Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Bozsolébalhé

Zsákos napfény sub rosa Beaujolais-ban

2007.12.17. 14:52 - alföldi merlot

A brit Decanter tudósítása szerint alapos a gyanú, hogy beaujolais-i szőlészek és borászok egy csoportja az alkoholt cukorral kerekítette fölfelé. A törvénytelen gyakorlatban a rendőrség szerint nagyjából 70 gazda érintett.

A cukordíler-hálózatot szövő és mozgató öt főkolompost már kihallgatta a rendőrség. Akad köztük teherautósofőr és exborász. A többi cinkost csak januárban fogja vallatóra a zsandárság.

Az ügy felderítésének szálai a 2004-es szüretig vezetnek vissza, amikor a borvidékkel szomszédos körzet egyik Intermarché szupermarketjében nagy mennyiségben vásároltak cukrot számla nélkül, és az egyik szállítmány fönnakadt egy közúti ellenőrzésen. Az egyszeri lefülelést kiheverte a bűnszövetkezet, mert 2005-ben a gyanú szerint további 600 tonna cukor szivárgott be Beaujolais-ba az inkriminált hálózaton keresztül.

A cukorhozzáadás (chaptalozás) egyébként nem feltétlenül tilos, de erre csak bizonyos körülmények fennállása esetén adhat engedélyt a francia OBI, azaz az INAO (Institut National de l'Origine et de la Qualité), megszabva a beavatkozás mértékét.

Címkék: híradó szemleszerű beaujolais

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr90266857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

at 2007.12.17. 15:54:10

Úgy tünik hogy nincs új a nap alatt.
Vajon a híres Francia borok eszerint mind tisztességes módon készülnek,vagy csak a köréjük szőtt nimbusz takar el ezt-azt?

egri Fehér 2007.12.17. 16:16:27

Nincs új a nap alatt. Vajon a híres magyar borok eszerint mind tisztességes módon készülnek, vagy csak a köréjük szőtt nimbusz takar el ezt-azt?

Ki állította, hogy Franciaországban nincsenek tisztességtelen emberek?

kvarczit 2007.12.17. 16:17:29

Évekkel ezelőtt a franciák bevizsgáltatták a bozsolék nagy részét.Megállapították,hogy a vizsgált minták kb 70%-a meg nem engedett módszerrel készült.Víz+cukor stb.
Amúgy sok bor tisztességes módszerrel készül.De mint a világon máshol is sok készül másként.
Egy francia ismerősöm találóan jellemezte a helyzetet.
Mindenki tudja hogy mit csinál a szomszédja.De nem beszél róla.
Szerintem majdnem minden országra ez a jellemző.
Csak éppen így hátrányba kerülnek a a korrekt termelők.Mellé még ki is nevetik Őket.

Gelencsér László 2007.12.17. 17:04:25

Igyunk inkább Bogyólét!
Az idei bozsolék sem voltak valami fényesek. A tavalyiról meg inkább ne is beszéljünk!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.17. 19:16:24

Komoly bajban van az a borvidék.
A '60-as években még esemény volt, amikor a beaujolais nouveau megérkezett Londonba, ma meg már senkit sem érdekel.
Őszintén szólva sosem értettem ezt a lelkesedést az újbor iránt.