ezt persze csak remélhetjük), hiteles és érdekes. Tényleg olyan, mint egy jó Cru Bourgeois: nem a legjobb területről származik, ráadásul az évjárat sem segített, de a borász tudása és víziója átviszi a túlsó partra. 6 pont (2800 Ft)

PS: Hosszasan gondolkoztam rajta, de végül úgy döntöttem, biztos, ami biztos, elvermelek belőle két palackkal. Mert könnyen előfordulhat, hogy a 2006-os jogutód már nem a tízeurós kategóriában indul. (Ja, és majd elfelejtettem: én a Tenkest komplexebbnek és elegánsabbnak találtam a tömörebb szerkezetű, nagyobb igényű, de fával jobban burkolt ötös Cabernoirnál.)

Címkék: 2005 kóstolás vörös hatpontos villány malatinszky siklós

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr74105407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2007.06.27. 12:54:27

szia AM,
A kitérődről: szerintem az az "egymásnak ugrasztás", amiről írsz, nem létezik. Nem tudom ki mondott neked ilyet. A terroirban pedig mindig benne van az ember aki a szőlőt termeli.
A borról: szvsz ha zöld jegyek vannak egy borban, akkor az nem lehet 6 pontos "szép" bor.
tisztelettel,
sh

Kotyogó 2007.06.27. 13:20:19

És mennyibe kerül egy palack ebből a Malatinszky borból? Mert én nemrég egy rozéját ittam. Kifejezetten tetszett, de ha jól emlékszem, akkor úgy 1600 forintot kértek érte Budán, ami szerintem nagyon sok. Még akkor is, ha tényleg szép a 2006-os rozéja. Egyébként Malatinszkyről mindig két dolog jut eszembe. Egy: a borai vagy nagyon jó vagy rém pocsékok. Sajnos az esetek többségében ez utóbbiak. Kettő: az árak tekintetében nagyon elszállt.

boroscimke 2007.06.27. 14:26:24

Szerintem Malatinszky a délvidék egyik legérdekesebb figurája. Én - lehet, hogy elfogultan- egyxer megjártam 2 éve a pincéjét és több fesztiválon is kóstoltam a borait. Nekem nagyon tetszettek a CF-jai, és a Cabernoir vitte el a pálmát. Akinek nincs pénze rá az meg ne fikázza...

Borboszi 2007.06.27. 19:24:43

... nem tudok nem elfogult lenni a témában. Az említett borokat nem ismerem, mert itt nem lehet kapni. Amiket utoljára kóstoltam tőle, az meg évekkel ezelőtt volt. Én szeretem a borait, bár volt, hogy belefutottam egy-két hibás tételbe. Nade ki nem fut van ott már bele?... a tárgyilagosságnak itt van vége :-)... én rajongok a személyiségéért. Kicsit zárt, de iszonyú komplex és összetett, a kifinomult érzékenység, a kellemes elegancia, az intelligencia és az erő kavalkádja. Az ez egy apró pici probléma van vele, hogy nem engem vett feleségül ;-)))... ahhh, a női rajongás... saluti

Kotyogó 2007.06.27. 22:39:03

Kedves boroscimke. Nem fikáztam, csak a véleményemet írtam le. Nem gondolom, hogy egy bor árát föltétlenül az ára határozza meg. Toszkánában ittam olyan 7 eurós borokat, amiknek a nyomdokába sem léphet sem malatinszky, sem számos magyar pincészet. És még egy honi példa. Gere Kopár úgy 10 ezer körül. Thummerer Vili papája, ha jól emlékszem 7-8 ezer körüli áron kapható. Ehhez képest Feind Cabernet Francja, ami legalább olyan jó bor 3000 forint. Na, erről beszélek, az árról, ami pl. Malatinszky esetében is drága. A rozéja nagyon jó volt, de ennél olcsóbban legalább olyan jó borokat lehet kapni. Kedves Borboszi!Lehet, hogy az egyik festő barátom ma pont téged említett, aki nem ment hozzá Malatinszkyhez... :-)

serpa 2007.06.28. 07:00:30

Ha ugyanarról a Feind Cabernet Francról beszélünk /2003-as barrique/, akkor az bizony másik ligában játszik.
Abból a tételből kóstolt 3 utolsó palack amit elémhoztak csúnyán illós volt, és akkor aztán pont mindegy hogy 3000 forint vagy 300 . . .
Malatinszky rozéja sem drágább mint a másoké, konkrétan az emlitett "1600 forintos" tétel pedig egy kisszériás 3000 palackos fahordós tétel.
A normál forgalmi rozéja pontosan annyiba kerül mint a borvidéken tevékenykedö más borászoké.Nem hiszem, hogy jogos ezen bor alapján kijelenteni hogy "minden drága, ami Malatinszky"

