Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Sós-édes-meleg II.

Mit tudnak a ciprusi vinoszauruszok?

2007.07.02. 11:14 - Az Alkoholisták

Mit kóstoljunk, ha Cipruson járunk? A négyezer éves történelem után jöjjenek a kóstolási jegyzetek. CsehGa ciprusi körképe – második kör. Olyan nagyokkal, mint a SODAP és az ETKO.

SODAP

Az 1944-ben alapított SODAP szövetkezet tízezer családot tömörített, és 144 bortemelő falu termésére számíthatott. Ma két borászata van a cégnek, Limaszolban egy nagyobb és Paphosban egy kisebb üzem. Termékei a teljes vertikumot átfogják a mustsűrítménytől az asztali és minőségi borokon át a Commandariáig és a párlatokig. A cég adja a ciprusi palackos borexport 40 százalékát! A már újvilági stílusú Island Vines és Mountain Vines márka létrehozásával további jelentős exportsikereket aratott.

Marinos Pericleous, a SODAP fiatal és lelkes kereskedelmi igazgatója vezetett körbe az üzemben, és személyesen mutatta be a kóstolón a borokat is.

Afames Mavro

Évjárat nélküli vörösbor. Középmély tónusú, fénytelen, erőtlen benyomást tesz. Gyümölcsei sokrétűek, csersavtartalma visszafogott. Csokis-brandys utóízei már kezdenek szétesni. 3 pont.

Arsinoe Xinisteri

Évjárat nélküli fehérbor. Zöldessárgás színvilág. Kellemes meglepetés a zöldfűszeres, már-már füvészkerti hangulatú karakter. Lecsengésében vajas-bazsalikomos, lehetne elegánsabb is. 5 pont.

Arsinoe 62 Cellar Selection Xinisteri

A palackban egy évig érlelt xinisteri ókövidinka-arculatával lágy, csomboros olívaolajra emlékeztet. Grillezett tenger gyümölcseiért kiállt! 4 pont.

Kiveli Xinisteri Premium 2001

Dűlőválogatás, amely a fajta (és a terroir!) legszebb arcát mutatja. Mintha egy parfüméria és egy süteményesbolt nyitott ajtajai között állnánk: édeskés virágillat, buján gátlástalan, erotikus trópusi testpárlatok. Tipikusan késő esti bor, amikor a nap eseményei már koncentrálódnak és szublimálódnak fejünkben. Túléretten elfolyó, ammóniás camembert-t kenjünk hozzá rozspirítósra. 6 pont.

Island Wine 2002

Xinisteri, ugni blanc, malvasia, muscat. Angol piacot célzó világküvé, több szempontból is. Honi és világfajták arctalanra sikerült házasítása, kicsit sematikusan new-world-style. Nem titkolt csipszezése a hab az unalomtortán. 3 pont.

Afames 62 Cellar Selection Mavro

A nagy bogyójú, fehér húsú, vékony és érzékeny héjú Mavro simulékony, már-már dörgölődzően kedves bora, vegyes-lekváros kiismerhetetlenséggel. Az egyéves palackos érlelés jól áll neki, de vadhúshoz ne adjuk – azzal szemben alulmaradna. Harcsával megbirkózik, talán báránnyal is, ha az nem túl fűszeres. 4 pont.

Grenoir 1996 Grenache Traditionell

Inkább délburgundi hangulatú; be-, sőt túlérett vajassága dominál. A közepe kicsit vékony, de az összhatás kellemes. Jó fahéjas-almás réteshez kéredzkedik – szinte desszertként. 5 pont.

Island Wine Red 2002

Mavro, carignan, cabernet sauvignon, grenache, mataro. Ha nem itt kóstolnám, talán még ausztrál asztali bornak is vélhetném, semleges, egyéniség nélküli, unalmas újvilágbéli arculatát. De itt vagyunk Cipruson, s ennek megfelelően szomorú is vagyok a jellegtelenség visszafordíthatatlan (?) dominanciájának térnyerése láttán. Ez az a bor, ami mindenhez ajánlható, mindenhez és mindenkihez alkalmazkodik – de minek? 3 pont.

Rose Mavro

Mátyás királyunk frissen vert aranytallérja csilloghatott ilyen bágyadt-ősziesen, mint ez a melankólikusan megfáradt, silleresen óízű, lelket és torkot nem frissítő, húsleveses karakterű rozé, betegesen előtolakodó savérzettel. A hasonlat talán egyedül itt kel életre: levesben főtt velőscsont után esetleg el tudom képzelni kísérőnek, égett szélű pirítóst ropogtatva. 2,5 pont.

Cabernet Mountain Wine 2002

Az Island Wine márka ellenpontja. Kócos még, sőt torzonborz, de határozottan van elképzelése a világról. Paprika jellege éget, csersava gyógyítja a sebet, bársonyosan simogató magas alkoholja ígérettel teli. Van jövője, de már most 6 pont.

Commandaria

Színe mélyborostyán, sötétbarnába hajló, néha már-már törött, csokoládés, pörkölt-kávés illata, érett fügelekváros egyénisége megigézte már régi korok lelkes borivóit – de engem is. 7 pont.

Zivania

Egy újabb eredeti ciprusi specialitás: bor-törköly párlat. A kierjedt törkölyt borral keverik el, majd lepárolják, és 42-45 fokosra állítják be. Ízében simulékony, nyoma sincs a mi kisüstink torokmaró hagyományainak – inkább fehérrumra emlékeztetően selymes. Még a szőlőbogyó húsának honi egyéniségét is felfedezhetjük sokrétű ízvilágában. Korábban inkább aperitifként volt közkedvelt, és szobahőmérsékleten fogyasztották; néhány éve más a trendi: jegesre hűtve, pár csepp citrommal vagy lime-mal, tengeri étkek után isszák. Ínycsiklandó rágondolni is! 6 pont.