Kotyogó 2007.06.28. 08:33:36

Igen serpa az. És nem osztom a véleményedett, mert kifejezetten jó a Feind Cabernet ár-érték aránya. Ahogyan azt sem állítottam, hogy Malatinszky nem készít jó borokat. Dehogyis nem, csak sokszor drágábbak a kelleténél. Meg szerintem minőségben rapszódikus. Én a pesti vinotékájukban szoktam néha vásárolni tőle. Egyébként megfogtál a rozéval, de az ízére és illatára emlékezveaz nem fahordós rozénak tűnt. Megnézem, hogy meg van-e a spájzban az üres üveg és akkor megírom neked. Egyébként lehet,hogy ezentúl naplót vezetek majd a kóstolásokról. :-)

boroscimke 2007.06.28. 09:57:57

Mr. Kotyogó! Te a Feind birtok fogadott reklámozója vagy? Vagy mi? Egyfolytában a szád sarkában lóg a Feind Cab Franc '03 reklám-buborék! Tényleg finom az a bor, én is kóstoltam és vettem egy pár üveget belőle. De attól, hogy van egy jó bor (ez az egy komolyabb) attól még nem kellene ezt istenitened az egyész birtokot! Teljesen normális elfogadható árú jó minőségű borokat készítenek, valóban nagy szortimenttel. De erre mondok egy hasonlatot amit úgy értékelhetsz ahogy akarsz, és részemről lezárom ezt a témát : minden autó elvisz a-bó b-be de attól még mindenki szeretne bekuporodni egy Ferrari volánja mögé, és akkor kit érdekel mennyibe került:)

Kotyogó 2007.06.28. 10:05:24

Nem is kuporodunk be a Ferrariba, ha már sportautó, akkor csak Maseratti! Egyszerűen szeretem a Feind borokat, mert a vörösboari mediterán jellegűek. Nekem azok. És szeretem a toszkán borokat is, ahogyan az itthoniak közül Konyárit, Szent Gaál-t, Laposát, Györgykovácsot, Jásdit meg Malatinszkyt is! De még sorolhatnám...

Fekete Leányka 2007.06.28. 10:27:45

Hát Uraim!
Mostanában keveset írok, mert rossz ízűek a viták néhány ambíciózus, bár annál tájékozatlanabb ember tollából...
Vagy a szájt szándékosan szűretlen, akár a Malatinszky borok?
Egyébként,
az itt hozzászólók azzal kezdik, hogy nem isszák a Malatinszky borokat, de van határozott véleményük...
Kívánom egyszer, hogy egy ilyen sebész kése alá feküdjenek.
A borokat pedig, ha lehet ne az áruk alapján közelítsük meg, annak a minőséghez semmi köze, innkább értékeljünk objektíven, aztán ha elfogy a tétel, jó az ára.

Kotyogó 2007.06.28. 11:28:57

Fekete Leányka!
Ennek a blognak ugye az lenne a lényege, hogy az emberek vitázzanak. Nem kellene ilyen magas lóra üldnöd, mert még ledob! Iszom a Malatinszky borait, tehát nem csak úgy beszélek a levegőbe. Mindegyiket valóban nem kóstoltam, de ha meghívsz, akkor ígérem megmutatom melyik az a palack, amelyikből még nem ittam. Egyébként meg igenis, a borokat az áruk alapján is meg kell ítélni. Nem kell elszállni, és nem kell azt hinni, hogy csak az 50 eurós bor lehet jó, meg a csúcs, meg a... Szerintem ez amolyan kelet-európai mentalitás, hogy csak az lehet jó, ami k... drága. Attól még nem az orosz maffia a példakép, mert tagjaik kicseszett nagy Merdzsókban vágtáznak a Vörös téren. Komolyan nem értem ezt a nézőpontot. Indulj már el délre a spanyolkhoz vagy az olaszokhoz, esetleg a franciákhoz és kóstoljál meg olcsóbb borokat is. A nyomukban nem vagyunk. Igen! Az ár nagyon is fontos! Mert lószart sem ér az, ha egy bort csak a kiváltságosak tudnak megvásárolni! Természetesen nem lehet 500 forintért ausztrál bort venni Magyarországon, mert az nem látott tőkét, ahogyan azt felénk mondják. Na, ez a másik véglet...
süti beállítások módosítása