ETKO

A 80-as évek végén még 35 millió kg szőlőt termelő, borainak 80 százalékát (igaz, ennek kilenctizedét tartályban!) exportáló virágzó vinoszaurusz erős fazonigazításon esett át. Az éves termést 8,5 millió kg-ra csökkentették, részben a kevésbé jó ültetvények kivágásával, részben drasztikus terméskorlátozással. A hajdani óriás komplexum ma szellemváros, alig néhány ember lézeng benne, a 3500-as modern palackozósor kihasználatlanul várja a megrendelőt, a sherryshordók szétszáradtak. Csendes melankólia árad az egész monstrumból, a látogatónak az a benyomása, hogy csak Themis Themistocleus technikai igazgató lelkesedése tartja egyben a falakat. Az ETKO az egyik nagyüzem, amely saját párlási joggal is rendelkezik, s így az egyik legnagyobb Zivania-előállító Cipruson. A kor borturisztikai szellemét követve két kóstolótermet is kialakítottak, egyet a szakmai látogatóknak, egyet a busszal a 3-5 csillagos hotelekből érkező laikus borszerelmeseknek. Van helyben vásárlási lehetőség is.

A Olympus Wineries Ltd az ETKO Csoport gyögyszeme; igényes manufaktúra a festői Omodhos falucskában, messze a hegyek között. Prémiumboraival az igényesebb, fizetőképes fogyasztói kört célozza meg.

Chardonnay 2002

Aranybarnás, tört színe már gyanús. Sejtésem igazolódik, a bor fáradt, fásult, fülledt is kicsit. Savai lógnak – noha markánsan egyvonalúak –, a közepesen hosszú test inkább untat, mint izgat. Hiába erjesztették 14-16 °C-on, az üdeség legkisebb jelét sem érezni benne. A termőterületet a jövőben növelik, remélhetőleg a technológiát is átgondolják. 2 pont.

Nefeli Xinisteri 2003

A mitológiai félisten, Nefeli adta a nevét ennek a jól eltalált, zöldfüvesen elegáns illatú, petrezselymes-mentás-zellerleveles ízvilágú, nagyon kellemes, magát itató könnyű fehérbornak. Egyéniség, meg is szerettem. Az erjedés után 1-2 hónappal már palackozzák – ez a gyorsaság határozottan jól áll neki. 5 pont.

Cabernet Sauvignon Rose 2003

Házi málnaszörp színe, műaromás-cukorkás, barbis édessége a fiatal fogyasztókat célozza. Kicsit lomha, hiányoznak belőle a vibráló savak és egy csepp szénsav. Egyébként jégbe hűtve még akár iható is. 3 pont.

Cellar 62 2001

Grenache, carignan, mataro, cabernet sauvignon. Exporttétel, újvilági stílusra hangolva. A 18-24 hónapos palackos érlelés magyarázza a mélyarany/vörösbarna színjátékot. Kicsi csipszre utal a rumos-szilvás illat, keserűcsokoládés bevonattal. A sav vállasabb a tanninnál, így jó szívvel ajánlható a bor birkasülthöz, grillezett keleties húsokhoz. 5 pont.

Olympus Winery Merlot Varietal Selection 2002

Az erjedés zajos része nagy tartályban folyt, finom és lassú része már fahordóban, ahol még hat hónapot pihent. Lilásfekete színű, bársonyosan szalad körbe a pohár falán. Nyers minden tekintetben, savai mérgesek, haragosak, fája szálkás, testéről visszapattansz, de nagy potenciált mutat. Vadóc a maga nemében, fektetném néhány évig. A 6 t/ha termésátlagot optimálisnak tartják, a területét folyamatosan növelik, támrendszeren termesztik (!), lépésről-lépésre vezetik be az ökológiai művelést. A merlot-t prémium vezérterméknek szánják – jogos elképzelés. 6 pont.

ETKO Cabernet Sauvignon 2002

Mély, szinte áthatolhatatlanul sűrű vörös szín vezet fel. Paprikás illata kidől a pohárból – szinte égeti a nyálkahártyát. Csípős paprika keveredett az édes-nemes közé? A vajas-fás íz még kialakulatlan – van bőven ideje érni. 7 pont.

Semi Sweet Red

Főleg orosz-német-skandináv exportpiacra és az onnan érkező turistákra kacsint ez a borzalom. Felejthető-felejtendő. 1,5 pont.

Commandaria ST. Nicholas AOC

Aranyborostyán színe melenget, aszalt füge és mézes datolya ízei csorrannak össze. Manapság divatos behűtve inni, de igazából esti bor. Kristálypohárból néhány apró korty a munka végeztével, kényelmesen elhelyezkedve a fotelban, távoli kedvesünk kézzel írt, illatos, szerelmes sorait olvasva. 7,5 pont.

Címkék: helyszíni szemle borturizmus ciprus sodap etko

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr89106427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borboszi 2007.07.02. 20:55:04

Imádtam a cikket, bravo... vagy brava!!!...

a "barbis édesség" meg különsen cuki volt ;-)

a 35 millió kg szőlő termesztésnél meg majdnem kiesett a joghurt a kezemből... aztán csak annyit mondtam, hűűűűű... most gyorsan utána is néztem kis házam tájának a termelési adatairól :-) azóta jobban vagyok ;-)

süti beállítások módosítása